Citas ziņas

Pazemoti un bez skaidrības par nākotni

Guna Gleizde, Līga Ribkinska, Db, 15.11.2009

Latvijā trūkst 400 dažādu ārstu un 4500 medmāsu. Šobrīd ir reģistrēti ap pusotra

tūkstoša bezdarbnieku ar medicīnas izglītību, kam būtu nepieciešama pārkvalificēšanās. FOTO: DIENAS ARHĪVS

Jaunākais izdevums

Veselī­bas aprūpes sistē­mas pamatu draud izļodzīt attīs­tības un plānošanas trūkums nozarē. Ilgus gadus Latvijā strādājušie ārsti, jūtoties nenovērtēti un pat pazemoti, nolemj doties uz citām valstīm, bet topošie ārsti līdz pat mācību beigām nevar būt droši, vai varēs strādāt sevis izvēlētajā profesijā.

Negrasās pārkvalificēt

Saskaņā ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) datiem, Latvijā trūkst aptuveni 400 dažādu specialitāšu ārstu un 4500 medmāsu. Šobrīd ir reģistrēts aptuveni pusotrs tūkstotis bezdarbnieku ar dažādu līmeņu medicīnas izglītību, kam būtu nepieciešama pārkvalificēšanās, tomēr Veselības ministrija neuzskata, ka šis uzdevums atbilst tās funkcijām, publiskā diskusijā sacīja veselības ministre Baiba Rozentāle. Turklāt šādai pārapmācībai ir arī pretestība no pašu mediķu puses, proti, no ģimenes ārstiem, kuru skaits valstī nav pietiekams, bet kuri nevēloties, lai tiem rastos papildu konkurence.

Neskatoties uz vispārpieņemto uzskatu, ka Latvijā ārstu trūkst, vakanču šajā specifiskajā darba tirgus sektorā ir maz, jo arī tajās ārstniecības iestādēs, kur būtu nepieciešami papildu mediķi, ir notikusi finansējuma samazināšana. Bet, piemēram, Latvijas Ārstu biedrības interneta mājas lapā, kur nereti tiek ievietoti darba piedāvājumi, šobrīd valda aicinājumi doties darbā uz ārzemēm un valodu kursu reklāmas.

Jāmaina visa dzīve

«Ja ir darbs, tad klājas labi,» vaicāts par savām personīgajām izjūtām, atbild Rīgas 1.slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītāja vietnieks un Ķirurģijas bloka vadītājs Juris Žarinovs. Viņš ir ļoti apbēdināts par to, ka slimnīcas augsti profesionālais ārstu kolektīvs ir izjaukts un, lai gan pašlaik slimnīcā notiek spraigs darbs, pacientu skaits ir pat palielinājies un naudas palīdzības sniegšanai pacientiem pietiek, tomēr ir skaidrs, ka pēc jaunā gada ir jāmeklē jauns darbs. Savukārt darba iespējas nav plašas. Daļa no slimnīcas kolektīva nopietni domā par darbu ārpus Latvijas, bet citi Latviju jau ir pametuši. Ja darbu iespējams atrast ārpus Rīgas, arī tad kardināli jāmaina ikdienas dzīve.

J.Žarinovs norāda, ka braukt prom no Latvijas neviens ārsts īsti nevēlas, taču naudas un profesionālas attīstības iespēju trūkums liek to darīt. Viņš uzskata, ka tas ir ļoti sarežģīts posms daudzu ārstu dzīvē. Turklāt nomācoša ir vispārējā neskaidrība par veselības aprūpes tālāko attīstību Latvijā. Neraugoties uz sarežģīto situāciju, 1. slimnīca šo gadu pat varētu noslēgt bez parādiem. Ķirurgs atzīst, ka privātais sektors veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā ir vērā ņemama turpmākā darba iespēja profesionāļiem, un domā, ka privātajā sektorā varētu pavērties arī labas darba iespējas, tomēr tas nav iespējams visās medicīnas specialitātēs.

Trūkst jauno ārstu

No pieejamās statistikas izriet, ka šogad darbu zaudējuši aptuveni 15% ārstu. Lielākajai daļai arī to ārstu, kam darbs ir, ienākumi ir samazinājušies vai nu algas griešanas vai darba vietu skaita sarukšanas rezultātā. Ja šī darba samaksa speciālistus neapmierina, līdzīgi kā citu profesiju pārstāvjiem ārstiem ir vairākas izvēles iespējas: darba meklēšana esošajās ārstniecības iestādēs, privātprakses vai uzņēmuma izveidošana, došanās strādāt uz ārvalstīm.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis norāda, ka vidējā ārstu skaita ziņā uz cilvēku skaitu Latvija daudz neatšķiras no vidējā rādītāja Eiropā. Mūsu valstī vairāk trūkst vidējā medicīniskā personāla, jo sevišķi medmāsiņu. «Tomēr mums ir problēmas ar gados jauniem ārstiem - mums nav vienmērīga sadalījuma pa vecuma grupām. Salīdzinot ar citām valstīm, mums ir maz jauno ārstu, bet liels īpatsvars to ārstu, kas ir vecāki par 65 gadiem. No vienas puses tas, protams, ir labi, jo šiem mediķiem ir ievērojama pieredze un zināšanas, ko var nodot jaunajiem speciālistiem, bet no otras puses ir zināms risks, ka varētu notikt pārrāvums ārstu nodrošinājumā,» viņš skaidro. Šo problēmu bija paredzēts risināt ar pakāpenisku un regulāru atalgojuma palielināšanu medicīnā, bet laikā, kad nozarei tiek samazināts finansējums, tas, protams, vairs nav iespējams. Prognozēt nespēj

Ārstu izglītība ir ļoti jutīgs jautājums, jo finansējuma samazināšana tai var radīt ļoti tālejošas sekas gan īsākā termiņā, gan ilgtermiņā, jo labu speciālistu sagatavošanai nepieciešami vismaz 10 gadi. Arī situācijā, kad daudzi jaunie ārsti nolemj doties uz ārvalstīm, J.Bundulis norāda, ka investīcijas izglītībā jebkurā gadījumā atmaksājas. Viena rezidenta apmācība valstij izmaksā aptuveni 10 tūkst. Ls. Šogad izdevās panākt, ka mācību beidzēju skaits «praktiski» sakrīt ar vietu skaitu rezidentūrā, viņš atgādina, piemetinot, ka no šīs prioritātes Veselības ministrija atteikties negrasās.

Tomēr Latvijas Universitātes Rezidentūras attīstības programmas vadītāja Anda Požarnova ir pārliecināta, ka jaunieši, kas savu nākotni vēlas saistīt ar medicīnu, ir neapskaužamā situācijā, jo vispirms pirmos sešus studiju gadus viņi sapņos par kādu noteiktu specialitāti medicīnā, bet nav informācijas par to, kādi speciālisti būs vajadzīgi pēc studijās pavadītajiem vismaz deviņiem gadiem.

Aizceļos masveidā

Lai gan valsts pārtraukusi apmaksāt diennakts medicīniskās palīdzības sniegšanu virknē Latvijas slimnīcu, kā rezultātā daudzi ārsti jau zaudējuši darbu vai arī viņu darba apjoms un līdz ar to arī alga ir kritusies, ambulatoros pakalpojumus valsts no šīm veselības aprūpes iestādēm turpina pirkt, tādēļ darba iespējas joprojām saglabājas, uzsver J.Bundulis. Viņš piebilst, ka ārstiem ir iespēja vērt vaļā savas prakses, jo sevišķi reģionos, kur konkurence šajā jomā ir neliela.

Ārstu prakses reģistrēšana oficiālajā reģistrā ir bez maksas, tomēr tāpat kā citām ārstniecības iestādēm arī praksēm ir jāatbilst virknei prasību, kas atkarībā no specialitātes ir ļoti dažādas. Veselības inspekcijas speciālisti novērojuši, ka arvien biežāk prakšu vietā tiek dibinātas SIA un IK, kas, vairākiem ārstiem apvienojoties, ir izdevīgāk.

Tāpat arvien aktīvāk tiek ieviesta mājas aprūpes programma, kas papildu ienākumus varētu nest vidējam medicīniskajam personālam. Viņš atzīst, ka ārstiem ir iespēja braukt uz ārzemēm, un tas ir tikai normāli, ja šeit «nespējam ārstam nodrošināt darba vietu, katastrofa ir tad, ja cilvēks aizbrauc ar naidu pret valsti». Tiesa, jācer, ka daļa no šiem speciālistiem pēc kāda laika atgriezīsies Latvijā. Šogad līdz oktobra beigām dokumentus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārzemēs saņēmuši 193 ārsti, Db informēja Latvijas Ārstu biedrībā.

Ģimenes ārste Inese Muskare pēc astoņu gadu darba Latvijā devusies uz Franciju, lai tur strādātu savā profesijā. Jautāta par to, kādēļ pieņēmusi šādu lēmumu, viņa atbild īsi: «Laikam zaudēju ilūzijas par Latviju.» Mediķe norāda, ka darbu, kas viņai bija Latvijā, var nosaukt par ideālu, jo «mani pacienti ir fantastiski un es noteikti esmu zaudētāja, jo aizbraucu prom no saviem pacientiem, no darba, ko astoņus gadus no maziem ķieģelīšiem esmu būvējusi un sakārtojusi». Veselībai un izglītībai jābūt valsts pamatam un prioritātei, uzskata I.Muskare, bet, ja valstī šis pamats tiek iznīcināts, tad tai nav nākotnes. Ārstam par «neuzrakstītu rindiņu» atskaitē valsts iestādes piemēro sodus, bet, «kad godāto Lemberga kungu gadu ārstē slimnīcā», piebilst ārste, norādot, ka maz tādu slimību, kas būtu jāārstē gadu, tad atbildīgās iestādes pret attiecīgajiem ārstiem nevēršas, bet citu ārstu par divu mēnešu slimības lapu «paņems pie dziesmas». «Es pārāk mīlu šo valsti, lai noskatītos uz to, kas šeit notiek,» saka I.Muskare.

Mediķu aizceļošana no Latvijas kļūs par masveida parādību, uzskata ģimenes ārste, jo ārvalstīs attieksme pret šīs profesijas pārstāvjiem ir pavisam citāda un cieņa daudz lielāka. Šķēršļu ģimenes ārstes prakses veidošanai Eiropas Savienībā nav nekādu, vienīgais, kas aizkavējis I.Muskari sākt strādāt Francijā savā profesijā uzreiz pēc aizceļošanas, bijušas nepietiekamas vietējās valodas zināšanas.

Izturas ar cieņu

Jaunā ārste Lolita Kalniņa atzīst, ka atrast darbu Latvijā, piemēram, kā dežūrārstam kādā no lauku slimnīcām nav grūti. Vienīgā problēma ir tā, ka par šo darbu netiek maksāts «praktiski nekas». «Protams, varētu sakost zobus un turpināt cīnīties Latvijas medicīnas lauciņā, tomēr es neuzskatu, ka manas zināšanas un pūles, kas līdz šim ir ieguldītas manā profesionālajā izaugsmē, nav nekā vērtas,» viņa skaidro. Pavadījusi Lielbritānijā divus mēnešus, jaunā speciāliste izjutusi milzīgu starpību gan atalgojuma, gan attieksmes, gan darba ziņā. Tomēr viņa pieļauj, ka pēc gada vai diviem, atgriežoties Latvijā, būs iespējams sākt savu praksi.

A.Požarnova atzīst, ka jauna cilvēka alga 338 Ls pirms nodokļu nomaksas nav adekvāta zināšanu apguvē ieguldītajam laikam, atdevei un, iespējams, arī naudai. «Mūsu jaunie speciālisti ir gudri, zinoši un varoši, ne velti viņiem nav problēmu atrast potenciālās darba vietas ārpus Latvijas. Savukārt kāpēc gan Eiropas valstīm ar atplestām rokām nesagaidīt mūsu ārstus? Viņi saņem gatavus speciālistus, neieguldot viņos ne kapeiku,» viņa skaidro, piebilstot, ka vienīgais mierinājums ir tas, ka darbs specialitātē ir pieredze jebkuros apstākļos. Bet, ja Latvija spēs radīt tādu veselības aprūpes sistēmu, ka mediķi vēlētos tajā strādāt, tad saglabājas cerība, ka pieredzi uzkrājušie speciālisti atgriezīsies mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Vīķe-Freiberga: Šobrīd mums nav iemesla kaunēties, taču ir divi vājie punkti

Līva Melbārzde, 23.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa tāpat kā Rīga nekad nebūs gatava. Jautājums ir: vai eiropieši būs gatavi turpināt to būvēt?

To intervijā DB saka bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Sarunas gaitā viņa, skaidrojot šā brīža ģeopolitiskos notikumus, vairākkārt pieskaras smalkajam pasaules līdzsvara jautājumam. Šis līdzsvars šobrīd šķobās, bet šādu pārmaiņu laikā ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību aspektiem, kas patiesībā ir savādāki, nekā pirmajā acu uzmetienā šķiet, norāda V. Vīķe-Freiberga.

Pēc jums tagad Latvijā jau ir trešais prezidents. Kā jūs vērtējat šajos gados notikušos sabiedriskos procesus? Esam pārvarējuši krīzi vai varbūt tā īsti vēl nemaz neesam tai pāri?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valdība vienojas e-veselības sistēmas ieviešanu atlikt uz gadu

LETA, 01.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien vienojās par gadu pārcelt laiku, līdz kuram ārstniecības iestādēm un aptiekām jānoslēdz līgumi par e-veselības izmantošanu, kā arī jāsāk lietot tikai elektroniskas darba nespējas lapas.

Veselības ministrija (VM) šodien nāca uz valdību ar aicinājumu atlikt šo termiņu uz pusgadu, tomēr, uzklausot ģimenes ārstu iebildumus, nolemts šo termiņu pagarināt vēl - līdz 2016.gada 1.decembrim.

Valdība vienojās, ka līdz tam ministrija kopā ar ģimenes ārstu asociācijām strādās, lai uzlabotu atsevišķus punktus. Savukārt vismaz mēnesi pirms tam, proti, līdz 1.novembrim, VM sniegs valdībai izvērtējumu par paveikto.

«No šīs dienas gada laikā jāsadūšojas un jāsāk strādāt ar e-slimības lapu, e-recepti, jo galu galā mēs esam gadiem ilgi uz to gājuši,» valdības sēdē norādīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītāja «Saliena» īpašniekam «Ostermalm Property Investments Limited» piederošais koka karkasa māju ražotājs SIA «Ostby» uzskata, ka maksātnespējas pieteicēja SIA «Sanibūve» maksātnespējas procesu izmanto ļaunprātīgos nolūkos, sacīja «Ostby» valdes priekšsēdētājs Raivis Ancāns.

Viņš norādīja, ka «Ostby» no 2005.gada strādā Latvijas, Zviedrijas un citu Skandināvijas valstu tirgos, ražojot koka karkasa māju paneļus un moduļus, un uzskata, ka ierosinātajam maksātnespējas procesam nav pamata, jo «Sanibūve» pieteikumu par «Ostby» maksātnespēju iesniedza saistībā ar civilstrīdu un šis process nav saistīts ar «Ostby» faktisko maksātspēju.

«Uzskatām, ka «Sanibūve» šo maksātnespējas procesu izmanto ļaunprātīgos nolūkos, lai iegūtu naudu par neizpildītiem līguma darbiem. Turklāt uzņēmums par šo «Sanibūve» rīcību uzzināja no medijiem,» sacīja Ancāns.

Pamatojoties uz to, ka «Sanibūve» būtiski kavēja līguma būvniecības darbu izpildes termiņus, kā arī pieļāva citus būtiskus līguma pārkāpumus, «Ostby» 2019.gada 30.augustā vienpusēji izbeidza pērn gada nogalē noslēgto līgumu ar «Sanibūve» par būvniecības pakalpojumiem kādā Zviedrijas projektā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiku pa laikam valsts aparāta aprindās atskan sūdzības par pārlieku zemo atalgojumu, un vieni no lielākajiem kurnētājiem ir valsts kapitālsabiedrību vadītāji, kuriem kopš pērnā gada pavasarī pieņemtajiem likuma grozījumiem algas ir sarukušas līdz «nieka» 2800 latiem mēnesī.

Šķiet, šie «nabadziņi» ir tikuši sadzirdēti, jo Saeimā plānots skatīt jau decembrī pieminēto likumprojektu, ar kuru valsts kapitālsabiedrību valdes locekļiem atļaus ieņemt vairākus amatus un līdz ar to saņemt vairākas algas, turklāt – vienā uzņēmumā.

Jebkurš darbinieks – vienalga, ģenerāldirektors, viņa asistents vai tirdzniecības centra apkopēja – darba tirgū ir vērts tik, cik kāds par viņa pakalpojumiem ir gatavs maksāt. Saprotams, ka labi darbinieki vienmēr ir uz izķeršanu, un nevienam nav liegts brīdī, kad viņš jūtas nenovērtēts, doties jauna, labāk apmaksāta amata meklējumos. Taču, lai kā arī kapitālsabiedrību vadītāji būtu gaudušies, cik pazemoti un lēti jūtas, tomēr kaut kā nav dzirdēts – ar dažiem retiem izņēmumiem –, ka viņus kāds neatlaidīgi būtu mēģinājis pārvilināt pie konkurentiem un ka viņi masveidā dotos projām no valsts uzņēmumiem. Arī badā nomiris vēl neviens nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Britu policija atzīst, ka pašnāvībā dzīvi beigusī pusaudze naidīgos komentārus ask.fm, visticamāk, rakstījusi pati

LETA, 14.02.2014

Lietotāju skaits pieaug ik sekundi un šobrīd sociālais tīkls ask.fm ir pārspējis tā radītāju cerības. Tāpēc Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka šajā projektā saskata lielas perspektīvas. Tā savulaik rakstīja Dienas bizness.

Foto: Elīna Kursīte, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas policija atzinusi, ka pagājušā gada vasarā pašnāvībā dzīvi beigusī britu pusaudze Hanna Smita vairumu naidīgo komentāru savā profilā sociālo komunikāciju vietnē ask.fm, visticamāk, rakstījusi pati, vēsta britu mediji.

Smitas vecāki 14 gadus vecās meitenes novešanā līdz pašnāvībai vaino pazemojošos un naidīgos komentārus viņas profilā Latvijā tapušajā sociālo komunikāciju portālā ask.fm.

Kaut arī ask.fm jau sākotnēji pavēstīja, ka teju visus naidīgos komentārus savā profilā Smita anonīmi rakstījusi pati, britu prese uzkurināja pamatīgu skandālu, kura iespaidā pat Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons aicināja interneta lietotājus boikotēt «tādas zemiskas tīmekļa vietnes», kā ask.fm, kurās ļaudis tiek pazemoti.

Meitenes tēvs Deivids Smits noraidīja iespēju, ka pusaudze naidīgos komentārus rakstījusi pati, apsūdzot ask.fm vadību mēģinājumā izvairīties no atbildības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta galerija - Grieķu pensionāru asaras pie bankām rit arī šodien

Lelde Petrāne, 02.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežots skaits banku Grieķijā arī šodien atvērušās, lai izmaksātu pensiju naudu valsts vecākajiem iedzīvotājiem. Šīs fotogrāfijas citviet pasaulē kļuvušas par spēcīgu simbolu tam postam, kuru patlaban izcieš Grieķija, un tām problēmām, kas vēl tikai briest.

To, kā Grieķijā cieš iedzīvotāji, skatieties raksta galerijā!

Kā vēstīts, pensionāriem karstajā saulē pie bankām jānīkst stundām ilgi, un tas vecos cilvēkus saniknojis un viņi jūtas pazemoti.

Grieķija nav spējusi atmaksāt aizdevumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF). Lai gan grieķiem dienā no bankomātiem atļauts izņemt līdz 60 eiro, valdība otrdien paziņoja, ka ļaus pensionāriem, no kuriem daudziem nav maksājumu karšu, saņemt 120 eiro bankās. Citādi bankas ir slēgtas kopš pirmdienas un darbu varētu atsākt tikai nākamnedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Liepnieks: oligarhi uzvarēti; jāsākas ļauno krievu ērai

Dienas Bizness, 24.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kopš dibināšanas Jaunais laiks un vēlāk arī Vienotība savu ideoloģiju fokusēja uz oligarhu iznīdēšanu. Tagad, kad oligarhu ēra pagājusi, šis politiskais spēks ir zaudējis savu dabisko ienaidnieku un līdz ar to ideoloģijas centrālo asi, norāda polittehnologs Jurģis Liepnieks, prognozējot, ka šo visu Vienotība varētu aizstāt ar «ļaunajiem krieviem».

«Beidzot, pēc 10 gadiem, šos mērķus [oligarhu iznīdēšana] izdevies sasniegt. Kā var saprast, korupcija ir likvidēta, jo nu vairs nedzird skaļos kliedzienus, ka Latvija ir nozagta valsts. Tagad, kad visi koruptanti ir identificēti, apsūdzēti, noķerti, pazemoti vai sabāzti cietumos, korupcijas rēgs vairs neklīst pa valsti,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā norāda Liepnieks.

«Nenoliedzami šis ir milzīgs sasniegums, bet diemžēl arī Vienotības lielākā problēma, jo vadošais politiskais spēks ir zaudējis savu dabisko ienaidnieku. Tātad arī – ideoloģijas centrālo asi un politisko identitāti. Jautājums: ar ko to visu aizstāt? Šķiet, alternatīva būs ļaunie krievi,» paredz polittehnologs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijas iedzīvotāji optimistiski par ES nākotni, bet negatīvi vērtē viņu viedokļa ignorēšanu

LETA, 23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji ir vieni no optimistiskākajiem jautājumā par Eiropas Savienības (ES) nākotni, taču ir diezgan negatīvi noskaņoti par to, vai ES ņem vērā viņu viedokli, liecina jaunākās Eurobarometer 79 aptaujas rezultāti.

Uz jautājumu, vai ir optimistiski vai pesimistiski par ES nākotni, 59% Latvijas iedzīvotāju atbildējuši pozitīvi, bet 39% atzinuši, ka nav optimistiski par ES nākotni, tikmēr 3% nav bijusi konkrēta atbilde uz šo jautājumu. Latvija ir viena no tām ES dalībvalstīm, kur pozitīvi noskaņoto ir vairāk nekā negatīvi noskaņoto. Vēl lielāks pozitīvi domājošo skaits ir Lietuvā un Igaunijā - attiecīgi 64% abās valstīs, turklāt Igaunija ieņem otro vietu, bet Lietuva - trešo.

Visnegatīvāk noskaņotie ir Portugāles un Kipras iedzīvotāji, kur 28% norādījuši, ka ir optimistiski par ES nākotni. Vairāk nekā puse pozitīvu atbildi snieguši arī no ES jaunpienācējas Horvātijas - šajā valstī 59% atzinuši, ka optimistiski raugās uz savienības nākotni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VIDEO: Neziņa un draudi OlainMed darbiniekiem liek vērsties pie sabiedrības

Jānis Goldbergs, 02.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc AS Olainfarm meitas uzņēmuma SIA OlainMed 34 darbinieku publiskās vēstules, kurā viņi pauduši neizpratni par vadības maiņu, Dienas Bizness uz sarunu aicināja uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Viktoriju Zefirovu-Tačinsku un valdes locekli Darju Cvetkovu

AS Olainfarm ir biržā kotēts uzņēmums, kuru kopš galvenā īpašnieka Valērija Maligina nāves vij strīdi par pārvaldību uzņēmumā. Tomēr līdz šim akcionāru strīdi par kontroli uzņēmumā tieši neskāra darbiniekus ne Olainfarm, ne saistītajos uzņēmumos. SIA OlainMed darbinieku publiskā vēstule bija gluži kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, kas liecina, ka cīņa par varu sasniegusi zemāku līmeni par Olainfarm padomi vai valdi.

Kā vispār sākās Olainfarm stāsts par veselības aprūpes iestādēm? Tas taču nav zāļu ražotāja pamatbizness?

V. Zefirova-Tačinska: Mani 2016. gadā uzrunāja Valērijs Maligins ar nolūku uzsākt jaunu darbības veidu, konkrēti - attīstīt veselības aprūpes iestādes. Tas bija pilnīgi jauns projekts. 2016. gada beigās tika iegādāta klīnika SIA Diamed, kas atrodas Rīgā. Līdz šā gada 23. aprīlim biju SIA Diamed valdes priekšsēdētāja. 2017. gadā Olainfarm no Olaines pašvaldības izsoles kārtībā nopirka Olaines veselības centru, kas arī ir SIA OlainMed. Šī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja biju mazliet ilgāk - līdz šā gada jūlija beigām. Klīnika Diamed jau pērn uzsāka strādāt ar peļņu, savukārt SIA OlainMed, kam priekšā garāks ceļš, apgrozījums 2018. gadā pieauga par 26% attiecībā pret 2017. gadu. Uzņēmumu rezultativitātes rādītāji ir labi, abi turpina attīstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

1000+ eiro pensija? Aug optimisms, rīcība atpaliek

Kristaps Kopštāls, Swedbank Apdrošināšanas un investīciju jomas vadītājs, 25.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugošs optimisms, kas ne vienmēr ir pamatots ar adekvātu un atbilstošu rīcību, – šādi var raksturot Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu par savu finanšu stabilitāti nākotnē un gatavību kaut ko darīt savā labā.

Pētījums par iedzīvotāju attieksmi pret vecumdienām un apņēmību savlaicīgi veidot uzkrājumus atklāj, ka pagājušā gada laikā cilvēki par savu nākotni kļuvuši krietni optimistiskāki. Trešdaļa aptaujāto ir pārliecināti, ka viņu vecumdienas būs sociāli aktīvas un piepildītas. Gada laikā optimisma īpatsvars ir pieaudzis par 10 procentpunktiem, kā arī ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri «pensijas jautājumu» gadu no gada atliek uz vēlāku laiku. Saglabājas salīdzinoši augsta neuzticība valsts pensiju sistēmai – teju piektdaļa aptaujāto gatavojas strādāt arī vecumdienās, jo apzinās, ka būs vajadzīgi papildu ienākumi.

Pētījums atklāj savdabīgu uztveres «šķēri» – no vienas puses, cilvēki sagaida, ka pensijas vecumā varēs nodoties aktīvai un piepildītai dzīvei, taču ne vienmēr sasaista šīs ieceres ar savām finansiālajām iespējām. Optimisms aug, bet adekvātas rīcības, lai to piepildītu, nav. Uzdodot tiešus jautājumus par to, vai pensijas vecumā būs jāturpina strādāt, cilvēkiem nākas abus minētos jautājumus sasaistīt, un atklājas - jo tuvāk nāk pensijas gadi, jo vairāk sarūk optimisms par savām iespējām. Ja jaunieši vecumdienās plāno pelnīti atpūsties (tā domā vidēji trešdaļa), tad vecāka gadagājuma cilvēki turpinātu strādāt, jo būs nepieciešami papildu ienākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aptauja: nedaudz uzlabojies cilvēku skatījums uz nākotni

Jānis Šķupelis, 16.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēku noskaņojums attiecībā pret nākotni pasaulē šogad ir uzlabojies, lai gan joprojām lielākā daļa aptaujāto raizējas par savām nākotnes izredzēm, liecina Reuters un Ipsos kopīgi veiktā aptauja.

Minētajā aptaujā piedalījušies 24 tūkt. respondentu no 23 pasaules valstīm, un 44 % no respondentiem atzina, ka ir pārliecināti par savu nākotni.

Visoptimistiskākais noskaņojums bijis Indijas (79% no aptaujātajiem norādīja, ka par nākotni pārliecināti), Ķīnas (78%), Austrālijas (73%), Kanādas (66%) un Nīderlandes (61%) iedzīvotājiem.

Tikmēr visšaubīgākie par savu nākotni bijuši iedzīvotāji Japānā (tikai 14 % no aptaujātajiem pauda pārliecību par nākotni), Francijā (21%), Čehijā (25 %) un Krievijā (28%).

Tikmēr 36% aptaujāto norādījuši, ka uzskata savas valsts ekonomikas stāvokli par labu vai ļoti labu, tikmēr 64% norādījuši, ka to valsts ekonomika ir vairāk sliktā vai sliktā stāvoklī. Attiecīgajā laika periodā gadu iepriekš 29 % aptaujāto norādīja, ka ekonomika ir labā, bet 71 %, ka sliktā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk īslandiešu plāno pamest valstī valdošo ekonomisko haosu un meklē jaunu nākotni ārvalstīs, vēsta AFP.

«Anna Margrieta Bjoernsdotira nekad nedomāja, ka viņa būs spiesta pamest savu kādreiz bagāto dzimteni, bet pēc 18 mēnešus ilga ekonomiskā apvērsuma viņa ir nolēmusi pievienoties lielākajam emigrācijas vilnim no Īslandes vairāk nekā gadsimta laikā,» raksta medijs.

«Es vienkārši neredzu nekādu nākotni šeit. Šajā valstī nebūs nekāda nākotne nākamos divdesmit gadus, viss iet atpakaļ. Es nedomāju, ka es varu piedāvāt labu nākotni Īslandē savai meitai Olāvijai,» žēlojusies 46 gadus vecā vientuļā māte, kura plāno uz Norvēģiju pārcelties jūnijā. Viņa iepriekš strādājusi par nekustamā īpašuma aģenti un darbu zaudējusi brīdī, kad Īslandes mājokļu tirgus «sabruka». Kopš tā laika viņa veikusi pagaidu mācību darbu, bet arī šī iespēja septembrī zudusi. Turklāt viņas kredīta, kas ņemts mājas iegādei, maksājumi arvien pieaugot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada būtiskākais notikums ir Brexit, taču par to, kāds tas būs, īstas skaidrības nav, turklāt Lielbritānijas aiziešana no ES iezīmēs pārmaiņas, jo tā, kā bija, vairs nebūs.

Tādu ainu rāda Latvijas Zinātņu akadēmijas Eiropas politisko pētījumu institūta sadarbībā ar Ārlietu ministriju rīkotā apaļā galda diskusija Eiropas politikas izaicinājumi un Latvijas politika: pētnieku ieteikumi. To, ka pašlaik ir liels neskaidrību laiks, atzina Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Viņa norādīja, ka neskaidrības ir ne tikai par to, kāds realitātē būs Brexit, bet arī par ES nākamā perioda daudzgadu – 2021.-2027.g. - budžetu. Jāņem vērā, ka 2019.gadā paredzētas Eiropas Parlamenta vēlēšanas bez britu piedalīšanās un jaunas Eiropas Komisijas izveide. Jārēķinās, ka Brexit ietekmi Latvija izjutīs gan tieši, gan arī netieši, turklāt pašreizējā brīdī pat neesot pilnīgas skaidrības par šis ietekmes apmēru. DB jau 2018. gada 20. decembrī vēstīja par Latvijas Universitātes Ekspertu padomes locekles, Fiskālās disciplīnas padomes locekles, Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska padomnieces, profesores Innas Šteinbukas sacīto DB Uzņēmēju kluba biedriem, ka pašlaik izaicinājumi ir ne tikai Latvijai, bet arī ES. Pirmkārt jau tāpēc, ka tiek gaidīts Brexit, bet joprojām īsti neviens nevar prognozēt, kāds tas īsti varētu būt – ar kontrolētu (ratificētu vienošanos starp ES un Lielbritāniju) izstāšanos vai arī ar tā dēvēto cieto – bez nekādiem nosacījumiem un bez vienošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā situācija un publiskā sektora reakcija

ASV ekonomika jau otro gadu piedzīvo lielāko recesiju kopš 1929.-1933.gadiem. Pagājušā gada beigās tas pats notika arī ar daudzām Eiropas valstīm. Savukārt, Ķīnas valdība, baidoties no ieraušanas globālajā recesijā ir nolēmusi veikt stimulēšanas pasākumus 586 miljardu USD apmērā, lai kompensētu ievērojamo darba vietu samazināšanos kādreiz ļoti strauji augošajā Ķīnas eksporta ekonomikā.

Rietumu valdības arī veic agresīvus manevrus, lai atjaunotu ticību finanšu sistēmai, samazinātu aizdevumu likmes un nodarbinātības problēmas, solot liela mēroga sabiedriskās infrastruktūras projektus. ASV Federālās rezervju banka ir samazinājusi īstermiņa banku aizdevumu likmi, atstājot to intervālā starp nulli un 0,25%. Aizdevumu likmes nopietni samazinājušas arī Anglijas Banka un Japānas Banka. Obamas valdība apstiprināja ASV budžetu ar visu laiku lielāko budžeta deficītu, līdzīgi kā Ķīna, plānojot to tērēt sabiedriskajiem infrastruktūras projektiem, stimulējot nodarbinātību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijai apstādinot daudzus procesus, arvien skaidrāks kļūst tas, ka notiekošajam būs graujoša ietekme uz pasaules ietekmīgākajām (un ne tikai) tautsaimniecībām. Tiesa gan, neskatoties uz arvien drūmāku ekonomikas datu plūsmu, kopš marta otrās daļas strauji turpina atveseļoties cenas lielākajos pasaules akciju tirgos.

Akciju tirgum vērtspapīru novērtējumos nākotni patīk ietvert ļoti laicīgi. Tādējādi, ja skatās uz to, par ko šobrīd gatava balsot nauda, tad tas jau varētu būt potenciālais ekonomikas atveseļošanās process.

Kopš sava marta beigu daļas zemākā punkta ASV akciju tirgus "Standard & Poor" 500" indeksa vērtība līdz šīs nedēļas sākumam bija palielinājusies jau par 26,5%! Tas nozīmē, ka ASV akciju kritums kopš februāra rekorda ir 16% apmērā. Savukārt kopš gada sākuma ASV akcijas kļuvušas vien par 11% lētākas. Kopumā tas nebūt nav maz, lai gan patiesībā – arī nekas ļoti briesmīgs. Līdzīga cenu dinamika, lai gan nedaudz bēdīgāka, vērojama arī Eiropā. Piemēram, Vācijas akciju tirgus DAX indeksa vērtība kopš marta izpārdošanas dziļākā punkta palēkusies jau aptuveni par ceturto daļu. Kopš februāra virsotnēm gan šī indikatora vērtība joprojām sarukusi par 23,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sadzird Latvijas priekšlikumus par finansiālu atbalstu reģioniem

Vēsma Lēvalde, 01.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ES Reģionu komitejas (RK) Teritoriālās kohēzijas (COTER) komisija apstiprinājusi lielāko daļu Latvijas iesniegto par Kohēzijas politikas nākotni.

Par to informē Latvijas Pašvaldību savienība. Atzinumam par Kohēzijas politikas nākotni Latvijas delegācija iesniegusi 17 grozījumus. 26.februārī, ES Reģionu komitejas (RK) Teritoriālās kohēzijas (COTER) komisijas sanāksmē izskatīti vairāki RK atzinumu projekti – par Kohēzijas politikas (KP) nākotni, par ES stratēģiju Baltijas jūras reģionam un par mobilitāti pilsētās. Latvijas delegācijas iesniegtajos grozījumos uzvērts, ka KP atbalsts arī periodā pēc 2013.gada jāsniedz mazāk attīstītajiem reģioniem, tam paredzot lielāko KP finansējuma daļu. Par galveno kritēriju fondu sadalē, kā tas bijis līdz šim, ir uzskatāms reģionu IKP un citi priekšlikumi. ES RK Teritoriālās kohēzijas komisijas apstiprinātais atzinums par Kohēzijas politikas nākotni vēl jāapstiprina ES RK plenārsēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"EHR mediju grupa" pievienojusies Latvijas Reklāmas asociācijai (LRA), izvirzot mērķi kopā ar citiem nozares kolēģiem panākt virkni izmaiņu Latvijas normatīvajos aktos, "sakārtojot gan reklāmas tirgu, gan nodrošinot neatkarīgas Latvijas mediju telpas pastāvēšanu ilgtermiņā".

LRA ir sabiedriska organizācija, kurā ir apvienojušies reklāmdevēji, mediji, kā arī mediju un reklāmas aģentūras. Asociācijas mērķis ir veicināt reklāmas nozares attīstību un aizstāvēt savu biedru intereses, uzlabojot reklāmas kvalitāti, veidojot pozitīvu reklāmas tēlu sabiedrībā un cīnoties pret nesamērīgu likumu normu izstrādi. Latvijas Reklāmas asociācija ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Eiropas Komunikācijas Aģentūru asociācijas (EACA) biedrs.

“Medijiem šobrīd ir daudz aktuālu un normatīvos aktos balstītu jautājumu, kas var izšķirt nozares konkurētspēju un turpmāko nākotni. Ņemot vērā faktu, ka veiksmīgu pārmaiņu un transformāciju uzņēmuma iekšienē rezultātā, EHR mediju grupa ir pietuvojusies flagmaņa statusam radio tirgus segmentā un veiksmīgi attīsta arī digitālo vidi un piedāvājumu, izjūtot atbildību arī par nozares nākotni kopumā. Uzskatu par pagodinošu atkal būt kopā ar nozares speciālistiem un virzīt Latvijas mediju nākotni, šoreiz vairāk rūpējoties par radio nozares FM un digitālo nākotni. Mediji ir saplūduši – TV ir digitāls, portāli pilda TV funkciju, arī radio strauji mainās – šodien karalis ir viedtālrunis un vertikālais video,” iestāšanās sarunu noslēgumu LRA komentē Guntars Traubergs, EHR mediju grupas valdes loceklis, kurš jau iepriekš ir bijis ilglaicīgs LRA valdes loceklis, pārstāvot TV nozari ar tolaik vadošo televīziju LNT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO,VIDEO: MILZU! meklē investorus

Monta Glumane, 28.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brokastu pārslu zīmols MILZU! startē uzkodu segmentā, palielina apgrozījumu un meklē investorus, lai, atbildot uz pieprasījumu eksporta tirgos, kāpinātu uzņēmuma ražošanas kapacitāti.

Izdevniecības Dienas Bizness informācijas platforma DB HUB turpina projektu Ekspedīcija – eksporta pieredzes stāsts, kura ietvaros rīko ekspedīcijas uz uzņēmumu ražotnēm, ļaujot interesentiem no pirmavota uzzināt par eksportā gūto pieredzi un nākotnes plāniem, kā arī uzdot jautājumus vadībai. Šajā gadā ekspedīcija notika SIA MILZU! ražotnē Kuldīgas novadā, kur ar zīmolu MILZU! top graudaugu pārslas un uzkodas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājus visbiežāk no sava mājokļa iegādes attur nepietiekami ienākumi, ekonomiskās situācijas radītās sekas un neskaidrība par nākotni, liecina Luminor bankas aptaujas* dati.

Arī pārējās Baltijas valstīs šie ir starp būtiskākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki nevar iegādāties savu mājokli.

Vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto norādīja, ka viņiem jau ir savs mājoklis, tāpēc jaunu iegādāties šobrīd neplāno. Taču gandrīz ceturtā daļa jeb 23% iedzīvotāju vēlētos tikt pie sava mājokļa, bet no tā viņus attur pārāk zemi ienākumi - biežāk šo iemeslu atzīmēja cilvēki vecumā no 25 līdz 34 gadiem, kā arī iedzīvotāji Rīgā. Nākamais biežāk norādītais iemesls ir ekonomiskā situācija (21%), kas vairāk satrauc vīriešus nekā sievietes. Tam seko neskaidrība par nākotni, nepietiekami iekrājumi pirmajai iemaksai un augstās Euribor procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojot tuvojošos Lielbritānijas izstāšanās datumu no Eiropas Savienības 2019.gada 29.martā un patlaban pieejamo informāciju par iespējamajiem variantiem pasta sūtījumu piegādē un saņemšanā no šīs valsts, kā reāli tiek izskatīti divi potenciālie scenāriji: bez vienošanās starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību (ES) un ar attiecīgu vienošanos, informē Latvijas Pasts.

Bez vienošanās sūtījumu apmaiņai ar Lielbritāniju tiks piemēroti tie paši nosacījumi, kādi ir spēkā ar jebkuru citu valsti ārpus ES, savukārt vienojoties būtu jāfiksē virkne nosacījumu pasta sūtījumu apmaiņā starp ES un Lielbritāniju. Taču patlaban nav skaidrības ne par vienu no minētajiem variantiem.

Ja vienošanās starp Lielbritāniju un ES Brexit sakarā netiek panākta, sūtījumu apmaiņai ar šīs valsts pasta operatoriem tiks piemērotas visas tās pašas procedūras un tarifi, kas attiecas uz jebkuru citu valsti ārpus ES. Pastkartēm, bandrolēm, vēstulēm un sīkpakām uz Lielbritāniju šādā variantā tarifi mainītos, piemērojot tos atbilstoši sūtījumiem uz valstīm ārpus ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Kā vadītājam kliedēt neziņu un nedrošību stresa situācijās

Arta Biruma, SIA "Domenikss" valdes locekle, 01.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs dzīvojam neparastā laikā, kas, nenoliedzami, nesīs lielas pārmaiņas. Šis ir pārbaudījums ne tikai globālajai ekonomikai, katras valsts veselības aprūpes sistēmai un sabiedrības saliedētībai, bet arī daudzu uzņēmumu un organizāciju spējai pielāgoties un pārvērst bailes un nedrošību konstruktīvā enerģijā.

Liela nozīme būs tam, kā vadītāji un darba devēji spēs šo situāciju vadīt un motivēt darbiniekus, spītējot satraukumam.

Kā rodas bailes?

Bailes rodas no iepriekšējās pieredzes. Ja mēs ieejam veikalā un ieraugām tukšus plauktus, mūsu atmiņā iezvanās trauksmes signāls, jo tas saistās ar pēcpadomju laikiem, kad pārtiku izsniedza uz taloniem. Ar prātu cilvēks saprot, ka ir cita situācija, bet smadzenes raida signālus neironu līmenī, un rodas baiļu sajūta.

Vēl viens aspekts – ļoti daudzos uzņēmumos un iestādēs šobrīd samazinās klientu skaits, darba ir mazāk, nav skaidrības par nākotni, jo neviens nevar pateikt, cik ilgi turpināsies vīrusa izplatība. Zemapziņa ceļ ārā atmiņas par neseno ekonomisko krīzi, kad daudzus atlaida, samazināja algas un bija grūti izdzīvot. Kopā ar neziņu, vai šī nenoteiktība turpināsies divas nedēļas vai divus mēnešus, bet varbūt vēl ilgāk, tas rada cilvēkos trauksmes sajūtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ar ministra portfeli bez iešūpošanās termiņa un draņķīgu mantojumu

Dienas Bizness, 04.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušās nedēļas Latvijai ir jauns satiksmes ministrs – Anrijs Matīss. Var, protams, teikt, ka viņš ir ievēlēts šajā amatā bez viennozīmīga koalīcijas atbalsta, talkā ņemot opozīcijas balsis, tomēr būsim godīgi – ne nu pirmā, ne pēdējā reize, kad šādā veidā tiek apietas kāda koalīcijas partnera vēlmes. It īpaši, ja nav skaidrības, kādas īsti ir bijušās šā partnera vēlmes – sagādāt valstij labāku ministru vai iebīdīt šajā postenī sev tīkamāku kandidātu.

Jebkurā gadījumā Matīss nu ir ministrs, un viņam ar pilnu sparu jāsāk pildīt savus jaunos pienākumus jau no ievēlēšanas brīža – bez simboliskā 100 dienu iešūpošanās perioda, bez «jāpadomā, jāizvērtē, jāpakonsultējas» laika un tamlīdzīgiem aspektiem. Pirmkārt, tāpēc, ka Satiksmes ministrijas pārziņā esošajām nozarēm, tajā strādājošajiem uzņēmumiem nav laika gaidīt, kamēr ministrs iešūposies. Otrkārt, tāpēc, ka Matīss nebūt nav jauniņais šajā sfērā – faktiski visu savu apzinīgo darba mūžu viņš ir strādājis ministriju sistēmā, bet dažus pēdējos gadus bijis tieši Satiksmes ministrijas valsts sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru