Šī brīža ekonomiskās krīzes apstākļos restorānus apmeklē daudz mazāk cilvēku, arī nauda tiek tērēta mazāk kā līdz šim.Čili Pica mārketinga nodaļas vadītāja Inese Visocka
Tā norādījuši visi Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) aptaujātie restorānu vadītāji, Db pastāstīja LVRA restorānu nodaļas vadītāja Dace Dēnava. «Daži pat minēja, ka vidējam pirkumam tiek tērēts uz pusi mazāk līdzekļu,» norāda D. Dēnava. Arī Centrālās statistikas pārvaldes dati par restorānu un bāru apgrozījumu rāda negatīvu tendenci. Pērnā gada novembrī kritums salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi bija jau 24%. Pēdējā laikā uzkrītoši mazāk tiekot organizēti arī banketi un dažādi semināri - tādējādi samazināta ir peļņa no šī papildus ienākuma.
Pēc LVRA informācijas, visdramatiskāk situāciju izjūtot restorāni ārpus Rīgas. Tieši šeit esot visvairāk atlaisto darbinieku un prognozes par iespējamo restorānu slēgšanu tuvākajā nākotnē, ja situācija nemainīsies, uzsver LVRA pārstāve.
Pēc CSP datiem tieši viesnīcu un restorānu nozarē pērn ļoti strauji auga darbaspēka izmaksas – 3. ceturksnī salīdzinot ar 2007. gada 3. ceturksni tās pieauga 23.7%. Arī brīvo darba vietu īpatsvars viesnīcu un restorānu nozarē samazinājās – pērnā gada 3. ceturksnī tas bija 0.3%, salīdzinot ar 0.7% iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.
Arī Čili Pica restorānu apmeklētāju skaits ir mazinājies, it īpaši gada pēdējos mēnešos. Samazinājies arī mājas izsaukumu skaits, bet restorānos cilvēki biežāk izvēlas lētākus ēdienus, atzīst Čili Pica mārketinga nodaļas vadītāja Inese Visocka. Lai izdzīvotu, ēdināšanas nozares uzņēmumu galvenais uzdevums šobrīd ir koncentrēties uz esošo klientu noturēšanu un tikai tad domāt par jaunu klientu piesaisti, uzskata I. Visocka.
Vairāk par situāciju restorānu nozarē lasiet šodienas laikrakstā Dienas bizness.