Jaunākais izdevums

Michelin ceļveža inspektori ir pavadījuši vēl vienu gadu, apceļojot Latviju un meklējot tās labākos restorānus. Kopumā 2025. gada ceļvedī būs iekļauts 31 restorāns, tostarp divi saņēmuši vienu Michelin zvaigzni, trīs ieguvuši Bib Gourmand apbalvojumu par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu, un viens ieguvis Michelin Zaļo zvaigzni par ilgtspējīgu pieeju.

"Michelin" kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam "John Chef's Hall", kā arī zvaigzni saglabājis restorāns "Max Cekot Kitchen".

"Michelin" zaļo zvaigzni jeb ilgtspējas apbalvojumu saglabājis restorāns "Pavāru māja".

"Michelin Selected Restaurants" jaunākajā ceļvedī iekļauti pieci jauni restorāni - "B7", "Babo", "Lowine", "Seasons" un "Stage 22".

Savukārt arī turpmāk "Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļauta "Tauro", "Zoltners", "Mo", "3 pavāri", "Whitehouse", "36.līnija", "John", "COD", "Le Dome", "Chef's Corner", "Barents Coctails & Seafood", "Barents", "Aqua Luna", "Entresol", "Ferma", "Neiburgs", "Tails", "H.E.Vanadziņš", "Akustika", "KEST" un "Riviera".

Apbalvojumus "Bib Gourmand", kurus piešķir restorāniem, kas piedāvā lielisku ēdienu par pieejamu cenu, saglabā pērn ieguvušie restorāni - "Snatch", "Shōyu" un "Milda".

Gvendals Puleneks (Gwendal Poullennec), Michelin ceļveža starptautiskais direktors, uzsver: "Mēs priecājamies sveikt sešus jaunus restorānus Michelin ceļveža izlasē. Katrs no tiem ir ievērības cienīgs, taču šogad vēlamies īpaši izcelt restorānu JOHN Chef's Hall. Tas pievienojas ceļvedim, saņemot vienu Michelin zvaigzni par garšpilnu un mūsdienīgu ēdienu gatavošanu, kas meistarīgi izmanto vietējās sastāvdaļas un lieliski atspoguļo gadalaiku maiņu. Īpašas pieminēšanas vērts ir arī restorāns BABO – salīdzinoši jauns restorāns, kas ar savu autentisko Gruzijas virtuvi un vīniem ienes Latvijas kulinārijas vidē ko pavisam atšķirīgu."

Michelin zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilu ēdienu gatavošanu, ņemot vērā piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan laika ritējumā.

Resotrāns JOHN Chef's Hall Rīgā iekļūst restorānu izlasē ar vienu Michelin zvaigzni, kas ir ievērojams sasniegums. Tā ir neliela vieta ar četriem galdiņiem un desmit vietām, kas atrodas blakus jau pērn Michelin ceļvedī iekļautajam restorānam JOHN viesnīcā A22 Hotel. No restorāna telpas viesiem paveras skats uz virtuvi, piedāvājot iespēju vērot kā izcilu šefpavāru vadībā top ēdieni, kas atspoguļo vietējās garšas un gadalaikus. Gatavošanas process ir mūsdienīgs un vietām arī rotaļīgs, bet ēdienu garša – nevainojama, jo visas sastāvdaļas tiek izmantotas ar vienlīdz lielu cieņu un izpratni. Šefpavāri paši pasniedz un izklāsta ēdienu sastāvdaļas, iesakot piemeklētu vīnu izlasi. Par MICHELIN inspektoriem labi parūpējās draudzīgs kolektīvs, un viņiem īpaši garšoja sālītā līdaka ar gurķi, dilles emulsiju un rabarberiem, kā arī pagatavotas zemenes trīs dažādos veidos ar citronverbēnas saldējumu.

JOHN Chef's Hall pievienojas restorānam Max Cekot Kitchen, kas arī šogad saglabā vienu Michelin zvaigzni. Šīs izmeklētās vietas īpašnieks Maksims Cekots iepazīstina ar Latvijas kulināro mantojumu, vienlaikus apvienojot daudzus dažādus elementus radošā pārsteiguma ēdienkartē. Michelin inspektoriem patīk, ka Maksims izmanto pašmāju izcelsmes sastāvdaļas un daudzu ēdienu gatavošanu noslēdz pie galdiņa, radot iespēju iesaistīt apmeklētājus un savstarpēji mijiedarboties.

Michelin inspektori šogad papildināja Latvijas izlasi ar pieciem Rīgas restorāniem. Pieredzējušā šefpavāra Valtera Zirdziņa jaunākajā restorānā B7 ir rosīga gaisotne ar mājīgu un vienlaicīgi nepiespiestu atmosfēru. Restorāna īpašnieks pats gatavo un apkalpo viesus, piedāvājot aromātiskus, mūsdienīgus ēdienus, iedvesmojoties no dažādām pasaules virtuvēm. Michelin inspektori iesaka divatā nobaudīt četrus ēdienus vai izvēlēties degustāciju ēdienkarti. Abas iespējas piedāvā lielisku garšu klāstu. B7 ēdienkartē īpaši izceļama laša seviče (ceviche) ar safrāna un habanero mērci, kā arī garšīgais lazdu riekstu tiramisu. Ir noteikti jānobauda deserti, savukārt vīnu karte atspoguļo lielisku kvalitāti.

BABO tika atvērts tikai 2024. gada vasarā un šobrīd ir vēl mazpazīstams dārgakmens. To izveidoja pieredzējuši restorānu vadītāji un ēdienkarte veidota iedvesmojoties no Gruzijas virtuves, kas ir dzimtā zeme vienam no īpašniekiem. Restorānā ir divas telpas un eleganta terase. BABO centrālajā telpā atrodas picu krāsns, kur tiek gatavota garda maize, kā arī ogļu grils, kas piešķir lielisku garšu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Michelin inspektoriem ļoti patika atšķirīgais virtuves stils, un viņi iesaka katram pasūtīt divus ēdienus, lai padalītos savā starpā. Viņu iecienītākie ēdieni ir liellopa un cūkgaļas hinkali, lasis bažē (valriekstu) mērcē un cālis tabaka ar sāli un citronu. Izcila vīna karte piedāvā lielisku klasisko un moderno Gruzijas vīnu klāstu, kas papildina pagatavoto ēdienu.

LOWINE ietvaros galvenais ir vīni, kā jau no bāra var gaidīt. Tajā valda nesteidzīga gaisotne un ir pieejams arī slēgts pagalms siltākām dienām. Vīnu kartēs dominē dabīgie vīni, un tā katru nedēļu tiek mainīta, nodrošinot apmeklētājiem daudz interesantu piedāvājumu. Savukārt ēdienkartē ikviens atradīs kā tradicionālus, tā arī mūsdienīgus ēdienus. Dienas sākumā tiek piedāvāta plaša vēlo brokastu ēdienkarte, savukārt vakara ēdienkartē ir tādas izvēles iespējas kā lasis ar ponzu - sezama mērci vai antrekots ar garšaugu krēmu. Michelin inspektoriem patika, ka regulāri papildināts vīnu piedāvājums ir pieejams pasūtīšanai arī pa vienai glāzei (mainīgie vīni bija pieejami glāzēs).

Nelielajā, bet greznajā viesnīcā Grand Palace Hotel atrodas elegants restorāns Seasons, kā arī ļoti ērts blakus esošais bārs ar senlietu un smalku mākslas darbu papildinātu interjeru – lieliska vieta vakara sākumam vai noslēgumam. Sezonas ēdienos iespēju robežās tiek izmantoti Latvijas produkti, un to tematika ir saistīta ar pasaules izcilākajiem gleznotājiem. Michelin inspektori atzina, ka brīnišķīgi viegli kūpināto foreli ar béarnaise mērci lutina garšas kārpiņas, tāpat maltītes noslēgumā bija lieliski nobaudīt īrisa pudiņu ar paniņu sorbetu. Vīnu kartē ir dažas augstākās klases pudeles par augstākās klases cenām, kā arī viesnīcas greznie apartamenti ir Michelin rekomendēti.

Greznais Stage 22 atrodas Michelin ieteiktās viesnīcas Grand Hotel Kempinski Riga pēdējā stāvā, un no tā paveras lielisks skats uz parku un pilsētas panorāmu. Sāciet ar dzērienu elegantajā kokteiļbārā vai uz jaukās terases, lai maksimāli izbaudītu šo skatu, un tad iekārtojieties mīkstajos krēslos, lai baudītu plašu Āzijas ēdienu klāstu. Daži no Michelin inspektoru iecienītākajiem ēdieniem bija asā tunča rullītis, kraukšķīga dārzeņu tempura ar daši mērci un Argentīnas liellopa fileja ar šalotes krēmu. Šī ir ideāla vieta svinībām, kurā profesionālā komanda parūpēsies par vidu ar nevainojamu vieglumu.

Bib Gourmand apbalvojums izceļ restorānus, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienus par lielisku cenu. 2025. gadā visi trīs restorāni, kas iepriekš ieguvuši Bib Gourmand balvu, saglabāja savu apbalvojumu. Tie atrodas Rīgā un katrs piedāvā kaut ko unikālu un atšķirīgu.

Milda ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs akcents un laikmetīgs noformējums. Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.

Shōyu ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.

Snatch pilnveido Rīgas Bib Gourmand trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.

Ar Michelin Zaļo zvaigzni Michelin ceļveža izlasē tiek izcelti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi. Tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.

Pavāru māja bija pirmais Latvijas restorāns, kuram pagājušajā gadā tika piešķirta Michelin Zaļā zvaigzne un tas saglabā savu atzinību arī 2025. gada ceļvedī. Restorāna ēdienkartē tiek izmantoti produkti, kas ir pieejami konkrētajā dienā. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Pirms maltītes baudīšanas viesi tiek aicināti atpūsties arī skaistajā dabas vērošanas dārzā - vietā, kur apsēsties, klausīties un vērot.

Latvijas restorānu izlasi veido pilna laika Michelin ceļveža inspektori, kuri sniedz savus ieteikumus, pamatojoties uz anonīmām pusdienām un vakariņām.

Jau ziņots, ka pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni - 19 restorāni Rīgā un septiņi ārpus galvaspilsētas. To starpā ir "Max Cekot Kitchen", kas saņēma vienu "Michelin" zvaigzni, trīs "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens tika atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

"Michelin" 2024.gada ceļvedī tika iekļauti arī "36.Line", "3 Chefs", "Akustika", "Aqua Luna", "Barents", "Barents Cocktail & Seafood Bar", "Chef's Corner", "COD", "Entresol", "Ferma", "H.E. Vanadziņš", "John", "Kest", "Le Dome", "MO", "Neiburgs", "Riviera", "Tails", "Tauro", "Whitehouse" un "Zoltners".

Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas - par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta" un trīs - par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Michelin ceļveža pārstāvji paziņojuši, ka Lietuvā turpmāk būs četri restorāni, kuriem piešķirta viena Michelin zvaigzne par augstākās klases virtuvi.

Starptautisku ekspertu sastādītajā Lietuvas restorānu sarakstā kopā ir iekļauti 26 galamērķi, kurus Michelin ceļvedis iesaka kā vietas, kur gūt kulinārijas baudījumu un izcilu apkalpošanu.

Michelin zvaigznes tika piešķirtas restorāniem “Džiaugsmas”, “Demoloftas”, “Pas mus” un “Nineteen18”, kas atrodas Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Četri restorāni tika atzinīgi novērtēti par izcilo cenas un kvalitātes attiecību, tādējādi iegūstot apbalvojumu "Bib Gourmand": “Gaspar's”, “14Horses”, “Le Travi” and “Nüman”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

24. oktobrī tiks izziņoti Latvijas labākie restorāni, kuri iekļauti 2025. gada “Michelin” ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kas saņems “Michelin” zvaigznes.

“Michelin” ceļveža sadarbības partneris ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). “Sadarbība ar prestižo “Michelin” zīmolu būtiski veicinājusi ne tikai ārvalstu gardēžu interesi par Latviju, bet arī pievērsusi uzmanību mūsu valsts daudzveidīgajai dabai, kultūrai un vēsturei. Tagad atliek vien vērot, vai mūsu restorāniem izdosies saglabāt savas pozīcijas un vai iepriekš nosauktajiem 26 restorāniem pievienosies jauni,” tā LIAA direktors Raivis Bremšmits.

Pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 “Bib Gourmand” restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Michelin zvaigžņu restorānu sarakstam varētu pievienoties viens vai divi restorāni

LETA,08.10.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānu sarakstam, kuri ieguvuši "Michelin" zvaigzni, šogad varētu pievienoties viens vai divi restorāni, pieļauj Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis.

Tāpat restorānam "Max Cekot Kitchen" ir ambīcijas un potenciāls iegūt otro zvaigzni, norādīja Janzis, piebilstot, ka restorāns ir manāmi investējis gan servisā, gan traukos un citur.

Nosauks Michelin 2025. gada Latvijas labākos restorānus 

24. oktobrī tiks izziņoti Latvijas labākie restorāni, kuri iekļauti 2025. gada “Michelin”...

Ar katru gadu cerības pieaug, un restorāni, kuri tikuši novērtēti, ir pelnījuši saglabāt novērtējumus vai iegūt papildu, teica Jenzis, piebilstot, ka šajā brīdī Latvijā ir laba gastronomijas situācija un līmenis, kādā pavāri strādā, ir augsts. Zvaigzne ir papildu motivācija strādāt vēl labākā līmenī.

Jau ziņots, ka "Michelin" šogad 24.oktobrī paziņos Latvijas restorānus, kuri tiks iekļauti 2025.gada "Michelin" ceļvedī, kā arī nosauks restorānus, kas saņems "Michelin" zvaigznes.

Pērn ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni - 19 restorāni, kuri atrodas Rīgā, un septiņi restorāni, kuri atrodas ārpus galvaspilsētas. To starpā ir viens restorāns ar vienu zvaigzni, trīs "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

"Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas - par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta" un trīs - par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu".

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Pirmais Latvijas šefpavārs iekļūst pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d’Or finālā

Db.lv,04.10.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele ir pirmais Latvijā, kurš iekļuvis pasaulē prestižākā kulinārijas konkursa Bocuse d’Or finālā, izvirzot mūsu valsti starptautiskās kulinārijas elites priekšgalā.

Konkursa fināls notiks 2025. gada 26. un 27. janvārī Francijas pilsētā Lionā, un tajā par uzvaru cīnīsies labākie pavāri no 20 valstīm.

“Man ir liels gods šajā konkursā būt starp pasaulē labākajiem šefpavāriem, no kuriem lielākā daļa ir “uzauguši” Michelin zvaigžņu restorānos, kamēr Latvija vēl ir šī ceļa sākumā. Turklāt tajā var sastapt tādus slavenus šefpavārus kā Tomass Kellers vai Daniels Boluds, kuru pavārgrāmatas stāv manā grāmatplauktā un kuri arvien turpina iedvesmot. Es priecājos par iespēju demonstrēt mūsu valsts kulinārijas mākslu pasaules mērogā, bet vienlaikus tas ir arī liels izaicinājums, jo konkursos var pamanīt un novērtēt gan savu, gan Latvijas kolēģu, gan pasaules šefpavāru profesionālo līmeni,” stāsta Nils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas dzērienu ražotājs "Panevežio alus" gatavojas atvērt alus darītavu Japānas galvaspilsētā Tokijā, otrdien vēsta biznesa ziņu portāls "Verslo žinios".

"Panevežio alus" vadītājs un akcionārs Žilvins Nemeikšis portālam pastāstīja, ka uzņēmums iegādājies ražotni Tokijā, piebilstot, ka alus ražošanas iekārtu uzstādīšana jau ir sākusies.

Nemeikšis sacīja, ka alus darītava piegādās alu Japānas augstākā līmeņa restorāniem, tostarp tādiem, kam piešķirtas "Michelin" zvaigznes.

Viņš piebilda, ka nākotnē "Panevežio alus" alus darītavas plānots atvērt arī citur Āzijā, tostarp Taivānā un Ķīnā.

15% "Panevežio alus" akciju par 165 000 eiro nesen iegādājās Japānas uzņēmums "Tokai Trade".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Max Cekot Kitchen paplašina ne vien telpas, bet arī dārzu

Monta Šķupele,31.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Michelin kvalitātes zvaigzni ieguvušais restorāns Max Cekot Kitchen paplašina ne vien telpas, bet arī dārzu, raksta Dienas Biznesa speciālizdevums Nekustamais īpašums.

Šefpavāra Maksima Cekota sapnis ir izveidot arī vairāku hektāru plašu teritoriju, kur vienkopus darboties kopā ar citiem restorānu pavāriem un dārzu entuziastiem.

Šobrīd Jelgavas ielā, Rīgā, notiek aktīvi darbi, lai drīzumā restorāna Max Cekot Kitchen viesiem piedāvātu vēl plašākas telpas. Atsevišķa telpa paredzēta gan viesu sagaidīšanai, gan pamata maltītei, gan desertiem un brīvai atmosfērai pēc vakariņām. Taču tas nav viss – paralēli šim projektam top vēl Maksima Cekota dienas restorāns. Plānots, ka tas durvis vērs rudenī, piedāvās a la carte ēdienkarti un varēs uzņemt aptuveni 60 viesus. Uzņēmuma paplašināšana nozīmē arī nepieciešamību pēc plašāka dārza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā "Falstaff International" restorānu ceļvedī iekļauti 70 Latvijas restorāni no Rīgas un reģioniem, liecina ceļveža tīmekļvietnē publiskotā informācija.

Ceļvedī restorāniem tiek piešķirti punkti, kur punktu skaits tiek veidots, vērtējot ēdienu, dzērienus, apkalpošanu un iekārtojumu.

No Latvijas restorāniem ceļveža pirmajā vietā ar 96 punktiem ierindojas "Michelin" zvaigzni saņēmušais "Max Cekot Kitchen", par otru labāko restorānu atzīts "Barents", kas saņēmis 95 punktus, savukārt trešajā vietā ar 92 punktiem ierindojas restorāns "Kest".

Līdztekus ceļveža autori sarindojuši Latvijas restorānus arī virknē kategoriju, piemēram, "Labākie restorāni netālu no Rīgas", "Labākie Latvijas viesnīcu restorāni", "Labākie zivju restorāni Latvijā", un tamlīdzīgi.

"Falstaff International" izveidotais ceļvedis pieejams tīmekļvietnē "falstaff.com".

Komentāri

Pievienot komentāru