Pieaicinot šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā.
Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015 nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas, informē konkursa organizētāji.
Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.
Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015 sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. «Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto,» stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.
«Mēs dodamies uz restorāniem, lai piedzīvotu pārsteigumu. Vienlaikus baudot kulinārijas meistaru gastronomiskos šedevrus, kas bieži vien ir pielīdzināmi īstiem mākslas darbiem, mēs sagadājam sev patiesu svētku sajūtu un prieku. Šogad Latvijas labākajiem restorāniem ir izdevies pārsteigt starptautisko žūriju gan ar tiem raksturīgo viesmīlību un augsto klientu apkalpošanas līmeni, gan ar izdomu, virtuozām garšu kompozīcijām un ēdienu pasniegšanas prasmēm, kas iet roku rokā ar pasaules pavārmākslas tendencēm. Sveicu visus trīsdesmit laureātus, jo īpaši jaunpienācējus, un novēlu turpināt tiekties uz izcilību,» Normunds Staņēvičs, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs, konkursa Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā ģenerālsponsors.
Apbalvošanas ceremonijā tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji - Live Rīga labākā jaunā restorāna 2015 titulu ieguvis restorāns 3, bet labākā deserta balvu Ekselence labākais deserts 2015, tāpat kā pērn, ieguva restorāns Vincents. Restorāns MUUSU ieguva Aldara specbalvu par straujāko lēcienu.
Aldaris komunikāciju direktore Laura Krastiņa: «Restorāniem ir ļoti liela loma kvalitatīvas alus kultūras veicināšanā visā pasaulē un arī Latvijā arvien biežāk redzam, ka restorāni pievērš uzmanību savam alus klāstam. Mēs ceram, ka šī tendence turpināsies un Latvijas labākie restorāni iesaistīsies vietējo alus cienītāju izglītošanā par dažādām jaunām un interesantām alus šķirnēm, kā arī to, kādu alu izvēlēties pie attiecīgā ēdiena.»
Jānis Vanags, airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents: «airBaltic uz Rīgu ved ceļotājus no 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, Tuvajos Austrumos, NVS. Mūsu aviopasažieri vēlas ne tikai sildīt ekonomiku un nodrošināt 3% no Latvijas iekšzemes kopprodukta – viņiem ir svarīgs arī Latvijas gastronomiskais piedzīvojums.»
Restorāni nevar sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums.
Galerijā augstāk skaties, kuri bijuši 30 labākie restorāni Latvijā 2015.gadā!