Latvijas labākie restorāni ir izlauzušies no Vecrīgas mūriem. Cēsis, Kuldīga un tagad arī Valmiera – tie ir karstākie Latvijas gastronomiskā tūrisma galamērķi
Dienas Bizness septembra beigās un oktobra sākumā sociālajos tīklos aicināja sabiedrību vērtēt labākos reģionu restorānus. Balsojuma rezultātā izveidojām restorānu TOP 15, kas pirmo reizi tika publicēts žurnālā Horeka, kas pie lasītājiem devās 18. oktobrī (elektronisko versiju var iegādāties: https://www.dbhub.lv/horeka).
Topa līderi
Reģionu restorānu topa pirmajā vietā Dienas Biznesa lasītāji, aktīvi balsojot, ierindojuši Valmieras Vecpuisi. Britu uzņēmēja valmierieša Maikla Braisa restaurētais senais paviljons Vecpuišu parkā pilnībā atguvis vēsturisko godu, pat vēl vairāk, jo lielākā Vidzemes pilsēta ieguvusi ne tikai cienījamu restorānu, bet arī modernu koncertzāli un telpas konferencēm. Lielisks tandēms!
Topa trešās vietas ieguvējs – aizvadītajā vasarā atvērtais H.E. Vanadziņš ziemeļu restorāns – turklāt nav vienkārši restorāns. Pirmkārt, tas izvietojies no jauna uzceltā Cēsīm zudušā vēsturiskā namā, kur savulaik saimniekojos Cēsu pilsētas galva un ārsts Kārlis Vanadziņš (nams izcili iekļaujas Cēsu vēsturiskajā ansamblī). Otrkārt, ēkā iekārtota arī viesnīca. Bonuss ir plašais un ar lielisku atmosfēru pieplūdušais iekšpagalms ar elpu aizraujošu skatu uz senās baznīcas torni. Šefpavārs šeit ir «asinskārais» Rihards Eniks, gaļas fans un pieredzējis kūpinātājs.
Uz topa otrā pakāpiena atrodas Kuldīgas stilīgais rīdzinieku magnēts Goldingen Room, kurš ar Valmieras Vecpuisi tikpat kā dala uzvaru. Goldingen Room saimnieku viesmīlības biznesa idejām attīstoties, tas ieņem arvien vairāk kvadrātmetru iekšpus un ārpus Rātslaukuma un ne tikai. Restorāns Kuldīgā cenšas ienest Itālijas vēsmas, tā veidotājiem Ciņu ģimenei Kuldīgas dakstiņotie nami atgādinot Florenci. Tāpēc ēdienkartē ir labas picas (joprojām retums pat Rīgā!) un pieskaņoti itāļu vīni.
Sirmais: Šie šefpavāri ir traki!
Atvērt restorānu tālu no Rīgas, bet tuvāk zemnieku saimniecībām ir jaunais blīkšķis, kas izskan kopā ar mūsdienu Latvijas virtuves skaņām. Tās vibrē gaisā. Ķirbis. Pīlādži. Pastinaks. Zandarts no dienas loma. Beidzot Latvijas ēdēji nepieprasa vienīgi garneles un olīvas. Un beidzot ēdienkartes pamazām no tām atsvabinās. No restorāna Pļavas Ainažos līdz M’O Liepājā un pa vidu – Zoltners Tērvetē. Jaunatvērtie reģionu restorāni ir apliecinājums tam, ka bezcerības reģionos nav. Savu lomu nav zaudējušas arī spožākās muižu virtuves – redzamākā ir Mālpils ar enerģisko šefpavāri Aiju Gabrāni. Piemēram, Kalnmuižas pils restorāns lepojas ar to, ka tam nav ēdienkartes – tik aktuāli sezonāls ir tur pasniegtais ēdiens.
Kā žurnālā Horeka uzsver Mārtiņš Sirmais, šefpavārs un 3 pavāru restorāna īpašnieks, reģionu restorānu apmeklētājiem, saņemot rēķinu par maltīti, ir jāapzinās, ka izmaksas provinces restorānam ir faktiski tādas pašas kā Rīgā. «Jautājums par miljonu ir šāds – kāpēc Vecrīgā restorānu apmeklētāji maksā, bet laukos grib ēst restorānā uz pusi lētāk?». Šefpavāri, kas dodas ārpus Rīgas, ir traki, uzskata M. Sirmais. «Tomēr, runājot par restorāniem provincē, runa pamatā ir par Cēsīm, jo kopumā Latvijā tās vietas, kur šefpavārs «mauc ar pilnu sirdi», tomēr joprojām ir uz pirkstiem saskaitāmas,» uzskata M. Sirmais.
Reģionālo restorānu TOP 15
1. Vecpuisis, Valmiera
2. Goldingen Room, Kuldīga
3. H.E. Vanadziņš ziemeļu restorāns, Cēsis
4. Pļavas, Ainaži
5. Jāņoga, Cēsis
6. Bangert’s, Kuldīga
7. Jonathan, Amatciems
8. M’O, Liepāja
9. Zoltners, Tērvetes novads
10. Mālpils muižas restorāns
11. Dikļu pils restorāns
12. Skrundas muižas restorāns
13. Rožmalas, Bauskas novads
14. Liepupes muižas restorāns
15. Kalnmuižas pils restorāns