Produkti, ko mēs ēdam nokļūst asinsritē un galu galā aizplūst līdz smadzenēm, tādēļ tas, kā domājam, koncentrējamies un strādājam ir lielā mērā atkarīgs no produktiem, ko ēdam.
Domāšanas produktivitāti iespējams palielināt par 20%, liecina Pasaules Veselības Organizācijas dati. «Pārtika, tāpat kā medikamenti, ietekmē smadzenes,» saka UCLA profesors Fernando Gomezs Pinilla. «Diētai, fiziskajai slodzei un miegam ir potenciāls mainīt mūsu smadzeņu veselību un garīgās funkcijas. Tas rada iespēju, ka izmaiņas uzturā ir stratēģija, lai uzlabotu kognitīvās spējas, aizsargātu smadzenes no bojājumiem un neitralizētu novecošanās ietekmi,» viņš saka.
Tādējādi Business Insider apkopojis 16 produktus, kas uzlabo smadzeņu darbību.
#1/17
Ogās ir tādu antioksidantu kombinācija, kas uzlabo gan atmiņu, gan motorikas koordināciju. Neirologs Džeims A. Džosefs skaidro, ka antioksidanti ogās novērš oksidatīvo stresu un darbojas kā pretiekaisuma līdzekļi.
#2/17
Ja ogas ēd kopā ar eļļu bagātajiem valriekstiem vai avokado, tas ļau saglabāt smadzeņu šūnas jauneklīgi elastīgas.
#3/17
Vienā banānā ir tieši tik daudz glikozes, cik dienā nepieciešams smadzenēm – tās vislabāk darbojas, ja asinsritē cirkulē aptuveni 25 grami glikozes, kas arī ir tāds apjoms, kas ir banānā.
#5/17
Savukārt baklažānu ēšana saglabās asumu smadzenēm, uzlabojot komunikāciju starp smadzeņu šūnām un molekulām, kas transportē signālus no smadzenēm uz nerviem.
#6/17
Burkāni nodrošina stabilu cukura līmeni asinīs, kas nepieciešams smadzenēm, lai optimāli darbotos.
#8/17
Tumšā šokolāde satur antioksidantus, kas palielina endorfīnu rašanos, vienlaikus uzlabojot uzmanību un koncentrēšanās spējas. Savukārt piena šokolāde paātrina reakcijas laiku un uzlabo verbālo un vizuālo atmiņu.
#9/17
Lasī ir omega-3, olbaltumvielas, dzelzs un B vitamīni, kas atbalsta atmiņu, spriešanas un koncentrēšanās spēju.
#10/17
Kofeīns, kas ir kafijā, uzlabo atmiņu un pasargā pret plakstiņu spazmu (tas vairāk nepieciešams cilvēkiem, kuri visu dienu sēž pie datora). Tajā arī ir daudz antioksidantu un aminoskābju.
#11/17
Protams, mēs nerosinām dzert darba laikā, tomēr sarkanvīns ievērojami uzlabo īstermiņa atmiņas un motorikas spējas.
#12/17
Arī jogurts dara brīnumus – tajā ir olbaltumvielas, daudz minerālvielu un probiotikas, kas palīdz gremošanas sistēmai.
#13/17
Graudi, piemēram, brūnie rīsi, ir pilni ar vitamīniem un magniju, kas arī uzlabo kognitīvo veselību.
#15/17
Tumši zaļas salātu lapas, iespējams, ir labākais, ko jūs varētu ēst. Tās ir pilni ar vitamīniem, minerālvielām un fito uzturvielām. Piemēram, dzelzs, palīdz nodrošināt ķermenim (un smadzenēm) vairāk skābekļa.
#16/17
Ķiploki satur spēcīgus antibakteriālos un pretvīrusu savienojumus, kas palīdz atvairīt stresa izraisītas saaukstēšanās un infekcijas.
#17/17
Jāatceras, ka ir arī produkti, kas samazina produktivitāti. Tie ir: 1. Salda pārtika, piemēram, saldinātie dzērieni vai saldumi, kas veicina enerģijas apsīkumu, apjukumu un papildus nervozitāti. 2. Kaloriju pārbagāta pārtika, piemēram, hamburgeri un kartupeļi frī darbā veicinās miegainību un samazinās produktivitāti. 3. Tāpat nepietiekams uzturs palēnina reakciju, pasliktina atmiņu un palēnina informācijas apstrādi.