Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi valdības noteikumu projektu Kvalitātes un klasifikācijas prasības kvasam un kvasa (iesala) dzērienam, kas šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.
Jaunie noteikumi nosaka kvalitātes un klasifikācijas prasības Latvijā izplatāmajam kvasam un kvasa (iesala) dzērienam. Noteikumu projektā definēti termini, kas ievieš atšķirību starp raudzētu un neraudzētu kvasu. Prasībās noteiktas ražošanā izmantojamās izejvielas, gatavās produkcijas drošības un kvalitātes rādītāji.
Tāpat noteikumu projektā ir norādīts, ka kvasa ražošanā nav atļauts izmantot saldinātājus un aromatizētājus, bet kvasu var bagātināt ar vitamīniem un minerālvielām, un kvasa ražošanā var izmantot tikai noteiktas pārtikas piedevas.
Savukārt, lai regulētu nosaukuma «kvass» lietošanu marķējumā, noteiktas prasības tirdzniecības nosaukumu «kvasa dzēriens» vai «iesala dzēriens» lietošanai kopā ar apzīmējumu, kurā nav minēts vārds «kvass», piemēram, kvasa dzēriens «Iecienītais», iesala dzēriens «Veselība» u.c.. Noteikumu izstrādāšanas mērķis ir aizsargāt patērētāju intereses, nemaldinot tos par konkrēto produktu, kā arī nodrošināt godīgu konkurenci raudzēta kvasa un neraudzēta dzēriena ražotājiem un izplatītājiem.
Paredzams, ka noteikumu projekts stāsies spēkā ar 2011. gada 1. jūliju. Db jau iepriekš vēstīja, ka ražotāji aicina izstrādāt vienotas prasības kvasa ražošanai.