Restorāniem Fazenda bazārs septiņus gadus izdevies saglabāt mājīgumu un demokrātiskumu, iestrādāties arī Siguldā un Cēsīs
DB viesojas Siguldas restorānā Fazenda bazārs. Nevar nepamanīt pievilcīgo namiņu pašā Vidzemes šosejas malā. Darba dienas viducī vairāki galdiņi ir aizņemti, tomēr restorānu īpašnieks Lauris Bukovskis klāsta, ka ziemas sezonā klientu ir daudz mazāk. Tiesa, brīvdienās Fazenda ir pilna visās vietās, kā jau idilliskai saimniecībai pienākas, taču darba dienas lielā mērā ir tukšais laiks. «Ar apmeklētāju plūsmu tagad ir grūtāk. No novembra iestājas klusums, sniegotās dienās vēl ierodas slēpotāji, bet arī tie nav kuplā skaitā. Nedaudz ir caurbraucēju. Latvijā kopumā izkristalizējas problēma ar cilvēku trūkumu - gan patērētāju, gan darbinieku ziņā. Kaut arī te visu zeltā pārklātu un puskailas sievietes dejotu, vairāk apmeklētāju nenāks, jo cilvēku vienkārši nav,» situāciju raksturo L. Bukovskis.
Viņam kremt vēl citas nebūšanas valstī, kas ietekmē restorānu biznesu, kā arī iezīmējušies vairāki riski personīgajā uzņēmējdarbības pieredzē. Tā rezultātā nākas nopūsties, ka iestājušies grūti laiki. Runājot par pirmo, restorānu saimnieks piemin nospiedošo nodokļu politiku. «Varbūt pirms kādiem pieciem gadiem nenomāca sajūta, ka sabiedrisko ēstuvju īpašniekus valsts uzlūko kā potenciālos krāpniekus, lai gan nodokļos nomaksāti ap 200 tūkst. eiro gadā. Uzskatu, ka nodokļus tomēr vajadzēja diferencēt pa sfērām. Tas attiecas arī uz darbaspēka nodokļiem. Kafejnīca nav rūpnīca, kur var izrēķināt, ko darbinieks trīs stundu laikā izdarīs. Restorānā sanāk arī dīkstāve, kad viesu nav. Pāris stundas var arī nekas nenotikt, bet skaitītājs griežas,» komentē L. Bukovskis.
Visu rakstu Bez baltiem galdautiem un veciem gludekļiem lasiet 28. marta laikrakstā Dienas Bizness.