Kombučas ražotājs "Rudy"s Kombucha" pārcēlis savu ražotni no Ādažiem uz Kuldīgu.
Tā noticis vairāku apsvērumu dēļ. "Pirmkārt, tā ir pilsēta, kas mūs pārsteidza ar savu individualitāti, salīdzinot to ar citām Latvijas pilsētām. Kā arī mēs esam cilvēki, kas no Sanktpēterburgas pārcēlušies uz dzīvi Latvijā, vēlējāmies dzīvot pilsētā ar savu īpaši nesteidzīgo ritmu. Otrkārt, mums patīk ideja, padarīt Kuldīgu par pilsētu, kurā tūristi ne tikai pastaigājas gar Ventas rumbu un atpūšas kafejnīcās Ventas krastā, bet arī var sastapt sev ko jaunu. Tādēļ mēs kļuvām par daļu no jaunā Kuldīgas kvartāla, kur tiks atvērtas jaunas ražotnes, kafejnīca un pat restorāns, kas piesaistīs tūristus, kā arī ir iesaistīs vietējos iedzīvotājus. Paredzēts, ka šajā ceturksnī kvartāls vēl tikai sāks savu pastāvēšanu, bet domājam, ka pēc dažiem mēnešiem mēs būsim gatavi par to runāt ar prieku un lepnumu," stāsta "Rudy"s Kombucha" izveidotāji. Vēl viens pārcelšanās iemesls bijis viņu iekļūšana Kuldīgas biznesa inkubatorā.
Db.lv jau rakstīja, ka Darja un Egors Grabari pirms divarpus gadiem pārcēlās no Sanktpēterburgas uz Latviju un Ādažu novadā atvēra nelielu kombučas ražotni "Rudy"s Kombucha".
Teritorijā, kurā tiek veidots Kuldīgas radošais kvartāls, kādreiz darbojās lielgabarīta aprīkojuma (autobusu un kravas automašīnu) uzturēšanas un remonta uzņēmums. Kādu laiku pēc tam, kad šis uzņēmums pameta telpas, tās bija atstātas novārtā. Vēlāk dažās no telpām darbojās vietējie uzņēmumi, kas ražoja metāla detaļas jumtiem un notekcaurulēm, kā arī neliels loģistikas centrs, kas teju visai Kurzemei piegādāja pienu un saldējumu. "Rudy´s Kombucha" ražotne tagad atrodas nu jau bijušajās piena pārstrādes uzņēmuma telpās.
"Ražošanas procesā mēs neizmantojam nekādus konservantus vai pasterizācijas metodes. Līdz ar to svarīgs bija aukstuma telpas faktors. Esam tikuši pie telpām, kurās ir palīgtelpa (noliktava) ar iespēju uzturēt temperatūru robežās no +2 līdz +6, kas ir svarīgi "Rudy´s Kombucha" gatavās produkcijas uzglabāšanai. Tagad mums ir liels gatavās produkcijas ledusskapis. Beidzot ir iespēja uzturēt lielāku gatavās produkcijas rezervi, ar ko varam nodrošināt ne tikai Latvijas mērogā, bet arī eksportēt," komentē "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.
Šobrīd uzņēmums savu produkciju eksportē uz Vāciju, drīzumā tiks noslēgti sadarbības līgumi ar izplatītājiem Somijā, Zviedrijā un Igaunijā.
"Pašlaik joprojām ir grūti runāt par kopējo ieguldījuma apjomu, kas nepieciešams ražošanas nodrošināšanai. Tas ir saistīts ar faktu, ka dažas no jaunajām iekārtām, joprojām tiek ražotas, to galīgās izmaksas būs skaidras tikai pēc uzstādīšanas. Vēlreiz jāpasakās biznesa inkubatoram par atbalstu, kas patiešām ļauj ievērojami palielināt maza uzņēmuma izaugsmes potenciālu. Taču ar visu to, ka mūs atbalsta inkubators, mēs joprojām esam atvērti privātu investoru un uzņēmumu ieguldījumam," atklāj uzņēmēji.
Šobrīd uzņēmuma attīstībā ieguldīti jau aptuveni 35 000 eiro.
"Svarīgs aspekts mūsu ražotnē ir tajā, ka pie kombuču ražošanas negrasāmies apstāties. Un tam arī ir nepieciešams papildu aprīkojums. Tā iegādei esam uzsākuši sarunas ar LAD organizēto projektu LADER. Kā arī vēlamies izcelt to, ka mēs esam saņēmuši sociālā uzņēmuma statusu un tagad mēs varam piedāvāt darbu cilvēkiem ar invaliditāti. Mūsu ideja ir izveidot projektu, kurā varētu piedalīties visi cilvēki, neatkarīgi no viņu fiziskajām iespējām. Mēs esam mūsdienīgs uzņēmums, kas ievēro iecietības principus, un mums ir interese strādāt ar radošiem cilvēkiem, kuri vēlas radīt," pauž "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.