Darja un Egors Grabari pirms divarpus gadiem pārcēlušies no Sanktpēterburgas uz Latviju un Ādažu novadā atvēruši nelielu kombučas ražotni "Rudy"s Kombucha".
Ideja izveidot kombučas projektu abiem radās pirms diviem gadiem. Brīdī, kad sākās eksperimenti ar kombučām, Egors paralēli jau strādāja pie diviem alus ražotņu projektiem.
"Amerikā un Rietumeiropā kombuča jau sen ir bijis populārs un labi pazīstams dzēriens, kura ražošanas tirgus aug ļoti strauji. Kombuču sākām gatavot mājās, 5 litru ūdens kannās. Cienājām draugus un paziņas, līdz sāka prasīt arvien vairāk, un pašlaik mūsu hobijs mājās ir pārvēties par ģimenes biznesu. Iegādājāmies manuālu skārda bundžu aizvalcēšanas mašīnu, un sākām pārdot "Rudy"s Kombucha" vairākiem alus bāriem un kafejnīcām," stāsta "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.
"Ideja par nosaukumu radās, jo mums ir jauks četrkājains draugs – taksis, vārdā Rūdijs. Par godu Rūdijam jau ir trīs kafijas namiņi, Sanktpēterburgā ("Rudy"s Coffee to Go"). Vienojāmies, ka šī tradīcija jāturpina, jo šis nosaukums mums patiesi ir nesis veiksmi," stāsta Darja un Egors Grabari.
Šobrīd "Rudy"s Kombucha" sortimentu klāstā ir pieci dažādi kombuču veidi. Kā arī brīžiem tiek izlaistas "limited edition" versijas, un tiek strādāts pie pilnīgi jaunu produktu radīšanas.
"No citiem kombuču ražotājiem Latvijā un pasaulē mēs atšķiramies ar to, ka pievienojam lielu daudzumu dabīgu un svaigu ogu un augļu, garšaugu (svaigas bazilika lapas), lai garša būtu spilgta un pietiekami spēcīga," komentē "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.
"Rudy"s Kombucha" radītos dzērienus šobrīd var iegādāties tādās kafejnīcās, kā "Andalūzijas Suns", "Kalve", "Vest" un "Herbārijs". Bāriem un restorāniem kombuča tiek piedāvāta ne tikai kā bezalkoholiskais dzēriens, bet arī kā opcija kokteiļu sastāvdaļām.
Kombučas ražotnē, kas atrodas Ādažu novada Eimuros, šobrīd var jau saražot 2000 litrus kombučas.
Darja un Egors stāsta, ka uzņēmuma mērķauditorija ir visi, sākot no maziem bērniem līdz pat vecākajai paaudzei - cilvēki, kuri rūpējas par savu veselību, piekopj veselīgu dzīves veidu, tādi, kas vēlas lietot uzturā dabīgu un veselīgu produktu.
"Alus darītavu izveidošana un zināšanas par fermentācijas procesiem, dzērienu ražošanas tehnoloģijām ļauj mums rast lielisku risinājumu sava produkta ražošanai. Mēs varējām rast unikālu veidu un tehnoloģiju alumīnija mucu uzpildīšanai, tieši kombučām. Abi šie faktori ļauj produktu stabilizēt bez pasterizācijas vai konservantu pievienošanas. Kopumā "Rudy’s Kombucha" radīšanas galvenā ideja ir 100% dabīga produkta izveide, kuru var uzturā lietot gan pieaugušie, gan bērni. Un mēs to esam paveikuši! Tagad mēs pārdodam "Rudy"s Kombucha" vairāk nekā 70 kafejnīcās un restorānos Latvijā. Mēs esam pirmais kombučas ražotājs Latvijā, kuram ir izdevies nosūtīt eksporta sūtījumu uz Berlīni un Igauniju. Pie šī mēs neplānojam apstāties," pauž Darja un Egors Grabari.
"Rudy"s Kombucha" saņēmis biznesa inkubatora atbalstu un plāno atvērt jaunu ražotni, lai apmierinātu eksporta pieprasījumu, un varētu ražot vēl vairāk.