Jaunākais izdevums

Parādu nomocītā Grieķija plāno izīrēt savus kultūras un vēstures pieminekļus, lai tādējādi iegūtu papildus finanšu līdzekļus. Naudas piesaistīšanas nolūkos ārvalstu reklāmas firmas vai Holivudas darboņi varēs izmantot Atēnu Akropoli.

Grieķijas varasiestādes norāda, ka to rīcībā ir palicis maz finanšu līdzekļu, lai uzturētu Atēnu Akropoli un citas ievērības cienīgas vietas, kā, piemēram, Delfu orākulu. Tāpēc radies plāns tās padarīt pievilcīgas ārvalstu kino uzņēmējiem un reklāmas firmām.

Grieķijas vēstures pieminekļi būs pieejami, samaksājot 1,3 tūkstošus ASV dolāru par fotosesiju, vai maksājot divus tūkstošus dolāru par vienu filmēšanas dienu, raksta New York Times.

Valdības plāni Grieķijā jau saskārušies ar iebildumiem. Kritiķi norāda, ka kultūras pieminekļu izīrēšana ir «svētuma apgānīšana». Grieķi uzskata, ka ir pieļaujama naudas iekasēšana no apmeklētājiem, bet pavisam cita lieta ir ļaut «jebkuram topošajam režisoram ar kājām mīdīt mūsu mantojumu».

Savukārt Grieķijas Kultūras ministrija akcentē, ka īrniekus izvēlēsies ļoti rūpīgi un vēstures pieminekļu izmantošana tiks stingri kontrolēta. Paredzētos projektus izskatīs valsts arheoloģijas padome, kas līdz šim ļāvusi Atēnu Akropoli izmantot ļoti retos gadījumos.

Tāpat Grieķijas varasiestādes norāda, ka iespēja īrēt Grieķijas vēstures lieciniekus nenozīmējot, ka to varēs darīt jebkurš. Tā, piemēram, Atēnu Akropoli nevarēs izmantot, lai tajā filmētu reklāmu atspirdzinošiem dzērieniem.

Grieķijas varasiestādes cer, ka šādā veidā būs iespējams arī radīt jaunas darbavietas un piesaistīt tūristus. «Mēs neprivatizējam, mēs neapkarojam izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, mums ir kaut kas jādara, lai iegūtu naudu,» valdības plānus komentēja kāds grieķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijā «nekas nav izdarīts»; vajadzēs vēl vienu parādu norakstīšanu

Jānis Rancāns, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija, visticamāk, nespēs pildīt savas saistības, un būs nepieciešama vēl viena Atēnu parādu pārstrukturizācija, atsaucoties uz trim anonīmām Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, vēsta Reuters.

Grieķijā otrdien ieradās Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvji, lai analizētu valsts finansiālo situāciju, taču jau pašlaik esot skaidri secinājumi, un atklāsies, ka valsts ir pamatīgi novirzījusies no uzsāktā reformu ceļa, teikušas ES amatpersonas.

Tas nozīmējot, ka Grieķijas valsts sektora kreditoriem – ECB un eirozonas valdībām – vajadzēs uzņemties 200 miljardu eiro lielā parāda kalna pārstrukturizāciju, lai Atēnas varētu nostāties uz savām kājām. Tomēr ne eirozonas valstīm, ne arī ECB nav nekādas vēlēšanās īstenot šādus pasākumus. «Grieķija ir pamatīgi novirzījusies no ceļa,» aģentūrai Reuters sacīja viena no amatpersonām. «Parāda ilgtspējas analīze būs diezgan briesmīga».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas trūkuma nomocītā Grieķija atradusi jaunu veidu, kādā iegūt papildus finanšu līdzekļus – izīrējot policistus un patruļmašīnas, ziņo AFP.

Policista īre izmaksās 30 eiro stundā, bet patruļmašīnas – par 10 eiro vairāk. Savukārt policijas patruļlaivas īre stundā izmaksās 200 eiro, bet helikoptera – 1,5 tūkstošus eiro. Tas segšot «policijas aprīkojuma un infrastruktūras izmaksas, kā arī ļaus to modernizēt», pavēstīja Grieķijas Pilsoņu aizsardzības ministrija.

Īrēt grieķijas policistus varēs «ārkārtējos gadījumos», piemēram, kad būs nepieciešams eskortēt bīstamas kravas vai mākslas vērtības. Iepriekš policija šādus uzdevumus veica bez atlīdzības. Ministrija norāda, ka policistu noma būs iespējama tikai tad, ja tas neietekmēs drošības dienestu operatīvās darbības spējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Grieķijas krīze, iespējams, aizsākās līdz ar Olimpiskajām spēlēm Atēnās

Jānis Rancāns, 17.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija pasaules vēsturē tiks pieminēta kā valsts, kurā bijusi viena no apjomīgākajām recesijām. Daži eksperti, kā galveno iemeslu valsts ekonomikas nepatikšanām, izceļ vienu notikumu - 2004. gada Olimpiskās spēles Atēnās, raksta ETN.

Atēnu Olimpiāde nebija iedvesmojošs pasākums, kādu to padarīt vēlējās Grieķija. Tas notika tāpēc, ka paredzētās pasākuma izmaksas no reālajām pamatīgi atšķīrās, izraisot ļaunāko scenāriju – izmaksas bija nepietiekami novērtētas, bet ekonomiskie ieguvumi tika vērtēti pārāk augstu.

Medijs atzīmē - Grieķija nevarēja paredzēt, ka šis notikums izraisīs valsts ekonomikas sabrukumu – Atēnas, visticamāk, cerēja, ka Olimpiskās spēles būs grūdiens, kas veicinās nepieciešamās finanšu reformas.

Grieķija bija aprēķinājusi, ka pasākumam iztērēs 4,5 miljardus eiro, taču plānotais mērķis tika pamatīgi pārsniegts. Pati Grieķija Olimpisko spēļu izmaksas lēš 8,6 miljardu eiro apmērā, neskaitot projektus, kuru celtniecība tika paātrināta Olimpiādes dēļ. Tādi projekti bija Attiki ātrgaitas šoseja, jauna starptautiska lidosta, tramvaju un vilcienu līnijas u. c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas kreditori – Starptautiskais valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienības pārstāvji – varētu no jauna samazināt Atēnu parādu kalnu apjomus, lai tādējādi valsts ekonomika spētu atgūties.

SVF vadītāja Kristīne Lagarde atzinusi, ka Atēnu parādsaistību lielais apmērs, kas saskaņā ar prognozēm šogad sasniegs 185% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), arī nākamajā desmitgadē saglabāsies augsts. «Grieķijas Eiropas partneru sniegtās garantijas, ka tiks apsvērti turpmāki palīdzības pasākumi un, ja nepieciešams, arī parādu apmēra samazināšana zem 110% no IKP līdz 2022. gadam, ir laipni gaidītas,» sacīja K. Lagarde.

Iespējai, ka daļa Grieķijas parādu varētu tikt «norakstīta», līdz šim pretojusies Vācija. Tomēr Grieķijas finanšu ministrs Jannis Sturnars atzinis, ka šāda iespēja tikusi pārrunāta ar Eirogrupas prezidentu Jerūnu Diselblūmu. «Mūsu mērķis ir panākt [budžeta] pārpalikumu jau šā gada beigās. Mēs to vēlamies, lai varētu lūgt Eirogrupai piemērot noteiktus pasākumus, kuriem jāsamazina parādu slogs,» sacījis Grieķijas finanšu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes pārņemtā Grieķija beidzot tikusi pie valdības un jaunais valsts premjers Antonis Samars nodevis oficiālu zvērestu. Tomēr nomocītajai valstij tas nav devis atpūtas mirkli - parādījušās ziņas, ka Grieķijai varētu tikt piešķirts jaunattīstības valsts statuss, bet arheologi nākuši klajā ar satraucošu vēstījumu, ka krīze smagi skārusi kultūras mantojumu.

Dažus mirkļus pēc zvēresta nodošanas ceremonijas jaunais Grieķijas premjers Antonis Samars valsts iedzīvotājiem solīja atjaunot cerības, vēsta BBC. Tāpat viņš aicināja grieķus saglabāt patriotismu, nacionālo vienotību un ticību, lai varētu pārvarēt ekonomisko krīzi. Grieķijas politiķis uzsvēra, ka no valdības pieprasīs «smagu darbu».

Par to, ka jauno valdību patiešām sagaida smags darbs, liecina ziņa, ka vērtspapīru indeksu veidotājs un risku novērtētājs MSCI uzsācis Atēnu akciju tirgus pārskatīšanu un varētu Grieķijai piešķirt jaunattīstības valsts statusu. MSCI Greece indekss vairs nevarot izpildīt attīstīto valstu apjoma prasības, paziņojumā norāda MSCI. Pēdējo piecu gadu laikā indekss zaudējis 93% no savas vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas maksātnespēja eirozonai izraisīs zaudējumus triljona eiro apmērā

Jānis Rancāns, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekontrolēta Grieķijas maksātnespēja, visticamāk, radīs apstākļus, kuru iespaidā Itālijai un Spānijai vajadzēs «ārēju palīdzību», bet eirozonai radīsies zaudējumi vairāk nekā viena triljona eiro apmērā, pavēstījusi grupa, kas pārstāv Atēnu vērtspapīru turētājus.

Starptautiskā Finanšu institūta (IIF), kurš piedalījās Grieķijas un tās kreditoru sarunās, ziņojumā, kurš nonācis aģentūras Reuters rīcībā, minēts, ka šādu scenāriju varētu izraisīt Atēnu nespēja vienoties ar privātajiem kreditoriem par parādu restrukturizāciju.

Atēnu nekontrolētas maksātnespējas gadījumā visspēcīgāk tiktu ietekmēta Eiropas Centrālā banka, kura Grieķijas parādzīmēs ieguldījusi 177 miljardus eiro.

Savukārt Īrijai un Portugālei būs nepieciešama starptautiska palīdzība 380 miljardu eiro apmērā, lai šīs valstis varētu izolēt no Grieķijas maksātnespējas sekām. Tāpat palīdzību 350 miljardu eiro apmērā nekontrolētas Grieķijas maksātnespējas gadījumā vajadzēs Spānijai un Itālijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas galēji labējās partijas Zelta Rītausma (Chrysi Avgi) pārstāvji parādu nomocītās valsts ielās aizvien aktīvāk sāk pildīt tos uzdevumus, ar kuriem vajadzētu nodarboties likumsargiem, vēsta Lielbritānijas laikraksts The Guardian.

Atēnu policija iedzīvotājiem nereti pat ierosina meklēt palīdzību pie partijas, kura dažkārt tikusi dēvēta kā neonacistiski noskaņota, biedriem. Arī daudzi Grieķijas noziegumu upuri pariju uzskata par vienīgajiem «aizstāvjiem».

Kāda Atēnu iedzīvotāja laikrakstam stāstīja, ka bijusi šokēta, kad policija nevēlējusies izmeklēt incidentu, kurā bija iesaistīti Albānijas imigranti, un ieteikuši viņai doties pie Zelta Rītausma partijas.

«Viņi [policija] atklāti sacīja – ja jautājums saistīts ar imigrantiem, jāiet pie Zelta Rītausmas,» sacīja Atēnu iedzīvotāja, kas vēlējusies palikt anonīma. Viņa arī norādīja, ka Grieķijas vidusšķiras iedzīvotāju vidū neesot drošības sajūtas un paļāvības policijai. Atsevišķi grieķi arī uzskatot, ka Zelta Rītausma pildot tās valsts funkcijas, kuras valsts vairs nespēj.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nastas nomocītā Grieķija ir panākusi vērā ņemamu progresu saistībā ar valsts izdevumu samazināšanu, kas nepieciešams, lai valsts varētu saņemt starptautisko palīdzību, tomēr viss vēl nav izdarīts, secinājuši Atēnu aizdevēju pārstāvji.

Plānots, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) pārstāvji Grieķiju apmeklēs arī septembrī, lai sniegtu galīgo atzinumu par Atēnu iespējām saņemt aizdevuma kārtējo maksājumu.

«Sarunas tika aizvadītas labi un valsts ir apņēmības pilna, lai ieviestu vairākus taupības pasākumus un reformas, kurām jāatdzīvina ekonomika un jānovērš bankrota draudi,» sacīja SVF Grieķijas misijas vadītājs Pols Tomsens (Poul Thomsen).

Db.lv jau vēstīja, ka Grieķijas partijas vienojušās par papildus taupības pasākumiem, kuriem nākamo divu gadu laikā būtu jāsamazina valsts tēriņi par 11,5 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas nodokļu iekasēšanas speciālisti brīvprātīgi dosies uz Grieķiju, lai valstij palīdzētu cīnīties ar visaptverošo izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tas varētu izraisīt «pretvāciska» noskaņojuma pieaugumu Grieķijas sabiedrībā, vēsta Financial Times.

Kopumā no Vācijas uz Grieķiju dosies 160 eksperti, kas darbosies Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda vadībā. Grieķijas valdības pārstāvji šādu projektu novērtējuši atzinīgi.

Tomēr vācu nodokļu iekasētāju ierašanās Grieķijā var izraisīt pamatīgu antivāciska noskaņojuma kāpumu. «Mums nevajag ārvalstu palīdzību, mums vajag labākas datorsistēmas un lielāku sadarbību ar citiem valdības departamentiem,» norāda Grieķijas nodokļu speciālisti.

Starptautiskie aizdevēji uzsākuši centienus piespiest Atēnas samazināt izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kas tiek lēsta piecu līdz sešu miljardu eiro apmērā ik gadu. Pagaidām Grieķijas mēģinājumi samazināt nodokļu nemaksāšanas apmērus nav bijuši īsti sekmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ar valsts atbalstu cer iedrošināt vāciešus vairāk ceļot uz Grieķiju

Gunta Kursiša, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Angelas Merkeles koalīcijas deputāti cer veicināt vāciešu ceļošanu uz saulainajām Dienvideiropas valstīm, kuras vissmagāk skārusi krīze raksta thelocal.de.

Eiropas Parlamenta deputāts Jorgo Čatzimarkakis (Jorgo Chatzimarkakis) no Angelas Merkelas valdības parteru Brīvo Demokrātu (Free Democrats) partijas norādījis, ka Berlīnei būtu vairāk jāveicina vāciešu ceļošana uz krīzes skartajām, bet saulainajām Eiropas valstīm.

«Varētu tikt izveidota valsts sponsorēta bonusu sistēma, kas iedrošinātu vāciešus ceļot uz Grieķiju. Sākums šādai programmai varētu būt, piemēram, «pēdējās minūtes» piedāvājumi,» norādīja grieķu izcelsmes vācietis J. Čatzimarkakis.

Viņa partijas biedrs Ervīns Loters (Erwin Lotter) norādīja, ka tūrisma veicināšanas programma varētu būt abpusēji izdevīga – vācieši varētu baudīt brīvdienas siltajās zemēs, bet parādos grimstošās valstis – iegūt papildus līdzekļus no tūristiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai naudu vajadzēs jau pēc trīs gadiem

Jānis Rancāns, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, jau līdz 2015. gadam Grieķijas aizdevēji – Eiropas Savienība (ES), Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka - Atēnām varētu piešķirt vēl 50 miljadus eiro.

Aizdevēji esot pauduši nopietnas bažas, ka Grieķija varētu neatgriezties starptautiskajos valūtu tirgos 2015. Gadā, un tāpēc būs nepieciešams jauns aizdevums, vēsta Vācijas Der Spiegel.

Vācijas medijs skaidro, ka topošajā aizdevēju ziņojumā par situāciju Grieķijā minēts, ka nav garantiju Atēnu spējām atgriezties tirgos, un tāpēc valstij, iespējams, būs vajadzīga ārēja finanšu palīdzība līdz 50 miljardiem eiro. Der Spiegel arī norāda, ka šo brīdinājumu Vācija pieprasījusi izņemt no ziņojuma galavarianta.

Savukārt Berlīne uzsver, ka neesot izteikusi šādu lūgumu un noliedz medijā pausto informāciju. Starptautisko aizdevēju ziņojums par situāciju Grieķijā tiks publicēts pēc tam, kad Atēnas pabeigs parādu restrukturizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Nonākt uz kino industrijas kartes

Ilze Žaime, 25.03.2020

Dalies ar šo rakstu

Andrejs Ēķis

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Vai kino industrija ir Latvijas iespēja pasaules mērogā, kāda ir situācija valsts kino nozarē – uz šiem un citiem jautājumiem sarunā ar "Dienas Biznesu" atbild producents un režisors Andrejs Ēķis.

2019. gadā kopumā Igaunijas valdība kino industrijas atbalstam atvēlēja 10,7 milj. eiro, Lietuvas valdība – 6,4 milj. eiro, kamēr Latvijas – nepilnus 6,4 milj. eiro. Cik būtiski būtu šo budžetu palielināt, un vai tas ir izšķirošais faktors tam, cik skatīts būs vietējais kino, cik naudas ieplūdīs atpakaļ valsts kasē un kā uz mums skatīsies ārvalstu producenti, skaidro producents.

A. Ēķis kino industriju Latvijā salīdzina ar vietējo tipogrāfijas nozari. Tehniskajam personālam sokas labi – iespiedēji drukā grāmatas arī eksporta tirgum, kamēr satura veidotāju panākumi ir mazliet vājāki. "Mums ir ārkārtīgi precīzs un augsti kvalificēts darbaspēks, cilvēki, kuri runā angļu valodā un galvenais – labas filmēšanas vietas: dažādu laika posmu vēsturiskās vietas, meži. Filmu šeit var uzņemt ļoti ātri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Atliek filmu pirmizrādes un atvēl nozarei miljonus

Ilze Žaime, Jānis Šķupelis, 25.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronvīruss "Covid-19" pēdējo pāris nedēļu laikā ieviesis būtiskas pārmaiņas arī kino industrijas aizkulisēs. Visplašāk pazīstamā straumēšanas platforma "Netflix" steidz palīgā kino nozarei ar 100 miljoniem ASV dolāru.

Ar šādu paziņojumu klajā nāca kompānijas satura veidošanas biroja vadītājs Teds Sarandos, norādot, ka lielākā daļa līdzekļu tiks izlietoti smagāk skarto darbinieku atbalstam, kas veikuši tiešos pienākumus "Netflix" oriģinālsatura veidošanā. Pērn "Netflix" satura veidošanai patērēja 15 miljardus ASV dolāru.

Arī Latvijas valdība kinofilmu producēšanu, izplatīšanu un demonstrēšanu apstiprinājusi par nozari, kurā strādājiošie var saņemt algas vīrusa izraisītās dīkstāves periodā. Ar dīkstāves pabalstu paredzēts kompensēt neizmaksātās darba algas, sākot ar šā gada 14.martu.

LASI: Nozares, kurām pieejams pabalsts darbiniekiem uzņēmuma dīkstāves periodā

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

TOP 10: Pasaulē visu laiku pelnošākās filmas

Jānis Šķupelis, 24.03.2020

10.vieta

"Ledus sirds 2" ("Frozen II") 2019. gads. Kases ieņēmumi – 1,45 miljardi ASV dolāru.

Foto: SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbošanās kinoindustrijā var būt ļoti ienesīga. To ASV Holivuda ir noslīpējusi līdz niansēm. Zvaigznēm pareizi sakrītot, viena filma var ienest pat miljardus. Topā uzskaitītas visu laiku pasaulē pelnošākās filmas.

LASI ARĪ: Pēdējais brīdis atvērt durvis Holivudai

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF mēģina pierunāt eirozonu uz vēl vienu Grieķijas parādu norakstīšanu

Jānis Rancāns, 09.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) vēlas panākt, lai eirozonas valstu valdības mīkstinātu aizdevuma nosacījumus Grieķijai, atsaucoties uz anonīmu fonda amatpersonu, vēsta laikraksts Wall Street Journal.

SVF pārstāvji uzskata, ka Grieķijas parāda līmenis jāsamazina līdz «ilgtspējīgam» līmenim, pirms valstij tiks piešķirta turpmāka finanšu palīdzība. Tas būtu paveicams, ja Atēnu aizdevēji norakstītu daļu no Grieķijas parādiem. Taču šādam solim nikni pretojas tādas eiroznas valstis, kā, piemēram, Vācija, kas Grieķijai jau aizdevusi 127 miljardus eiro un uzsver, ka parādu krīzes nomocītajai valstij nevajadzētu cerēt uz turpmāku piekāpšanos.

SVF līdz 2020. gadam vēlas panākt situāciju, kurā Grieķijas parāda attiecība pret iekšzemes kopproduktu (IKP) sasniedz 100%, kas ir ievērojami zemāk nekā 120%, par kuriem Atēnas un aizdevēji vienojās gada sākumā. Saskaņā ar vienu no fonda izvirzītajiem priekšlikumiem Grieķijas aizdevēji - Eiropas Centrālā banka (ECB) un eirozonas valstis – varētu norakstīt Atēnu parādus 30% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijā 6. maijā tiks sarīkotas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, pavēstījis valsts premjers Luks Papdems, kurš atkāpies no sava ieņemamā amata. Premjers arī ticies ar Grieķijas prezidentu Karolu Papuliju un lūdzis viņu atlaist pašreizējo parlamentu, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Televīzijas uzrunā Grieķijas premjers uzsvēra, ka pēdējie pieci mēneši apliecinājuši Atēnu spējas pieņemt sarežģītus lēmumus, kas nepieciešami, lai apkarotu valsts parādu krīzi un nodrošinātu labāku nākotni.

Premjers arī norādīja, ka jauno parlamentu pēc ievēlēšanas sagaida sarežģīti uzdevumi, un aicināja visus valsts iedzīvotājus strādāt kopā. Parlamenta atlaišana nenozīmējot valdības atlaišanu, jo līdz 6. maijam nepieciešams vēl pieņemt nozīmīgus lēmumus.

Aizvadītajos mēnešos pamatīgi samazinājies grieķu atbalsts galvenajām valsts partijām – «Jaunajai Demokrātijai» un PASOK, kuras dominējušas Grieķijas politikā kopš 1974. gada. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka «Jauno Demokrātiju» gatavi atbalstīt 18,2% grieķu, bet PASOK – 14,2%. Pēc vēlēšanām – jūnijā – Grieķijas parlamentam vajadzēs balsot par taupības pasākumiem 2013. – 2014. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas eirozonas finanšu ministru sanāksme nesusi vilšanos, jo Grieķija piekopj līdzšinējo politiku un runā par iespējamiem reformu plāniem, taču nepiedāvā nekādus konkrētus un reālus priekšlikumus strukturālajām reformām, pēc sanāksmes aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

No Grieķijas puses nav iesniegti nekādi priekšlikumi, ko varētu nosaukt par progresu. Eirozonas ministri bijuši sarūgtināti, jo šodien varēja uzklausīt tikai Grieķijas jaunā finanšu ministra pārdomas par to, ko Grieķija varētu darīt situācijas stabilizēšanai, taču Grieķijas valdība neko nav darījusi, lai virzītos uz priekšu reformu ieviešanā.

Jarockis atzīmēja, ka patlaban situācija ir Grieķijas rokās. Ja nebūs nekādu reformu, tad izstāšanās no eirozonas ir neizbēgama, atzina FM pārstāvis un uzsvēra, ka Grieķijai vairs nav laika kavēties.

Šodien eirozonas finanšu ministri nav nekādus lēmumus pieņēmuši, jo Grieķija nav piedāvājusi konkrētus priekšlikumus. Eirozonas finanšu ministri nav skatījuši jautājumu par iespējamu Grieķijas parādu norakstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozējot izmaiņas mājokļu tirgus cenās tuvāko divu trīs gadu laikā, lielākā daļa jeb 66 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cenas mājokļiem, visticamāk, paaugstināsies, - tā noskaidrots šī gada aprīlī veiktajā DNB bankas aptaujā.

Katrs desmitais respondents paredz mājokļu cenu samazināšanos, bet 18 % aptaujāto ir pārliecināti, ka cenas paliks esošajā līmenī. Vislielākais cenu kāpuma prognozētāju īpatsvars ir Rīgā (70%), bet viszemākais — Latgalē (58%). Cenu kritums visbiežāk tiek prognozēts Latgalē (16 %). Vismazāk cenu samazināšanās scenārijam tic Kurzemē (5 %), taču šajā reģionā ir visizplatītākā pārliecība par mājokļu cenu saglabāšanos pašreizējā līmenī, – tā uzskata katrs ceturtais kurzemnieks.

«Šādām atšķirībām ir pamats, jo Latvijas mājokļu tirgu ietekmē pretēji vērsti faktori — cenas palielinoši un cenas samazinoši, kas turklāt ļoti atšķirīgi izpaužas dažādās pilsētās un reģionos,» skaidro Anita Bērziņa, DNB bankas valdes locekle un viceprezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnu glābšana no maksātnespējas ir novirzījusies no mērķa, un Grieķijai, iespējams, vajadzēs jaunu starptautiskā aizdevuma programmu, liecina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) veiktā analīze.

Desmit lappušu garais Grieķijas parāda ilgtspējas analīzes dokuments aizvadītajā nedēļā ticis izdalīts eirozonas valstu līderiem, bet pēc tam nonācis atklātībā, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Atēnu parāda analīzē secināts, ka pat optimistiskā scenārija gadījumā Grieķijai līdz 2020. gadam izdosies parādu līmeni samazināt tikai līdz 129% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir augstāk nekā paredzētie 120% no IKP.

Saskaņā ar «pozitīvo scenāriju» Atēnām laika posmā no 2015. līdz 2020. gadam vajadzēs papildus 50 miljardus eiro. Šajā scenārijā pieļauts, ka Grieķijas ekonomika pie izaugsmes atgriezīsies 2014. gadā, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Krievija var piešķirt Grieķijai kredītus apmaiņā pret aktīviem

LETA--TV DOŽD, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas varasiestādes ir gatavas apspriest ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru kredītu piešķiršanu, ja Krievijas valsts uzņēmumi pārņems kontroli pār vairākiem Grieķijas aktīviem, otrdien īsi pirms Cipra ierašanās Maskavā vēsta laikraksts Kommersant.

Atēnu delegācija plāno «panākt sākumu jaunam pavasarim Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecībās», laikrakstam apliecināja Grieķijas aizsardzības ministra vietnieks Kosts Isohs.

Tiekoties ar Krievijas līderiem, galveno tēmu vidū būs Atēnu ieinteresētība gāzesvada Turcijas straume būvniecībā, norāda laikraksts.

Krievijas puse ir gatava uzklausīt grieķu lūgumus par atlaidēm gāzei, kā arī spriest par jaunu kredītu piešķiršanu.

«Bet šeit mēs savukārt esam ieinteresēti atbildes gājienos, konkrēti attiecībā uz to, ka Krievija saņem zināmus aktīvus Grieķijā,» apliecināja laikraksta informācijas avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija veikusi procentu maksājumus SVF

Žanete Hāka, 07.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija ceturtdien samaksājusi Starptautiskajam Valūtas fondam procentu maksājumus, liecina SVF informācija.

Tādējādi Grieķija izvairījusies no vēl vienas maksātsnespējas laikā, kad parādu māktā valsts cenšas vienoties par trešo glābšanas plānu.

SVF paziņojumā teikts, ka Grieķija atmaksājusi procentu maksājumus aptuveni 186,3 miljonu eiro apmērā.

Šis ir pirmais maksājums kopš jūnija sākuma, kuru Grieķija veic laikā. Iepriekš Grieķijai bija jāmaksā 1,5 miljardi eiro jūnija beigās, bet pēc tam – 456 miljonus eiro. Šos maksājumus valsts neveica, kļūstot par pirmo valsti, kas nevar atmaksāt SVF aizdevumu.

Kad Grieķija nespēja veikt pirmo maksājumu, SVF iesaldēja Grieķijas pieeju tās resursiem, ieskaitot, nākamajam finansējumam valstij.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK prezidents: Grieķijai jābeidz runāt un jāsāk darīt

Jānis Rancāns, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnām jābeidz runāt par reformām un jāsāk tās īstenot, kamēr vēl nav beigusies aizdevēju pacietība un uzticēšanās, vizītē Grieķijā sacījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

«Lai varētu uzturēt Eiropas un starptautisko partneru uzticību, jāpārtrauc kavēšanās. Ar vārdiem nav pietiekoši. Daudz svarīgāki ir darbi,» sacīja EK prezidents. Grieķijā ieradušies starptautisko aizdevēju (Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB)) pārstāvji, lai izpētītu, kā Grieķijai veicies ar nepieciešamajām reformām.

Tiek prognozēts, ka auditoru secinājumi noteiks to, vai Grieķija saņems nākamo starptautiskās palīdzības maksājumu kārtu. Bez maksājuma valstij nauda var aptrūkties jau augusta otrajā pusē.

EK prezidents ar Grieķijas premjeru Antonisu Samaru pārrunājis jautājumus, kas skar paredzamās reformas valstī, tostarp strukturālās izmaiņas, privatizāciju un nepieciešamību apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, vēsta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu ministrs: rudenī Eiropas dienvidos varētu sākties polārziema

Jānis Rancāns, 24.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas palikšana eirozonā ir ilūzija, bet Spānijai vajag pilnu aizdevuma programmu, uzskata Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks. Savā kontā mikroblogošanas vietnē Twitter viņš norāda - «pērn rudenī brīdināju par šogad gaidāmajiem aukstajiem dienvidu vējiem. Diemžēl rudenī Eiropas dienvidos varētu sākties polārziema».

Tāpat finanšu ministrs pauž, ka ne Grieķija, ne Spānija, ne Itālija nespējot izdarīt to, ko paveica Latvija, Īrija un Portugāle – izdarīt vairāk nekā gaidīts, lai nomierinātu aizdevējus. «Vācijai, Skandināvijai, Lielbritānijai būtu nopietni jāparaugās Hanzas savienības virzienā. Tas bija sekmīgs modelis daudzus gadsimtus,» rosina ministrs.

Db.lv jau vēstīja, ka Spānijas aizņemšanās izmaksas kārtējo reizi sasniegušas jaunu rekordu. Valsts desmit gadu parādzīmju procentu likmes pirmdien sasniedza 7,55%. Analītiķi uzsver, ka šādas aizņemšānās izmaksas nav ilgtspējīgas un ir robeža, pēc kuras pārsniegšanas Grieķija, Portugāle un Īrija lūdza finanšu palīdzību. Tikmēr Spānijas ekonomikas ministrs Luiss de Guindoss noliedzis, ka viņa valstij būs nepieciešams pilna apmēra aizdevums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija aizvadījusi vardarbīgu nemieru nakti, kurus izraisīja kāda pensionāra pašnāvība. Grieķis, vainojot politiķus saistībā ar valsts finanšu krīzi, nošāvās Atēnu galvenajā laukumā, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Demonstranti apmētāja parlamenta ēku un policistus ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm, bet policija atbildēja ar asaru gāzi. Demonstrācijās piedalījās aptuveni 1,5 tūkstoši cilvēku. Varasiestādes norāda, ka protesta akcijas laikā neviens cilvēks nav guvis ievainojumus.

Pašnāvību izdarījušais grieķis bija 77 gadus vecs pensionējies farmaceits. Viņš nošāvās ļaužu piepildītā Atēnu centrālajā laukumā, kurš atrodas netālu pie Grieķijas parlamenta un kļuvis par protesta akciju centru.

Incidents Grieķijas sabiedrībā izsaucis plašas diskusijas, bet valdības partijas paudušas nožēlu par notikušo. Policija vēsta, ka pie pašnāvību izraisījušā grieķa atraduši zīmīti, kurā viņš savu lēmumu saista ar valsts parādu krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija panākusi ievērojamu progresu savu parādu kalna samazināšanā, pavēstījis Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible. Tomēr viņš uzsvēra, ka Atēnām nepieciešams stingri pildīt savas apņemšanās, lai saņemtu turpmāku starptautisko palīdzību.

«Pat Grieķija ir panākusi ievērojamu progresu budžeta deficīta samazināšanā. Tomēr ir skaidrs, ka visi pienākumi, par kuriem tika panākta vienošanās gada sākumā, ir stingri jāizpilda. Ja tas nenotiks, tad atkal tiks zaudēta uzticība un no jauna parādīsies finanšu infekcijas risks,» runājot Vācijas parlamentā, klāstīja V. Šeible.

Tāpat Vācijas ministrs uzsvēra, ka pēc tam, kad Grieķijas aizdevēju – Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Eiropas Savienība (ES) – pārstāvji nāks klajā ar sava audita rezultātiem, tiks izlemts par to, vai Atēnām piešķirt nākamo palīdzības maksājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru