Citas ziņas

Nozagta 8 miljonus vērta Pikaso skiču burtnīca

, 10.06.2009

Jaunākais izdevums

No muzeja Parīzē nozagta skiču burtnīca ar 32 slavenā mākslinieka Pablo Pikaso darbiem 8 miljonu eiro vērtībā, atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, ziņo BBC.

Tas, ka notikusi zādzība, Pikaso Muzejā ticis atklāts otrdienas pēcpusdienā, bet konkrēts zādzības laiks un citi apstākļi patlaban tiek noskaidroti. Zināms, ka tajā laikā muzejs plašai sabiedrībai bijis slēgts, bet notikusi privāta apskate.

Muzejā atrodas 250 P. Pikaso gleznas un 1500 zīmējumi.

P. Pikaso tiek uzskatīts par 20.gadsimta ievērojamāko mākslinieku. Viņš mira 1973.gadā Francijā.

Pagājušajā mēnesī P. Pikaso musketiera portrets Ņujorkā tika pārdots par 14.6 miljoniem ASV dolāru, bet cita glezna - Sieviete ar platmali - tika pārdota par 7.7 miljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pikaso elektriķis «no pagultes izvilcis» 271 līdz šim nezināmu mākslinieka darbu

Lelde Petrāne, 29.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensijā devies elektriķis Dienvidfrancijā, kurš strādājis pie Pablo Pikaso, visus pārsteidzis ar paziņojumu, ka viņam pieder simtiem iepriekš nezināmu slavenā mākslinieka darbu, ziņo BBC.

Viņa krājumos esot 271 darbs, ieskaitot litogrāfijas, gleznas, piezīmes un akvareļus, kuru vērtība varētu būt ap 60 miljoniem eiro.

71 gadu vecais Pjērs Le Gunē (Pierre Le Guennec) apgalvo, ka Pikaso viņam šos darbus devis kā dāvanas.

Elektriķis esot uzstādījis apsardzes signalizācijas sistēmas Pikaso mājām Francijā pirms mākslinieks mira 1973.gadā.

Saskaņā ar Francijas avīzes Liberation vēstīto starp nezināmajiem Pikaso darbiem ir akvarelis no mākslinieka tā sauktā zilā perioda, un eksperti lēš, ka deviņi kubisma darbi, kas ir elektriķa rīcībā, vien varētu būt 40 miljonus eiro vērti.

Taču Pikaso ģimene uzskata, ka elektriķa skaidrojums par to, kā viņš ieguvis darbus, nav ticams. Policija jau esot pārmeklējusi viņa māju, konfiscējusi gleznas un vīrieti nopratinājusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē dārgākā jebkad izsolē pārdotā glezna no pirmdienas skatāma Londonas Teita galerijā, vēsta BBC.

Gleznotāja Pablo Pikaso darbā, kas saucas «Nu au Plateau de Sculpteur» («Kailā, zaļās lapas un skulptūra») ir redzama Pikaso mīļākā Marija Terēze Valtere.

Galerija gleznu ir aizņēmusies no vārdā nenosaukta privāta kolekcionāra, kas to par rekordaugstu summu – 106 miljoniem ASV dolāru, nopirka pagājušajā gadā.

Galerijas direktore norādīja, ka «Tā ir izcila Pikaso glezna. Man ir liels prieks par īpašnieka devību, kas ļauj britu publikai to aplūkot».

«Kailā, zaļās lapas un skulptūra» ir viena no vairākām gleznām, kurās Pikaso ir attēlojis savu mīļāko Mariju Terēzi Valteru un tiek uzskatīta par lielāko mākslinieka sasniegumu starpkaru periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzas, kas pārveidoja gleznotāja Pablo Pikaso dzīvi, portrets Sotheby's izsolē Londonā pārdots par 25,2 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu (20,5 miljoni latu), ziņo BBC.

Pēc sešas minūtes ilgas solīšanas La Lecture nonākusi pie anonīma pircēja, kurš savu cenu izteica telefoniski.

Kā vēstīts, gleznā La Lecture attēlota mākslinieka slepenā mīļākā Marija Terēze Valtere (Marie-Therese Walter). Viņu attiecības sākās, kad sievietei bija 17 gadi, bet māksliniekam - 45.

Tās slepenībā tika turētas daudzus gadus, ņemot vērā sievietes vecumu un to, ka Pikaso bija precējies. Valtere vēlāk stāstīja, ka viņa nekad nebija dzirdējusi par mākslinieku, kad viņš pirmoreiz viņu uzrunāja sakot: «Es esmu Pikaso - jūs un es vēl izdarīsim lielas lietas kopā.»

Pikaso un Valterei vēlāk piedzima meita Maija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ Londonā Sotheby's izsolē tiks izsolīts mūzas, kas pārveidoja gleznotāja Pablo Pikaso dzīvi un mākslu, portrets, ziņo BBC.

Gleznā La Lecture attēlota mākslinieka slepenā mīļākā Marija Terēze Valtere (Marie-Therese Walter). Viņu attiecības sākās, kad sievietei bija 17 gadi, bet māksliniekam - 45.

Tās slepenībā tika turētas daudzus gadus, ņemot vērā sievietes vecumu un to, ka Pikaso bija precējies.

Saskaņā ar aplēsēm 1932.gada glezna tagad varētu tikt pārdota par 12 - 18 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu (10-15 miljoni latu).

Valtere vēlāk stāstīja, ka viņa nekad nebija dzirdējusi par mākslinieku, kad viņš pirmoreiz viņu uzrunāja sakot: «Es esmu Pikaso - jūs un es vēl izdarīsim lielas lietas kopā.»

Pikaso un Valterei vēlāk piedzima meita Maija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pikaso glezna pārdota par 13,5 miljoniem mārciņu; ienākumi tiks veltīti aptaukošanās pētīšanai

Jānis Rancāns, 22.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sidnejas universitātes rīcībā esoša Pikaso glezna izsolīta par 13,5 miljoniem britu mārciņu, vēsta The Telegraph. Ienākumi no izsoles tiks veltīti zinātnei.

Pikaso gleznu Jeune Fille Endormie Sidnejas universitātei pērn uzdāvināja kāds anonīms amerikāņu donors, ar noteikumu, ka tā ir jāpārdod, bet iegūtie līdzekļi jāvelta aptaukošanās pētīšanai.

Iegūto naudu universitāte izmantos, lai maksātu algas darbiniekiem jaunajā aptaukošanās, diabēta un sirds un asinsvadu slimību centrā.

Mākslas darbs ir gleznots 1935. gadā, tajā attēlota Pikaso mīļākā un mūza Marija – Terēze Valtere. Līdz šim glezna izrādīta plašākai publikai tikai vienu reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nozagti 1,5 miljoni Visa un MasterCard karšu datu

Jānis Rancāns, 02.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru uzbrukuma ietvaros nozagta informācija par 1,5 miljoniem Visa un MasterCard kartēm, pavēstījušas abas kompānijas, ziņo AP.

Kompānijas par notikušo informējušas uzbrukuma skartos klientus un uzsākušas izmeklēšanu. Hakeriem izdevies iegūt informāciju galvenokārt par Ziemeļamerikas karšu turētājiem.

Uzbrukums noticis marta sākumā, kad to pamanījusi kompānija Global Payments Inc., kas apkalpo veikalu karšu transakcijas. Kā norāda aģentūra AP, tad zādzības rezultātā, uzbrucēji varētu būt ieguvuši konfediciālus personas datus, kas ļauj viltot kartes.

Informācija par nozagtajiem datiem parādījās piektdien un iesākumā tika uzskatīs, ka par zādzības upuriem varētu būt kļuvuši pat 10 miljoni cilvēku. Visa un MasterCard uzsver, ka informācija nozagta no Global Payments Inc. sistēmas. Savukārt Global Payments Inc. apgalvo, ka noziedznieku rīcībā nav nokļuvusi informācija par karšu īpašnieku vārdiem, adresēm un sociālās apdrošināšanas numuriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dzelzceļa elektrifikācija varētu sākties 2015.gadā, taču patlaban vēl nav skaidrības, vai vispirms modernizēs esošās līnijas un pēc tam jaunos posmus, vai finanšu līdzekļi pietiks un abus darbus varēs veikt vienlaicīgi, norāda VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) projektu vadības daļas vadītāja Aija Poča.

Viņa arī norāda, ka, lai gan Eiropas Komisija piešķīrusi 50% no finansējuma skiču projekta izstrādei, nauda vēl nav saņemta.

«Patlaban ir jānoslēdz līgums ar TEN-T aģentūru par naudas lietošanu. Esam tikušies Briselē, ir bijuši precizējumi attiecīgajos dokumentos. Prognozēts, ka šo līgumu varētu parakstīt oktobrī. Patlaban esam aizsūtījuši pēdējo precizēto redakciju,» skaidro amatpersona. Kopējais skiču projekta finansējums ir 2,838 miljoni eiro (1,96 miljonus latu).

Tagad LDz paralēli strādājot pie konkursa nolikuma un darba uzdevuma, kas saistīts ar konkursu par skiču projekta izstrādi Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijai. Par gaidāmo skiču projekta konkursu uzņēmēji interesējoties nepārtraukti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Atkal vērtēs reiz jau atzīto tuneli

Uldis Andersons, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegremdētais tunelis kā Daugavas Ziemeļu šķērsojuma labākais variants akceptēts jau pirms desmit gadiem.

Taču Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta izsludinātais atklātais iepirkuma konkurss par iegremdētā tuneļa būvniecības ieceres skiču projekta izstrādi atkal aktualizē tuneļa jautājumu, kas, iespējams, vēl vienu lieku reizi var izrādīties saimnieciski izdevīgākais variants, pretnostatot to augstā tilta risinājumam. Konkursa piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir šā gada 24. jūlijs, iepirkuma paredzamā līgumcena ir vairāk nekā 460 tūkstoši latu.

DB jau ziņoja, ka jau 1998. gadā Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja akceptēja Francijas konsultantu grupas BCOEM un Latvijas speciālistu veiktajā izpētē izvēlēto jauno Daugavas šķērsošanas vietu Rīgā pretī Bukultu ielai, par izdevīgāko variantu atzīstot tuneli, savukārt lēmumu par iegremdētā tuneļa būvi Andra Ārgaļa vadītā Rīgas dome pieņēma jau 2001. gadā. Gadu vēlāk Nīderlandes kompānija Tunnel Engineering Consultants solīja tuneli uzbūvēt trīs gadu laikā, un Ziemeļu tuneļa vadības komiteja tolaik akceptēja skiču projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Plānots izsludināt jaunu iepirkumu par Ziemeļu šķērsojuma skiču projektu izstrādi

Elīna Pankovska, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesniegtas divas sūdzības saistībā ar iepirkuma konkursa par iegremdētā tuneļa būvniecības ieceres skiču projekta izstrādi Daugavas Ziemeļu šķērsojumam pabeigšanu bez rezultātiem, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības mājaslapā. Sūdzību iesniegusi SIA Celtniecības Kvalitātes Aģentūra un Basler & Hofmann Deutschland GmbH.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa DB norādīja, ka 24.septembrī notikušajā iepirkumu komisijas sanāksmē atklājies, ka pretendentu iesniegtie piedāvājumi neatbilst konkursa nolikuma izvirzītajām kvalifikācijas prasībām. Kopumā bija pieteikušies četri pretendenti. Ņemot to vērā, iepirkuma komisija pieņēmusi lēmumu izbeigt iepirkuma konkursa tālāko norisi, un paredzēts, ka tiks izsludināts jauns iepirkuma konkurss.

«Taču visiem pretendentiem Iepirkumu likuma noteiktajā kārtībā ir tiesības pārsūdzēt šo lēmumu. Jāatzīmē, ka šo iespēju parasti izmanto praktiski visi pretendenti, kuri neatbilda kvalifikācijas vai citām prasībām. Tuvākajā laikā departaments izskatīs apstrīdējumu un sagatavos atbildi, iesniegšanai IUB, kurš izvērtēs abu pušu sniegto informāciju un pieņems lēmumu,» skaidro M. Ābeltiņa. Informācija IUB liecina, ka sūdzību izskatīšanas datums ir 5.novembris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iepirkums par Ziemeļu šķērsojuma skiču projektu beidzas bez rezultātiem

Elīna Pankovska, 01.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez rezultātiem beidzies Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta izsludinātais atklātais iepirkuma konkurss par iegremdētā tuneļa būvniecības ieceres skiču projekta izstrādi Daugavas Ziemeļu šķērsojumam, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Neviens no pretendentiem neatbilda izvirzītajām kvalifikācijas prasībām. Iepirkuma paredzamā līgumcena bija vairāk nekā 460 tūkst. Ls.

Iegremdētais tunelis kā Daugavas Ziemeļu šķērsojuma labākais variants akceptēts jau pirms desmit gadiem.DB jau ziņoja, ka jau 1998. gadā Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja akceptēja Francijas konsultantu grupas BCOEM un Latvijas speciālistu veiktajā izpētē izvēlēto jauno Daugavas šķērsošanas vietu Rīgā pretī Bukultu ielai, par izdevīgāko variantu atzīstot tuneli, savukārt lēmumu par iegremdētā tuneļa būvi Andra Ārgaļa vadītā Rīgas dome pieņēma jau 2001. gadā. Gadu vēlāk Nīderlandes kompānija Tunnel Engineering Consultants solīja tuneli uzbūvēt trīs gadu laikā, un Ziemeļu tuneļa vadības komiteja tolaik akceptēja skiču projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ņujorkā atrasta zagta Pikaso glezna

LETA--AFP, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms vairāk nekā desmit gadiem Parīzē nozagta spāņu mākslinieka Pablo Pikaso glezna atrasta Ņujorkā un nodota Francijas valdībai, ceturtdien paziņoja ASV pārstāvji.

Pagājušā gada decembrī glezna tika nosūtīta no Beļģijas uz ASV. Tā tika deklarēta kā paštaisīta Ziemassvētku dāvana 30 eiro vērtībā.

Patiesībā glezna La Coiffeuse (Friziere) ir vairākus miljonus dolāru vērta, norāda ASV prokuratūra.

Darbu pārķēra muita, un vēlāk to konfiscēja drošības dienesti. «Atrasts pazudis dārgums,» sacīja Ņujorkas advokāte Loreta Linča. «Klajās kontrabandas dēļ glezna konfiscēta. Gleznas konfiskācija izņems to no zagto mākslas darbu melnā tirgus, lai to varētu atdot patiesajam īpašniekam.»

1911.gadā radītā eļļas glezna ir 46 centimetrus augsta un 33 centimetrus plata. Tā atradās Parīzes Nacionālā modernās mākslas muzeja kolekcijā, taču pēdējoreiz publiski tika izstādīta Minhenē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija atdod Spānijai konfiscēto Pikaso gleznu

LETA, 12.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija otrdien atdevusi Spānijai 25 miljonus eiro vērtu spāņu mākslinieka Pablo Pikaso gleznu.

Francijas muitnieki atrada gleznu uz Korsikā piestājuša kuģa klāja un konfiscēja to. Gleznu bija plānots nelikumīgi nogādāt uz Šveici.

Pikaso darbs Jaunas sievietes galva tika atdots Spānijas delegācijai, kurai Francijas tiesa lika darbu nogādāt atpakaļ uz Madridi.

Mākslas darbs «piesaistīja Francijas muitas darbinieku uzmanību», teikts muitas izdotā paziņojumā.

Kapteinis varēja uzrādīt tikai divus dokumentus, no kuriem viens bija tiesas atbilde uz eksporta pieteikumu, kas aizliedza izvest darbu no valsts.

Glezna pieder pazīstamajam spāņu baņķierim Haimem Botinam. Kuģis piederēja Botina uzņēmumam, taču 79 gadus vecā vīrieša uz klāja nebija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Iespējams, PlayStation lietotāju personiskā informācija nonākusi zagļu rokās

Lelde Petrāne, 27.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony brīdinājusi tās PlayStation Network lietotājus, ka viņu personiskā informācija, ieskaitot kredītkaršu datus, varētu būt nozagta, ziņo BBC.

Kompānija paziņojusi, ka dati pēc hakeru uzbrukuma varētu būt nonākuši «nepiederošas personas» rokās.

Piekļuve tīklam tika pārtraukta pagājušajā trešdienā, bet Sony tikai tagad atklājusi, kas ir noticis.

Lietotāji tiek brīdināti par iespējamu krāpšanu, izmantojot telefonus vai epastus.

Saskaņā ar Sony vēstīto varētu būt nozagta šāda informācija:

* Vārds

* Adrese

* Valsts

* E-pasta adrese

* Dzimšanas datums

* PlayStation Network / Qriocity paroles un pieteikumvārds (login)

* PSN online ID

Iespējams, nozagti arī profilu dati, ieskaitot pirkumu vēsturi un norēķiniem izmantojamo adresi, kā arī PlayStation Network/Qriocity paroļu drošības atbildes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu

Jānis Rancāns, 16.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju banka Citigroup ir paziņojusi ka, maijā notikušajā kiberuzbrukumā tai ir nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu, vēsta Reuters.

Lielākā daļa klientu, par kuriem nozagta informācija, ir Ziemeļamerikas iedzīvotāji. Citigroup iepriekš bija paziņojusi, ka uzbrukums skāris aptuveni vienu procentu tās klientu. Kompānijai kopumā ir ap 21 miljonu klientu.

Tikusi nozagta inform[acija par Citigroup klientu vārdiem, konta numuriem, kontaktinformāciju un citi sensitīvi dati.

Jau rakstīts, ka 9. jūnijā Citigroup paziņojusi, ka arī tā cietusi no hakeru uzbrukumiem, kā rezultātā hakeri varējuši aplūkot aptuveni 200 tūkst bankas klientu informāciju. Banka norādījusi, ka hakeri nav tikuši pie bankas klientu dzimšanas datumiem, kredītkaršu derīguma termiņiem un karšu drošības kodiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atrod pusotru tūkstoti nacistu nozagtu mākslas darbu; kopējā vērtība - aptuveni miljards dolāru

Gunta Kursiša, 05.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādā Vācijas dzīvoklī Minhenē atrasts pusotrs tūkstotis nacistu nolaupītu mākslas darbu, tostarp Pablo Pikaso un Anrī Matisa darbi, kā arī iepriekš nezināmi mākslinieku darbi, vēsta pasaules mediji.

Mākslas darbu vidū ir arī, piemēram, ebreju izcelsmes mākslinieka Marka Šagāla (Marc Chagall), Vācijas gleznotāja un grafiķa Oto Diksa (Otto Dix), ebreju izcelsmes gleznotāja un grafiķa Maksa Lībermana (Max Liebermann) un franču mākslinieka Anrī Matisa (Henri Matisse) iepriekš nezināmi darbi. Tāpat atrasti Pablo Pikaso (Pablo Picasso) un citu ievērojamu mākslinieku darbi.

Kopējā atrasto mākslas darbu vērtība tiek lēsta no viena līdz 1,35 miljardu ASV dolāru vērtībā. Darbi esot bijuši «netīri, bet nesabojāti», medijiem pauda eksperts Meike Hofmans (Meike Hoffman). Iepriekš tika uzskatīts, ka daudzi no darbiem bijuši iznīcināti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Glezna «Nu au Plateau de Sculpteur» (Kailā, zaļās lapas un skulptūra), kuru spāņu mākslinieka Pablo Pikaso uzgleznoja vienas dienas laikā 1932. gada martā, pārdota par 106,5 miljoniem ASV dolāru.

Glezna pārdota izsoļu namā Christie's un to ir iegādājies kāds anonīms pircējs. NYTimes ziņo, ka par tik lielu summu mākslas darbu izsoļu vēsturē līdz šim neviens darbs nebija pārdots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Ņujorkas izsolē Monē un Matisa darbi pārdoti par rekordcenām

LETA, 09.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkā otrdien sākusies nelaiķa baņķiera Deivida Rokfellera mākslas darbu kolekcijas izsole un tajā Kloda Monē un Anrī Matisa darbi pārdoti par izsoļu rekordcenām, pavēstīja izsoļu nams «Christie's».

Monē «Nympheas en fleur», kas ir viens no franču impresionista ūdensrožu cikla darbiem, otrdienas vakarā pārdots par 84,69 miljoniem dolāru (71,35 miljoniem eiro).

Līdzšinējais Monē darbu izsoļu cenas rekords bija 81,4 miljoni dolāri, kas «Christie's» izsolē tika iegūti par gleznu «Meule» - vienu no Monē slavenā siena kaudžu cikla darbiem.

Otrdienas izsolē uzstādīts jauns izsoļu rekords Anrī Matisam, kura 1923.gada darbs «Odalisque couchee aux magnolias» tika pārdots par 80,75 miljoniem dolāru. Iepriekšējais Matisa darbu cenas rekords bija 49 miljoni dolāru.

Tomēr par visaugstāko cenu vakara izsolē tika pārdots Pablo Pikaso 1905.gada meistardarbs «Fillette a la corbeille fleurie», kas tika izsolīts par 115 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandē notikusi vērienīga mākslas darbu zādzība. Noziedzniekiem izdevies tikt pie Pablo Pikaso, Kloda Monē, Pola Gogēna un Anrī Matisa darbiem, kas bija izstādīti Roterdamas mākslas muzejā, vēsta BBC.

Laupītājiem muzejā izdevies iekļūt agrā otrdienas rītā. No muzeja tie aiznesuši tādus pazīstamus darbus kā Kloda Monē Vaterlo tilts, Pikaso gleznu Arlekīna galva, Anrī Matisa Lasītāja baltā un dzeltenā un Luciana Freida Sieviete ar aizvērtām acīm.

Roterdamas policija informēja, ka ziņa par ielaušanos muzejā saņemta agrā otrdienas rītā, taču, kad likumsargi bija ieradušies, noziedznieki bijuši jau prom.

Eksperti norāda, ka zagļi pazinuši mākslas darbus un gleznas izvēlējušies mērķtiecīgi. Nozagtās gleznas varētu būt simtiem miljonu eiro vērtībā, sacīja Nozudušo mākslas darbu reģistra vadītājs Kriss Marinello (Chris Marinello). Tomēr nozagto mākslas darbu atklāta pārdošana vairs neesot iespējama, jo tie starptautiski reģistrēti kā zagti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

No Parīzes muzeja nozog Pikaso gleznu

Ritvars Bīders, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Parīzes Modernās mākslas muzeja nozagtas piecas gleznas, tostarp Pikaso un Anrī Matisa meistardarbi. Par to informējusi Parīzes policija, ziņo ABS News.

Par pazudušajām gleznām policijai ziņots ceturtdienas rītā. Muzeja darbinieks, kura vārds netiek atklāts, norādījis, ka nozagti gleznotāju Pablo Pikaso, Anrī Matisa, Džordža Brakū, Amedeo Modiljāni un Fernāna Ležē darbi.

Pagaidām plašāka informācija par notikušo zādzību netiek izpausta, lai netiktu ietekmēta izmeklēšanas gaita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dalī glezna pārdota par rekordcenu

Valdis Vikmanis, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Glezna Spectre du soir sur la plage, kuras autors ir spāņu gleznotājs Salvadors Dalī pārdota par 5,7 miljoniem ASV dolāru.

S. Dalī, kas izpelnījās slavenākā un skandalozākā sirreālista slavu šo gleznu uzgleznoja 1935. gadā. Izsoļu nams Sotheby's norāda, ka šī ir visdārgāk pārdotā S. Dalī glezna vēsturē.

Jāatzīmē, ka šajā nedēļā krita vēl viens rekords - visdārgāk iegādātais mākslas darbs. izsoļu namā Christie's spāņu mākslinieka Pablo Pikaso Glezna «Nu au Plateau de Sculpteur» (Kailā, zaļās lapas un skulptūra) tika pārdota par 106,5 miljoniem ASV dolāru. NYTimes ziņo, ka par tik lielu summu mākslas darbu izsoļu vēsturē līdz šim neviens darbs nebija pārdots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alūksnes novada dome organizēs atklātu skiču konkursu Cepurītes sala kā tūrisma objekts, lai izzinātu idejas, kā šo salu attīstīt, lai tā būtu interesanta tūristiem, vēsta reģionālais medijs Alūksniešiem.lv.

Arī šobrīd Cepurītes sala nav slēgta teritorija. Decembra tautsaimniecības komitejā apsprieda skiču konkursa nolikumu. Tas paredz arī 1100 eiro naudas balvu fondu labāko ideju autoriem. Komitejas vadītājs Dzintars Adlers norādīja – iecere par to, ka Cepurītes salai jābūt publiskāk pieejamai tūristiem, attīstījusies no gidu priekšlikumiem. Novada domē pie šā jautājuma strādājušas divas lielas darba grupas. Vienojušies, ka Cepurītes sala plašāk jāizmanto kā tūrisma objekts, nevis ceremoniju norises vieta, tomēr arī ceremoniju norise tur paredzēta.

«Viens no skiču projekta uzdevumiem ir izveidot pie Cepurītes salas laivu piestātni un simbolisku, oriģinālu vietu, kur noturēt ceremonijas – piemēram, tas varētu būt kāds neliels templis, laukums ar laukakmeņiem vai kas cits,» stāsta Alūksnes novada domes projektu vadītāja Sanita Adlere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijai, piebūvei un memoriālam piešķir 7,4 miljonus eiro

NOZARE.LV, 12.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībai tiks piešķirts 7 392 743 eiro finansējums, šodien nolēma valdība.

Tāpat Ministru kabinets nolēma, ka kompleksa pirmā kārta jeb Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves - Nākotnes nama - celtniecība jāpabeidz līdz 2016.gada 1.oktobrim. Pagājušā gada novembrī valdība bija lēmusi, ka celtniecība jāpabeidz līdz 2015.gada 1.aprīlim.

Savukārt kompleksa otrā kārta jeb Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla Latviešu strēlnieku laukumā būvniecība jāpabeidz līdz 2017.gada 1.jūlijam, vienojās valdība.

Ministri arī nolēma, ka Finanšu ministrijai, sagatavojot priekšlikumus likumprojektam Par valsts budžetu 2015.gadam, būs jāparedz ilgtermiņa saistības par ēkas Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, rekonstrukciju un piebūves Nākotnes nams būvniecību, kā arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā, būvniecību saistīto kapitālieguldījumu izdevumu segšanai VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) 2017.gadā 2 354 997 eiro apmērā, 2018.gadā 2 354 997 eiro apmērā, 2019.gadā 2 682 749 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Plāno Esplanādes, Viesturdārza un Kronvalda parka rekonstrukciju

Lāsma Vaivare, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome gatavojas izsludināt konkursus Esplanādes, Viesturdārza un Kronvalda parka rekonstrukcijai, rindā gaida arī Aldara parks , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz mēneša beigām uzņēmumi var iesniegt savus priekšlikumus Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta konkursā par topogrāfiskās uzmērīšanas darbu veikšanu Esplanādes (tostarp Brīvības alejas un Baumaņa skvēra), Viesturdārza un Kronvalda parka teritorijās. Pēc izsludinātā iepirkuma noslēgšanas būs iespējams izsludināt arhitektūras (metu) konkursus visu trīs parku teritoriju rekonstrukcijai.

Jaunas funkcijas

Ir plānota trīs arhitektūras (metu) konkursu organizēšana, skiču projekta un tehniskā projekta izstrāde parku rekonstrukcijai. Pašlaik sadarbībā ar nozares speciālistiem tiek izstrādāti metu konkursu darba uzdevumi, tos plānots izskatīt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes sēdē, DB uzzināja Pilsētas attīstības departamentā. Jāatgādina, ka pēc ekspertu ieteikuma Esplanādes rekonstrukciju plānots īstenot kopā ar līdzās esošās liepu alejas jeb Brīvības alejas atjaunošanu un Baumaņa skvēra rekonstrukciju. Tādējādi tiks stratēģiski savienots vienotā gājēju ceļu sistēmā Esplanādes parks ar Brīvības aleju un Baumaņa svēru, kas ir nozīmīgs pilsētas centra gājēju satiksmes mezglojums, atzīst departamentā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā prasa 798,334 miljonus eiro

LETA, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas jaunām politikas iniciatīvām 2017.gada valsts konsolidētajā budžetā prasa kopumā 798,334 miljonus eiro, liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija.

Visvairāk līdzekļu nākamgad prasa Satiksmes ministrija - 206,026 miljonus eiro, Veselības ministrija - 188,916 miljonus eiro, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) - 139,808 miljonus eiro.

Iekšlietu ministrija jaunu politikas iniciatīvu īstenošanai nākamgad vēlētos papildu 96,053 miljonus eiro, Ekonomikas ministrija - 36,328 miljonus eiro, Kultūras ministrija - 31,269 miljonus eiro, Labklājības ministrija prasa 23,304 miljonus eiro no pamatbudžeta un 4,662 miljonus eiro no valsts speciālā budžeta. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamgad vēlētos papildus saņemt 18,778 miljonus eiro, Tieslietu ministrija - 13,726 miljonus eiro un Tieslietu ministrija Zemesgrāmatu nodaļām, rajonu (pilsētu) tiesām, apgabaltiesām - 10,611 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rekonstruēs Tadenavas un Gatiņa ielu

Gunta Kursiša, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot vairāk nekā 2019,7 tūkstošus latu, tiek plānota Tadenavas ielas un Gatiņa ielas rekonstrukcija, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursu par ielu rekonstrukciju izsludinājis Rīgas domes Satiksmes departaments. Konkursā pieteikumu iesniedza viens uzņēmums – SIA CBF Ļ-Ko, kas arī kļuva par konkursa uzvarētāju.

Šā gada pavasarī un vasarā SIA CBF Ļ-Ko uzvarējusi tikai Rīgas domes Satiksmes departamenta izsludinātos konkursos, liecina IUB informācija. Tā, piemēram, jūnijā uzņēmums uzvarējis 445 tūkst. Ls vērtā pašvaldības konkursā par Rīgas ielu seguma periodiskās atjaunošanas darbiem 2013. gadā un 33,9 tūkst. Ls vērtā Dziesmas ielas rekonstrukcijas konkursā. Maijā SIA CBF Ļ-Ko plūca laurus Satiksmes departamenta 44,4 tūkst. Ls vērtā konkursā par ātrumvaļņu izbūves darbiem Rīgā 2013. gadā, kā arī 20,8 tūkst. Ls vērtā konkursā par gājēju pāreju ierīkošanu Rīgā 2013. gadā, un gājēju pārēju papildus apgaismojuma ierīkošanu par 27,3 tūkstošiem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru