Somijas degvīns Koskenkorva ir drosmīgās, strādīgas un veiksmīgās somu nācijas panākumu spogulis. Dzēriens, kura pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, tiek ražots no Somijas laukos audzētiem miežiem, vistīrākā ledāju ūdens un 250 reizes destilēta spirta. Panākumus un veiksmi simbolizējošais dzēriens ir Skandināvijas populārākais degvīns un, pateicoties tā kvalitātei, kļuvis par vienu no pieprasītākiem Premium degvīniem arī Latvijā!
Alkoholisko dzērienu ražošanas tradīcijas somi izkopuši vairāku gadsimtu garumā – īpaši šīs zinības tika pilnveidotas Somijas rietumu piekrastē Ostrobotnijas apgabala dienviddaļā. Likumsakarīgi Koskenkorva degvīna nosaukumu aizguvusi no Ostrobotnijas ciemata Koskenkorva, kur joprojām atrodas degvīna rūpnīca.
Lai nepieļautu dabas piesārņošanu, uzņēmums ap Rajamaki rūpnīcu iegādājies un apsaimnieko 1300 hektāru aizsargājamās dabas teritorijas.
Izmanto tikai augstvērtīgus miežus
Koskenkorva degvīnu sāka ražot 1953. gadā, un receptē galvenais akcents tika likts uz dabiskām izejvielām. Arī mūsdienās, lai pagatavotu tikai vienu puslitra pudeli, tiek izmantoti aptuveni 18 200 augstākās kvalitātes miežu graudu. Somu miežu šķirne Botnia ir viena no galvenajām augstvērtīgā degvīna sastāvdaļām, un Koskenkorva ražotāji lepojas, ka šī šķirne šogad iekļauta Vispasaules sēklu glabātuvē (Svalbard Global Seed Vault). Tā atrodas uz Špicbergenas salas Norvēģijā un tiek dēvēta par mūsdienu Noasa šķirstu. Glabātuve uzbūvēta 1300 kilometrus no Ziemeļpola, 130 metru augstumā virs jūras līmeņa un ieiet kalnā 120metru dziļumā. Tās galvenais uzdevums ir saglabāt augstvērtīgākās augu sēklas, kas varētu iznīkt dažādu dabas kataklizmu vai karu rezultātā.
Panākumi nav nejaušība
Latvijā Koskenkorva produkcija nopērkama kopš 2009. gada, un īsā laikā degvīns iekarojis arī mūsu valsts patērētāju simpātijas un uzticību. Latvijā nopērkami daži Koskenkorva populārākie degvīni – ar melleņu, vaniļas, ziemeļu ogu un brūkleņu garšu. Atšķirības simbolizē tikai krāsainas etiķetes – pats dzēriens ir nemainīgi dzidrs.
Neskatoties uz negatīvo tendenci degvīna tirgu Latvijā 2011. gadā, Koskenkorva pārdošanas apjomi, salīdzinot ar 2010. gadu, palielinājās par 50%*. Populārais Somijas degvīns pēc pārdošanas apjomiem savā kategorijā ir viens no trim pirktākajiem degvīniem Latvijā.
Koskenkorva ir saņēmis daudzas balvas kā labākais Premium klases degvīns, un panākumi nav nejaušība. Tikai augstākās kvalitātes izejvielas, modernākās tehnoloģijas un, protams, somu nemainīgi godprātīgā attieksme – tā ir degvīna Koskenkorva vizītkarte.
* IWSR (International Wine and Spirits Report 2012. g.) dati.