Cūkgaļas cenas sāka palielināties pagājušā gada otrajā pusgadā, un tendence liecina, ka tās pieaugs arī turpmāk. Līdz ar to visa gaļas produkcija šogad var sadārdzināties par 15-20%, intervijā aģentūrai LETA teica gaļas pārstrādes uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.
Viņš norādīja, ka 2012.-2013.gadā cūkgaļas cenas sasniedza maksimumu, piemēram, 2012.gadā salīdzinājumā ar 2011.gadu cenas vidēji pieauga par 19%. Savukārt no 2014.gada, kad Krievija ieviesa pārtikas importa embargo, cenas sāka samazināties. «Ražotāji, ne tik daudz Latvijas, cik citu Eiropas valstu, galvenokārt orientējās uz eksportu uz Krieviju, un kad šis tirgus tika slēgts, izveidojās pārprodukcija. Cenas sāka krists,» teica Ždans.
Viņš arī minēja, ka 2014.gadā cenas samazinājās par 15% salīdzinājumā ar 2013.gadu, bet 2015.gadā vēl par 16%. Līdz ar to 2015.gadā cenas sasniedza pēdējo desmit gadu minimumu, salīdzinot ar 2012.gada maksimumu orientējoši sarūkot par 30%.
«Nozarei tas bija visai sāpīgi. Ne mums konkrēti, bet Latvijas un Eiropas gaļas piegādātājiem. Viņi cieta zaudējumus. Mūsu uzņēmumam kā pārstrādātājam situācija šķita drīzāk veiksmīga - jo zemākas cenas izejvielām, jo lielāka peļņa un lielāki pārdošanas apmēri. Lai gan ir skaidrs, ka peļņas palielināšanās bija tikai īstermiņa perspektīvā. Savukārt ilgtermiņa perspektīvā mūsu pārstrādātāji tomēr pārliks savus zaudējumus uz mūsu pleciem,» sacīja Forevers vadītājs.
Viņš atzīmēja, ka gaļas piegādātāji koriģēja ražošanas apmērus, nokaujot liekos lopus. Tādējādī šobrīd piedāvājums atbilst pieprasījumam un, iespējams, pat veidojas zināms gaļas deficīts. Piemēram, maijā gaļas cenas sasniedza rekordu, kāpums bija 30% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada maiju, bet šogad jūnijā cūkgaļas cenas Latvijā bija par 14,3% lielāka nekā gadu iepriekš.
«Pieņemu, ka visa gaļas produkcija šogad kļūs dārgāka. Par 15%, bet, iespējams, pat par visiem 20%,» teica Ždans.