Jaunākais izdevums

Neparasti skaļas diskusijas ir radušās par kādu kārtējo reizi lielā steigā bīdītu likumprojektu, kas tā pieņemšanas gadījumā ļautu Latvijā veikt lopiņu kaušanu, atbilstoši tādām tradīcijām, kas nav gluži raksturīgas mūsu platuma grādiem.

Visaktīvākie šajā sakarā ir dzīvnieku aizstāvji un attiecīgā lēmuma lobētāji, taču jautājums nekādi nav uzskatāms par viennozīmīgi vērtējamu. Proti…

No vienas puses, šaubu nav par to, ka Latvijas valdībai ir jāstrādā, lai veicinātu ekonomikas atveseļošanos un mūsu eksportspēju, un tas ir īpaši aktuāli pašreizējos ekonomiskajos apstākļos. Diez vai šajā situācijā par īsti pamatotiem var uzskatīt dzīvnieku aizstāvju argumentus par nehumānu attieksmi pret lopiņiem, jo diez vai lielākā daļa Eiropas Savienības valstu būtu izšķīrusies par govju, cūku un citu zvēru mocīšanu. Interesants ir arī apstāklis, ka dažādas dzīvnieku aizstāvju aktivitātes gan Latvijā, gan arī pasaulē ir vērojamas ar diezgan noteiktu regularitāti, taču gaļas un dabīgās ādas produkcijas patēriņš kaut kā nerūk. Tātad ziņāma deva divkosības arī tajā visā ir.

Taču, no otras puses, mulsinošs ir fakts, ka attiecīgie likuma grozījumi valdībā ar lielu joni tiek dzīti cauri ne jau tāpēc, lai atbalstītu mūsu valsts gaļas pārstrādes nozari kopumā, bet gan tādēļ, lai jau tuvākajā laikā garu neizlaistu kāda Tautas partijai pietuvināta uzņēmēja kompānija. Protams, ir labi, ka politiķi beidzot reaģē uz biznesa problēmām un mēģina palīdzēt, izstrādājot konkrētus lēmumus, taču šoreiz gan runa vairāk ir par vienas noteiktas intereses aizstāvību.

Respektīvi, ja jau politiķi, valdība tik ļoti rūpējas par to, lai samazinātu uzņēmumu maksātnespēju īpatsvaru, tad kāpēc tādā steigā savulaik netika risināts jautājums par eksporta garantijām, kāpēc joprojām netiek forsēti PVN atvieglojumi atsevišķām nozarēm, lai gan ir skaidri redzams, ka bez tām mūsu konkurētspēja ir apdraudēta, kāpēc zemniekiem bija jāstiepj zārks ar dīrātām govju galvām uz Rīgas centru, lai viņus vispār kāds saklausītu, kāpēc… Kā redzams, jautājumu šajā jomā ir vairāk nekā saprašanas.

Un vēl… Interesanti būtu zināt, cik tālu mūsu politiķi ir gatavi iet, lai izdabātu noteiktām vēlmēm. Tiesa, šoreiz runa ir par lopu kaušanas tehnoloģijām, un acīmredzot vēl ilgi varētu diskutēt par to, kāds govs nogalināšanas variants ir humānāks, un vai vispār, apspriežot šo tēmu, var lietot jēdzienu «humāns». Taču tikpat labi kādā brīdī var izrādīties, ka kādam citam politiskajai elitei pietuvinātam darbonim būtu izdevīgi, ja, piemēram, daļu Latvijas pārvērstu par atkritumu glabāšanas zonu, vai arī veikt kādas citas līdz šim nebijušas darbības.

Citiem vārdiem sakot, šaubu nav par to, ka mums ir nepieciešami uzņēmējdarbību atbalstoši lēmumi, kuru, starp citu, Latvijā tiešām trūkst, taču var būt bīstami, ja ar lozungu «stutēsim eksportu» tiek lobētas kādas intereses vien «ļoti īpašos» gadījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai radītu pēc iespējas labāku valsts finansēta atbalsta pieejamību biznesa ideju autoriem un uzņēmumiem visos novados Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatori piedzīvo strukturālas pārmaiņas un inkubatoru atbalsta vienības decembrī tiks atvērtas arī Saldū un Gulbenē.

“Ir būtiski nodrošināt biznesa inkubatoru atbalstu uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem pēc iespējas tuvāk to pamatdarbības vietai. Tādēļ LIAA pilotprojektā veido vairākas atbalsta vienības Latvijā ar mērķi palielināt to vietējo biznesa ideju autoru un uzņēmēju skaitu, kas saņem LIAA Biznesa inkubatoru atbalstu. Pēc gada izvērtēsim rezultātus – ja atbalsta vienības būs veiksmīgi sasniegušas tām noteiktos rezultatīvos rādītājus, lemsim par izveidoto atbalsta vienību darbības turpināšanu,” LIAA biznesa inkubatora tīkla pārmaiņas raksturo LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

LIAA biznesa inkubatori strādā ar jaunajiem uzņēmumiem un biznesa ideju autoriem, kas vēlas attīstīt tādus produktus un pakalpojumus, kas atbilst šī brīža vajadzībām un nākotnes tendencēm, lai tos virzītu tālāk pasaules tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Arī juristam jāattīsta empātija un emocionālā inteliģence

"4finance" sejas. Saruna ar Sergeju Jevdokimovu:, 16.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jurists vienmēr ir bijusi populāra profesijas izvēle topošo studentu vidū un pieprasīta darba tirgū. Pastāv stereotipisks viedoklis, ka juristi ikdienā vienatnē sēž pie dokumentu kaudzes, mēdz būt “burta kalpi” un pēc rakstura ir diezgan ciniski cilvēki. Vai tā tiešām ir, kādas īpašības un prasmes ir būtiski attīstīt juristam un ar ko ir īpaša juridiskā prakse tieši finanšu jomā, skaidrojām sarunā ar AS “4finance” juridiskās daļas vadītāju Sergeju Jevdokimovu.

Pastāstiet, kā sākās Jūsu karjera finanšu jomā? Kāpēc izvelējāties specializēties tieši finansēs?

Mana karjera tieši finanšu jomā sākās 2012. gadā. Pasaulē un valstī vēl bija jūtamas 2008. gada krīzes sekas, un finanšu nozares reputācija kopumā bija neviennozīmīga. Vienlaicīgi šī joma man šķita ļoti dinamiska, izaicinoša, vērsta uz izaugsmi un pārmaiņām. Tieši AS “4finance” bija šīs pārmaiņas un tajā laikā inovatīvā pieeja kreditēšanai. Ņemot vērā to, ka man jau bija iepriekšēja plaša pieredze darbā ar cilvēkiem, es sāku savu ceļu uzņēmumā tieši klientu apkalpošanā, turpinot studēt jurisprudenci. Iepazinu uzņēmumu un nozari, un tad tika izsludināta jurista vakance, kurai pieteicos, jo tā bija iespēja pielietot praksē iegūtas akadēmiskās zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moduļu māju būvnieks VIA-S Modular houses šogad Lietuvā nodibinājis uzņēmumu noieta organizēšanai

Šis ir jau otrais Kurzemes mazpilsētas Grobiņas ražotāja ārvalstu uzņēmums – 2011. gadā tika nodibināts uzņēmums Zviedrijā, kas veic tirgus pētījumus un aktīvi reklamē produktus Eiropas Savienības tirgū. Eksporta stratēģija izrādījusies auglīga – pērn uzņēmuma apgrozījums bijis par 36,38% lielāks nekā 2012.gadā. Latvijas tirgū tas audzis par 10,08%, eksportā – par 64,77%. Lai noturēt peļņu, liela uzmanība veltīta ražošanas izmaksu kontrolei un efektivitātes paaugstināšanai.

Kļūst par «savējo»

Mērķis ir kļūt par «savējo» noieta valstī. Pašiem savs uzņēmums valstī, kurā vēlas atrast noietu saviem ražojumiem, ir labākais tirdzniecības kanāls pat tad, ja ir sadarbībai atvērti dīleri, uzskata SIA VIA-S Modular houses valdes loceklis Jānis Akerfelds. «Tikko klientam ir darīšana ar vietējo uzņēmumu, viņš to uztver kā stabilu sadarbības partneri. Ja šī kapitālsabiedrība ir meitasuzņēmums ražotājam, kaut arī citā valstī, to uztver kā loģisku ķēdi, strauji ceļas uzticības līmenis un tirgus atveras vieglāk,» savā pieredzē dalās uzņēmējs. Katrā valstī, protams, ir savi likumi, sava uzņēmējdarbības vide. Jauna uzņēmuma dibināšana prasa lielākus ieguldījumus īstermiņā, taču ilgākā laika posmā tie noteikti atmaksājas. Savs uzņēmums nozīmē arī zīmola nostiprināšanu, piebilst uzņēmējs. Liela loma sadarbībā ar klientiem ir arī iespējai uzrunāt potenciālos pircējus viņu dzimtajā valodā. Via-S Modular houses speciālisti spēj sazināties latviešu, lietuviešu, krievu, angļu un zviedru valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Savējo atbalsta programmas rezultātā darbu sākuši piemie kredītņēmēji

Gunta Kursiša, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas un Rēzeknes novada pašvaldības organizētajā mikrokreditēšanas programmā Savējo atbalsta programma šobrīd iesaistījušies Rēzeknes, Lūdzas un Dagdas pašvaldības - darbu programmas ietvaros sākuši šo pašvaldību iedzīvotāji, kas saņēmuši kredītus.

«Savējo atbalsta programmā sadarbībā ar pašvaldībām izsniegtie kredīti apliecina, ka cilvēki reģionos ir ne tikai uzņēmīgi, bet viņiem ir arī dažādas neikdienišķas idejas par jauna biznesa virzieniem,» stāsta Latvijas Krājbankas Kredītu pārvaldes vadītājs Mārtiņš Grakausis.

Kreditēšanas projektos vietējās pašvaldības izvērtē iedzīvotāju iesniegtos projektus un garantē 30% no projektiem nepieciešamo līdzekļu apjoma, bet kredītu izsniedz banka. Galvenais projekta mērķis ir palīdzēt veidot un attīstīt mikro uzņēmumus, kā arī veicināt iedzīvotāju ekonomisko aktivitāti reģionos.

Patlaban viens no programmas dalībnieks Stass Astaševs ar saņemtā trīs tūkstošus latu aizdevuma palīdzību Ludzas novadā uzsācis apdares materiālu – kapu apmaļu un cokolu ražošanu. Ideju pievērsties šai biznesa nišai ieteikuši vietējie iedzīvotāji. Tuvākajā laikā uzņēmējs plāno papildināt ražošanas produkcijas klāstu ar dolomīta apdares paneļiem ēku fasādes apšūšanai, notekām lietus ūdeņu novadīšanai un citiem produkcijas veidiem, atkarībā no klientu pieprasījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vēstule redakcijai: Gaišās skumjās atvadāmies...

Paliekot Jūsu vēstuļdraugs – Mārcis Bendiks Bermudiskā trijstūrī starp Ķekavu – Iecavu – Baldoni 2018. gada oktobrī, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātā redakcija, atļaujiet caur jūsu ietekmīgo un reizēm milzu tirāžās iznākošo laikrakstu sveikt tos, kuri vēlēšanu rezultātu gaidīšanas un apspriešanas karuselī nepamatoti palikuši ēnā.

Uzmanība dabiskā kārtā ir safokusēta uz tiem 100, kas turpmāk savu pārliecību un prasmi veltīs mūsu neatlaidīgajai virzībai pretī pilnai laimei. Tas ir labi, ka uzteicam uzvarētājus, mūsu sabiedrības avangardu, kas nonācis līdz finišam, bet mani kremt, ka šai eiforiskajā demokrātijas svētku atmosfērā nepelnīti piemirstam tos, bez kuriem šis karnevāls nebūtu iespējams.

Lūgtum pievērst uzmanību skaitļiem. Kopā partiju listēs bija pieteikts 1461 kandidāts. Tātad garantēti no šīs armijas pirmajā piegājienā līdz mērķim tikuši 100. Vēl kādam ducim vai diviem ir cerība tur nonākt, kad kāds no pirmā simta noliks mandātu uz ministrēšanas laiku vai arī dosies pildīt kādus citus pienākumus, kas nebūs savienojami ar pamatdarbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2010 izaicinājums - autentiskums

Klaudio Andrē Rivera, [email protected], 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010 būs ļoti izaicinošs gads mums visiem. Latvijas liktenis vidējā termiņā ļoti daudz būs atkarīgs no mūsu darbiem un mūsu lēmumiem.

Pirms dažām nedēļām,Unileverizpilddirektors teicaFinancial Timesintervijā, ka svarīgākā mācība no viņa karjeras bija sapratne par cilvēku un vērtību svarīgumu viņa panākumu gūšanā. Gan cilvēki, gan vērtības ir ekonomikas veiksmes pamats ilgtermiņā. Inovācija, efektivitāte, un rentabilitāte ir ekonomikas «vērtības», kas tiek garantētas ilgtermiņā tikai tad, ja iepriekš minētie pamati eksistē un tiek saglabāti. Šajā virzienā pēdējos gados mēs sakām dzirdēt par jauniem vadīšanas modeļiem un metodēm, kas mēģina kompensēt kapitālisma efektus, piemēram, stakeholder model, servant leadership, corporate social responsibility. Mums var patikt vai nepatikt šādas metodes un idejas, bet galvenais ir tas, ka mēs sākam domāt plašāk un dziļāk par ekonomikas stūrakmeņiem. Šādas metodes mums atgādina, ka peļņa nav tikai ekonomikas veiksmes radītājs, kā arī vienīgais ekonomikas veiksmes motivējošais faktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kur drīkst vai nedrīkst klausīties mūziku, par to nevienam neko nemaksājot - šis jautājums dažu pēdējo mēnešu laikā sabiedrībā ir kļuvis par vienu no populārākajiem, konkurējot vienīgi ar stāstiem par fotoradariem.

Turklāt atbilde ir tik banāla, cik vien iespējams - atskaņojot mūziku ārpus sava ierastā ģimenes loka, ir jāmaksā pilnīgi visos gadījumos, ieskaitot kapus. Iemesli, kāpēc tā arī netiek sodīta kapu administrācija par mūzikas atskaņošanu, piemēram, kapu svētkos, ir iespējami vairāki - policijas darbinieku neinformētība par to, ka viņiem tas ir jādara, policistu iedzimtais humānisms vai arī šajā pašā valsts iestādē strādājošo slinkums.

Pašreiz ledus šajā jomā ir sakustējies un Kultūras ministrija strādā pie tā, lai attiecīgajā likumā ieviestu grozījumus, ar kuru palīdzību būtiski tiktu pārskatīts «ierastā ģimenes loka» jēdziens. Proti, ir paredzēts noteikt, ka gadījumā, ja mūzikas translēšana notiek komerciālos nolūkos, par to būtu jāmaksā autoratlīdzība, bet, ja tā notiek nekomerciālos nolūkos - nebūtu. Diemžēl realitātē tas nozīmē, ka šo grozījumu pieņemšanas gadījumā ledus sakustēšanās notiktu tikai vienā virzienā. Proti, automātiski tiktu pateikts, ka valsts iestādēm jāmaksā nav, jo tās nekādā gadījumā nevar būt komercpakalpojuma sniedzējas, bet privātuzņēmumos situācija būtu krietni vien diskutablāka. Nu, kā gan var noteikt - apavu labotājs savā darbnīcā mūziku atskaņo tāpēc, lai būtu patīkams fons, vai arī tādējādi viņš mēģina pievilināt klientus. Pilnīgi mierīgi taču var pateikt, ka cilvēki dodas tieši pie kurpnieka Pētera tikai tāpēc, ka zina - viņa darbnīcā varēs dzirdēt Laura Reinika dziesmu Es skrienu...

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaujas koks ziedojis miljonu eiro Ukrainai; dāsni ziedo arī citi uzņēmumi

LETA, Db.lv, 01.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokapstrādes uzņēmums SIA "Gaujas koks" ziedojis miljonu eiro Ukrainas atbalstam, informē uzņēmumā.

Uzņēmums publiskojis maksājuma uzdevumu, apliecinot, ka "Gaujas koks" pirmdien pārskaitījis miljonu eiro labdarības fondam "Ziedot.lv" Ukrainas atbalstam.

Papildināta - Jau 654 uzņēmumi ir piedāvājuši praktisku atbalstu Ukrainai 

Līdz 28. februārim kopumā 654 uzņēmumi pauduši gatavību sniegt palīdzību Ukrainai un...

"Gaujas koks" īpašnieks Vitālijs Čmihovs uzsver, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem patlaban ir jāaizmirst par personīgo komfortu un "jāceļas kājās", lai aizstāvētu tādas cilvēciskās vērtības kā taisnīgums, sirdsapziņa, labestība un humānisms.

Vienlaikus Čmihovs norāda, ka uzņēmums īrēs dzīvokļus un viesu mājas Ukrainas bēgļu izmitināšanai un uzturēšanai.

"Protams, tas var ietekmēt uzņēmumu attīstību, bet šodien daudz svarīgāk ir uzveikt ļauno ar labo - darbiem, attieksmi un rīcību," pauž uzņēmuma vadītājs.

Kompānija "Gaujas koks" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 558 044 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Čmihovs.

Ziedojumus Ukrainai veikuši arī citi uzņēmumi.

AS "SAF Tehnika" informē, ka uzņēmuma valde pieņēmusi lēmumu veikt ziedojumu 100 000 eiro apmērā Ukrainas armijas atbalstam.

Pensiju pārvaldītājs INDEXO atbalsta Ukrainas cilvēkus, ziedojot 10 000 eiro Ziedot.lv platformā izveidotajā iniciatīvā, kā arī turpinās neieguldīt ar Krieviju saistītos finanšu instrumentos. Tāpat INDEXO sekos līdzi Latvijas valsts institūciju, sabiedrības un starptautisko palīdzības dienestu aicinājumiem pēc palīdzības, lai skatītos, kādu vēl praktisku palīdzību INDEXO varētu sniegt.

Solidarizējoties ar Ukrainu un tās iedzīvotājiem, Baltijas valstīs lielākais būvniecības, remonta un sadzīves preču veikalu tīkls “Kesko Senukai” ziedojis 100 tūkstošus eiro atbalstam Ukrainas Sarkanajam Krustam.

Uzņēmums pārtrauc reklāmas pārraidīšanu Krievijas mediju kanālos Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, kā arī apturējis Krievijas izcelsmes preču iepirkumus. “Mēs solidarizējamies ar Ukrainas tautu un ukraiņiem, izrādot cieņu un atbalstu šajā situācijā," sacīja “Kesko Senukai” pārstāvis.

EY (agrāk Ernst & Young) Baltijas organizācijas Ukrainas atbalstam ziedos 100 000 eiro Sarkanajam Krustam, kas tiks izmantoti humānajai palīdzībai, pirmajai psihosociālajai aprūpei un pirmajai palīdzībai. EY Baltijas valstīs arī nodrošinās pajumti un darba vietas Ukrainas kolēģiem un viņu ģimenēm.

AS DelfinGroup ziedos 100 000 eiro Ukrainas atbalstam un aicina arī citus uzņēmumus aktīvi atbalstīt karā cietušos. Uzņēmums naudu ziedos divām Ukrainas atbalsta iniciatīvām: 70 000 eiro tiks ziedoti tehnoloģiju uzņēmumu uzsāktās kustības Uzņēmēji mieram ietvaros, bet 30 000 eiro Ziedot.lv iniciatīvai Ukrainas cilvēkiem.

Vides apsaimniekošanas un atkritumu pārstrādes uzņēmumu grupa “Eco Baltia” uzņēmēju sāktās iniciatīvas “Uzņēmēji mieram” ietvaros Ukrainai ziedojusi 100 000 eiro šobrīd tik nepieciešamo lietu – kara aptieciņu, specializētas sausās pārtikas un degvielas – iegādei, kas tiek veikta sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Rīgā. Tāpat uzņēmumu grupa plāno īstenot virkni citu atbalsta aktivitāšu Ukrainas iedzīvotāju atbalstam un turpināt finansiālu atbalstu.

Papildus vienreizējam ziedojumam Ukrainas atbalstam “Eco Baltia” grupa izstrādā aktivitāšu plānu ilgtermiņa atbalsta sniegšanai ukraiņu tautai. Šobrīd pieņemts lēmums, ka grupas uzņēmumi vismaz nākamos trīs mēnešus ziedos 50 000 eiro ik mēnesi, lai piedalītos kopīgos centienos palīdzēt ukraiņu tautai šajā grūtajā brīdī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta bankas projekts pašlaik draud izgāzties. Latvijas Pasta (LP) valde izlēmusi atteikties no sadarbības ar stratēģisko partneri Mono, taču valstij tas radīs zaudējumus vairāk nekā miljona latu apmērā, tā paziņoja LP valdes pārstāvji Latvijas radio raidījumā Krustpunkti.

Visas Pasta bankas izveidē iesaistītās puses ir raidījumam norādījušas, ka līgumsods, kas paredzēts līgumā par tā pārtraukšanu ir viens miljons latu un vēl tiešie zaudējumi. Ja valdība pieņems LP vadības sagatavoto plānu pasta glābšanai, tad tai vien nāksies sameklēt, kurš šo miljonu maksās.

LP valdes locekļa Dita Danose norādīja, ka LP valdes piedāvātais variants pasta glābšanai paredz slēgt daudzas pasta nodaļas (pārsvarā laukos) un nodot dažas pasta funkcijas franšīzē privātiem partneriem, pašam pastam tomēr saglabājot pasta šķirošanas, savākšanas un piegādes funkciju, kā arī pelnošākās pasta nodaļas. «Vietās, kur nerentablās pasta nodaļas jāslēdz, pasta funkcijas varētu nodot veikaliem, pašvaldībām, bibliotēkām - proti, atsevišķi darbinieki veiktu šīs funkcijas un LP nevajadzētu uzturēt vai nomāt ēkas, » tā D. Danosa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts atvēlētais budžets veselības nozarei ir bijis kritiski nepietiekams ilgu laiku, jo īpaši kompensējamo medikamentu jautājumā. Tomēr, tagadējo situāciju var raksturot kā dramatisku. Ņemot vērā esošo situāciju valstī un valdības nepārtraukto spiedienu «savilkt jostu», visi industrijas pārstāvji ir vienojušies par speciāliem pasākumiem, kas ļautu veikt ietaupījumu 5,3 milj latu apmērā. Lielāko ieguldījumu sniegs zāļu ražotāji. Arī vēl dažas izmaiņas kompensācijas sistēmā veicinās patentbrīvo medikamentu ienākšanu un cenas samazinājumu, tādējādi radot ietaupījumu budžetā.

Vienlaikus, tika apspriesti citi iespējamie budžeta konsolidācijas varianti, aprobējot kaimiņvalsts Igaunijas un citu Eiropas valstu pieredzi, kad pacienti veic maksājumu par 100% kompensējamiem medikamentiem. Šis jaunievedums ļaus nodrošināt pašlaik esošo sistēmu, bez milzīgiem budžeta satricinājumiem un, pozitīvi – atbalstīs lauku aptieku pastāvēšanu. Vienīgais, būtiski piebilst, ka 0,50 sant., ko pacienti maksās aptiekās par kompensējamo medikamentu receptēm nepaliks aptieku kasēs, bet gan aizies valsts budžeta lāpīšanai, toties pacientu neapmierinātību izjutīs tieši aptiekāri.

Tomēr, aktuāls jautājums nav kur mēs atrodam līdzekļus, bet gan – kā. Kā mēs atrodam līdzekļus, kā mēs veicam konsolidāciju? Steigā un pēc principa «Jāsavelk jostas vēl ciešāk».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi: Stāvoklis ir kritisks

Db.lv, 10.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi rīkos piketu pie Kultūras ministrijas un gājienu uz Ministru kabinetu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību kritiskajam stāvoklim nozarē.

Pasākumu jomas tehniskās puses profesionāļi ir apvienojušies, lai kopīgi paustu savas bažas par nozares nākotni un aicinātu atbildīgās institūcijas pieņemt lēmumus uzņēmumu un darbavietu glābšanai.

"Kultūra nav tikai koristu un dejotāju kolektīvi, mūziķi uz skatuves, aktieri un performatori. Pasākumu industrija apvieno plašu "neredzamo" darbinieku pulku, ko pasākumu apmeklētājs bieži pat nepamana un neiedomājas par viņu eksistenci. Tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu darbinieki ir tās neredzamās rokas, kas rūpējas par to, lai tiktu uzceltas vērienīgas un drošas skatuves ar jaunāko gaismu tehniku un video projekcijām, lai klausītājiem viss būtu dzirdams un ausīm baudāms, lai pasākumā būtu atbilstoša un estētiska scenogrāfija un dekorācijas, lai būtu kur un pie kā apsēsties, lai brīvdabas pasākumos būtu jumts, zem kura paslēpties, lai vakara noslēgumā visi sajūsmā noelstos par krāšņu uguņošanu, lai viss aprīkojums tiktu atvests un aizvests laikā, lai tiktu pienācīgi ierobežota teritorija," norāda uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izglītības iestāžu ēdinātāji: Bez valsts atbalsta bankrotēsim

Žanete Hāka, 16.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi, kuri nodrošina ēdināšanu mācību iestādēs, vērsīsies pie Ministru prezidenta un valdības ar aicinājumu sniegt atbalstu saistībā ar ārkārtas situāciju valstī un mācību iestāžu slēgšanu, informē Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija.

"Ja ēdināšanas uzņēmumi nesaņems reālu valsts atbalstu, beidzoties ārkārtas situācijai, mācību iestādēs, visticamāk, ilgāku laiku nebūs iespējams organizēt ēdināšanu, jo gluži vienkārši mēs visi būsim bankrotējuši," norāda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas valdes locekle Silvija Miniča.

"Visus tos līdzekļus, kas valsts un pašvaldību budžetos bija plānoti izglītojamo ēdināšanai, patlaban vajadzētu novirzīt izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu glābšanai," pauž asociācijas vadītāja.

Patlaban visiem izglītības iestāžu ēdinātājiem uzņēmējdarbība ir apturēta par 80 līdz pat 100%. Uzņēmumi veic pārstrukturizēšanu, pārtrauc sadarbību ar piegādātājiem un uzsaka darbu saviem darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības nozares Stratēģiskās padomes atkārtoti tika pausts atbalsts veselības ministrei Baibai Rozentālei, prasot papildus 45.8 miljonus latu nozares glābšanai no sabrukuma.

Veselības ministre Baiba Rozentāle klātesošos veselības aprūpes ekspertus iepazīstināja ar pirmdien, 3.augustā, iesniegtajiem Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumiem rast nepieciešamos līdzekļus slimnīcu glābšanai, veicot nozares iekšēju līdzekļu pārdali. Izanalizējot, piedāvātos ierosinājumus, medicīnas eksperti norādīja uz to ekonomisko nepamatotību un pauda pārliecību, ka tādi risinājumi sagrautu visu veselības aprūpes sistēmu.

Diskutējot par ZZS, iesniegtajiem priekšlikumiem, eksperti sašuta par tajos pausto nekompetenci medicīnas jautājumos. Ierosinājums no ambulatorās un primārās veselības aprūpes novirzīt līdzekļus slimnīcu uzturēšanai ir kļūdains, jo starptautiskā pieredze liecina, ka ekonomiski izdevīgāk ir nodrošināt ārstniecību ambulatori. Savukārt, līdzekļu samazinājums kompensējamajiem medikamentiem nozīmētu atstāt hroniskos slimniekus bez zālēm, kuri, nesaņemot medikamentus, tāpat akūtā stāvoklī nonāktu slimnīcās un tādējādi viņu ārstēšana izmaksātu vēl dārgāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vienmēr, diemžēl, mūsu valdība kavē. Budžeta problemātika tika apzināta jau iepriekšējās valdības laikā šī gada janvārī. Arī šī brīža valdība to apzinājās.» Taču neraugoties uz to, tika ņemti daudzi mēneši «pārtraukumā», atliekot problēmas risināšanu.

Tā prezidents Valdis Zatlers, intervijā Latvijas radio runājot par budžeta pieņemšanas gaitu un ar to saistītajiem jautājumiem: «Vissliktākais - tā ir tā nenoteiktība. Pat maza nenoteiktība kaitē. Ar visu iepriekšējo darbību valdība ir radījusi neuzticību.» Tāpēc līdz brīdim, kad izmaiņas ir pieņemtas likumā un ir skaidri zināms, ka nekas nemainīsies, neviens īsti netic plānotajiem grozījumiem.

Taču viņš uzskata, ka politiķi saprot, cik liela atbildība ir budžeta pieņemšana, tāpēc neviens nebūšot tāds neprātis, lai izgāztu budžetu: «Sākt no nulles neuzdrošināsies neviens.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas locekļi savulaik Latvijā saņēmuši draudus un steigā pametuši valsti, vēstīja LTV raidījums de facto. To raidījumam apstiprinājusi gan Drošības policija, gan bijušais premjers Ivars Godmanis.

De facto informēja, ka starpgadījums noticis pirms diviem gadiem - laikā, kad valdība lēma par aizdevuma prasīšanu no starptautiskajām organizācijām. Valdība lēmumu pieņēma 2008.gada novembrī, un jau pēc dažām nedēļām Latvijā ieradās pirmā SVF ekspertu misija, lai vienotos par aizdevuma nosacījumiem. Tolaik amatpersonu izteikumi bijuši visai optimistiski, un ne ar vārdu nav ticis pieminēts, ka sarunas varēja izjaukt kāds nepatīkams incidents.

Kā zināms de facto, Latvijas valdības un aizdevēju sarunu pirmais raunds noslēdzies bez rezultāta, jo valūtas fonda eksperti misiju pēkšņi pārtraukuši un evakuēti no Latvijas. Darbs palicis nepabeigts, jo kāda no misijas loceklēm saņēmusi draudu īsziņu. Valūtas fonds nolēmis, ka jāreaģē tūlītēji, un ekspertiem Rīgu lika pamest. Sarunas ar Latvijas valdību nolēma turpināt no Varšavas. Turklāt, kā liecina de facto rīcībā esošā neoficiālā informācija, Latviju lielā steigā fonda cilvēki pameta ar auto un ceļu tālāk turpināja no Lietuvas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rēzekniešiem dalīs mazus kredītus

Ieva Mārtiņa, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbanka kopā ar Rēzeknes pašvaldību sāks sadarbību kredītu līdz 3000 latu aizdošanā maziem uzņēmējiem.

Latvijas Krājbanka un Nodibinājums Rēzeknes novada mikrouzņēmēju atbalstam 13. aprīlī parakstīs sadarbības līgumu, ar kuru tiks aizsākts jauns modelis mikrouzņēmēju un pašnodarbināto personu kreditēšanai – Savējo atbalsta programma. Šī ir principiāli jauna programma, kuras pamatā ir bankas, kredītņēmēja un vietējās pašvaldības sadarbība visā uzņēmējdarbības atbalsta un kreditēšanas ciklā, Db.lv informēja Krājbankā.

Savējo atbalsta programmas dalībniekiem Krājbanka izsniegs aizdevumus ar 10 % gadā. Aizdevuma atmaksas termiņš būs līdz 5 gadiem un, pamatojoties uz Nodibinājuma sniegto galvojumu 30% apmērā (tādā veidā pašvaldība uzņemas atbildību par projekta dzīvotspēju un tā mērķtiecīgu attīstību), nebūs nepieciešams papildus aizdevuma nodrošinājums. Maksimālā aizdevuma summa būs 3000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no ASV tehnoloģiju firmas «Apple» dibinātājiem Stīvs Vozņaks ir paziņojis par sava konta slēgšanu sociālajā tīklā «Facebook», izdarot to laikā, kad uzņēmums «Facebook» mēģina tikt galā ar ļaunāko privātuma krīzi savā vēsturē.

Vozņaks e-pasta vēstulē izdevumam «USA Today» pavēstīja, ka «Facebook» gūst daudz reklāmas ienākumu no lietotāju profilu detaļām. «Visa peļņa balstās uz lietotāju informāciju, bet lietotāji nesaņem neko no šīs peļņas,» rakstīja Vozņaks.

«Apple» pelna naudu ar labiem produktiem, nevis ar jums, paziņoja Vozņaks.

Vozņaks pirmdienas vakarā Filadelfijā sniegtā intervijā ziņu aģentūrai «Associated Press» (AP) sacīja, ka jau kādu laiku bija domājis par sava «Facebook» konta dzēšanu, bet izdarījis to pēc tam, kad vairāki viņa uzticami draugi pagājušonedēļ izdzēsa savus kontus šajā sociālajā tīklā.

«Ir liela liekulība neievērot manu privātumu, kad uzņēmuma «Facebook» vadītājs Marks Cukerbergs uzpērk visus namus ap savējo un visus zemesgabalus ap savējo Havaju salās pats sava privātuma dēļ,» teica Vozņaks. «Viņš zina tā vērtību, bet viņam nerūp manējais.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Silenieks: vāji politiķi kautrējas pateikt to, ko dara

Ritvars Bīders, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es domāju, ka agrāk bija gļēvi politiķi, kas baidījās pateikt: «Jā, mēs liekam savējo, lai mēs panāktu savu ietekmi»,» saka bijušais Rīgas brīvostas valdes loceklis Viesturs Silenieks (ZZS).

«Ja mēs skatāmies Amerikas piemēru, tajā brīdī, kad mainījās prezidents, visi vēstnieki atkāpjas – vispār nav jautājumu, tā tas ir. Nevis viņus atceļ, bet viņi paši atkāpjas, jo nāk jauna politiskā vara ar jauniem uzstādījumiem, un, lai varētu šo varu realizēt, vajag savus cilvēkus, kuriem tu uzticies. Tas ir normāli,» savu nostāju skaidro Silenieks.

Viņš skaidro, ka politiskā vara uzņēmumā dažkārt «ir ļoti laba, jo tev ir tiešais kontakts ar ministru, ar ministriju, ar ministrijas darbiniekiem».

Viņš arī norāda, ka nevienam nav pārmetis, ka politisku apsvērumu dēļ viņš pats atcelts no Rīgas brīvostā valdes locekļa amata. «Bet tajā brīdī, kad [politiķi] atsaucas uz dažādiem citiem argumentiem, lai tikai nepateiktu, ka mēs politiski ieliekam savējo... tā teikt vāji politiķi kautrējās pateikt, ko dara,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcija: Rīgas domē notiekot savējo bīdīšanu amatos

Elīna Pankovska, 14.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partiju apvienības Vienotība Rīgas domē (RD) pārstāvētās partijas Pilsoniskā savienība(PS) un Jaunais laiks (JL) Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien neatbalstīja jaunas štata vietas izveidošanu Rīgas enerģētikas aģentūrā.

Tādējādi notiekot protests pret RD vadības iesākto politiku, proti, savējo bīdīšanu labi apmaksātos amatos, uzskata RD opozīcija.

Šodien, 14.oktobrī, Mājokļu un vides komitejas darba kārtībā bija iekļauts jautājums par Rīgas enerģētikas aģentūrai nepieciešamo papildus līdzekļu pieprasījumu no pašvaldības šā gada budžeta. Papildus aģentūra pieprasīja finansējumu arī jaunas direktora vietnieka štata vietas izveidošanai, atalgojumam paredzot vairāk nekā tūkstoš latu mēnesī.

Konkursu uz šo amata vietu netika plānots rīkot un jauno direktora vietnieku izraudzītos Rīgas domes vadība.

Paziņojumā norādīts, ka no neoficiāliem avotiem kļuvis zināms, ka Rīgas enerģētikas aģentūras direktora vietnieks būs domes priekšsēdētāja partijas biedrs un komponists Armands Strazds. Iespējamo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cibiņa egles ēnā – gandrīz puse Latvijas bērnu

Didzis Meļķis, 26.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk par ceturto daļu Eiropas Savienības bērnu zem 18 gadiem – 27% – 2011. gadā atradušies nabadzības un sociālās atstumtības riska zonā, liecina Eurostat šodien publiskotais pētījums. Latvijā šis procents ir dramatiski augstāks par ES vidējo – 44%.

Attiecīgi ar 52% un 49% bērnu riska ziņā sliktāki rādītāji par Latviju ir tikai Bulgārijai un Rumānijai. Igaunijā šis riska rādītājs ir 24,8%, Lietuvā – 33,4%.

Darbaspējīgajiem pieaugušajiem eiropiešiem nabadzības un atstumtības risks vidēji ir 24%. Igaunijā tas ir 24,2%, Latvijā – 40,9%, bet Lietuvā – 33,6% (augstāks nekā Lietuvas bērniem).

Eurostat pētījums uzrāda, ka bērnu mantiskā un sociālā drošība ir ārkārtīgi atkarīga no vecāku izglītības līmeņa. Praktiski visās ES valstīs šo risku procents bērniem drastiski krītas līdz ar katru nākamo vecāku pakāpienu augšup pa izglītības kāpnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Psiholoģiskā lidostas valdes stiprināšana Vienotības gaumē


Līva Melbārzde,
 DB galvenā redaktora vietniece, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienotība nodemonstrējusi cinisma un sabiedrības viedokļa ignorances paraugstundu. Kad ir runa par augstām likmēm, tad savējo ieceļ lidostas valdē, nerēķinoties ne ar ko.

Pēc tam, kad publiski kļuva zināms, ka visiem līdzekļiem tiek meklēta iespēja, lai lidostas Rīgas valdē nodarbinātu demisionējušā un uz augstiem Briseles amatiem cierējošā premjera Valda Dombrovska biroja vadītāju Olitu Augustovsku, Latvijas mediju telpā sacēlās trauksme. Kā tad tā – Latvijas tiesiskuma balsts Vienotība atļaujas rīkoties tāpat kā sliktākie Latvijas politikas piemēri un liek valsts uzņēmumu amatos «labus un vajadzīgus cilvēkus» pilnīgi neatkarīgi no viņu profesionālās piemērotības konkrētai darba specifikai?! Tāpat kā divi plus divi ir četri, ir skaidrs, ka arī tā ir sava veida korupcija, ja šādās valsts struktūrās cilvēki tiek iecelti politisku, nevis profesionālu apsvērumu dēļ. Realitāte šoreiz izrādījās vēl skarbāka – vadošie Vienotības politiķi, redzot mediju reakciju, pat nepaņēma pieklājības pauzi, lai mēģinātu Augustovskas iecelšanu vismaz nomaskēt ar formālu konkursu. Iecēla, un viss. Kā saka, suņi rej, bet karavāna iet tālāk. Ļoti tuvo vēlēšanu priekšā šādi izrīkoties varas partija var tikai tad, ja runa ir par patiešām augstām likmēm. Un, kā izrādās, tādas patiešām ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Ļaujiet strādāt, nebūs premjeram jātaisnojas

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 01.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Latvijas biznesu šokēja ministru prezidents Krišjānis Kariņš, televīzijā paužot birokrātisko vēstījumu: “Sabiedrība nevar mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, īpaši, ja tā nav īpaši pieprasīta.”

Pēc tam gan radio taisnojās, ka esot pārprasts, atvainojās, taču, kā saka, izlietu ūdeni nesasmelsi. Ja stāsts būtu par kādu vienu teikumu, ko var izraut no konteksta, tā būtu cita lieta, taču šajā gadījumā šai tēzei bija arī pamatojums, kas atklāj domāšanas veidu.

Proti, no premjera teiktā izriet, ka tiek uzskatīts par normālu, ja kādai nozarei valsts pārvalde uzliek darbības ierobežojumus, – tas neuzliek nekādas saistības lēmumu pieņēmējiem, līdz ar to uzņēmējiem pašiem ar šo problēmu jātiek galā, un, ja netiek galā, tad paši vainīgi.

It kā valstij tās nozares, kurās Covid-19 dēļ ieviesti darbības ierobežojumi un apgrūtinājumi, nekad vairs nebūs vajadzīgas. Nav brīnums, ka tādas attieksmes dēļ ļoti daudzi ierobežotajās nozarēs nodarbinātie emigrē, uzņēmumi pārprofilējas vai pārceļ savu darbību uz valstīm, kur pret biznesu pat pandēmijas laikā saglabāta pretimnākoša attieksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lietuvas žurnāliste: arī Lietuvā runā par Maximas boikotu; reāli nekas nenotiek

Dienas Bizness, 29.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maxima pārstāvji Lietuvā, līdzīgi kā viņu kolēģi Latvijā, nekomentē to, vai veikalos izjūt iedzīvotāju boikotu. Arī kaimiņvalstī Lietuvā izskanējusi šāda ideja, tomēr realitāte rāda, ka Maxima veikali Lietuvā nav kļuvuši ievērojami tukšāki, Lietuvas televīzijas LNK žurnāliste Egle Račukauskaite pauda telefonsarunā LNT 900 sekundēs.

Viņa stāstīja, ka arī Lietuvā iedzīvotāji noliek svecītes un ziedus pie Maxima veikaliem, pieminot Zolitūdes traģēdijā bojā gājušos. Savukārt Maxima Latvija vadītāja Gintara Jasinska izteikumi ceturtdien preses konferencē radījuši iedzīvotāju šasutumu un arī neizpratni. E. Račukauskaite stāstīja, ka daudzi lietuvieši piekrīt, ka G. Jasinskam vairs neesot vietas biznesā. Viņa komunikācijā ir pieļauta kļūda, un tā neesot pirmā, noskaņojumu Lietuvā skaidroja LNK žurnāliste.

Tikmēr pats G. Jasinskis, bijušais Maxima Latvija vadītājs, kuru no amata par ciniskajiem izteikumiem atlaida ceturtdienas vakarā, medijam lrytas.lt pauda, ka viņa teikto nepareizi esot interpretējuši Latvijas žurnālisti un viņš esot pārprasts.

Komentāri

Pievienot komentāru