Ekonomika

Olainfarm akciju izkrāpšanas lietā apsūdzības arī Velmeram un Krastiņam

Edžus Ozoliņš, 26.09.2024

Kriminālprocesā, kas uzsākts saistībā ar vairāk nekā 40 miljonus vērto AS Olainfarm akciju kontrolpaketes izkrāpšanas mēģinājumu, apsūdzības uzrādītas vairākām personām, viņu vidū bijušajiem uzņēmuma Olainfarm padomes locekļiem Haraldam Velmeram (pa kreisi) un Kārlim Krastiņam.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Latvijas Republikas Rīgas tiesas apgabala prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību piecām personām krimināllietā, kurā tiek izmeklēts, iespējams, Latvijas vēsturē lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums, vēsta laikraksts Diena.

Dienas iegūtā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā, kas uzsākts saistībā ar vairāk nekā 40 miljonus vērto AS Olainfarm akciju kontrolpaketes izkrāpšanas mēģinājumu, apsūdzības uzrādītas gan bijušajiem uzņēmuma Olainfarm padomes locekļiem Haraldam Velmeram un Kārlim Krastiņam, gan Olainfarm un tābrīža lielākā Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes loceklei Milanai Beļevičai, gan par investoru uzdoto Čehijas čaulas kompāniju Black Duck Invest pārstāvošajiem Čehijas pilsoņiem Tiboram Bokoram un Vojtekam Kačenam.

Apsūdzēto statusā – piecas personas

Iepriekš Diena jau vēstīja, ka 2021. gada 30. aprīlī Valsts policijā (VP) uzsākta izmeklēšana lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, visticamāk, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, bijusī lielākā Olainfarm akcionāra Olmafarm valdes locekle M. Beļeviča, darbojoties kopīgi ar vēl vismaz četrām personām – Olainfarm padomes locekļiem H. Velmeru un K. Krastiņu, kā arī Black Duck Invest pārstāvošajiem T. Bokoru un V. Kačenu –, visticamāk, mēģināja izkrāpt Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi, kurai bez reālas naudas samaksas būtu jānonāk pie Čehijas čaulas kompānijas Black Duck Invest.

Šāgada martā krimināllieta saistībā ar vērienīgo krāpšanas mēģinājumu tika nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai pret piecām personām – H. Velmeru, K. Krastiņu, M. Beļeviču, T. Bokoru un V. Kačenu. Taču, kad lietu pēc nodošanas kriminālvajāšanas uzsākšanai pārņēma līdz šim izmeklēšanu uzraudzījušais Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Māris Trušels, kriminālprocesā sekoja negaidīts pavērsiens.

Aprīļa sākumā uz Dienas jautājumiem par kriminālprocesa tālāko virzību prokurors M. Trušels pauda pārliecību, ka lieta, kuru viņš raksturoja kā sarežģītu, taču vienlaikus uzteica VP veikto savlaicīgo un mērķtiecīgo izmeklēšanu, varētu nonākt tiesā jau dažu mēnešu laikā. Atbildot uz Dienas jautājumiem, M. Trušels neminēja nekādus apstākļus, kas prokurora ieskatā liecinātu par aizdomās turētajiem izvirzīto aizdomu nepamatotību vai trūkumiem izmeklēšanas procesā šī paša prokurora iepriekš gandrīz trīs gadus uzraudzītajā lietā.

Taču jau dažas dienas vēlāk pēc šīs informācijas sniegšanas Dienai un kopumā tikai nedēļu pēc kriminālprocesa saņemšanas no VP M. Trušels pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pret četriem no pieciem aizdomās turētajiem – H. Velmeru, K. Krastiņu, T. Bokoru, V. Kačenu –, turpinot izmeklēšanu vienīgi pret līgumu parakstījušo bijušo Olmafarm valdes locekli M. Beļeviču.

Kā noskaidroja Diena, Olmafarm, kas ir atzīta par cietušo konkrētajā kriminālprocesā, prokurora M. Trušela lēmumam nepiekrita un šo lēmumu pārsūdzēja Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā, kas attiecīgo lēmumu atcēla, dodot pamatu prokuroram turpināt izmeklēšanu pret visām iesaistītajām un iepriekš aizdomās turētajām piecām personām.

Sazinoties ar prokuratūru, Diena saņēma apstiprinājumu, ka kriminālprocesā patlaban tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana un šobrīd kopumā piecām personām, tostarp diviem ārzemniekiem, krimināllietā jau ir uzrādītas apsūdzības par krāpšanas mēģinājumu, kas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Dienas rīcībā esošā informācija, ņemot vērā līdzšinējo kriminālprocesa gaitu un publiski pieejamo informāciju, liecina, ka apsūdzēto statusā tātad ir nonākusi bijusī Olainfarm un Olmafarm valdes locekle M. Beļeviča, bijušie Olainfarm padomes locekļi H. Velmers un K. Krastiņš, kā arī Black Duck Invest pārstāvējušie T. Bokors un V. Kačena, respektīvi, apsūdzēto statusā nonākušas tās personas, pret kurām VP jau šāgada martā rosināja prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu.

Prokuratūra Dienai arī atklāja, ka apsūdzētie ar izmeklēšanu sadarbojas, taču vainu viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā neatzīst. Pēc prokuratūras šībrīža prognozēm, lieta – nu jau pret pieciem apsūdzētajiem – varētu nonākt tiesā vēl šogad – tas gan kopumā ir salīdzinoši vēlāk nekā M. Trušela aprīļa sākumā minētie "daži mēneši". Prokuratūrā Dienai arī paskaidroja, ka līdz šim lieta tiesai nav nodota "objektīvu iemeslu dēļ", konkrētus iemeslus, kas izraisījuši kavējumu, gan neminot.

Nozieguma hronoloģija

Diena iepriekš jau vēstījusi, ka krimināllietā nu jau apsūdzēto statusā esošajām personām faktiski tiek inkriminēts krāpšanas mēģinājums. Iecerēto sākotnēji bijis plānots panākt juridiski sarežģītā veidā – ar vairāku darījumu ķēžu starpniecību, taču apsūdzēto plāni pajuka, jo M. Beļeviča, acīmredzot pašai un citiem apsūdzētajiem negaidīti, tika atcelta no Olmafarm valdes locekles amata, kā rezultātā nācās steigā īstenot salīdzinoši primitīvu un fiktīvu shēmu, radot šķietamību par "čehu investoru", kas izrādījās vien tukša čaulas kompānija, piesaisti Olainfarm, un ar kuru it kā 2021. gada 27. aprīļa naktī ticis noslēgts Olmafarm piederošo Olainfarm akciju pārdošanas līgums.

Cik zināms Dienai, apsūdzēto iecerētā shēma sākotnēji paredzēja izmantot vairākas Čehijā un Kiprā reģistrētas kompānijas, ar kuru starpniecību īstenot darījumu ķēdi, kuras rezultātā Olainfarm kontrolpakete nonāktu minētās Black Duck Invest, ko kontrolētu T. Bokors un V. Kačena, un citas Čehijā šim nolūkam speciāli nodibinātas kompānijas Latvia Invest rokās, ko savukārt ar vēl vairāku kompāniju ķēdes starpniecību kontrolētu neviens cits kā tābrīža Olainfarm padomes locekļi H. Velmers un K. Krastiņš. Bija iecerēts vispirms Black Duck Invest iegūt kontrolē Olmafarm piederošās Olainfarm akcijas (42% akciju), bet pēc tam, izsakot akciju atpirkšanas piedāvājumu citiem Olainfarm akcionāriem, jau kopīgi ar H. Velmera un K. Krastiņa kontrolēto Latvia Invest iegūt pilnīgu kontroli un ietekmi uzņēmumā ar vairāk nekā 50% akciju.

Iepriekš arī ziņots, ka turklāt jau 2021. gada martā M. Beļeviča kā Olainfarm valdes locekle, K. Krastiņa koordinēta, bez Olainfarm valdes saskaņojuma un padomes piekrišanas parakstīja līgumu ar kādu Vācijas konsultācijas sabiedrību Ludwig&Co GmbH. Tiek pieļauts, ka līgums ar Ludwig&Co un uz tā pamata notikusī iekšējās informācijas noplūdināšana bija nepieciešama, sagatavojoties iecerētajai Olainfarm kontroles pārņemšanai, lai ar šīs iekšējās informācijas palīdzību noteiktu un palielinātu Olainfarm akciju cenu un vērtību un tādā veidā tiktu atrasts pircējs Olainfarm akcijām, kuram pārdot akcijas jau par krietni augstāku cenu pēc tam, kad šīs akcijas savā kontrolē būtu ieguvusi krāpšanas mēģinājumā iesaistīto personu grupa.

Uzsākt Olainfarm pretlikumīgo pārņemšanu tieši ar Olmafarm piederošo Olainfarm akciju (kas faktiski bija Olainfarm kontrolpakete) atsavināšanu bijis būtiski un loģiski tādēļ, ka M. Beļevičai kā uzņēmuma valdes loceklei līdz 2021. gada 26. aprīlim, tas ir, līdz dienai, kad viņa tika atcelta no amata, bija šķietamas paraksta tiesības uzņēmumā Olmafarm, lai gan jau 2020. gadā M. Beļevičai no Valērija Maligina mantinieču puses tika pausta nepārprotama rakstveida neuzticība, lūdzot neveikt nekādas darbības ar Olmafarm mantu. Šīs paraksta tiesības tad attiecīgi varēja izmantot, lai parakstītu jebkurus kontroles pārņemšanas realizācijai vajadzīgos dokumentus, un tāda, visticamāk, arī bijusi sākotnējā iecere.

Taču, kā liecina notikumu hronoloģija, apsūdzēto plānus par sarežģītās shēmas īstenošanu izjauca Olainfarm un Olmafarm patiesās īpašnieces – V. Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina, kuras nolēma atcelt no amata viņu uzticību pilnībā zaudējušo M. Beļeviču. 2021. gada 26. aprīļa pēcpusdienā tika pieņemts attiecīgs mantinieču kopīgās pārstāves lēmums par M. Beļevičas atsaukšanu no Olmafarm valdes locekles amata, šajā amatā ieceļot Pēteri Rubeni un par izmaiņām Olmafarm valdē nekavējoties paziņojot arī Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

Jau dažas stundas pēc minētajiem notikumiem, naktī no 2021. gada 26. uz 27. aprīli, M. Beļeviča, kura jau bija atcelta no Olmafarm valdes locekles amata, parakstīja, visticamāk, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, ar kuru Olmafarm akcijas it kā tikušas pārdotas Black Duck Invest par nedaudz vairāk nekā 40 miljoniem eiro.

Kā šāgada aprīlī ziņoja TV raidījums Nekā Personīga, izmeklēšanā ir arī noskaidrots, ka līguma parakstīšana notikusi kādā dzīvoklī Avotu ielā 7, Rīgā, kur kopā ar M. Beļeviču līguma parakstīšanas laikā atradās arī tābrīža Olainfarm padomes locekļi H. Velmers un K. Krastiņš.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka līguma parakstīšanas datums un laiks – tūlīt pēc M. Beļevičas atcelšanas no amata – nebūt nav sakritība, bet gan iespējamā krāpšanas mēģinājumā iesaistīto un šobrīd jau apsūdzēto statusā esošo personu izmisīgs mēģinājums glābt, kas glābjams, steigā cenšoties radīt dokumentu, kas nodēvēts par "akciju pirkuma līgumu", lai radītu kaut cik ticama akciju pārdošanas darījuma iespaidu, un, aizmirstot par sākotnēji iecerētajām darījumu shēmām, nonākot pie primitīva risinājuma – radīt iespaidu par akciju pārdošanu tiešā veidā tā dēvētajam čehu investoram, par ko uzdota Čehijas čaulas kompānija Black Duck Invest.

Tiesa, acīmredzot steiga un panika bijusi tik liela, ka līguma gatavotāji, apzinoties, ka Black Duck Invest nav reālas naudas, ko samaksāt par akcijām, līgumā noteica Olmafarm pienākumu nodot akciju kontrolpaketi čehiem faktiski nekavējoties, bet pirkuma maksu Black Duck Invest saskaņā ar līgumu varētu maksāt vēlāk – četru nedēļu laikā, turklāt tikai iestājoties neskaidriem, nekonkrēti formulētiem nosacījumiem, kuri tikpat labi varētu arī neiestāties. Faktiski "investors" – čaulas kompānija Black Duck Invest – varēja dabūt akcijas un kontroli Olainfarm, nesamaksājot ne centa.

Ņemot vērā to, ka pēc M. Beļevičas atcelšanas no amata parakstītais līgums ir tiešā veidā bijis iespējamās krāpšanas shēmas instruments, ar kuru visi iesaistītie un šobrīd apsūdzētie mēģināja izkrāpt Olainfarm akcijas, kriminālprocesa gaitā, vērtējot apsūdzības pamatotību, vienlaikus būtībā automātiski tiks izvērtēts arī tas, vai parakstīto līgumu vispār var atzīt par parakstītu. Ja apsūdzētie tiks atzīti par vainīgiem tiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, vairs nebūs nekāda pamata runāt par darījumu, jo noziedzīgā veidā noslēgti darījumi nevar tikt uzskatīti par darījumiem, vēl jo vairāk saistošiem un izpildāmiem.

Arī fakts, ka Olainfarm īpašnieces I. Maligina, N. Saveļjeva un A.E. Maligina ne tikai vairākkārtēji bija brīdinājušas M. Beļeviču nepārdot Olmafarm piederošās akcijas bez līdzmantinieču piekrišanas, bet arī pat netika informētas par 2021. gada 27. aprīļa naktī slēgto darījumu ne pirms, ne pēc tā, pašu M. Beļeviču un citus apsūdzētos, protams, nemulsināja un neuztrauca, lai gan tieši padomes locekļiem, kuru amatus Olainfarm tobrīd ieņēma H. Velmers un K. Krastiņš, ir ar likumu noteikts pienākums pārstāvēt akcionārus un rīkoties tieši uzņēmuma akcionāru, proti, īpašnieku, interesēs. Kā liecina notikušais, H. Velmers un K. Krastiņš, kuri nu jau ir apsūdzēto statusā, acīmredzot izvēlējās citu ceļu, savas personiskās intereses nostādot augstāk pār uzņēmuma un tā īpašnieku, jo sevišķi līdzmantinieču, interesēm. Tieši to pašu var apgalvot arī par M. Beļeviču, kura, lai arī šķietami bija Olmafarm paraksttiesīgā persona, tomēr nebaudīja dalībnieku uzticību. Tā kā valdes amats ir uzticības amats, kura ietvaros valdes loceklim ir jārīkojas kā krietnam un rūpīgam saimniekam dalībnieku un uzņēmuma interesēs, bet M. Beļevičai nebija dalībnieku uzticības, mēģinājums parakstīt līgumu nevar būt nekas cits kā vien iespējama krāpšana mantiskās interesēs.

Visi notikuma apstākļi liecina par to, ka M. Beļevičai, H. Velmeram un K. Krastiņam bija sevišķi svarīgi pasteigties ar attiecīgajām darbībām 27. aprīļa naktī un agrā rītā, lai paspētu arī faktiski pārskaitīt akcijas no Olmafarm bankas konta SEB bankā, kur glabājās attiecīgās akcijas, uz citu kontu. Kā liecina Nekā Personīga šāgada 21. aprīļa raidījumā ziņotais, M. Beļeviča 27. aprīļa rītā atvēra vērtspapīru kontu BlueOrangeBank, uz kuru sākotnēji bija iecerēts pārskaitīt akcijas no SEB bankas konta, pirms vēl M. Beļevičai tiktu slēgta piekļuve Olmafarm internetbankām.

Tomēr īstenot iecerēto neizdevās – SEB banka, kuras kontā glabājās vērtspapīri, no Olmafarm jaunās valdes jau bija saņēmusi informāciju par notikušajām valdes izmaiņām un atteicās izpildīt no amata jau atceltās M. Beļevičas iecerēto akciju pārvedumu. Savukārt jau dažas dienas vēlāk VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sāka šķetināt notikušo nozieguma mēģinājumu, kas nu ir rezultējies ar apsūdzības uzrādīšanu H. Velmeram, K. Krastiņam, M. Beļevičai, T. Bokoram un V. Kačenam.

Vai būs sankcijas no advokātu padomes?

Aprakstīto notikumu kontekstā zīmīgs ir arī fakts, ka viens no kriminālprocesā apsūdzētajiem – H. Velmers – ir zvērināts advokāts. Kā liecina Nekā Personīga 2024. gada 21. aprīļa sižetā vēstītais, atsaucoties uz prokurora M. Trušela lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, H. Velmers krāpnieciskā līguma parakstīšanā esot bijis klāt kā advokāts. No tā var izdarīt pieņēmumu, ka H. Velmers sniegtajās liecībās ir atsaucies uz savu zvērināta advokāta statusu, iespējams, ar cerību šādi tikt cauri sveikā un nenonākt apsūdzētā statusā lietā, jo Kriminālprocesa likums paredz advokātiem sevišķas garantijas, tajā skaitā tiesības neliecināt, ja liecību saturs ir saistīts ar advokāta pakalpojumu sniegšanu klientam.

Tomēr, kā noskaidroja Diena, šāda imunitāte neattiecas uz situācijām, ja pats advokāts, apgalvojot, ka it kā sniedzis juridisku palīdzību, kopā ar klientu iesaistās noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Apsūdzības uzrādīšana liecina, ka prokuratūra H. Velmeram šajā gadījumā inkriminē piedalīšanos nozieguma izdarīšanā neatkarīgi no tā, vai attiecīgajās darbībās viņš piedalījās kā privātpersona vai kā zvērināts advokāts. Tas nozīmē, ka atsauces uz H. Velmera zvērināta advokāta statusu un dalību līguma parakstīšanā šādā statusā, ko prokurors M. Trušels sākotnēji ņēma vērā, lemjot par kriminālprocesa izbeigšanu pret H. Velmeru, pēc Ģenerālprokuratūras iesaistes tomēr neglāba H. Velmeru no apsūdzības uzrādīšanas.

Diena nesen jau vēstīja, ka Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) šāgada 10. septembrī, pamatojoties uz Latvijas Republikas Advokatūras likuma 17. pantu, aizdomās par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem no amata pienākumu pildīšanas ir atstādinājusi četrus advokātus – Raimondu Grozu, Juri Puriņu, Edgaru Atlāci un Agnesi Kauci.

Šī norma cita starpā paredz: ja zvērināts advokāts ir aizdomās turētais vai apsūdzētais tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas saistīts ar zvērināta advokāta profesionālo pienākumu veikšanu, vai tam Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā kā drošības līdzeklis piemērots noteiktas nodarbošanās aizliegums, LZAP pēc procesa virzītāja rakstveida informācijas saņemšanas atstādina konkrēto advokātu no zvērināta advokāta pienākumu pildīšanas uz pirmstiesas kriminālprocesa un tiesvedības krimināllietā laiku.

Līdz ar to aktuāls ir jautājums – vai apsūdzētais H. Velmers, kurš, kā var secināt, ir atsaucies uz savu zvērināta advokāta statusu un iesaisti lietā tieši šādā statusā, jau tuvākajā laikā sekos četru advokātu pēdās un tiks atstādināts no zvērināta advokāta pienākumu pildīšanas? Atbildot uz Dienas jautājumu, vai procesa virzītājs prokurors M. Trušels ir informējis LZAP par to, ka H. Velmeram krimināllietā ir uzrādīta apsūdzība, Diena saņēma šādu atbildi: "Prokurors – procesa virzītājs ir izpildījis visas no likuma izrietošās prasības informēt attiecīgos subjektus par apsūdzības celšanu." Tātad, ja LZAP ir tikusi informēta, atliek vien gaidīt tālāko LZAP rīcību un lēmumu pieņemšanu attiecībā uz H. Velmeru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētās Olainfarm reiderisma lieta, kurā par mēģinājumu izkrāpt vairāk nekā 40 miljonus eiro vērtu kontrolpaketi aizdomās tiek turētas piecas personas, tiesā varētu nonākt dažu mēnešu laikā, prognozē lietu uzraugošais Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Māris Trušelis.

Teju trim gadiem, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija (VP) uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja izkrāpt Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest.

Šogad 21. martā izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un pieņemts lēmums nodot kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai pret piecām personām. "Tāda apmēra un juridiskas sarežģītības lietām nepilnu trīs gadu izmeklēšanas process nebūtu uzskatāms par pārmērīgi ilgu. Jāņem vērā, ka kriminālprocesā ir sūtīti Eiropas izmeklēšanas rīkojumi, kas pats par sevi ir laikietilpīgs process. Tāpat jāņem vērā izmeklēšanā noskaidrojamo apstākļu kopums, iesaistīto personu skaits un virkne veikto izmeklēšanas un procesuālo darbību, līdz ar ko nepilnu trīs gadu izmeklēšana tiešām nav daudz," Dienai skaidroja M. Trušelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm nodibinājis meitas uzņēmumus Francijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā un Polijā

Db.lv, 17.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zāļu ražotājs AS “Olainfarm” turpina paplašināt savu darbību Rietumeiropas tirgos gan dibinot meitas uzņēmumus, gan reģistrācijai iesniedzot arvien jaunus patentbrīvos medikamentus.

AS ”Olainfarm” jau nodibinājis meitas uzņēmumus Francijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā un Polijā, kur darbu sākuši arī vietējie vadītāji. Līdztekus tam šā gada pirmajos trīs mēnešos Eiropas Savienības (ES) tirgos reģistrācijai iesniegti vēl pieci jauni produkti, kopējam reģistrācijā esošajam jauno produktu skaitam sasniedzot jau 26 medikamentus dažādās terapeitiskajās grupās.

“Farmācija ir nozare, kur nepietiek izdomāt produktu, sākt to ražot un tirgot. Katram jaunam preparātam ir jāveic detalizēta izstrāde, pētījumi, jāpierāda efektivitāte, kvalitāte un drošība, jāveic reģistrācija katrā tirgū un jāizpilda vēl virkne prasību. Šis process pat vienkāršākiem preparātiem, kuriem tirgū jau ir analogi, prasa milzīgas investīcijas un arī laiku. Turklāt konkurence farmācijas nozarē ir ļoti sīva, tirgū ir izteikti globālie līderi, kas lielā mērā spēj diktēt kopējo tā attīstību. Taču “Olainfarm” jau līdz šim ir pierādījis, ka esam nozīmīgs vietējais zāļu ražotājs un mūsu produkti spēj konkurēt arī ar daudzmiljardu kompāniju piedāvājumu. Piesakot sevi ES tirgos ar jauno produktu portfeli, kura pirmās komercializācijas sāksies jau šogad, redzam iespēju dot savu papildus ieguldījumu arī visas Latvijas ekonomikas izaugsmē,” saka “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jau 14. reizi pasniegtas Olainfarm stipendijas izcilākajiem RSU farmācijas studentiem

Db.lv, 29.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zāļu ražotāja AS “Olainfarm” stipendija 2000 eiro apmērā šogad tika pasniegta trim Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Farmācijas fakultātes studentēm – Vitai Servidovai, Olgai Zeļenkai un Danielai Plasai.

Stipendijas izcilākajiem farmācijas studentiem šogad tika pasniegtas jau 14. reizi, un ir daļa no “Olainfarm” un RSU savstarpējās sadarbības.

“”Olainfarm” kā viens no lielākajiem farmācijas nozares uzņēmumiem regulāri sniedz savu ieguldījumu tajā, lai Latvijā gan pašlaik, gan pēc pieciem un desmit gadiem būtu farmaceiti, kuri aptiekās varētu konsultēt pacientus, vai strādātu pie jaunu medikamentu izstrādes kādā no zāļu ražošanas uzņēmumiem. Esam lepni, ka varam atbalstīt jaunos farmaceitus, jo tā ir misijas profesija, kas sniedz skaidru un nenovērtējamu labumu visai sabiedrībai kopumā. Farmaceits bieži ir pirmais nozares speciālists, ko cilvēki uzrunā par savām veselības problēmām un pie kuriem meklē palīdzību. Vienlaikus ir jāatceras, ka zināšanas farmācijā jauniešiem sniedz fantastiskas karjeras iespējas – sākot ar jau pieminēto farmaceita darbu aptiekā, un beidzot ar darbošanos zinātnē, jaunu medikamentu izstrādē un zāļu reģistrācijā,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm ar jaunu zāļu portfeli plāno Krieviju un Baltkrieviju pilnībā aizstāt ar tirgu Rietumos

LETA, 04.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zāļu ražotājs AS "Olainfarm" ar jaunu zāļu portfeli plāno pilnībā Krieviju un Baltkrieviju aizstāt ar tirgu Rietumos, intervijā Latvijas Radio pastāstīja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Jānis Buks.

Viņš skaidroja, ka tirgi Krievijā un Baltkrievijā uzņēmumam ir bijuši izsenis, taču tagad uzņēmums strādā, lai izveidotu jaunu medikamentu portfeli, ar ko varētu virzīties uz Rietumu tirgu, pilnībā aizejot no patlaban karā pret Ukrainu tieši vai pastarpināti iesaistītajām valstīm.

Buks gan uzsvēra, ka šāda portfeļa izveide aizņem vismaz četrus sešus gadus, savukārt tas, kāpēc "Olainfarm" jau agrāk nemēģināja atteikties no tirgošanās ar Krieviju, esot citu lēmēju uzņēmumā jautājums.

Jau vēstīts, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro. Vienlaikus pati "Olainfarm" 2022.gadā strādāja ar 113,537 miljonu eiro apgrozījumu un 18,143 miljonu eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunos ķīmijas un bioloģijas skolotājus aicina pieteikties 3000 eiro stipendijai

Db.lv, 09.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā puse jeb 57% pamatskolas un vidusskolas skolotāju ir vecāki par 50 gadiem, savukārt jauno speciālistu ienākšana izglītības iestādēs ir kritiski zema, ko apliecina tas, ka šā gada mācību gada sākumā trūka vairāk nekā 1000 skolotāju . Šāda situācija gan īstermiņā, gan ilgtermiņā apdraud izglītības kvalitāti un pieejamību.

Ar mērķi atbalstīt jaunos pedagogus un celt profesijas prestižu sabiedrībā, jaunie ķīmijas un bioloģijas skolotāji ir aicināti pieteikties “Olainfarm” un “Centrālā laboratorija” stipendijai “Starp mums ir ķīmija!”. Kopumā šajā pavasarī tiks pasniegtas sešas stipendijas katra 3000 eiro vērtībā, bet vēl četras stipendijas tiks pasniegtas rudenī.

Pieteikties pavasara stipendijām jaunie skolotāji aicināti līdz 15. aprīlim, aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā www.starpmumsirkimija.lv.

“Publiskajā telpā bieži dzirdam aicinājumus valstij domāt un risināt dabaszinātņu speciālistu trūkumu darba tirgū. Taču ar aicinājumiem risināt vai bērniem mācīties šos priekšmetus vien nepietiks. Ir jābūt profesionāliem, motivētiem un aizrautīgiem skolotājiem, kuri jauniešiem palīdz atklāt dabas zinību aizraujošo pasauli un plašās iespējas karjeras izvēlē. Tāpēc “Olainfarm” ir ieviesis jau konkrētus risinājumus, lai motivētu un novērtētu jaunos skolotājus, kuri veido un nostiprina jauniešos interesi par ķīmiju, matemātiku, bioloģiju un fiziku. Šis būs jau otrais gads, kad piešķirsim stipendijas izcilākajiem jaunajiem ķīmijas skolotājiem. Priecājamies, ka šogad iniciatīvai ir pievienojusies arī “Centrālā laboratorija”, ar kuras atbalstu stipendijas saņems arī topošie bioloģijas skolotāji,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sešiem jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem pasniedz stipendijas 18 000 eiro apmērā

Db.lv, 30.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau šobrīd trūkst skolotāju un kritiskā situācija veidojas tieši dabas zinātņu un tehnoloģiju (STEM) priekšmetos. Novērtējot jaunos skolotājus un motivējot arī citus jauniešus izvēlēties skolotāja profesiju, 29.aprīlī trīs izcilākajiem jaunajiem ķīmijas un trīs bioloģijas skolotājiem pasniegtas Latvijas zāļu ražotāja AS “Olainfarm” un SIA “Centrālā laboratorija” stipendijas 3000 eiro apmērā katram, kopsummai sasniedzot 18 000 eiro.

Kopumā stipendijām pieteicās 33 jaunie speciālisti. Izvērtējot pretendentu sekmes un motivācijas vēstules, šogad stipendijas “Starp mums ir ķīmija!” saņēma Latvijas Universitātes studenti Niks Grīnbergs, Agnese Bicāne, Tīna Deina Kukurīte un Gustavs Daniels Loris, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē studējošie Artjoms Ubaidullajevs un Alise Anna Stīpniece-Jekimova.

“Ikviens esošais un arī jaunais speciālists, kurš izlēmis savu dzīvi saistīt ar skolotāja profesiju, ir nenovērtējams ieguvums visai Latvijai. Jau šobrīd ir kritisks STEM skolotāju trūkums virknē skolu un nākotnē situācija nekļūs vieglāka, jo prognozējams, ka cīņā par Latvijas skolotājiem iesaistīsies arī citas Eiropas valstis. Bez skolotājiem, kas bērnus un jauniešus māca un ieved aizraujošajā zinību pasaulē, nevarēsim izveidot arī Latvijas eksporta un veiksmes stāstu, jo gluži vienkārši nebūs, kas bērnus māca un dara to iedvesmojoši un kvalitatīvi. Secinājums patiesībā ir ļoti vienkāršs - ja nav skolotāja, nav arī Latvijas ekonomikas izaugsmes iespēju. Tāpēc mums ir svarīgi jau tagad praktiski atbalstīt jaunos skolotājus viņu turpmākajā ceļā un darbā, pasakot un reāli parādot, ka viņi ir vajadzīgi, gaidīti un novērtēti,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm maina zīmolu un tēmē kļūt par Eiropas TOP10 farmācijas uzņēmumu

Db.lv, 19.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadošais Latvijas farmācijas uzņēmums un zāļu ražotājs AS „Olainfarm” 19. jūnijā paziņoja par zīmola maiņu, pārtopot par „Olpha”.

Uzņēmuma attīstības stratēģija paredz no reģionāla spēlētāja izaugt par starptautisku farmācijas kompāniju, un „Olpha” mērķis ir kļūt par vienu no 10 vadošajām farmācijas kompānijām Eiropā, tuvāko desmit gadu periodā sasniedzot vismaz miljarda eiro apgrozījumu. Zīmola nomaiņa notiks pakāpeniski, jo farmācijas nozare ir stingri regulēta un tiks veiktas izmaiņas arī visu medikamentu reģistrācijas apliecībās, kas aizņem laiku procedūru dēļ uzraugošajās institūcijās.

"Pirms diviem gadiem uzņēmumam veiksmīgi mainījās akcionāri, kuri ir definējuši skaidru stratēģisko mērķi – paplašināšanās jaunos eksporta tirgos un starptautisko tirgu iekarošana ar attīstību veicinošu un konkurētspējīgu produktu portfeli. Tie nav tikai formulēti mērķi, to īstenošanai tiek veltīti visi resursi un desmitiem miljonu eiro investīcijas. Zīmola maiņa ir likumsakarīgs solis, lai no reģionāla spēlētāja mēs kļūtu par starptautisku kompāniju, piedāvājot globālajiem tirgiem saprotamu, labskanīgu un mūsdienīgu nosaukumu, vienlaikus saglabājot galveno kodolu no gadu desmitiem izmantotā un cilvēkiem tik pazīstamā „Olainfarm”," zīmola maiņu skaidro „Olpha” padomes priekšsēdētājs Jānis Buks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Nav skolotāju – nav nākotnes: pēc trīs gadiem iedzīvosimies 14 000 STEM speciālistu trūkumā

Db.lv, 29.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī skolotāji sevis izvēlēto karjeras ceļu atzīst par prestižu un patiesi mīl strādāt ar bērniem un jauniešiem, statistika rāda, ka Latvijā pirmajos piecos darba gados no skolas aiziet 75% jauno skolotāju.

Šī mācību gada sākumā skolās trūka vairāk nekā 1000 pedagogu. Liela daļa no tiem ir dabas zinātņu un tehnoloģiju (STEM) skolotāji. Lai nodrošinātu STEM skolotāju paaudzes nomaiņu, tuvāko 10 gadu laikā ir jānodrošina aptuveni 2100 jaunu šīs jomas pedagogu jeb 210 skolotājus gadā. Šobrīd studijas absolvē vien 94 STEM skolotāji, turklāt ne visi turpina darbu skolās.

Ir aprēķināts, ka jau tuvāko trīs gadu laikā varam neiegūt aptuveni 14000 STEM speciālistus, jo nebūs skolotāju, kas viņus apmācīs. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrijai sadarbībā ar citām iestādēm un organizācijām ir steidzami jārod komplekss risinājums, lai noturētu esošos skolotājus profesijā un darbā Latvijā, un motivētu jauniešus apgūt šo sabiedrībai tik būtisko un perspektīvo profesiju. Pretējā gadījumā tas negatīvi ietekmēs mūsu valsts kopējo ekonomisko izaugsmi, jo darba tirgū nebūs augsti kvalificētu speciālistu, secināja eksperti 29. aprīlī notikušajā diskusijā “Skolotājs kā vietējais un starptautiskais zināšanu eksportētājs”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

10. aprīlī norisinājās izdevniecības “Dienas Bizness” rīkotā konference, kurā jautājumi par valsts gatavību iespējamām krīzēm tika uzdoti no Latvijas iedzīvotāju skatupunkta - kā pasargāt sevi un savus tuvākos.

Īpašu uzmanību bija jautājumiem par:

  • aptieku izvietojumu reģionos kā zāļu pieejamības nodrošinājumu,
  • zāļu ražošanu un apgādi kā veselības drošības garantu,
  • veselības nozares kritisko infrastruktūru.

Šobrīd Latvijas ražotāji veido vien 6% no kopējā Latvijas medikamentu tirgus. No ES noteikto kritiski svarīgo zāļu saraksta uz vietas Latvijā tiek saražoti aptuveni 20% no tajā minētajiem medikamentiem. Aizvien biežāk tiek diskutēts par to, cik gatava ir veselības nozares kritiskā infrastruktūra, īpaši attiecībā uz zāļu pieejamību reģionos plaša mēroga krīzēs. Kādu mācību mums Covid-19 pandēmija un Krievijas nepamatotais plaša mēroga iebrukums Ukrainā ir devis, un ko varam darīt, lai turpmāko iespējamo krīžu gadījumā mēs būtu labāk sagatavoti?

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Nacionālā farmācija – resurss neatkarībai un drošībai krīzes apstākļos

Inga Melberga, Dienas Mediji, 31.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecības Dienas bizness konferencē Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde a/s Olainfarm valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis uzsvēra nacionālās medikamentu ražošanas nozīmību, atbalstot zāļu pieejamības nepārtrauktību krīzes apstākļos, un akcentēja svarīgākos faktorus, kuri veicinātu nozares izaugsmi.

Pasaulē medikamentu tirgus aug, un straujākais pieaugums notiek valstīs, kurās ir vismazāk sakārtota veselības aprūpes pieejamības sistēma. Eiropas Savienībā (ES) un ASV šī nozare ir stabila, tādēļ tajā nav vērojami strauji izrāvieni.

“Arī Latvijai vēl ir, kur attīstīties, un viens no virzieniem ir zāļu kompensācijas sistēmas sakārtošana, piešķirot tai nepieciešamo finansējumu vismaz Eiropas vidējo rādītāju līmenī” teic Juris Bundulis, vienlaikus norādot, ka, viņaprāt, nacionālo zāļu ražotāju resursi un potenciāls patlaban valsts līmenī netiek pietiekami novērtēti.

Eiropas Savienības valstīts vidēji 40% medikamentu tiek importēti, bet ap 60% ražoti uz vietas, savukārt Latvijā imports veido 94%, turpretī nacionālo ražotāju īpatsvars tirgū ir vien 6% (kopš 2022. gada tas ir pieaudzis par 1%). Tomēr 60 līdz 80% farmaceitisko vielu Eiropas ražotājiem nodrošina Ķīna un Indija. Šajās piegāžu ķēdēs mēdz būt pārrāvumi, kas apgrūtina darbu ražotājiem, sevišķi spilgti šīs problēmas izgaismojās Covid-19 pandēmijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zāļu pieejamības risināšanai Latvijā nepieciešama stratēģija

LETA, 09.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijā atrisinātu jautājumu par zāļu finansiālo pieejamību, būtu nepieciešama stratēģija visai nozarei nākamajiem pieciem gadiem, intervijā pauda zāļu ražotāja "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

"Mēs rēķinājām, ka kompensējamām zālēm ik gadu būtu jāpiešķir papildu 50 līdz 70 miljoni eiro, kas no valsts budžeta viedokļa nav milzīgi līdzekļi. Tad medikamentu finansiālā pieejamība uzlabotos būtiski," sacīja Bundulis, uzsverot, ka farmakoterapija ir viena no izmaksu efektīvākajām metodēm, un ambulatori ārstēties ar zālēm ir daudz lētāk, nekā nonākt slimnīcā ar visām tur esošajām papildu izmaksām.

"Bet, protams, tad, kad naudas visam nepietiek, šādi lēmumi nav viegli pieņemami. To es arī varu saprast, bet tas ir arī stāsts par prioritātēm un cilvēku kā vērtību Latvijā," piebilda valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī sacīja, ka šogad kompensējamo medikamentu sistēmai papildus tika piešķirti 50 miljoni eiro, taču apmēram puse no šīs summas tiks ieguldīta parādu dzēšanai par iepriekšējo gadu. Vienlaikus Bundulis atzinīgi vērtēja soli kompensāciju par zālēm smagu slimību ārstēšanai palielināt no 75% līdz 100% un pārējām kompensācijas apjomu palielināt no 50% līdz 75%. Taču tas, kā uzsvēra Bundulis, nepalielina pacientu skaitu, kas saņems kompensējamos medikamentus, jo jaunu diagnožu, par kurām domātiem medikamentiem varēs saņemt kompensācijas, ir maz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nabadzīgais zāļu kompensācijas budžets nemotivē medikamentus reģistrēt Latvijā

LETA, 10.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotāji nav ieinteresēti medikamentus pieteikt un reģistrēt Latvijā nabadzīgā zāļu kompensācijas budžeta dēļ, intervijā sacīja zāļu ražotāja "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Viņš pauda, ka kopumā konkurence Latvijas un Baltijas tirgū medikamentu tirgū ir līdzīga Rietumu tirgiem - principā tirgus līderi no tirgus uz tirgu būtiski nemainās. Vienlaikus viņš skaidroja, ka ikvienā tirgū ir divi aspekti - fiziskā pieejamība jeb tas, vai zāles ir aptiekās, un finansiālā pieejamība jeb tas, vai iedzīvotāji konkrēto medikamentu var atļauties, proti, par to var samaksāt.

"Te milzīga loma ir valsts zāļu kompensācijas sistēmām, jo, līdzko iedzīvotājiem maksājums par viņiem nepieciešamo medikamentu ir pārāk liels, tā uzreiz ir problēmas un zāļu cenu jautājums kļūst sāpīgs," sacīja Bundulis, piebilstot, ka no zāļu fiziskās pieejamības skatu punkta Latvija ne ar ko īpaši neatšķiras no citiem Eiropas tirgiem, jo, ieejot aptiekā, plauktos plaši pārstāvēti dažādu valstu ražotāji, tāpat kā tas ir citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnisko elastīgo un kompresijas izstrādājumu ražotāja SIA "Tonus Elast" pērn strādāja pie iekļūšanas Āzijas tirgos, un sāka produkcijas eksportu uz Indonēziju, informēja kompānijas pārstāvji.

Turpmākajos uzņēmuma attīstības plānos ir iekļūšana tādu Āzijas valstu tirgos kā Turcija un Apvienotie Arābu Emirāti.

Kompānijas pārstāvji norāda, lai arī konkurence šajās valstīs ir sīva, palielinoties iedzīvotāju skaitam un viņu pirktspējai, arvien vairāk cilvēku vēlas iegādāties tieši Eiropā ražotus medicīniski elastīgos produktus, un tieši tādēļ arī "Tonus Elast" kā vienus no saviem mērķa tirgiem ir izvēlējies Āzijas valstis. Vislielākā interese šī reģiona iedzīvotājiem ir tieši par uzņēmuma ražotajiem kompresijas izstrādājumiem.

Paralēli ekspansijai Āzijas valstīs pērn "Tonus Elast" strādāja pie tirgus palielināšanas arī Baltijas valstīs un Eiropā. "Tonus Elast" valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Ļifics informē, ka pērn atvērts e-veikals Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “Olpha” dzēsīs akcijas un attiecīgi samazinās pamatkapitālu, lai pielāgotu kapitāla struktūru pašreizējai tirgus situācijai un uzņēmuma stratēģiskajiem mērķiem.

Vēsturiski AS “Olpha” (iepriekš “Olainfarm”) pamatkapitāls tika veidots, emitējot jaunas akcijas to publiskajai tirdzniecībai biržā, nodrošinot kapitāla piesaisti un likviditāti uzņēmumam. Publiska akciju emisija biržā ļauj uzņēmumam piesaistīt finanšu resursus no dažādu investoru loka.

Taču AS “Olpha” pēdējos divus gadus ir viens stratēģiskais investors - AS “AB City”, tāpēc, lai nodrošinātu dinamiskāku un efektīvāku izaugsmi, uzņēmums 2022.gada sākumā aizgāja no biržas.

Viena stratēģiskā investora klātbūtne AS “Olpha” nodrošina stabilu un paredzamu kapitāla plūsmu, kā arī samazina administratīvās izmaksas un birokrātisko slogu, kas būtu saistīts ar publisku akciju emisiju un tirdzniecību biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai, liekot cilvēka vajadzības priekšplānā, ir iespējams veidot sabalansētu veselības aprūpes sistēmu no drošības izaicinājumu viedokļa, uzskata Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča, kura ir viena no Dienas Biznesa konferences Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde iniciatorēm.

Viņai arī jautājumi par iniciatīvas nepieciešamību un farmaceitiskās aprūpes lomu veselības aprūpes sistēmā. Konference notiks 10. aprīlī.

Farmaceitiskā aprūpe - ko tā ietver, nozīmē?

Tas nenozīmē tikai to, ka, ieejot aptiekā, kāds padod zāļu kastīti. Jēga ir krietni plašāka. Viss sākas jau ar zāļu iegādi, turpinās ar reģistrēšanu, verifikāciju risinājumiem, kompensējamo medikamentu izsniegšanai nepieciešamo identifikāciju, tad seko farmaceita saruna ar pircēju. Tā nav vienkārši pārdošana kā ar maizi vai pienu, ko paņem no plaukta un iekasē naudu. Tā ir konsultācija, ieteikums, ar ko kopā medikamentus var lietot un ar ko nedrīkst. Tā skan ideālais stāsts par farmaceitisko aprūpi. Piekrītu, ne vienmēr viss ir ideāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

10.aprīlī norisinājās izdevniecības Dienas Bizness rīkotā konference Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde. Konferences mērķis bija iezīmēt veselības aprūpes vietu zem drošības lietussarga, akcentējot nepieciešamību Latvijas sabiedrībai justies stabili un pasargāti veselības aprūpes un medikamentu pieejamības ziņā gan dažādu iespējamu krīžu apstākļos, gan ikdienā.

Klātesošie eksperti un amatpersonas uzsvēra, ka veselība noteikti ir viens no sabiedrības drošības aspektiem un pret to tā arī jāizturas, jo mēs varam būt tik spēcīgi un pasargāti, cik pasargāts ir katrs no mūsu valsts attālāko rajonu iedzīvotājiem.

Konferencei iepriekš bija reģistrējušies vairāk nekā 300 veselības aprūpes un farmācijas iestāžu un uzņēmumu vadītāji un vadošie darbinieki, par valsts drošību atbildīgo institūciju darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un sabiedrības viedokļu līderi, kuri pasākumā piedalījās gan klātienē, gan attālināti. Līdz šim konferenci straumējuši aptuveni 1000 skatītāju.

Konferenci Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde atklāja ekonomikas ministrs Viktors Valainis, uzsverot, ka viena no ministrijas prioritātēm ir līdz šī gada beigām kopā ar Veselības ministriju izstrādāt stratēģiju zāļu rezervju nodrošināšanai iespējamai X stundai, paredzēts arī atbalsts vietējo farmācijas uzņēmumu pārorientēšanai uz Rietumvalstu tirgiem līdzšinējās biznesa sadarbības ar Krieviju vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru