Jaunākais izdevums

Ekonomikas ministrija (EM) ir izvērtējusi iespēju noteikt tirgus dalībniekiem maksimālās tirgus daļas samazinājumu un neatbalsta to kā piemērotu konkurences veicināšanas pasākumu situācijas uzlabošanai.

Tā teikts Ekonomikas ministrijas (EM) valdībai iesniegtajā ziņojumā par konkurences situāciju pārtikas preču mazumtirdzniecībā, šodien ziņo Latvijas Avīze (LA). Šāda ziņojuma sagatavošanu nu jau demisionējušās valdības ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam paģērēja sagatavot premjers Ivars Godmanis, atgādina laikraksts. Ideju par lieltirgotāju tirgus daļu samazināšanu līdz 10% izteica satiksmes ministrs Ainārs Šlesers zemniekiem tik būtiskajā 3. februāra valdības sēdē, kad tika lemts par atbalstu piena nozarei. Ideja tika izteikta pēc tam, kad a/s Rīgas piena kombināts nu jau bijušais valdes priekšsēdētājs Henrijs Fogelis žēlojās par lieliem siera uzkrājumiem noliktavās, ko lielveikali neņemot pretī. Par lielveikalu neģēlīgo attieksmi pret vietējiem ražotājiem kuluārsarunās gatavs vaimanāt teju vai katrs lielāks vai mazāks ražotājs. Brīdī, kad ražotājs tiek aicināts protestus izteikt publiski, atsaucības nav. Iemesls – ar lieltirgotāju noslēgtais līgums liedz atklāt tā detaļas, precīzāk – publiska "veļas mazgāšana" var beigties ar līguma laušanu, kas ražotājam nav izdevīgi. Latvijā ražotājiem ir skaidrs – "ja tevis nav lielveikalā, tevis nav vispār". Šā iemesla dēļ arī Konkurences padomei nav viegli pierādīt, ka lieltirgotāji ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo ietekmi tirgū, norāda LA. Lai darbs tomēr izskatītos padarīts, EM rosina īstenot citus pasākumus, kas veicinātu Latvijā ražotu preču tirdzniecību. Pirmkārt, nedaudz pielabos Konkurences likumu, lai lielveikaliem būtu tos grūtāk apiet, gatavojot līgumus ar ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Vīķe-Freiberga: Šobrīd mums nav iemesla kaunēties, taču ir divi vājie punkti

Līva Melbārzde, 23.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa tāpat kā Rīga nekad nebūs gatava. Jautājums ir: vai eiropieši būs gatavi turpināt to būvēt?

To intervijā DB saka bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Sarunas gaitā viņa, skaidrojot šā brīža ģeopolitiskos notikumus, vairākkārt pieskaras smalkajam pasaules līdzsvara jautājumam. Šis līdzsvars šobrīd šķobās, bet šādu pārmaiņu laikā ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību aspektiem, kas patiesībā ir savādāki, nekā pirmajā acu uzmetienā šķiet, norāda V. Vīķe-Freiberga.

Pēc jums tagad Latvijā jau ir trešais prezidents. Kā jūs vērtējat šajos gados notikušos sabiedriskos procesus? Esam pārvarējuši krīzi vai varbūt tā īsti vēl nemaz neesam tai pāri?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ameriks: Park&Ride autostāvvietu izveidē nepieciešama sadarbība ar lielveikaliem

LETA, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā «Park&Ride» (P&R) autostāvvietu izveidē ir nepieciešama sadarbība ar lielveikaliem, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» atzina Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Viņš norādīja, ka iedzīvoti neizmanto šobrīd pieejamās autostāvvietas, priekšroku dodot lielveikalu autostāvvietām, jo šādā gadījumā pēc darba ir iespējams lielveikalā iegādāties nepieciešamo produktus. «Cilvēkiem nepatīk, ka ir jānovieto mašīnu vienā vietā (..), bet pēc tam vēl jābrauc uz veikalu iepirkties,» teica Ameriks.

Tostarp viņš minēja, ka pie Atgāzenes stacijas ir izveidota autostāvvieta, kurā tiek turētas vien dažas automašīnas.

«Nākotnē ir jāskata tās vietas, kur blakus ir arī citi pakalpojumi,» uzsvēra Ameriks.

Viņš arī norādīja, ka tostarp ir jāmeklē sadarbības iespējas ar lielveikaliem. «Noteikti arī ar lielveikaliem ir jāmeklē sadarbība, jo arī lielveikaliem tas ir izdevīgi,» teica Ameriks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgākie tirdzniecības centri pērn spējuši saglabāt vai palielināt apgrozījumu.

Vērtējot tirdzniecības centru darbību pērn, jāņem vērā kopējās mazumtirdzniecības tendences valstī – mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pērn, neskaitot auto degvielas tirdzniecību, sasniedzis 2,9 mljrd. Ls, kas ir par 3% mazāk nekā 2009. gadā. Līdz ar to tirdzniecības centru, kuri pērn spējuši saglabāt vai palielināt apgrozījumu, darbība jāvērtē kā veiksmīga, un saskaņā ar Dienas biznesa apkopoto informāciju par TOP tirdzniecības centriem tas izdevies lielākai daļai. Plašāk lasiet laikraksta Dienas bizness publikācijā jūlijā.

Db.lv jau ziņoja, ka ambiciozi šajā lauciņā sevi pieteicis jauns spēlētājs RetailBaltic («Lai piesaistītu investorus, apkopos datus par Rīgas lielveikaliem» http://www.db.lv/tirdznieciba/lai-piesaistitu-investorus-apkopos-datus-par-rigas-lielveikaliem-241339), kas plāno apkopot svarīgākos datus par visiem šobrīd Rīgā esošajiem iepirkšanās centriem un iegūtie dati tiks izmantoti, lai izveidotu pārskatu potenciālajiem ārvalstu investoriem. Turklāt tiek apgalvots, ka šāda mēroga apkopojums Latvijā vēl ne reizi nebūšot veikts. RetailBaltic (īstajā vārdā SIA Tosun Consulting) būs pamatīgi jāpiestrādā, lai pierādītu sevi šajā lauciņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par vērienīgām zādzībām no lielveikaliem aiztur organizētu grupu

Lelde Petrāne, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policisti aizturējuši organizētu noziedznieku grupu, kas aptuveni pusgada garumā varētu būt veikuši vairākas zādzības no lielveikaliem, kopumā tirgotājiem radot aptuveni 10 000 latu zaudējumus. Starp nozagtajām precēm bijušas arī ziedojumu kastītes.

Pagājušās trešdienas naktī Rīgas Kriminālpolicijas darbinieki saņēma informāciju par to, ka vienā no Nīcgales ielas lielveikaliem ir uzlauztas durvis un notiek zādzība. Notikuma vietā policisti aizturēja trīs vīriešus, kuri vēl nebija paspējuši pamest veikala telpas, bet bija jau sakrāmējuši dažādas mantas promnešanai – dārgus alkoholisko dzērienus, cigarešu blokus un ziedojumu kastītes.

Vēlāk izmeklētāji noskaidroja, ka divi no aizturētajiem – 1982. un 1976. gados dzimušie – jau agrāk ir tiesāti par zādzībām, taču trešais, kurš dzimis 1984. gadā, nav agrāk tiesāts. Izmeklēšanas gaitā kriminālpolicijas darbinieki noskaidroja, ka aizturētie varētu būt vainojami vēl vismaz sešās līdzīgā veidā pastrādātās zādzībās, kurās laika posmā no janvāra līdz jūlijam pa nakti, uzlaužot durvis, apzagti lielveikali dažādās Rīgas vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji: Tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumi ir lielveikalu interesēs

Žanete Hāka, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotais tabakas izstrādājumu izvietošanas aizliegums mazumtirdzniecības vietās radīs konkurences priekšrocības tirdzniecības centriem un lielveikaliem, ir pārliecināti nelielo tirgotāju un degvielas pārdevēju pārstāvji.

Savukārt Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija norāda uz Saeimā atbalstītā priekšlikuma izskatīšanas procedūras iespējamo neatbilstību Eiropas Savienības normām.

Saeima marta sākumā otrajā lasījumā atbalstīja Tabakas izstrādājumu aprites likumprojektu, kurā iekļauts arī aizliegums tabakas izstrādājumus un to preču zīmes mazumtirdzniecības vietās izvietot redzamā veidā, kas nozīmē, ka pircējiem būtu pieejama vien cenu lapa ar produktu nosaukumiem. Ierobežojumi tomēr neattieksies uz tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir šo izstrādājumu tirdzniecība un kuros var ieiet pa atsevišķu ieeju, kā arī tabakas izstrādājumi nav redzami ārpus tirdzniecības vietas. Jaunais likums nepieciešams, lai pārņemtu Eiropas Komisijas Tabakas izstrādājumu direktīvu, kas dalībvalstīm jāizdara līdz šā gada 20. maijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investoru galvenā uzmanība ir pārslēgusies uz ASV

Žanete Hāka, 08.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī pasaules akciju tirgū turpināja valdīt optimisms, norāda ABLV Asset Management eksperti.

Pozitīvā noskaņojuma toni joprojām uzturēja amerikāņu fondu indeksi, dienu pēc dienas uzstādot jaunus rekordus. Jāatzīmē, ka investoriem bija pietiekami daudz iemeslu šādam optimismam, jo korporatīvo atskaišu sezona izrādījās samērā laba. Līdz februāra beigām atskaites bija publicējuši aptuveni 90% uzņēmumi, no kuriem 74% spēja pārsniegt analītiķu prognozēto peļņu, kura kopumā pieauga par 5%.

Viens no retajiem sektoriem, kas īpaši neiepriecināja investorus, bija telekomunikāciju sektors, kur korporatīvās atskaites bija sliktākas nekā gaidīts, kas būtiski samazināja šī sektora uzņēmumu akciju cenu. Sliktāk par tirgu izskatījās arī naftas un metalurģijas sektori, kuri, acīmredzot, ietur atelpu pēc straujā pieauguma iepriekšējos mēnešos. Tomēr, samērā labu pieaugumu nodemonstrēja farmācijas un veselības aizsardzības sektora uzņēmumi. Šo sektoru uzņēmumi publicēja labas finanšu atskaites (9 no 10 uzņēmumiem pārsniedza analītiķu prognozēto peļņas apjomu), turklāt, otrajā plānā tika atgaiņātas bažas par iespējamo izmeklēšanu zāļu cenu veidošanā, kas iepriekš būtiski ietekmēja šo sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšēji protestēju, lasot šobrīd populārāko romānu Vara, kurā prezidentam Vējonim, šķiet, atbilstošais Vājonis, ir attēlots kā stulbenis, par kuru ievērojami stulbāki ir tikai viņa padomnieki. Man likās – nav īsti labi tik ļoti izsmiet cilvēku, lai kāds viņš nebūtu.

Vējoņa lēmums arī otro reizi neapžēlot mūsdienu Latvijas disidentu Ansi Ataolu Bērziņu pierāda, ka Varas autoram laikam būs taisnība. Šodienas Valsts prezidents diemžēl ir tieši tāds «vājonis», kā attēlots Indriķa Latvieša reālistiskajā romānā. Negudrs un bezprincipiāls – īsts šodienas «politiskās elites» priekšstāvis un simbols. Neapžēlojot 13. janvāra nemieru dalībnieku Ansi Ataolu Bērziņu, prezidents Vējonis patiesībā neapžēlo pats sevi un valdošo koalīciju – varas partijas, kurām, visticamāk, pēc šīm vēlēšanām būs jānoiet no politiskās skatuves kopā ar visu Vējoni.

Bet viena maza iespēja atkal bija. Tikai fantastiska atrautība no savas tautas un augstprātība pret cilvēkiem, kuru prezidents viņš ir, neļāva to saskatīt. Nepietiek ākstīties ar «laikam jāierauj!» un stostīšanos Dziesmu svētkos, lai būtu kā «parastā tauta», ja sen vairs tāds neesi. Apžēlojot Ansi Ataolu Bērziņu, Valsts prezidents dotu mazu, gaišu cerību vismaz pirms vēlēšanām, ka valsts vara Latvijā šad tad var būt arī taisnīga. Redziet, tad būtu – tomēr apžēloja Bērziņu. Varbūt ir kaut ko sapratuši. Varbūt sirdsapziņa ir ierunājusies. Bet nē. Vara tautai atkal parāda, ka ir principā netaisnīga. Bezsirdīgi, nepamatoti un negodīgi. Pie varas esošie, iespējams, domā, ka, neapžēlojot nemieru dalībnieku Bērziņu, viņi iebiedē citus potenciālos nemieru dalībniekus nākotnē. Un tā ir drošāk un mierīgāk – prezidentam Vējonim (ar padomniekiem), OIK mafijai (ar valdību) un maksātnespējas administratoriem (ar Saeimu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā laikā atverot rekonstruēto Gastronomijas paviljonu, tirdzniecībai un apmeklētājiem tiks slēgts Piena paviljons, informē Rīgas Centrāltirgus Mārketinga un komunikācijas daļā.

Atjaunotajā Gastronomijas paviljonā tiks piedāvāts plašs bakalejas produktu klāsts. Jaunums būs arī tur ierīkotā ēdināšanas pilsētiņa (food-court) ar vairāk nekā 30 dažādām virtuvēm.

Taču, kā norāda tirgus pārstāvji, atverot vienas paviljona durvis, tiks aizvērtas kādas citas, tāpēc, turpinot atjaunošanas darbus, AS Rīgas Centrāltirgus plāno izbeigt visus esošos nomas līgumus Piena paviljonā ar šā gada 30.novembri.

Pēc līgumu izbeigšanas visi nomāt gribētāji aicināti pieteikties uz brīvajām tirdzniecības vietām kādā no citiem paviljoniem.

LASI VĒL:

Āgenskalna tirgū ierīkos arī lasītavu un konferenču zāli

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd nav izdevīgi zagt maku, jo makā skaidras naudas nav,» tā atzīst daļa kabatzagļu, kas ir pārkvalificējušies, pievēršoties zādzībām no tirdzniecības iestādēm.

To intervijā Dienas biznesam atklāj Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins. «Naudas makā ir kredītkarte, bet kredītkartes izmantošana ir smags noziegums, daudz smagāks par kabatzādzību, līdz ar to daļa profesionālo kabatzagļu pārkvalificējas zagt jaunās, mazgabarīta, dārgās mantas no lielveikaliem,» skaidro A. Grišins.

«Ir stereotips, ka visi, kas zaudēs darbu, ies uz veikalu zagt maizes klaipu un desu. Tā nav. Cilvēks zog preci, ko viņš visdrīzāk nelietos, bet mēģinās pārdot par puscenu, nopelnīs 10 latus un tad dosies uz veikalu iepirkties,» skaidro A. Grišins, prognozējot, ka šogad varētu attīstīties tādi darboņi kā augļotāji, pārpircēji, jo cilvēku, kas pērk zagtās mantas par lētu naudu, netrūkstot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sestdien bez maksas pārbaudītas gandrīz 100 automašīnas

, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autovadītāji sestdien izrādījuši lielu interesi par bezmaksas auto pārbaudēm pie trīs lielveikaliem Maxima, un kopumā pārbaudītas gandrīz 100 automašīnas, Db pavēstīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Auto pārbaudes veic Gros Auto un Getz Bros & Co Ltd. servisa speciālisti. Autovadītājiem piedāvāts veikt dažādas pārbaudes, tostarp bremžu šķidruma kvalitātes pārbaudi, riepu atbilstības un kvalitātes pārbaudi, tehnisko šķidrumu un salona gaisa filtru pārbaudi u.c.

Arī šajā sestdienā, 25. aprīlī, bezmaksas auto apskates notiks pie Maxima lielveikaliem A. Deglava ielā 67, K.Ulmaņa gatvē 88 a un Mūkusalas ielā 73. Profesionāļi ne tikai sniegs konsultācijas, bet arī bez maksas ielies vējstiklu šķidrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji: Jauni cigarešu pārdošanas ierobežojumi veicinās nelegālās tirdzniecības pieaugumu

Žanete Hāka, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Priekšlikums tirdzniecības vietās ierobežot tabakas izstrādājumu izvietošanu ir vērsts uz mazumtirdzniecības pārdali par labu dominējošajiem tirgotājiem, kā arī veicinās nelegālās tirdzniecības pieaugumu, uzskata nelielo tirgotāju un degvielas pārdevēju pārstāvji.

Izskatīšanai Saeimā iesniegts priekšlikums mazumtirdzniecības vietās aizliegt atklāti izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes. Šis ierobežojums attiektos arī uz augu smēķēšanas produktiem un elektroniskās smēķēšanas ierīcēm. Pircēji par produktu pieejamību un cenām tirdzniecības vietā tiktu informēti ar cenu lapas starpniecību. Ierobežojumi neattiektos uz vietām, kuru pamatnodarbošanās ir minēto izstrādājumu tirdzniecība un kurām nav atsevišķas ieejas, kā arī tirgotā prece nav redzama ārpus tirdzniecības vietas.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs norāda, ka šādas tirdzniecības vietas bez atsevišķas ieejas jeb tā saucamās «saliņas» dominējošie tirgotāji jau tālredzīgi izveidojuši tirdzniecības centros, bet tikai retais Latvijas tirgotājs būs spējīgs izveidot savos veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī Supernetto veikala vietā pēc rekonstrukcijas pircējiem durvis ver jauns Rimi lielveikals. Līdzās tam pircējiem ir pieejamas vēl četras tirdzniecības vietas.

Veikala ēkas kopējā platība ir vairāk nekā 1100 m2, no kuriem lielākā daļa – aptuveni 800 m2 – atvēlēti tieši Rimi Poruka veikala telpām un noliktavai.

Rimi Poruka nodrošinās visiem Rimi lielveikaliem raksturīgo preču sortimentu, vienlaikus atšķirībā no daudziem citiem jaunā tipa Rimi lielveikaliem šajā veikalā lielāks uzsvars tiek likts uz pašapkalpošanās iespējām, jo pircēji varēs daudzas svaigās pārtikas preces izvēlēties jau fasētā veidā. Veikalā būs pieejama gan svaigā pārtika – piena produkti, gaļas un zivju izstrādājumi, augļi un dārzeņi -, gan uz vietas veikalā gatavoti grila produkti, konditorejas izstrādājumi – tortes, svaiga un silta pašu ceptā maize un smalkmaizītes, kā arī kulinārija – salāti, uzkodas un citi produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa inkubatora Augļu Kubi dodas uz lielveikaliem

Gunta Kursiša, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Biograph organic sweets, kas ražo ekoloģiskus saldumus – Augļu Kubus, uzsācis sadarbību ar pārtikas lielveikaliem, informē JIC biznesa inkubatora pārstāvji.

Šobrīd Augļi Kubi nopērkami tirdzniecības centrā Stockmann, un pašlaik risinās sarunas par sadarbību ar citiem pārtikas lielveikaliem. Līdz šim Augļi Kubi bija nopērkami zaļo produktu tirdziņos, gadatirgos no pašiem ražotājiem un specializēto ekoloģisku produktu veikalos Rīgā un citās Latvijas pilsētās.

Augļu Kubi radīti pērn, Biograph organic sweets sadarbojoties ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas nozares zinātniekiem. Uzņēmums patlaban ražo trīs dažādu veidu – aveņu, melleņu un upeņu - Augļu Kubus. Saldumi saņēmuši Eiropas Savienības ekoloģiskas pārtikas sertifikātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien tomēr atlika lemšanu par mazo veikalu atvēršanu.

Ar priekšlikumu atlikt EM priekšlikuma izskatīšanu nāca klajā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kuru ieskatā šis nav īstais brīdis, lai lemtu ierobežojumu mīkstināšanu, piebilstot, ka drīzāk būtu jādomā par pasākumiem saslimstības ar Covid-19 mazināšanai.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) aicināja Operatīvajā vadības grupā izstrādāt kritērijus, kurus ņemot vērā, varētu lemt par mazo veikalu atvēršanu.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) emocionāli valdības sēdē norādīja, ka valdība raidot nepareizus signālus medijiem un sabiedrībai, proti, viņaprāt, nekādus atvieglojumus EM priekšlikumā par plašāku tirdzniecību viņš neredzot. Ministrijas piedāvājums ir sakārtot tirdzniecības sistēmu un sakārtot sistēmu tā, lai nebūtu veicināta vīrusa izplatīšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS), kas oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās izcīnīja absolūto vairākumu, izstrādā likumprojektu par 2% nodokļa piemērošanu starptautiskajām lielveikalu ķēdēm, ziņo Polijas Radio.

Likumprojekts attieksies uz lielveikaliem ar vairāk nekā 250 kvadrātmetru lielu tirdzniecības platību.

Partija cer, ka likumprojekts gadā ienesīs valsts kasē aptuveni 3,5 miljardus zlotu (aptuveni 800 miljonus eiro).

PiS norāda, ka 2013.gadā aptuveni 175 mazumtirdzniecības ķēdes ienākuma nodokļos samaksāja valstij aptuveni 440 miljonus zlotu (vairāk nekā 100 miljonus eiro) jeb tikai aptuveni 0,47% no saviem gada ieņēmumiem.

Partija ar jauno likumprojektu cer samazināt peļņas noplūšanu uz ārzemēm, ierobežot ārvalstu īpašniekiem piederošu tirdzniecības tīklu izplešanos un atbrīvot spēles laukumu mazākiem uzņēmējiem.

«Mēs vēlētos, lai jaunais likums stājas spēkā pēc iespējas ātrāk. Mēs neesam droši, vai tas notiks 2016.gada 1.janvārī, bet noteikumiem vajadzētu stāties spēkā nākamā gada pirmajā ceturksnī,» paziņoja viens no partijas politiķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs kā zaļi domājošie, esam diezgan pret lielveikaliem,» Dienas Viesistabā notikušajā publiskajā diskusijā par politikas aktualitātēm otrdien apgalvoja viens no ZZS līderiem Viesturs Silenieks.

Viņa skatījumā lielveikalu darbību vajadzētu regulēt, piemēram, liedzot tiem strādāt svētdienās, tādējādi radot papildu iespējas vietējiem ražotājiem un mazajiem veikaliem. V. Silenieka skatījumā šāda pieeja veicinātu ekonomisko izaugsmi.

Šobrīd veikalu darba laiku - kurās dienās un cik ilgi katrs veikals strādā nosaka patērētājs - piemēram, Rimi veikals Stacijā sāk darbu jau 7 no rīta, kamēr hipermārkets Galerijā Azur tikai 10 no rīta. «Svētdienās strādājam, jo cilvēki vēlas šajā dienā iepirkties. Daudzi cilvēki brīvdienu nogalē vēlas iegādāties pārtiku jaunajai darba nedēļai - svētdienas vakarā, atgriežoties no laukiem vai kāda pasākuma, viņi iegriežas veikalā, lai nopirktu produktus. Un ne tikai pārtikas preces. Cilvēkam, iespējams, ir nepieciešams iegādāties zobu pastu, higiēnas preces, veļas pulveri vai zeķes,» skaidro Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais, norādot, ka aizliegums lielveikaliem strādāt svētdienās nebūtu solis, kas veicinātu valstij šobrīd tik ļoti nepieciešamo nodokļu pieplūdumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Zemnieki andelēsies pie lielveikaliem

Dienas Bizness, 20.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) kopīgi ar Rimi veikalu tīku no piektdienas, 24. aprīļa, rīko zemnieku tirdziņus pie pieciem Rīgas lielveikaliem.

Tirdzniecība plānota piektdienu pēcpusdienās, sestdienās un svētdienās. Visvairāk zemnieku plāno tirgoties pie tirdzniecības centra Alfa, kur tirdziņš tiks atklāts šo piektdien plkst. 16.00. Taču svaigu pienu un arī citus lauksaimniecības produktus piektdien no pieciem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā, sestdienās un svētdienās no plkst. 10.00 rītā līdz sešiem vakarā varēs nopirkt arī Molā, Dolē, Origo un Galerijā Centrs. Tirdziņi plānoti tik ilgi, kamēr saglabāsies patērētāju un tirgoties gribētāju interese.

ZSA priekšsēdētāja vietnieks Uldis Krievārs stāsta: „Pie Rimi lielveikaliem būs iespējams iegādāties produkciju no zināmām saimniecībām ar labu reputāciju. Rīdzinieki redzēs, kuras saimniecības pienu, gaļu vai dārzeņus pērk. Šeit tik liela nozīme nav iepakojumam un reklāmai, vairāk – produkcijas kvalitātei un Latvijā pašu ražotiem svaigiem produktiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lielveikali spēkojas zemnieku tirdziņu organizēšanā

Dienas Bizness, 20.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalstot Slow Food kustību Latvijā, pie iepirkšanās centra Sky&More katru piektdienu notiks Slow Food zemnieku bioloģiski audzētās produkcijas tirdziņi. Zemnieku tirdziņi, kā Db.lv jau ziņoja, notiks arī pie citiem lielveikaliem.

Sākot ar 24. aprīli, iepirkšanās centra Sky&More 2. stāva stāvvietā, katru piektdienu no plkst. 14:00 līdz 20:00 norisināsies Slow Food Zemnieku tirdziņš, kurā zemnieki piedāvās iegādāties augstvērtīgu un plašu ekoloģisko produktu klāstu no Latvijas bioloģiskajām lauksaimniecībām. Tirdziņos savu ražoto un audzēto produkciju tirgos vairāk nekā 25 zemnieku, piedāvājot gan dažādus pārtikas produktus – gaļu, maizi, zivis, augļus, dārzeņus, pienu, sieru, eļļas un etiķus, lauku tējas, gan ekoloģisko kosmētiku un citus produktus.

Db.lv jau vēstīja, ka biedrība Zemnieku saeima (ZSA) kopīgi ar Rimi veikalu tīklu arī tieši no piektdienas, 24. aprīļa, rīko zemnieku tirdziņus pie pieciem Rīgas lielveikaliem. Tirdzniecība plānota piektdienu pēcpusdienās, sestdienās un svētdienās. Visvairāk zemnieku plāno tirgoties pie tirdzniecības centra Alfa, kur tirdziņš tiks atklāts šo piektdien plkst. 16.00. Taču svaigu pienu un arī citus lauksaimniecības produktus piektdien no pieciem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā, sestdienās un svētdienās no plkst. 10.00 rītā līdz sešiem vakarā varēs nopirkt arī Molā, Dolē, Origo un Galerijā Centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāspēj mainīties līdzi pieprasījuma tendencēm un jānodrošina kvalitatīvs serviss, tad apgrozījuma kāpums neizpaliks, teic SIA Arkolat prezidente Daina Pečate.

Trauku, virtuves piederumu un mājsaimniecības preču tirgotājs SIA Arkolat kāpinājis apgrozījumu no 4,6 miljoniem eiro 2009. gadā līdz 8.2 miljoniem eiro 2014. gadā, un tas iekļauts Dienas Biznesa un Lursoft veidotajā Gazeļu sarakstā. Uzņēmuma prezidente Daina Pečate atzīst, ka izaugsme gājusi soli solī ar Latvijas ekonomikas augšupejas tempu. Tirdzniecībā strādājošie uzņēmumi ir ļoti jutīgi. Tos ietekmē gan iekšējā tirgus klimats, gan ārējie faktori, arī ģeopolitiskie notikumi – Krievijas un Ukrainas attiecības. «Tirdzniecība attīstās ātri, un tirgus dalībniekiem strauji jāspēj mainīties un jāreaģē uz pircēju paradumu maiņu. Tā ir ļoti dinamiska nozare, kas nepelnīti netiek mīlēta, lai arī dod nozīmīgu pienesumu valsts budžetam un nodarbina daudz cilvēku. Tikai eksports mūs neglābs, jo iedzīvotājus baro iekšējā tirgus ekonomikas aktivitāte,» pārliecināta ir D. Pečate. Taujāta par uzņēmuma attīstības veiksmes atslēgām, D. Pečate kodolīgi teic, ka tas ir neatlaidīgs darbs vairāk nekā 20 gadu garumā un gatavība pārmaiņām. «Pēdējos piecos gados cītīgi esam izvērtējuši preču sortimentu, lai piedāvātu tikai klientu pieprasītas preces, rekonstruējām iepirkumu daļu, veicām kategoriju analīzi, kā arī pastāvīgi lielu vērību pievēršam darbinieku apmācībai,» viņa turpina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Apmierinātība ar lielveikaliem Latvijā pieaug

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosakot apmierinātības indeksu par lielveikaliem, pirmoreiz vadība izvirzījusies Latvija.

Par to liecina EPSI Rating veiktais pētījums. Starp Baltijas valstīm ar apmierinātības rādītājiem- 71 punkts no 100, pirmo reizi 5 gadu laikā līderos izvirzījusies Latvija.

Salīdzinājumā ar 2008. gadu šogad Latvijā apmierinātības līmenis ir paaugstinājies par 3.8 punktiem.

Igaunijā un Lietuvā apmierinātības līmenis ar lielveikaliem ir nostabilizējies, jo iepriekš abas valstis pieredzēja dramatiskas izmaiņas 2008. gadā: negatīvas Lietuvā (-7.3 punkti) un pozitīvas Igaunijā (+3.4 punkti).

Saistībā ar pircēju apmierinātības novērtējumu, Igaunijā vadošie lielveikali ir RIMI un Prisma, kamēr Konsum atrodas pēdējā vietā.

Norfa un Iki ir vadošie Lietuvā, kamēr Cento un RIMI atpaliek.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Elektrotehnikas servisa un loģistikas centra attīstībā investēs 700 tūkstošus eiro

Db.lv, 03.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Elektronika-Serviss" ieguldīs vairāk nekā 700 tūkstošus eiro jauna servisa un loģistikas centra attīstībā.

Uzņēmums sindicētā aizdevuma veidā saņēmis vairāk nekā 400 tūkstošu eiro no "Swedbank" un vairāk nekā 330 tūkstošus no finanšu institūcijas "Altum". Finansējums tiks izmantots, lai celtu uzņēmuma servisa centra kapacitāti.

SIA "Elektronika-Serviss" specializējas plaša profila elektrotehnikas remontā un garantijas servisa nodrošināšanā. Plānots, ka ar iegūto finansējumu uzņēmums iegādājies jaunas telpas, kas ļaus optimālāk veikt elektrotehnikas servisa remontu un arī nodrošināt loģistiku

Abu finanšu iestāžu izsniegtais finansējums ļaus SIA "Elektronika-Serviss" iegādāties jaunu nekustamo īpašumu Rīgā, Slokas ielā. Īpašums, kas sastāv no zemes un ražošanas korpusa ēkas, ļaus optimizēt veicamo elektrotehnikas servisa vienību apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Norvik Banka un tās galvenais akcionārs, Lielbritānijas pilsonis Grigorijs Guseļikovs, 27. martā parakstījuši vienošanos par iesaistīšanos investīciju konsorcijā Krievijas Sberbankas Ukrainas filiāles iegādei, informē Norvik Bankas pārstāvji.

Par jaunā konsorcija vairākuma akcionāru kļuvis Lielbritānijas pavalstnieks Saids Gucerijevs (Саид Гуцериев) un viņam piederošs Baltkrievijas uzņēmums. Šis darījums ļaus piedāvāt Ukrainas klientiem apkalpošanu, kas balstīta uz Eiropas kvalitātes un pieejamības principiem, saglabājot Krievijas Sberbankas izveidoto bankas tehnoloģisko līmeni.

«Mēs atbalstām Ukrainas veikto izvēli Eiropas virzienā un ticam, ka ar savu darbu varēsim veicināt šīs valsts ekonomikas izaugsmi. Iegādājamās bankas attīstīts filiāļu tīkls un komandas profesionālisms kļūs par drošu pamatu ilgtermiņa attīstības iniciatīvai. Ukrainas ekonomika ir tikusi pāri savas krīzes zemākajam punktam, un mēs ticam šīs valsts ekonomikas izaugsmē un potenciālā,» – uzskata bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta ieņēmumu un nodokļu politikas pārskatīšanu 2025.-2027.gadā piedāvātās nodokļu izmaiņas sagatavotas atbilstoši Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes konceptuāli atbalstītajam nodokļu pārskatīšanas scenārijam.

Darbaspēka nodokļu izmaiņu piedāvājums paredz palielināt neto ienākumus aptuveni 95% strādājošo jeb visiem, kuru bruto alga ir līdz 4000 eiro mēnesī, ar lielāko pieaugumu tieši darba ņēmējiem ar atalgojumu līdz 2500 eiro, norāda FM.

Ministrijā skaidro, ka piedāvātais scenārijs vienkāršo nodokļu sistēmu un līdz ar darbaspēka nodokļu samazināšanu veicinātu privāto patēriņu un investīcijas. Vienlaikus izstrādātās izmaiņas izlīdzinātu Latvijas darbaspēka izmaksu konkurētspēju Baltijas līmenī, un atstātu papildu finansējumu uzņēmumiem tālākām investīcijām un veicinātu ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc lēmumu par savu pensiju nepieņemt lielveikala gaitenī

Kārlis Purgailis, bankas Citadele meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs, 10.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. jūlija Latvijas pensiju pārvaldniekiem būs iespēja redzēt, kas ir viņu pensiju 2. līmeņa klienti. Ko tas nozīmē iedzīvotājiem, un kā sagatavoties sarunai ar pensiju pārvaldnieku?

Kāpēc pensiju pārvaldnieki uzrunās savus klientus?

Izmaiņas regulējumā paredz, ka turpmāk reizi ceturksnī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sniegs informāciju pensiju pārvaldniekiem par to, kādi klienti atrodas to pensiju otrā līmeņa plānos. Līdz šim nevienam pārvaldniekam nebija pieejas šādai informācijai. Galvenais mērķis šīm izmaiņām ir veicināt komunikāciju starp pārvaldniekiem un klientiem, lai iedzīvotāji izvēlas savam vecumam atbilstošu pensiju plānu. Lai šo mērķi sasniegtu, pensiju pārvaldnieks, saņemot iedzīvotāju datus, centīsies uzrunāt esošos klientus – pensiju plāna dalībniekus – un konsultēt par piemērotākā pensijas plāna izvēli. Tas nozīmē, ka no 1. jūlija iedzīvotāji var gaidīt biežāku komunikāciju ar savas pensijas pārvaldnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ministrijai vienalga, ka biznesam ir problemātiski attīstīties

Dienas Bizness, 09.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vieni norāda uz problēmām, otri uzdod tās atrisināt, bet trešie – parāda savas spējas ignorēt uzdoto. Tieši tā ir noticis ar investoru aktualizēto problēmu saistībā ar faktu, ka pašreizējā Latvijas likumdošana pieļauj nemitīgu būvatļauju pārsūdzēšanu.

Tas ne tikai sadārdzina dažādu būvobjektu realizāciju, bet arī aizkavē ārvalstu investīciju ieplūšanu Latvijā. Redz, vietējiem uzņēmējiem fakts, ka jau pēc būvatļaujas saņemšanas to var apstrīdēt, tādējādi apturot arī celtniecības darbus, rada papildu izmaksas, taču viņi pie tā ir pieraduši. Savukārt lielai daļai ārvalstu investoru šāda (ne-)kārtība ir ne tikai nepieņemama, bet arī totāli nesaprotama. Tad nu, ņemot vērā uzņēmēju iebildumus pret minēto situāciju, premjers Valdis Dombrovskis uzdeva Ekonomikas ministrijai un Tieslietu ministrijai līdz pērnā gada 20. decembrim piedāvāt risinājumus normatīvo aktu izmaiņu veidā. Ekonomikas ministrijai uzdotais ir izrādījies pārlieku sarežģīts uzdevums, un tā savu darbu nav paveikusi.

Komentāri

Pievienot komentāru