Kopš šī gada marta ķiploku cena Ķīnā ir gandrīz četrkāršojusies, tādējādi šis garšaugs šogad Ķīnā ir kļuvis par veiksmīgāko investīciju preci, raksta Reuters.
Ķiploku cenas straujā palielināšanās Ķīnā varētu būt saistīta ar cilvēku uzskatu, ka tā lietošana pārtikā palīdz atvairīt H1N1 vīrusu jeb tā saukto cūku gripu, uzskata Morgan Stanley ekonomists.
Tam par apliecinājumu ir arī atgadījums kādā Ķīnas skolā, kura iegādājusies 200 kilogramus ķiploku un likusi tos katru dienu ēst saviem audzēkņiem, lai tie neslimotu.
Citi gan uzskata, ka aiz straujās ķiploku cenas palielināšanās stāv valsts bagātie, kas veic spekulācijas tirgū, lai nopelnītu.
Savukārt vēl viens scenārijs ķiploku cenas pieaugumam Ķīnā rāda, ka tā kā pērn ķiploku cena valstī bija ļoti zema, daudzi zemnieki nolēma tos šogad neaudzēt, tādēļ pieprasījums vietējā tirgū apsteidz piedāvājumu, ķiploka cenu «uzdzenot debesīs».
Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas pētnieks Ji Šjanrongs norāda, ka panikai neesot pamata, jo ķiploka tirgus ir ciklisks, tāpēc šis cenu pieaugums ir īslaicīgs un vēlāk situācija normalizēsies.