Jelgavnieki Gints un Ilze Kokoreviči savu ģimenes uzņēmumu «Vigare» nodibināja 2011. gadā, bet ar garšvielu ražošanu nodarbojas aptuveni trīs gadus, pavisam aktīvi – pēdējo pusotru gadu. Tagad viņi lepojas, ka piedāvājumā ir jau aptuveni 120 veidu garšvielu maisījumi, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.
«Godīgi sakot, veikalos nav pārāk plašs garšvielu maisījumu piedāvājums, tāpēc arī nonācām pie idejas tādus ražot,» atzīst Gints, skaidrojot, ka viņu mērķis bijis radīt tādas ēdienu piedevas, kas būtu dabiskas – bez ķīmiskiem piejaukumiem, krāsvielām, konservantiem. Tas, ka lielie ražotāji mēdz garšvielu maisījumus papildināt ar visām iepriekš minētajām lietām, visticamāk, nevienam nav noslēpums, bet, izrādās, arī dabiski kaltētie augi nereti tiekot iekrāsoti, lai glabājoties saimnieču plauktos nekļūtu neapetelīgi un bezkrāsaini. Gints stāsta: «Dabisks garšaugu maisījums caurspīdīgā traukā, stāvot saulē, pāris mēnešu laikā izbalē, paliek gluži kā siens. Toties dažādu lielražotāju maisījumi krāsu saglabā.»
Garšaugus, kas izaug Latvijā, Gints un Ilze iepērk svaigā veidā un kaltē, bet pārējās sastāvdaļas nelielos apjomos tiek iepirktas valstīs, kur tās tiek audzētas. Lai radītu gardus maisījumus, eksperimentēts tiekot visu laiku. Ilze labprāt jauninājumus izmanto pašas gatavotajās maltītēs, bet pēc tam ģimene tos ievieš arī tirdzniecībā. Maksimāli tiekot mēģināts produktus veidot no Latvijas sastāvdaļām – radīts, piemēram, kaņepju sāls, kur sastāvā ir Latvijā audzētas kaņepes, kā arī sāls, sīpoli, ķiploki un dilles. Tāpat par interesantu jauninājumu kļuvis smiltsērkšķu un piparu maisījums, kam pievienoti arī sīpoli, ķiploki, citrons un piparmētra.Nesen pirmo reizi trīs gadu laikā garšvielu ražotājiem izdevies izveidot maisījumu, kas pilnībā sastāv tikai no Latvijā audzētiem augiem.
«Vigare» garšvielas nopērkamas dažādos veikalos gan tepat Jelgavā, gan Rīgā un citur Latvijā. Ārzemju tirgu vēl neesot izdevies iekarot, bet Kokoreviču ģimene nenoliedz, ka, iespējams, mēģinās arī to. Pagaidām darba pietiekot tepat Latvijā.
Plašāk lasiet Zemgales Ziņās!