Lai arī izstrādāti ieteikumi Latvijā ražotās pārtikas lielākai pārstāvniecībai iepirkumos, uzņēmēji domā – ar to ir par maz. Ražotāji domā, ka nepieciešams izskaust nosacījumu, ka iepirkums tiek izsludināts vairākām pārtikas grupām vienlaikus – tas dotu iespēju vietējiem ražotājiem lielākas iespējas uzvarēt iepirkumos. Iepirkumu rīkotājiem gan par šādu ierosinājumu ir dalītas domas.
Pēc diskusijām ar Iepirkumu Uzraudzības biroja (IUB), pašvaldību un pārtikas ražotāju pārstāvjiem Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi ieteikumus pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu veicējiem, kuros iekļauti priekšlikumi iepirkumu dokumentācijas izstrādei, lai arī vietējie ražotāji, tostarp mazie un vidējie, var startēt iepirkumu konkursos un nodrošināt produkcijas regulāras piegādes atbilstoši pasūtītāju vajadzībām. Uzņēmēji atzīst, ka tie ir tikai ieteikumi, nevis obligāta prasība, un pastāv jautājums, cik daudzas iestādes to izmantos.
Priekšlikumi paredz, piemēram, organizēt iepirkumā nepieciešamo pārtikas preču klāsta sadali daļās, ņemot vērā iepirkumā iekļauto pārtikas preču veidus. Tāpat iepirkumu veicēji aicināti iepirkuma dokumentos paredzēt, ka papildus vērtēšanas kritēriju punkti piešķirti produktiem, kuru kvalitātes prasības atbilst normatīvajiem aktiem par nacionālo pārtikas kvalitātes shēmu jeb Zaļo karotīti vai bioloģiskās lauksaimniecības shēmu.
Ieteikumos paredzēts organizēt svaigo sezonālo pārtikas produktu iepirkumus, piemēram, iepirkuma dokumentos paredzēt sezonalitātes principu attiecībā uz augļu un dārzeņu piegādēm atkarībā no to pieejamības tirgū. Ieteikumi ievietoti IUB mājaslapā, kā arī nosūtīti visām pašvaldībām, tāpat ZM ir vērsusies visās pašvaldībās un nozaru ministrijās, aicinot iestāžu vajadzībām izvēlēties Latvijā ražotus produktus.