Jaunākais izdevums

Eiropas Parlaments šodien atbalstīja ar ES Padomi panākto vienošanos, ka par degvīnu var dēvēt no jebkuras lauksaimniecības izejvielas darinātu stipro alkoholisko dzērienu, ja vien izgatavošanas metode un marķējums atbilst jaunās regulas prasībām, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienesta pārstāve Marika Armanoviča.

Regula, par ko pirmajā lasījumā balsoja EP, noteiks stipro alkoholisko dzērienu klasifikāciju un marķēšanu. Dalībvalstis par EP atbalstīto kompromisa redakciju balsos 28.–29.jūnija ES Padomē

Eiropas Komisija bija ierosinājusi stipros alkoholiskos dzērienus iedalīt trīs kategorijās, taču Eiropas Parlamenta atbildīgā Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja šādu klasifikāciju noraidīja kā diskriminējošu. Komitejas nostāja saglabāta šodien pieņemtajā redakcijā, par kuru panākta neformāla vienošanās ar ES Padomi.

Debatēs viskarstāk apspriestais jautājums bija degvīna definīcija. Vides komiteja bija ierosinājusi noteikt, ka par degvīnu uzskatāms tradicionāli — no graudiem, kartupeļiem un cukurbiešu melases — ražotais degvīns. Gadījumā, ja degvīns būtu izgatavots no citām izejvielām, tas marķējumā būtu jānorāda ar burtiem, kas nav mazāki par 2/3 no nosaukumā "degvīns" lietotajiem.

Šodien EP atbalstītā degvīna definīcija nedaudz atšķiras no Vides komitejā pieņemtās. Ar ES Padomi panāktajā kompromisā noteikts, ka degvīns ir dzēriens, kas iegūts raudzēšanas rezultātā no kartupeļiem vai graudiem. Par degvīnu uzskatāms arī no citām lauksaimniecības izejvielām, tostarp, cukurbiešu melases, ražotais alkoholiskais dzēriens; tādā gadījumā tas uzskatāmi jānorāda uz etiķetes. Tomēr īpašas prasības norādēm nav izvirzītas. Degvīna minimālais stiprums — 37,5 %.

Baltijas valstu, Dānijas, Zviedrijas un Polijas deputāti bija ierosinājuši grozījumus, kas prasītu šaurāku degvīna definīciju. Tā ļautu kā degvīnu klasificēt vienīgi no graudiem, kartupeļiem un cukurbiešu melases iegūto. Tomēr šis viedoklis neguva vairākuma atbalstu.

Kompromisa redakcijā ir saglabāta nostāja, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem jāaizliedz pievienot aromatizētājvielas un cukurs. Regulas priekšlikums pieņemtajā redakcijā paredz arī saglabāt un aizsargāt ģeogrāfiskas izcelsmes norādes.

Eiropas Parlaments šodien atbalstīja arī nostāju, ka regulas nosacījumi būs jāsāk pildīt trīs mēnešus pēc tās spēkā stāšanās. Vides komiteja bija ierosinājusi noteikt divu gadu pārejas periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas alkoholisko dzērienu ražotājs Alita Baltijas valstu tirgū piedāvās jaunu produktu – gāzētu degvīnu.

Kompānija cer, ka šis produkts palīdzēs kāpināt apgrozījumu, ziņo lietuviešu portāls DELFI.

Gāzētais degvīns pirms vairākiem gadiem pirmo reizi parādījās Lielbritānijas tirgū. Šī dzēriena ražošanā izmanto skābekli vai ogļskābo gāzi, ar ko piesātina degvīnu.

2009. gada pirmajā ceturksnī a/s Alita zaudējumi bija 9.4 miljoni litu (1.9 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsteniem degvīna cienītajiem, kuriem nepatīk dzert nekvalitatīvu degvīnu, ir izveidots degvīns, kura vērtība sasniedz 1 064 600 USD, ziņo NEWSru.

Īpaši tiek noformēta arī degvīna pudele, kas tiek izdekorēta ar dārgakmeņiem. Ja cilvēks vēlas speciāli pasūtīt šo degvīnu, tad, protams, var izlemt, kādi dārgakmeņi rotās viņa pudeli.

Diva Vodka standarta komplektācijas cena ir no 4 000 USD līdz 1 064 600 USD (skatoties, kāda ir dārgakmeņu izvēle).

Tie, kas vēlas iegādāties šo degvīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pasludinās spriedumu 3 graudu un Trīs dzirnaviņu lietā

, 03.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta šodien izskatīja un 17.janvārī plkst. 9:50 pasludinās spriedumu AS Latvijas balzams prasībā pret SIA L.I.O.N. & Ko par preču zīmes nelikumīgas izmantošanas pārtraukšanu, informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļa.

Civillietu tiesu palāta lietu bija paredzējusi izskatīt jau pagājušā gada 28.novembrī, bet tad lietas izskatīšanu atlika sakarā ar prasītāja tiesību pārņēmēja noskaidrošanu.

AS Latvijas balzams preču zīmi 3 graudu reģistrējusi 1999. gadā un tā tiek izmantota uz precēm preču klasē degvīns. SIA L.I.O.N. & Ko izplata degvīnu ar nosaukumu Trīs dzirnaviņas. Prasītājs AS Latvijas balzams uzskata, ka Trīs dzirnaviņas ir speciāli radīts zīmols, lai maldinātu patērētājus. Pēc uzņēmuma domām, par to liecina gan nosaukuma, gan etiķetes dizaina līdzība ar 3 graudu degvīnu. Pretstatītajās preču zīmes izmantots līdzīgs krāsu salikums - preču zīmes lielāko daļu aizņem fons baltā krāsā, kas ierāmēts ar joslu sarkanā krāsā. Vidusdaļā novietotas dzirnavas ovālā formā, kuras papildināts ar debesu atveidojumu un labības lauku dzeltenā krāsā, virs tā preču zīmes vārdiskais apzīmējums, bet zem tā produkcijas veids - degvīns, kas atveidots lieliem burtiem un tad norāde uz ražotāju. Prasītājs arī uzskata, ka L.I.O.N. & Ko lietotā degvīna etiķete Trīs dzirnaviņas neatbilst 2003.gadā Patentu valdē reģistrētajai, jo oficiāli reģistrētajā Trīs dzirnaviņu etiķetes dizainā dominē zilie un pelēkie toņi, taču tirgū izplatītā produkta etiķete pārsvarā gadījumu ir sarkanā un baltā krāsā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dubultdegvīns divkāršam priekam!

, 14.06.2010

«Īstam krievu degvīnam jābūt ar bagātu, skaidri izteiktu dzidru un tīru garšu,» ir pārliecināts degvīna Dvoinaja belaja ražošanas procesa autors Vadims Kasjanovs.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubultdegvīns Dvoinaja belaja, kas izgatavots, izmantojot jaunu patentētu tehnoloģiju, sāk ieņemt savu vietu Latvijas veikalu plauktos.

Esam liecinieki modernu augstvērtīgu degvīnu ēras aizsākumam, kad to ražošanai tiek izmantotas jaunas zinātniski izstrādātas tehnoloģijas un senas klasiskās receptes. Šādas sinerģijas rezultātā iegūstami augstvērtīgi degvīni, turklāt – to cena nav augsta. Viens no lielākajiem alkoholisko dzērienu vairumtirgotājiem Latvijā SIA Latalko sākusi plašu sadarbību ar Krievijas valsts īpašumā esošo uzņēmumu Rosspirtprom, kam pieder vairāk nekā 70 alkohola ražotņu kontrolpaketes, kurās tiek saražoti vairāk nekā 40 % spirta un 16 % degvīna un liķieru produkcijas Krievijā. Šīs sadarbības rezultātā Latvijā veikalu plauktos jūnijā parādījušās divas jaunas degvīna markas – Dimka, kas izgatavota pēc klasiskas receptūras ar mūsdienu tehnoloģijām, un Dvoinaja belaja, kas izgatavota, izmantojot īpašo jauno patentēto dubultās sajaukšanas tehnoloģiju. Visi uzņēmuma Rosspirtprom saražotie degvīni atbilst augstiem Krievijas valsts noteiktajiem kvalitātes standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija atguvusi tiesības uz Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu zīmoliem pēc vairāk nekā desmit gadu ilgas cīņas Nīderlandes tiesā ar uzņēmēju Juriju Šefleru.

Roterdamas apgabaltiesa trešdien nolēmusi, ka šīs divas preču zīmes, ar kurām marķētais degvīns tiek ražots arī Šeflera kontrolētajā uzņēmumā Latvijas balzams, pieder Krievijai.

Šis lēmums liek Šeflera Nīderlandes uzņēmumam Spirits International nodot tiesības uz šīm preču zīmēm Krievijai vai samaksāt soda naudu 100 000 eiro apmērā un saņemt papildu naudassodu 50 000 eiro dienā.

Tāpat tiesas lēmums liek Spirits International pārtraukt Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu tirdzniecību Nīderlandē, Beļģijā un Luksemburgā.

Šī tiesas prāva sākās 2003.gadā un paredz Šeflera uzņēmumam kompensēt Krievijai zaudējumus par šo zīmolu izmantošanas periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunalko degvīns saņem zelta medaļu prestižā pasaules konkursā

, 26.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko ražotais degvīns SYN saņēmis Zelta medaļu Pasaules stipro alkoholisko dzērienu konkursā, kurš šogad notika Sanfrancisko, ASV.

Par to informē SIA Jaunalko Sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš.

Degvīnu SYN Jaunalko ražo pēc ASV importētāja pasūtījuma un tas tiek izplatīts Ziemeļamerikā. Degvīns SYN bija godalgots arī iepriekš – 2006.gadā Dzērienu Testēšanas Institūta Čikāgā, ASV Zelta medaļa un Sudraba medaļa San Francisko Pasaules Stipro alkoholisko dzērienu konkursā 2006.gadā.

«Mēs esam patiesi gandarīti šajā mums un Latvijas ekonomikai tai skaitā tik sarežģītajā laikā, saņemt šādas, iepriecinošas vēstis, kuras apliecina, ka uzņēmuma pēdējo gadu stratēģiskā virzība eksporta tirgu paplašināšanas virzienā ir bijusi pareiza,” uzsver SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, papildinot, ka pēdējos gadus uzņēmums ir pastiprināti specializējies kvalitatīvo degvīnu ražošanā, par ko liecina arī Arsenič degvīnu markas sērijas panākumi Latvijas un citu valstu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SPI Group : Nīderlandes tiesas lēmums par Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu zīmoliem nav pareizs

Žanete Hāka, 27.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stoli Group mātes uzņēmums SPI Group izsaka neizpratni par Nīderlandes tiesas spriedumu, un ir pārliecināts, ka, ņemot vērā faktus un attiecīgos likumus, tas nav pareizs.

Kopā ar juristiem patlaban uzņēmums izvērtē visas turpmākās iespējas un soļus, informē uzņēmuma pārstāvji.

Spriedums attiecas tikai uz Beļģijas, Nīderlandes un Luksemburgas tirgu un tāpēc ietekmē ļoti mazu kompānijas globālā tirgus daļu. SPI Group joprojām pieder Stolichnaya un Moskovskaya tirdzniecības zīmes vairāk nekā 190 pasaules valstīs, izņemot Krieviju. Krievijā tirgotā Stolichnaya ir cita veida degvīns, kas pieder ar SPI Group nesaistītam valsts kontrolētam uzņēmumam FKP, skaidro SPI Group.

«Lēmums ir rezultāts ilgiem Krievijas valdības centieniem konfiscēt Stolichnaya tirdzniecības zīmes, kuras SPI leģitīmi nopirka no privātiem akcionāriem, ne no valsts. Nesaskaņas starp SPI un Krievijas Federāciju sākās ar prezidenta Putina parakstītu pavēli 2000. gadā. Kopš tā laika SPI ir uzsācis tiesas procesus visā pasaulē, lai aizsargātu savas prasības,» skaidro uzņēmuma pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Motoklubs Vēja brāļu ordenis tūkstošiem eiro investējis degvīna ražošanā, kas sākta pērn septembrī un ar kuru šogad plānots iepazīstināt plašāku publiku, atklāj motokluba prezidents Aivars Freimanis jeb Frīdis.

Kā stāsta A. Freimanis, vēja brāļiem jau kādu laiku ir pašiem savs degvīns VB40, ko ražo pēc kluba biedru izvēlētas receptes tepat Latvijā un ko var iegādāties 0,5 litru tilpumā gan plastmasas, gan stikla pudelē.

Degvīna, kuram savu vārdu piešķīris slavenais motoklubs un kas ir 40% grādu stiprs, ražošana sākta 2013. gadā septembrī, Rīgā, SIA Yellow Stone dzērienu ražošanas rūpnīcā, stāsta viens no degvīna izplatītāja SIA Tris-A īpašniekiem Artūrs Trencis.

Degvīns pagaidām pieejams aptuveni 20 tirdzniecības vietās un bāros. Kā skaidro A. Freimanis, uz lielajiem tirdzniecības tīkliem, kā Maxima vai Rimi, viņi neejot, jo iznākot vairāk finansiāli zaudēt, lai tikai tiktu tur iekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvija – pasaules čempione gan degvīna dzeršanā, gan eksportā

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 08.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Saeima šogad ir uzsākusi vērienīgu alkoholisko dzērienu aprites likumdošanas reformu. Pašlaik likumdošanas jaunrades darbs ir atlikts līdz septembrim. Diemžēl politiskajā diskursā izpalika izvērtējums par Latvijas specializāciju stipro alkoholisko dzērienu eksportā, kas rada nozīmīgu daļu no Latvijā radītās bagātības.

Kā liecina Starptautiskā tirdzniecības centra “International Trade Center” apkopotā statistika (ITC atbalsta ANO tirdzniecības un attīstības aģentūra (UN Conference on Trade and Development), Eiropas Savienība un Pasaules Tirdzniecības organizācija), 2022. gadā Latvija, rēķinot uz vienu iedzīvotāju bija pirmajā vietā pasaulē pēc ienākumiem no degvīna eksporta uz vienu iedzīvotāju. Savukārt, atbilstoši Pasaules Veselības organizācija (World Health Organization) apkopotajai informācijai, pēc stiprā alkohola patēriņa apjoma uz vienu par 15 gadiem vecāku iedzīvotāju Latvija arī ir pirmajā vietā pasaulē.

Alkoholisko dzērienu ražošanai ar lielāku etilspirta koncentrāciju ir sena vēsture. Tradicionālā veidā ražots alus bija ar relatīvi zemu alkohola koncentrāciju, parasti 3,5-4% etilspirta no dzēriena tilpuma, vīns – 6-11 % etilspirta no dzēriena tilpuma. Antīkajā senatnē bija zināms, kā var iegūt dzērienu ar stiprāku narkotisko iedarbību. Ja kalnu apstākļos vīnu vairākkārt sasaldēja, ik pa laikam nodalot ledu no šķidruma un sasaldējot to atkal, tad varēja iegūt dzērienu ar visai augstu etilspirta koncentrāciju. Savukārt, ja vīnam ļāva vārīties bet tā tvaikus kondensēja uz aukstas virsmas un savāca, tad varēja iegūt dzērienu ar ļoti augstu etilspirta koncentrāciju. Destilācijas process ir aprakstīts gan antīkajos, gan Bizantijas, gan arābu autoru darbos. Tomēr pirmās praktiskās tehnoloģijas koncentrētākā etilspirta dzēriena ražošanai destilācijas veidā tika attīstītas un pilnveidotas Itālijā ap 13. gadsimtu. Sākumā destilātu ieguva no vīna, bet 15. gadsimtā to sāka ražot arī no pārraudzētas labības ogļhidrātiem. Pēc šis tehnoloģijas apklāšanas degvīna ražošana izplatījās visā Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Laikraksts: LB var nākties Stolichnaya ražot Latvijā

Sandra Dieziņa, 17.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko mēnešu laikā alkoholisko dzērienu ražotājs a/s Latvijas Balzams pieņems lēmumu, vai populāro marku Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu ražot Latvijā.

Par to šodien vēsta laikraksts Telegraf. Līdz šim degvīns Latvijā tika ievests no Krievijas un pildīts uzņēmumā Latvijas balzams (LB), bet nesen Krievijas Rostehnadzor pieņēma lēmumu liegt savām alkohola ražošanas rūpnīcām importēt degvīnu izlejamā veidā – mucās, konteineros vai cisternās, kas tieši attiektos uz LB.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons norādīja, ka pagaidām uzņēmumam izejvielas vēl pietiek, taču tuvāko mēnešu laikā būs jāpieņem lēmums. Otrs variants ir turpināt importēt izejvielu no Krievijas, bet citā iepakojumā. Ja lēmums paredzēs ražot izejvielu Latvijā, tad attiecīgi uzņēmums Stolichnaya un Moskovskaya marķējumā vairs nevarēs izmantot norādi krievu «russkaja vodka». Šobrīd šis degvīns, ņemot vērā SPI Group pasūtījumus, LB ražošanā aizņem vairāk nekā pusi no kopējiem apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražošanas iekārtās, produkta testēšanā un tirgus izpētē divu gadu laikā SIA Hiberna ieguldījuši ap 150 000 Ls privāto līdzekļu. Investīcijas varētu atpelnīties trīs gados. Tomēr lielāku nozīmi šajā projektā strādājošie piešķir iespējai strādāt pie sirdij tuvas lietas kopā ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem un radīt produktu pozitīvām emocijām.Pirmie pasaulē sāk rūpnieciski ražot ziemas vindsērfinga dēļus

Ražošanas iekārtās, produkta testēšanā un tirgus izpētē divu gadu laikā ieguldīti ap 150 000 Ls privāto līdzekļu. Investīcijas varētu atpelnīties trīs gados. Tomēr lielāku nozīmi šajā projektā strādājošie piešķir iespējai strādāt pie sirdij tuvas lietas kopā ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem un radīt produktu pozitīvām emocijām, laikrakstam uzsver uzņēmējs.

"Ledus dēļus pasaulē pazīst 20 gadus, Latvijā – 10 gadus," skaidro R. Liepiņš. "Līdz šim mūsu valstī šis produkts diezgan labā līmenī tapa garāžās vai kādā darbnīcā mazās sērijās draugiem. Arī mēs paši šādā veidā izpildījām pasūtījumus. Bet rietumos šāda pašdarbība nav cieņā, un reti kāds ko tādu dara. Tāpēc pirms diviem gadiem pieņēmām lēmumu, ka varētu kļūt par līderiem šajā jomā un ražot pasaulē labākos vindsērfinga dēļus. Liekot lietā savu pieredzi un know-how, nodarbinot inženierus un dizainerus, esam radījuši unikālu testa aparatūra. Iesaistot vairāk nekā 20 komponenšu piegādātājus, varam ražot tāda tehnoloģiskā līmeņa dēļus, kādus neviens vēl nav taisījis."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas balzams uzsācis ražot Latvijā stiprāko degvīnu – LB Vodka 69%, kas ir paredzēts dažādu ogu un augļu uzlējumiem, kā arī liķieru pagatavošanai.

Latvijas balzama veiktajā patērētāju aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu, gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto norādīja, ka vismaz reizi ir nobaudījuši vai paši pagatavojuši ķiršu, zemeņu, upeņu, jāņogu vai kādu citu uzlējumu. Līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka jaunais degvīns LB Vodka 69% varētu kļūt par patērētāju vidū iecienītu produktu, norāda a/s Latvijas balzams zīmolu direktors Valters Kaže.

Alkohola saturs ap 70% ir vispiemērotākais populārāko uzlējumu un liķieru pagatavošanai, jo nodrošina optimālu garšas un aromāta izvilkumu, kas nav iespējams ar parastajiem degvīniem, piebilst Valters Kaže.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko sāk ražot Arsenič ar smiltsērkšķu garšu

Sandra Diedziņa, Db, 27.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotājs SIA Jaunalko sācis ražot jaunu alkoholisko dzērienu – Arsenič ogu degvīnu ar smiltsērkšķu garšu.

Šis ir jau trešais produkts Arsenič ogu degvīnu klāstā pēc dzērveņu un brūkleņu degvīniem, informēja Jaunalko valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Viņš arī norādīja, ka līdz gada beigām sagaidāmi vēl divi jauni produkti šajā kategorijā.

Lai gan citās pārtikas nozarēs šā gada pirmajos mēnešos vērojams patēriņa kritums, E. Demiters ir gandarīts, ka apjomu pieaugums vērojams tieši ogu degvīniem, ko varot skaidrot ar patērētāju pieaugošo interesi par kvalitatīviem produktiem.

"Šis produkts pirmajos piecos mēnešos pērn pārdots 25 tūkstošu litru apjomā, šogad pārdoti jau 100 tūkstoši litru un tikai vietējā tirgū. Pieaugums ir grandiozs," tā uzņēmuma vadītājs. Visiem pārējiem produktiem vērojams pieprasījuma kritums vai tie tiekot pārdoti līdzšinējos apjomos. E. Demiters norādīja, ka pieauguši arī eksporta apjomi, īpaši uz Lietuvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

LB: pēc Prodexpo perspektīvā vairāki jauni līgumi

Sandra Dieziņa, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dalību lielākajā Austrumeiropā pārtikas izstādē Prodexpo 2013 a/s Latvijas balzams (LB) speciālisti vērtē kā veiksmīgu, jo interese par Latvijā ražotajiem dzērieniem bijusi liela.

«Dalība Prodexpo 2013 Maskavā ir viennozīmīgi attaisnojusi mūsu mērķus – tas ir bijis ļoti produktīvs laiks jaunu partneru iegūšanai, kuri izstādē pārstāvēja ģeogrāfiski ļoti plašu reģionu no Somijas līdz pat Mongolijai. Plānojam, ka tuvākā pusgada laikā noslēgsim vairākus jaunus sadarbības līgumus un paplašināsim mūsu eksporta tirgu ģeogrāfiju un partneru loku,» vērtē LB Eksporta direktors Justs Dzedons. Potenciālie sadarbības partneri īpaši interesējušies par Rīgas Melno balzamu, Riga Black Vodka, Moka un Grand Cavalier Exclusive brendiju.

Liela interese bijusi par jaunāko LB ražojumu – degvīnu Riga Black Vodka. «Lai arī braukt uz Krieviju ar savu degvīnu varētu likties diezgan drosmīgs solis, tas ir noteikti attaisnojies, jo jau strādājam pie vairāku konkrētu eksporta piedāvājumu sagatavošanas šim produktam. Līdz ar Krievijā noteiktās minimālas degvīna cenas pieaugumu, importētie degvīni kļūst konkurētspējīgāki šajā tirgū, tādēļ Krievija noteikti būs nākamais Riga Black Vodka eksporta tirgus pēc Lielbritānijas,» stāsta LB Zīmolu direktors Valters Kaže. Kā potenciālos šī degvīna eksporta tirgus NVS valstu telpā viņš saredz arī Baltkrieviju, Kazahstānu, Moldovu. Uz Krieviju pērn tika eksportēti 17% no LB dzērieniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

DB viesojas alkoholisko dzērienu ražotāja Stumbras ražotnē

Anda Asere, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sasniedzot maksimālo realizācijas apjomu vietējā tirgū, lietuviešu alkoholisko dzērienu ražotājs Stumbras nopietnāk strādā pie eksporta tirgus apgūšanas, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lietuvas kompānija AB Stumbras dibināta 1906. gadā un jau teju 110 gadus uzņēmums ražo alkoholiskos dzērienus. Pirmais kompānijā ražotais dzēriens bija degvīns, un tas joprojām ir kompānijas firmas zīme. «Ar to viss sākās,» saka Audrjus Česlovs Matulevičs (Audrius Česlovas Matulevičius), kompāniju grupas MV Group, kā arī tajā ietilpstošo uzņēmumu Stumbras un Alita vadītājs. Savukārt MV Group iekļaujas holdingkompānijā MG Baltic. Grupā pavisam ir 67 uzņēmumi, kas darbojas sešās nozarēs – mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības, loģistikas, ražošanas, mediju, nekustamo īpašumu attīstības un vadības, kā arī būvniecības un telekomunikāciju jomā. Kopumā koncernā strādā 3604 darbinieki, konsolidētais tā apgrozījums 2014. gadā bijis 578 miljoni eiro; Ar 268 miljoniem eiro, kas nomaksāti nodokļos, uzņēmums ir otrs lielākais nodokļu maksātājs Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot eksporta tīkla paplašināšanu, alkoholisko dzērienu ražotājs AS Latvijas balzams (LB) uzsāk sava jaunākā degvīna Riga Black® Vodka eksportu uz Ķīnu.

Pirmā 17 tūkstošus pudeļu liela dzēriena partija ar īpašu etiķeti ķīniešu valodā sasniegs šo austrumu tirgu aprīļa beigās vai maija sākumā, informē uzņēmumā.

Degvīns Riga Black® Vodka šā gada 1.ceturksnī esot uzrādījis labus pārdošanas rezultātus arī vietējā tirgū, pārsniedzot plānoto.

Riga Black® Vodka ražošana Latvijas balzamā tika uzsākta pērnā gada nogalē. Decembrī Riga Black® Vodka pirmā eksporta partija tika nosūtīta uz Lielbritāniju.

«Ķīna bez šaubām ir interesants un perspektīvs tirgus, taču jāatzīst, ka arī ne vieglākais pārtikas un dzērienu eksportētajiem. Attiecībā uz šo mūsu jaunāko degvīnu mēs cerīgi raugāmies uz Krieviju kā uz nākamo eksporta tirgu, kur pašlaik notiek šī produkta reģistrācija, kas ir nepieciešama eksporta uzsākšanai,» norāda AS Latvijas balzams Pārdošanas nodaļas direktors Justs Dzedons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko paplašina eksportu uz Brazīliju

Vēsma Lēvalde, Db, 18.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko ražotās Arsenič degvīnu sērijas divi jaunākie produkti – Arsenič Upene un Arsenič Smiltsērkšķis jau tuvākajā laikā būs pieejami arī Brazīlijas tirgū, informē SIA Jaunalko.

Brazīlijas tirgū Jaunalko produkcija jau atrodas kopš 2007.gada, kad uzņēmums sāka eksportēt Arsenič klasisko degvīnu, Arsenič Dzērveni, Kurland Premium un Kurland Original. Toreiz gūts apstiprinājums, ka Brazīlijas tirgus ir gana liels, atvērts un interesants, norāda uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš.

SIA Jaunalko sadarbojas ar komersantu, kurš Brazīlijas tirgū jau strādā kopš 1960.gada un nodarbojas ar importu un vairumtirdzniecību.

Brazīlijas uzņēmums Jaunalko ir izvēlējies kā savu vienīgo sadarbības partneri no Latvijas.

2009.gada ietvaros paredzēts eksportējamās produkcijas apjomu palielināt līdz 30% no saražotā apjoma, kas būtu par 5% vairāk nekā 2008.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas balzams un L.I.O.N. & Ko panāk izlīgumu

, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas balzama un dzērienu izplatītājs SIA L.I.O.N. & Ko ir panākušas izlīgumu. Līdz ar to Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta ir izbeigusi tiesvedību lietā par valsts nodevas piedziņu no L.I.O.N. & Ko saistībā ar preču zīmi Trīs dzirnaviņas, Db informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā liecina informācija tiesas.lv Rīgas apgabaltiesa 2008.gadā apmierinājusi Latvijas balzama prasību un lēma , ka no L.I.O.N. & Ko ir jāpiedzen 174 lati, no kuriem 20 lati bija valsts nodeva, bet 154 lati ar lietas vešanu saistītie izdevumi advokāta palīdzības samaksai.Taču šis spriedums tika pārsūdzēts AT un pagājušā gada janvārī AT pieņēma lēmums par apelācijas tiesvedības ierosināšanu.

Db jau ziņoja , ka Latvijas balzams preču zīmi 3 graudu reģistrēja 1999. gadā un tā tika izmantota uz precēm preču klasē degvīns. L.I.O.N. & Ko izplatīja degvīnu ar nosaukumu Trīs dzirnaviņas. Prasītājs Latvijas balzams uzskatīja, ka Trīs dzirnaviņas ir speciāli radīts zīmols, lai maldinātu patērētājus. Pēc uzņēmuma domām, par to liecināja gan nosaukuma, gan etiķetes dizaina līdzība ar 3 graudu degvīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top? Degvīns uzņēmumā Latvijas Balzams

Žanete Hāka, 14.11.2014

Uzņēmums sākotnēji saņem cisternas ar spirtu. Šajās cisternās atvests spirts no Krievijas, Tambovas.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoreiz portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ieskatīties degvīna ražošanas procesā kompānijā AS Latvijas Balzams.

Stolichnaya pildišana Rīgā – Latvijas Balzamā un daļēja ražošana tika uzsākta 1948.gadā. Kopš 2010.gada visa Stolichnaya kas nonāk pasaulēs tirgos, tiek ražota Latvijā. Aromatizēto degvīnu ražošana uzsākta 1962.gadā.

Degvīns tiek ražots no tā sauktā alfa spirta – tajā metilspirta saturs ir svarīgākais rādītājs un alfa spirta sastāvā nevar būt vairāk par 0.03% metilspirta, skaidro uzņēmuma pārstāvji.

Kompānija iegādājas kompānijas Talvis ražoto Alfa spirtu, kas satur mazāk nekā 0,000021% metilspirta.

Latvijas Balzams nav vienīgais ražotājs, kuri izmanto Alpha spirtu degvīnu ražošanā, bet SPI ir pirmie, kuri ir sasnieguši šo standartu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strauji mainās alkoholisko dzērienu patēriņa ieradumi – arvien populārāks Latvijā kļūst vīns, kamēr tradicionālais līderis degvīns sāk zaudēt pozīcijas, liecina VID statistikas dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne pirmo gadu alus tirgus Baltijas valstīs samazinās. Šī dzēriena ražotājus ir skārusi pieaugoša akcīze, reklāmas liegumi un citi stingri ierobežojumi. Rolands Viršils (Rolandas Viršilas), kas vada Carlsberg grupai piederošās alus darītavas Baltijas valstīs (Aldaris Latvijā, Saku Igaunijā un Švyturys-Utenos alus Lietuvā), apgalvo, ka šajos nemierīgajos laikos zelta vērtību iegūst eksports un sinerģija starp visām triju valstu darītavām. Tiesa, situāciju uzkarsē reģionā esošais akcīzes karš, kurā uzņēmējs saskata divus uzvarētājus un Latvijā pieņemto lēmumu nepamatotību.

Kādus laikus tagad piedzīvo alus darītāji Baltijas valstīs?

Tāpat kā citās rūpniecības nozarēs, arī mēs priecājamies par ekonomikas attīstību un pieaugošajiem patērētāju ienākumiem. Par to skaidri signalizē visās Baltijas valstīs pieaugušais augstākās klases Premium alus segments.

Patīkami, ka mūsu sabiedrība turpina stiprināt pozīcijas – kā ražotājs esam priekšgalā ne tikai Premium segmentā, bet arī vispārējā alus tirgū. Lietuvā savu tirgus daļu esam palielinājuši aptuveni par vienu procentu, Latvijā – aptuveni par 0,5 procentiem, Igaunijā saglabājam stabilu pozīciju.

Pilnīgi pretējas emocijas izraisa tas, ka dažādu ierobežojumu dēļ pēdējā gada laikā dzērienu tirgus ir samazinājies. Latvijā tika ierobežots dzēriena iepakojuma izmērs, Igaunijā kļuva stingrākas prasības attiecībā uz reklāmu, bet Lietuvā darbojamies tā sauktajā melnajā tirgū, jo šeit ir aizliegta jebkāda reklāma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko uzsāk degvīnu sērijas Kurland eksportu uz Austrāliju

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko uzsācis Kurland degvīnu sērijas eksportu uz Austrāliju, informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, uzsverot, ka Latvijā populārais Kurland degvīns dēļ kvalitātes, noformējuma un nosaukuma popularitāti guvis daudzās Eiropas valstīs.

Kurland degvīnu sērija sevī ietver Kurland Premium, Kurland Original, Kurland Pīlādzis, Džins Kurland un Kurland Red.

„Uz Austrāliju līdz šim neviens no Jaunalko ražotajiem produktiem netika sūtīts un šis solis uzskatāms par sākumu eksportam un tā palielināšanai uz Austrālijas kontinentu. Sākumā par lieliem eksporta apjomiem runāt būtu pāragri, tomēr nešaubāmies, ka Austrālijā šis produkts iedzīvosies un jau drīzākajā laikā nesīs sev līdzi citus Latvijā ražotus degvīnus,” uzskata E. Demiters.

Pēc vizītes Latvijā, Austrālijas sadarbības partneri atzina, ka uzņēmuma ražotne atzīstama par pilnībā atbilstošu Austrālijas tirgus augstajām prasībām un Kurland receptūru nav nepieciešams mainīt, lai pielāgotu importa tirgus prasībām, kā tas bieži tiek praktizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Krievijā palielinās degvīna minimālo cenu

Elīna Pankovska, 27.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā minimālā degvīna cena tuvākajā laikā var pārsniegt 100 rubļu robežu par 0,5 l pudeli.

Krievijas domes deputāts Viktors Zvageļskijs norādījis, ka lēmums esot jau pieņemts un nodots saskaņošanai valdībā. Patlaban 0,5 l legālā degvīnu nevar iegādāties lētāk par 89 rubļiem, bet jaunās cenas diapazons būšot no 100 līdz 117 rubļiem, raksta grani.ru.

Paredzēts, ka minimālās cenas noteikšana būs pirmais solis cīņā ar viltoto alkoholu. Jau šā gada sākumā lielie alkohola ražotāji norādījuši, lai cīnītos ar viltoto alkoholu jāpaceļ cena.

Jūlijā Krievijas valdība atteicās no akcīzes paaugstināšanas stiprajam alkoholam, lai lieku reizi nevajadzētu palielināt minimālo degvīna cenu. Taču, ja priekšlikums būtu pieņemts, tad jau nākamājā gadā minimālā degvīna cena palielinātos gandrīz divas reizes – līdz 150 rubļiem par 0,5l, bet 2013.gadā tie būtu jau 200 rubļi. Pēc ekspertu aplēsēm, Krievijas tirgū 50% ir nelegālais alkohols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki (ENAP) atraduši ievērojamu kravu viltota degvīna – 750 pudeles viltota Stolichnaya markas degvīna un 750 pudeles Stolyetoff, informē VP.

Strādājot nelegālā alkohola apkarošanas jomā un veicot virkni operatīvo pasākumu, 1. septembra rītā VP ENAP darbinieki Carnikavas novadā aizturēja divus vīriešus, kuri ar kravas mikroautobusu pārvadāja nelegālo alkoholu. Mikroautobusā likuma sargi atrada simts kastes ar viltotu degvīnu – 750 pudeles ar it kā Stolichnaya markas degvīnu un 750 pudeles ar viltota Stolyetoff markas degvīna. Visā, pudelēm tilpums bija 0,7 litri, tātad kopējais viltotā degvīna apmērs ir 1050 litri.

Viltotā degvīna izcelsme šobrīd vēl tiek skaidrota, bet ir zināms, ka visticamāk tas bijis paredzēts izvešanai no Latvijas un tālākai realizācijai Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru