Jaunākais izdevums

Īsteniem degvīna cienītajiem, kuriem nepatīk dzert nekvalitatīvu degvīnu, ir izveidots degvīns, kura vērtība sasniedz 1 064 600 USD, ziņo NEWSru.

Īpaši tiek noformēta arī degvīna pudele, kas tiek izdekorēta ar dārgakmeņiem. Ja cilvēks vēlas speciāli pasūtīt šo degvīnu, tad, protams, var izlemt, kādi dārgakmeņi rotās viņa pudeli.

Diva Vodka standarta komplektācijas cena ir no 4 000 USD līdz 1 064 600 USD (skatoties, kāda ir dārgakmeņu izvēle).

Tie, kas vēlas iegādāties šo degvīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dubultdegvīns divkāršam priekam!

, 14.06.2010

«Īstam krievu degvīnam jābūt ar bagātu, skaidri izteiktu dzidru un tīru garšu,» ir pārliecināts degvīna Dvoinaja belaja ražošanas procesa autors Vadims Kasjanovs.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubultdegvīns Dvoinaja belaja, kas izgatavots, izmantojot jaunu patentētu tehnoloģiju, sāk ieņemt savu vietu Latvijas veikalu plauktos.

Esam liecinieki modernu augstvērtīgu degvīnu ēras aizsākumam, kad to ražošanai tiek izmantotas jaunas zinātniski izstrādātas tehnoloģijas un senas klasiskās receptes. Šādas sinerģijas rezultātā iegūstami augstvērtīgi degvīni, turklāt – to cena nav augsta. Viens no lielākajiem alkoholisko dzērienu vairumtirgotājiem Latvijā SIA Latalko sākusi plašu sadarbību ar Krievijas valsts īpašumā esošo uzņēmumu Rosspirtprom, kam pieder vairāk nekā 70 alkohola ražotņu kontrolpaketes, kurās tiek saražoti vairāk nekā 40 % spirta un 16 % degvīna un liķieru produkcijas Krievijā. Šīs sadarbības rezultātā Latvijā veikalu plauktos jūnijā parādījušās divas jaunas degvīna markas – Dimka, kas izgatavota pēc klasiskas receptūras ar mūsdienu tehnoloģijām, un Dvoinaja belaja, kas izgatavota, izmantojot īpašo jauno patentēto dubultās sajaukšanas tehnoloģiju. Visi uzņēmuma Rosspirtprom saražotie degvīni atbilst augstiem Krievijas valsts noteiktajiem kvalitātes standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Degvīna muzeju četrās dienās apskata 1500 interesenti

Sandra Dieziņa, Db, 10.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

„Pasaules lielāko un eksponātiem bagātāko degvīna muzeju „Krievu degvīna Nacionālais muzejs”, kuru no 4. līdz 7.decembrim bija iespējams apskatīt Latvijā, 4 dienu ietvaros apmeklējuši vismaz 1500 interesenti no Rīgas, Latvijas pilsētām un kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas,” informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

„Ņemot vērā, ka ekspozīcija bija pieejama tik neilgu laiku, nebijām gaidījuši tik lielu ieinteresētību par degvīna vēsturi un lietošanas kultūru,” atzīst E.Demiters, papildinot, ka ekspozīcija atspoguļoja degvīna vēsturi, tā lietošanas kultūru un interesantākos aspektus.

Viesus ar ekspozīciju iepazīstināja muzeja veidotājs un direktors Aleksandrs Ņikišins, kurš uzskatāms par vienu no kompetentākajiem cilvēkiem krievu degvīna vēstures jautājumos.

„Ekspozīcijas laikā pie mums viesojās kā individuālie interesenti, tā veseli darba kolektīvi un cilvēku grupas, ģimenes, dažādu tautību cilvēki, kā arī interesenti no Lietuvas, Igaunijas,” skaidro E.Demiters, uzsverot, ka SIA Jaunalko, kā šīs izstādes organizators vēlējās uzsvērt, ka degvīnam ir liela vēsture un daudzi pozitīvie aspekti, kuri padomju laikā tika nonivelēti līdz minimumam, atstājot degvīnam tikai apreibinoša un kaitīga produkta lomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaules lielākais degvīna muzejs Rīgā skatāms līdz 7. decembrim

Sandra Dieziņa, Db, 05.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 7.decembrim Rīgā, Valdemāra ielā 7, Gallery Park Hotel telpās apskatāms pasaules lielākais un eksponātiem bagātākais degvīna muzejs Krievu degvīna Nacionālais muzejs, kura ekspozīcijas atvešanu un izstādīšanu nodrošinājis Latvijas alkoholisko dzērienu ražotājs SIA Jaunalko. Rīga ir pirmā no 12 Eiropas pilsētām, kur būs skatāms unikālais muzejs.

SIA Jaunalko valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters uzsver, ka „šīs unikālās un daudzpusīgās ekspozīcijas izstādīšana Latvijā būs būtisks solis Latvijas sabiedrības iepazīstināšanā ar degvīna radīšanas un lietošanas tradīcijām, kuras nebūt neparedz alkohola masveidīgu un kaitīgu lietošanu, bet gan izskaidro viena no pasaules senākajiem dzērieniem – degvīna – vēsturi un galda kultūras nozīmi tā lietošanā.» Muzejs radīts 2006.gadā, kad krievu degvīna vēstures pētnieks Aleksandrs Ņikišins daudzu gadu darba rezultātā bija apkopojis 50 000 unikālu eksponātu vienības, kuras atspoguļo krievu degvīna lietošanas tradīcijas. Ekspozīcijas kopējais starptautiskais novērtējums sasniedzis 10 milj. ASV dolārus un nevienam no eksponātiem nav analoga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Degvīna muzejs no Rīgas dodas uz Talsiem

Vēsma Lēvalde, Db, 02.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievu degvīna Nacionālais muzejs pēc ekspozīcijas slēgšanas Rīgā, kur to apskatīja vairāk nekā 1500 interesenti, būs apskatāms Kurzemes pusē – Talsu novada muzejā.

Ekspozīcijas atvešanu un izstādīšanu gan Rīgā, gan Talsos nodrošina Latvijas alkohola ražotājs SIA Jaunalko, informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Viņš norāda, ka interese par vēsturisko un daudzpusīgo dažādus gadu simtus aptverošo ekspozīciju Rīgā bijusi tik liela, ka Jaunalko pieņēmis lēmumu eksponēt arī Kurzemē.

Izstāde visiem interesentiem būs apskatāma Talsu novada muzeja telpās no 5.februāra līdz mēneša beigām.

«Šīs unikālās un daudzpusīgās ekspozīcijas izstādīšana Rīgā un Talsos ir būtisks solis Latvijas sabiedrības iepazīstināšanā ar degvīna radīšanas un lietošanas tradīcijām, kuras nebūt neparedz alkohola masveidīgu un kaitīgu lietošanu, bet gan izskaidro viena no pasaules senākajiem dzērieniem – degvīna – vēsturi un galda kultūras nozīmi tā lietošanā,» uzsver E.Demiters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināta ar foto - Latvijas balzams ražos grupas The Queen īpašā izlaiduma degvīnu

Dienas Bizness, 16.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas balzams (LB) pēc īpaša pasūtījuma sācis ražot leģendārās britu grupas Queen singla Killer Queen četrdesmitgadei veltītu degvīnu, kas arī nosaukts slavenā singla vārdā, informē LB Komunikācijas vadītāja Dana Hasana.

«Šis ir viens no ambiciozākajiem un sarežģītākajiem projektiem LB vēsturē. Vienlaikus tas ir liels gods un atzinība mūsu speciālistu meistarībai un produktu reputācijai, jo paceļ uzņēmumu jaunā līmenī – īpašā, kopzīmolu (affinity brands) jomā, kad vienā kopprojektā sadarbojas vairākas iesaistītās puses, radot jaunu zīmolu ar pievienoto vērtību, augstvērtīgu saturu un unikālu dizainu,» atzīst LB komercdirektors Valters Kaže.

Zīmīgais 1974.gads, kad Killer Queen iekaroja pasauli, simboliski radis atspoguļojumu arī dzēriena receptūrā - ražošanā izmantotais spirts ir septiņas reizes destilēts un degvīnam ir veikta četrkārtēja filtrācija. Jāatzīmē, ka «jāvārdu» dzēriena receptūrai un pudeles dizainam teicis pats Queen ģitārists Braiens Meijs (Brian May), kurš pavasarī koncertēja Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pasaules lielākais dzērienu ražotājs The Coca-Cola Company atzīmē tā ikoniskās stikla pudeles dizaina simtgadi, informē Coca-Cola HBC Latvia pārstāve Dace Dricka.

Tālajā 1915.gadā Coca-Cola regulāri cīnījās ar konkurentiem, kas par katru cenu mēģinājuši to atdarināt. Šī iemesla dēļ kompānija izvirzīja radošu izaicinājumu ASV stikla ražotājiem – radīt tādu pudeli, kas tik ļoti atšķirtos no pārējām, ka to varētu atpazīt tumsā pēc taustes vai pat saplīsušu lauskās. Šajā izaicinošajā konkursā uzvarēja Root Glass Company, radot pudeles dizainu, kas ar tās iegareno formu un retajām iedobēm atgādināja kafijas pupiņu. Pudele tika patentēta 1915.gada 16.novembrī, un kopš tā laika veselu gadsimtu ir iezīmējusi ikoniskus un neaizmirstamus brīžus filmās, sociālajā vēsturē, dizainā un tēlotājmākslā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaules lielākais degvīna muzejs būs apskatāms Latvijā

Sandra Dieziņa, Db, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākais un eksponātiem bagātākais degvīna muzejs Krievu degvīna Nacionālais muzejs būs apskatāms Latvijas iedzīvotājiem un tā ekspozīcijas atvešanu, informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, piebilstot, ka vairāk nekā gadu ilgo pārrunu rezultātā izdevies panākt vienošanos par to, ka unikālā ekspozīcija pa ceļam uz Franciju, 4 dienas būs apskatāma Latvijā.

Izstāde Latvijas iedzīvotājiem būs apskatāma no šā gada 4. līdz 7.decembrim Valdemāra ielā 7, Gallery Park Hotel telpās.

"Šīs unikālās un daudzpusīgās ekspozīcijas izstādīšana Latvijā būs būtisks solis Latvijas sabiedrības iepazīstināšanā ar degvīna radīšanas un lietošanas tradīcijām, kuras nebūt neparedz alkohola masveidīgu un kaitīgu lietošanu, bet gan izskaidro viena no pasaules senākajiem dzērieniem – degvīna – vēsturi un galda kultūras nozīmi tā lietošanā," uzsver E. Demiters.

Krievu degvīna Nacionālais muzejs tika radīts 2006.gadā, kad krievu degvīna vēstures pētnieks Aleksandrs Ņikišins daudzu gadu darba rezultātā bija apkopojis 50 000 unikālu eksponātu vienības, kuras atspoguļo krievu degvīna lietošanas tradīcijas. Ekspozīcijas kopējais starptautiskais novērtējums sasniedzis 10 milj. ASV dolārus un nevienam no eksponātiem nav analoga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vīna raudzēšanu cilvēki nodarbojas jau gadsimtiem ilgi, un senas vīnu kolekcijas var būt miljoniem dolāru vērtas. Neatkarīgās izsolēs vīna pudele ir pārdota pat par 160 000 USD, savukārt labdarības izsolēs par - 500 000 USD. Db.lv piedāvā pēc kategorijām apskatīt pašus dārgās vīnus pasaulē, kas publicēti mājaslapā Giftbasketslot.com.

Dārgākais vīns standarta pudelē:

Chateau Lafie 1787 - 1985. gadā Christies London izsoļu namā pārdots par 160 000 USD. Vīna pudeli iegādājās kāds privātais kolekcionārs.

Dārgākais portvīns:

Jareboam Chateau Mouton-Rothchild 1945 - 1997. gadā Christies London izsoļu namā pārdots par 114 614 USD. Šo piecu litru pudelē pildīto vīnu uzskata par vienu vislabākajiem vīniem 20. gadsimtā. Šī vīna pircējs ir anonīms.

Dārgākais vīna daudzums, kas pārdots izsolē:

50 kastes ar Chateau Mouton-Rothchild 1982 - 1997. gadā Ņujorkā tika pārdotas 50 kastes jeb 600 pudeles ar šo vīnu par 420 000 USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas degvīns Koskenkorva ir drosmīgās, strādīgas un veiksmīgās somu nācijas panākumu spogulis. Dzēriens, kura pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, tiek ražots no Somijas laukos audzētiem miežiem, vistīrākā ledāju ūdens un 250 reizes destilēta spirta. Panākumus un veiksmi simbolizējošais dzēriens ir Skandināvijas populārākais degvīns un, pateicoties tā kvalitātei, kļuvis par vienu no pieprasītākiem Premium degvīniem arī Latvijā!

Alkoholisko dzērienu ražošanas tradīcijas somi izkopuši vairāku gadsimtu garumā – īpaši šīs zinības tika pilnveidotas Somijas rietumu piekrastē Ostrobotnijas apgabala dienviddaļā. Likumsakarīgi Koskenkorva degvīna nosaukumu aizguvusi no Ostrobotnijas ciemata Koskenkorva, kur joprojām atrodas degvīna rūpnīca.

Lai nepieļautu dabas piesārņošanu, uzņēmums ap Rajamaki rūpnīcu iegādājies un apsaimnieko 1300 hektāru aizsargājamās dabas teritorijas.

Izmanto tikai augstvērtīgus miežus

Koskenkorva degvīnu sāka ražot 1953. gadā, un receptē galvenais akcents tika likts uz dabiskām izejvielām. Arī mūsdienās, lai pagatavotu tikai vienu puslitra pudeli, tiek izmantoti aptuveni 18 200 augstākās kvalitātes miežu graudu. Somu miežu šķirne Botnia ir viena no galvenajām augstvērtīgā degvīna sastāvdaļām, un Koskenkorva ražotāji lepojas, ka šī šķirne šogad iekļauta Vispasaules sēklu glabātuvē (Svalbard Global Seed Vault). Tā atrodas uz Špicbergenas salas Norvēģijā un tiek dēvēta par mūsdienu Noasa šķirstu. Glabātuve uzbūvēta 1300 kilometrus no Ziemeļpola, 130 metru augstumā virs jūras līmeņa un ieiet kalnā 120metru dziļumā. Tās galvenais uzdevums ir saglabāt augstvērtīgākās augu sēklas, kas varētu iznīkt dažādu dabas kataklizmu vai karu rezultātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas balzams: ASV organizāciju boikots Krievijas precēm nav mazinājis Stolichnaya ražošanu

Gunta Kursiša, 31.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas lesbiešu, geju un biseksuāļu organizāciju (LGBT) aicinājums boikotēt Krievijas preces, kas maldīgi skāris arī degvīna zīmolu Stolichnaya, ko ražo Latvijas balzams, degvīna ražošanas apjomu nav mazinājis, apstiprināja uzņēmuma Komunikācijas vadītāja Dana Hasana.

Zīmola Stolichnaya® īpašnieki - SPI Group, kas atrodas Luksemburgā, informē, ka degvīna pārdošanas apjomus minētie notikumi nav ietekmējuši.

LGBT sabiedrība ASV un citur pasaulē ir būtiska patērētāju auditorija. Pašlaik notiek aktīvs skaidrojošs darbs, lai novērstu radušos pārpratumu par degvīna Stolichnaya® izcelsmi, norādījuši zīmola īpašnieki.

«Esam pārliecināti, ka zīmola īpašnieks SPI Group ir paskaidrojis sabiedrībai, ka viens no populārākajiem pasaulē degvīniem Stolichnaya netiek ražots Krievijā, bet gan kopš 1948. gada tiek ražots šeit, a/s Latvijas balzams. Degvīns Stolichnaya un SPI Group ir pauduši publisku atbalstu starptautiskai LGBT sabiedrībai cīņā ar Krievijas valdības ieņemto pozīciju pret seksuālajām minoritātēm un to tiesībām, izplatot oficiālu vēstuli no grupas vārda un uzsverot, ka Stolichnaya nekad nav pretnostatījusi sevi LGBT kustībai un ir realizējusi virkni atbalsta kampaņu,» norādīja D. Hasana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija lielākais Krievijas šnabja importētājs

, 30.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie Krievijas degvīna importētāji 2007. gadā bijuši ASV, Kazahstāna un Latvija. No kopējā Krievijas degvīna eksporta 2007. gadā 19,6% eksportēti uz Latviju, ziņo RBC.

Lielākie degvīna eksportētāji 2007. gadā, bija Russkij Standart, SPI-RVVK, Veda.

Uz Latviju eksportētā degvīna vērtība bija 19,6% no kopējās Krievijas degvīna eksporta vērtības, kas 2007. gadā bija 26,4 miljoni USD.

No kopējās Krievijas degvīna eksporta vērtības Russkij Standart aizņem 23,9%, SPI-RVVK - 8,6% un Veda - 7,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnijā Krievijā saražots rekordliels degvīna daudzums. Minētajā laika posmā saražots 9,61 miljons dekalitru degvīna, kas ir līdzvērtīgs apjoms rudens mēnešiem, kuros stiprā alkohola patēriņš tradicionāli ir augsts.

Degvīna ražošanas pieaugums saistīts ar akcīzes nodokļa palielināšanu līdz 18%, sākot no šā gada jūlija. Tas licis ražotājiem strādāt ar maksimālo jaudu, lai līdz jūnijam aizpildītu savas noliktavas, vēsta PBK Daily.

Salīdzinot ar aizvadītā gada jūniju, saražotā degvīna apjoms pieaudzis par 47%. Gada pirmajos sešos mēnešos kopumā, Krievijas alkohola ražotāji saražojuši 42,28 miljonus degvīna dekalitru, kas ir par 17,3% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Pieaugums novērots tik pat kā visās stiprā alkohola kategorijās – piemēram, konjaku ražošana pieaugusi par 80,5%, sasniedzot 4,42 miljonus dekalitru. Savukārt vīna ražotāji jūnijā izgatavojuši 6,83 miljonus dekalitru savas produkcijas, kas gandrīz divas reizes pārsniedz aizvadītā gada rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām ir dārgākie produkti Baltijas valstīs, turklāt, iespējams, pircēji pārmaksā neefektīvas tirdzniecības dēļ, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Neskatoties uz to, ka pēdējā laikā Lietuvā ļoti būtiski ir pieaugušas pārtikas produktu cenas, jau ilgu laiku Baltijas valstīs lētākā pārtika nopērkama Viļņas veikalos, savukārt dārgākā - Rīgas veikalos. No apskatīto vairāk nekā 40 produktu saraksta jūnijā Viļņā bija 21 Baltijā lētākais pārtikas produkts un septiņi dārgākie, Tallinā - 14 lētākie un 18 dārgākie, bet Rīgā - septiņi lētākie un 21 dārgākais produkts.

«Liela loma šajās augstajās Latvijas cenās ir tirdzniecībai, kas, iespējams, nav pietiekami efektīva. Tirgotāji bieži pārmet Latvijas ražotājiem, ka tie nespēj saražot produktus par konkurētspējīgām cenām un viņi ir spiesti tirgot lētākus importa produktus. Tikmēr cenu novērojumi rāda, ka Latvijā ir dārgāki arī daudzi importa produkti, kurus neražo nevienā Baltijas valstī, piemēram, augļi, dārzeņi, tēja, graudu pārslas, importa piena produkti,» sacīja Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13 gadus vecs krievu zēns pludmalē atradis vēstījumu pudelē, un viņam izdevies iepazīties ar tā autoriem - vāciešiem, kuri ziņojumu uzrakstīja pirms 24 gadiem, atsaucoties uz tabloīda Комсомо́льская пра́вда rakstīto, informē thelocal.de.

Danīls Korotkihs šā mēneša sākumā, pastaigājoties pa pludmali pie Kaļiņingradas, atradis alus pudeli ar zīmīti, kuru viņa tēvs pārtulkojis. Uz zīmītes bijis datums - 1987.gada 7. septembris.

«Ejot es pamanīju pudeli kāpās un ievēroju, ka tajā iekšā ir zīmīte,» stāstījis krievu zēns, piebilstot, ka tikai dažiem cilvēkiem veicas savā mūžā atrast šādas lietas.

Vēstuli bija parakstījis piecus gadus vecais Frenks Ūsbeks, un tajā bija norādīta adrese Vācijā.

Krievijas žurnālisti atraduši Ūsbeku, kuram tagad jau ir 29 gadi. Viņš ir precējies un strādā bankā. Vīrietis atzinis, ka viņš knapi atceras faktu, ka iesviedis jūrā pudeli ar ziņojumu. To esot rakstījis viņa tēvs, bet viņš pats parakstījies, kā nu mācējis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Motoklubs Vēja brāļu ordenis tūkstošiem eiro investējis degvīna ražošanā, kas sākta pērn septembrī un ar kuru šogad plānots iepazīstināt plašāku publiku, atklāj motokluba prezidents Aivars Freimanis jeb Frīdis.

Kā stāsta A. Freimanis, vēja brāļiem jau kādu laiku ir pašiem savs degvīns VB40, ko ražo pēc kluba biedru izvēlētas receptes tepat Latvijā un ko var iegādāties 0,5 litru tilpumā gan plastmasas, gan stikla pudelē.

Degvīna, kuram savu vārdu piešķīris slavenais motoklubs un kas ir 40% grādu stiprs, ražošana sākta 2013. gadā septembrī, Rīgā, SIA Yellow Stone dzērienu ražošanas rūpnīcā, stāsta viens no degvīna izplatītāja SIA Tris-A īpašniekiem Artūrs Trencis.

Degvīns pagaidām pieejams aptuveni 20 tirdzniecības vietās un bāros. Kā skaidro A. Freimanis, uz lielajiem tirdzniecības tīkliem, kā Maxima vai Rimi, viņi neejot, jo iznākot vairāk finansiāli zaudēt, lai tikai tiktu tur iekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija atguvusi tiesības uz Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu zīmoliem pēc vairāk nekā desmit gadu ilgas cīņas Nīderlandes tiesā ar uzņēmēju Juriju Šefleru.

Roterdamas apgabaltiesa trešdien nolēmusi, ka šīs divas preču zīmes, ar kurām marķētais degvīns tiek ražots arī Šeflera kontrolētajā uzņēmumā Latvijas balzams, pieder Krievijai.

Šis lēmums liek Šeflera Nīderlandes uzņēmumam Spirits International nodot tiesības uz šīm preču zīmēm Krievijai vai samaksāt soda naudu 100 000 eiro apmērā un saņemt papildu naudassodu 50 000 eiro dienā.

Tāpat tiesas lēmums liek Spirits International pārtraukt Stolichnaya un Moskovskaya degvīnu tirdzniecību Nīderlandē, Beļģijā un Luksemburgā.

Šī tiesas prāva sākās 2003.gadā un paredz Šeflera uzņēmumam kompensēt Krievijai zaudējumus par šo zīmolu izmantošanas periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki (ENAP) atraduši ievērojamu kravu viltota degvīna – 750 pudeles viltota Stolichnaya markas degvīna un 750 pudeles Stolyetoff, informē VP.

Strādājot nelegālā alkohola apkarošanas jomā un veicot virkni operatīvo pasākumu, 1. septembra rītā VP ENAP darbinieki Carnikavas novadā aizturēja divus vīriešus, kuri ar kravas mikroautobusu pārvadāja nelegālo alkoholu. Mikroautobusā likuma sargi atrada simts kastes ar viltotu degvīnu – 750 pudeles ar it kā Stolichnaya markas degvīnu un 750 pudeles ar viltota Stolyetoff markas degvīna. Visā, pudelēm tilpums bija 0,7 litri, tātad kopējais viltotā degvīna apmērs ir 1050 litri.

Viltotā degvīna izcelsme šobrīd vēl tiek skaidrota, bet ir zināms, ka visticamāk tas bijis paredzēts izvešanai no Latvijas un tālākai realizācijai Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvija – pasaules čempione gan degvīna dzeršanā, gan eksportā

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 08.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Saeima šogad ir uzsākusi vērienīgu alkoholisko dzērienu aprites likumdošanas reformu. Pašlaik likumdošanas jaunrades darbs ir atlikts līdz septembrim. Diemžēl politiskajā diskursā izpalika izvērtējums par Latvijas specializāciju stipro alkoholisko dzērienu eksportā, kas rada nozīmīgu daļu no Latvijā radītās bagātības.

Kā liecina Starptautiskā tirdzniecības centra “International Trade Center” apkopotā statistika (ITC atbalsta ANO tirdzniecības un attīstības aģentūra (UN Conference on Trade and Development), Eiropas Savienība un Pasaules Tirdzniecības organizācija), 2022. gadā Latvija, rēķinot uz vienu iedzīvotāju bija pirmajā vietā pasaulē pēc ienākumiem no degvīna eksporta uz vienu iedzīvotāju. Savukārt, atbilstoši Pasaules Veselības organizācija (World Health Organization) apkopotajai informācijai, pēc stiprā alkohola patēriņa apjoma uz vienu par 15 gadiem vecāku iedzīvotāju Latvija arī ir pirmajā vietā pasaulē.

Alkoholisko dzērienu ražošanai ar lielāku etilspirta koncentrāciju ir sena vēsture. Tradicionālā veidā ražots alus bija ar relatīvi zemu alkohola koncentrāciju, parasti 3,5-4% etilspirta no dzēriena tilpuma, vīns – 6-11 % etilspirta no dzēriena tilpuma. Antīkajā senatnē bija zināms, kā var iegūt dzērienu ar stiprāku narkotisko iedarbību. Ja kalnu apstākļos vīnu vairākkārt sasaldēja, ik pa laikam nodalot ledu no šķidruma un sasaldējot to atkal, tad varēja iegūt dzērienu ar visai augstu etilspirta koncentrāciju. Savukārt, ja vīnam ļāva vārīties bet tā tvaikus kondensēja uz aukstas virsmas un savāca, tad varēja iegūt dzērienu ar ļoti augstu etilspirta koncentrāciju. Destilācijas process ir aprakstīts gan antīkajos, gan Bizantijas, gan arābu autoru darbos. Tomēr pirmās praktiskās tehnoloģijas koncentrētākā etilspirta dzēriena ražošanai destilācijas veidā tika attīstītas un pilnveidotas Itālijā ap 13. gadsimtu. Sākumā destilātu ieguva no vīna, bet 15. gadsimtā to sāka ražot arī no pārraudzētas labības ogļhidrātiem. Pēc šis tehnoloģijas apklāšanas degvīna ražošana izplatījās visā Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šomēnes Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki (ENAP) jau otro reizi pārtvēruši viltota degvīna kravu – šoreiz atsavinātas 1200 pudeles viltota Stolichnaya markas degvīna, liecina medijiem sniegtā informācija.

Strādājot nelegālā alkohola apkarošanas jomā un veicot operatīvos pasākumus, VP ENAP darbinieki Rīgā, Krasta ielā aizturēja kādu 1965.gadā dzimušu, agrāk tiesātu vīrieti, kurš ar kravas mikroautobusu pārvadāja nelegālo alkoholu. Mikroautobusā likuma sargi atrada simts kastes, kurās bija 1200 pudeles viltota Stolichnaya markas degvīna.

Šī jau ir otrā reize šā mēneša laikā, kad ENAP darbinieki pārtver viltota degvīna kravu, pirmajā reizē tika atsavinātas 1500 pudeles viltota degvīna un aizturētas divas personas.

Arī šajā gadījumā pret notverto vīrieti uzsākts kriminālprocess. Likumā par šādu noziegumu paredzēts līdz pat astoņus gadus ilgs cietumsods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkologi prognozē, ka šogad alkohola patēriņš nedaudz kritīsies, tomēr pacientu skaitam ar alkohola psihozēm Psihiatrijas un narkoloģijas centrā esot tendence nedaudz pieaugt un simptomi nereti liecinot, ka ticis lietots kreisais dzeramais. Kāpēc vidējais latvietis dzer un vai turpinās to darīt arī šogad, jautājam Straupes narkoloģiskās slimnīcas ārstam narkologam Edmundam Rudzītim.

picturegallery.03d1176f-8478-4228-a856-09d1bf78fa9a

Tiem, kas, par laimi, vēl nezina no savas personiskās prakses – Straupes Rudzītis nekad nenoņem melnās saulesbrilles. "Tas tāds triks, lai paliktu saviem klientiem atmiņā. Mani neatcerēsies, bet brilles gan. Viens mans kolēģis Maskavā nopirka veselu kaudzi briļļu un plēsa stiklus tik ilgi, kamēr dabūja plīsumu vienai lēcai precīzi pa vidu!" viņš reiz stāstīja par savu firmas zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Krievijā palielinās degvīna minimālo cenu

Elīna Pankovska, 27.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā minimālā degvīna cena tuvākajā laikā var pārsniegt 100 rubļu robežu par 0,5 l pudeli.

Krievijas domes deputāts Viktors Zvageļskijs norādījis, ka lēmums esot jau pieņemts un nodots saskaņošanai valdībā. Patlaban 0,5 l legālā degvīnu nevar iegādāties lētāk par 89 rubļiem, bet jaunās cenas diapazons būšot no 100 līdz 117 rubļiem, raksta grani.ru.

Paredzēts, ka minimālās cenas noteikšana būs pirmais solis cīņā ar viltoto alkoholu. Jau šā gada sākumā lielie alkohola ražotāji norādījuši, lai cīnītos ar viltoto alkoholu jāpaceļ cena.

Jūlijā Krievijas valdība atteicās no akcīzes paaugstināšanas stiprajam alkoholam, lai lieku reizi nevajadzētu palielināt minimālo degvīna cenu. Taču, ja priekšlikums būtu pieņemts, tad jau nākamājā gadā minimālā degvīna cena palielinātos gandrīz divas reizes – līdz 150 rubļiem par 0,5l, bet 2013.gadā tie būtu jau 200 rubļi. Pēc ekspertu aplēsēm, Krievijas tirgū 50% ir nelegālais alkohols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments šodien atbalstīja ar ES Padomi panākto vienošanos, ka par degvīnu var dēvēt no jebkuras lauksaimniecības izejvielas darinātu stipro alkoholisko dzērienu, ja vien izgatavošanas metode un marķējums atbilst jaunās regulas prasībām, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienesta pārstāve Marika Armanoviča.

Regula, par ko pirmajā lasījumā balsoja EP, noteiks stipro alkoholisko dzērienu klasifikāciju un marķēšanu. Dalībvalstis par EP atbalstīto kompromisa redakciju balsos 28.–29.jūnija ES Padomē

Eiropas Komisija bija ierosinājusi stipros alkoholiskos dzērienus iedalīt trīs kategorijās, taču Eiropas Parlamenta atbildīgā Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja šādu klasifikāciju noraidīja kā diskriminējošu. Komitejas nostāja saglabāta šodien pieņemtajā redakcijā, par kuru panākta neformāla vienošanās ar ES Padomi.

Debatēs viskarstāk apspriestais jautājums bija degvīna definīcija. Vides komiteja bija ierosinājusi noteikt, ka par degvīnu uzskatāms tradicionāli — no graudiem, kartupeļiem un cukurbiešu melases — ražotais degvīns. Gadījumā, ja degvīns būtu izgatavots no citām izejvielām, tas marķējumā būtu jānorāda ar burtiem, kas nav mazāki par 2/3 no nosaukumā "degvīns" lietotajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomās par nelikumīgu alkohola realizēšanu aizturēti divi vīrieši

, 10.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) darbinieki aizdomās par alkoholisko dzērienu bez LR akcīzes nodokļu markām realizāciju un glabāšanu aizturēja divus vīriešus. Atsavināti vairāk nekā divi tūkstoši litru dažādu marku alkoholisko dzērienu.

Decembra sākumā, Rīgā Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) EPP darbinieki operatīvo pasākumu laikā par alkoholisko dzērienu bez LR akcīzes nodokļu markām realizāciju aizturēja 1970. gadā dzimušu vīrieti un 1979. gadā dzimušu vīrieti.

Automašīnā, ar kuru viens no aizturētajiem pārvadāja alkoholiskos dzērienus, kas paredzēti realizēšanai, tika atrastas un atsavinātas 72 pudeles degvīna Šustovs, 24 pudeles degvīna Ladoga Belomorkanal, 24 pudeles degvīna Stolnaja Osobaja, 5 pudeles degvīna Russkij Standart, 2 pudeles Tullamore Dew, 1 pudele viskija Jameson un 2 pudeles viskija Jack Daniels.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SPI Grupa paziņojusi par degvīna zīmola Kremlevskaja pārdošanu kompānijai Classic International Group.

SPI Grupas pieņemtais lēmums ir daļa no grupas globālās stratēģijas, kas paredz fokusēšanos uz vienu premiālo degvīna zīmolu Stolichnaya. Šīs stratēģijas īstenošana tika uzsākta 2008.gadā, kad SPI Grupa pieņēma lēmumu izbeigt sadarbību ar zīmola Stolichnaya globālo izplatītāju Pernod Ricard, un pati pārņēma zīmola starptautisko vadību.

Pavisam nesen SPI Grupa pieņēma lēmumu par savas kompānijas – importētāja dibināšanu ASV, lai nostiprinātu savu kontroli pār zīmolu Stolichnaya. Šī gada sākumā Ņujorkā tika dibināts SPI Grupas uzņēmums, kas oficiāli ar 2014.gada 1.janvāri pārņems zīmola Stolichnaya pārvaldību tā lielākajā tirgū – Amerikā.

Komentāri

Pievienot komentāru