Restorānu pasaulei veltītais Lielbritānijas žurnāls Restaurant, aptaujājot 900 nozares ekspertus, apkopojis 50 pasaules labākos restorānus.
Par labāko pasaules restorānu šogad atzīts Spānijā, Katalonijas ziemeļaustrumos esošās Žironas pilsētas restorāns El Celler De Can. Restorāns žurnāla veidotajā sarakstā nonācis jau iepriekš, tomēr līdz šim nebija ieguvis pirmo vietu. Saskaņā ar žurnāla ekspertu vērtējumu, pasaules četri labākie restorāni meklējami Eiropā. Piektais labākais ir Ņujorkā, bet sestais – Sanpaulu, Brazīlijā.
Lai balsotu par restorāniem, žūrijas locekļiem tie nedrīkst piederēt vai būt kāda cita veida saistība. Ekspertiem, kas balso par restorāniem, ir jābūt tajos ēdušiem vismaz pēdējo 18 mēnešu laikā. Savukārt restorāniem, kuru kandidatūras ir izvirzītas, nav gandrīz nekādu kritēriju, kā vienkārši ēdienu tirdzniecība. Tādējādi, kā norāda žurnāls, par 50 labāko restorānu saraksta dalībnieku var kļūt tik pat kā jebkurš pasaules restorāns.
12 pasaulē labākos restorānus varat aplūkot pievienotajā fotogalerijā, bet pilnu pasaules labāko restorānu žurnāla Restaurant veidoto sarakstu iespējams aplūkot klikšķinot šeit.
#1/12
12. Frantzén/Lindeberg, Stokholma, Zviedrija. Restorāns ir pierādījums tam, ka Dānijas ēdienu gatavošanas izcilniekiem uz pēdām min to kolēģi Zviedrijā. Ēdiens šeit tiek gatavots gandrīz tikai no restorāna paša audzētiem produktiem, kas tiek pagatavoti izmantojot Āzijas un Tālo austrumu metodes.
#2/12
11. Per Se, Ņujorka, ASV. Gandrīz desmit gadus vecais restorāns žurnāla sarakstā bijis jau kopš tā dibināšanas. Tas gan nav pārsteidzoši, jo katrs ēdiens, kas šajā Francijas virtuves restorānā tiek gatavots, garšo brīnišķīgi, norāda žurnāls.
#3/12
10. Vendôme, Bergišgladbaha, Vācija. Restorāns pārstāv Deutsche küche (Vācu virtuve) kustību, kuras ietvaros vācu ēdienu meistari cenšas atbrīvoties no gadsimtiem senās Francijas virtuves ietekmes. Senas ēdienu tradīcijas te tiek pasniegtas avangardiskā manierē.
#4/12
9. Steirereck, Vīne, Austrija. Restorāns izejvielas saviem Štīrijas virtuves stilā ieturētajiem ēdieniem audzē pats, kā arī iegūst no vietējiem zemniekiem. Steirereck pasaules labāko restorānu pirmajā desmitniekā nonācis pirmo reizi, taču, kā prognozē žurnāls, uz palikšanu.
#5/12
8. Arzak, Sansebastjana, Spānija. Arzaku ģimenei piederošais restorāns ir dzīva basku virtuves leģenda. Īpašnieki izmanto vietējās izejvielas un smeļas iedvesmu basku kultūrā, lai ar moderniem līdzekļiem to parādītu apmeklētājiem.
#6/12
7. Dinner by Heston Blumenthal, Londona, Lielbritānija. Restorānu izveidojuši nozarē labi pazīstami britu pavāri, kuri, pētot pat 14. gadsimta receptes, cenšas gūt iedvesmu saviem meistardarbiem.
#7/12
6. D.O.M., Sanpaulu, Brazīlija. Restorāna īpašnieks un galvenais pavārs Alekss Atals ir pa daļai vēsturnieks un pa daļai botāniķis, kā arī apveltīts ar dziļu izpratni gan par Eiropiešu, gan vietējo – tradicionālo virtuvi. Restorāns jau vairākus gadus pēc kārtas atzīts par labāko Dienvidamerikā.
#8/12
5. Eleven Madison Park, Ņujorkā, ASV. Art Deco stilā ieturētais restorāns piedāvā dažādus pārsteigumus gan interjerā, gan arī ēdienā. Žurnāls norāda, ka maltītes ziņā pārsteigumi ir tikai un vienīgi pozitīvi.
#9/12
4. Mugaritz, Sansebastjana, Spānija. Restorāna īpašnieki cenšas pievērst lielu uzmanību ne tikai klienta vēdera, bet arī dvēseles labsajūtai. Savukārt ēdienā tiek atspoguļotas gan Spānijas, gan arī vietējās basku virtuves ietekmes.
#10/12
3. Osteria Francescana, Modenā, Itālijā. Restorāna ekscentriskais šefpavārs Masimo Botura ir izcils meistars gan gatavošanā, gan arī humorā un jaunu, aizraujošu ēdienu izdomāšanā, norāda žurnāls.
#11/12
2. Noma, Kopenhāgenā, Dānijā. Aizvadītā gada sarakstā šis restorāns bija žurnāla ekspertu favorīts. Arī šogad Noma turpina ievērot inovatīvu pieeju dāņu virtuvei. Restaurant norāda, ka Noma šefpavāram vienmēr ir padomā kāds ēdiens, kas liks priecāties, ka jūs esat dzīvi.