Jau vairāk nekā 10 gadus Latvijā audzētās vistas, cūkas un liellopi tiek baroti ar ģenētiski modificētu (ĢM) soju. Zinātnieki joprojām ir dažādās domās par to, kādas būs sekas cilvēka organismam, kas ilgstoši pārtiks no dzīvnieka gaļas, kas regulāri barots ar ĢM soju, raksta Diena.
Gaļas ražotāji Latvijā uzskata, ka bez ĢM pārtikas gaļas nozarei Latvijā neesot nākotnes. To ražotāji pamato ar nemodificētas sojas trūkumu. «Ja tagad vajadzētu 5 000 tonnu iepirkt, mēs nevarētu noslēgt līgumu, jo nemodificētas sojas patlaban biržā [Roterdamā] vispār nav,» Dienai norādījusi Ķekavas putnkopības direktore Pārsla Dzirne.
Patlaban pasaules kopražā ĢM sojas daļa veido vairāk nekā 60%, turklāt šim skaitlim esot tendence pieaugt.
Lauksaimniecības universitātes Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta Sigra zinātniece Īra Irēna Vītiņa gan uzskata, ka var iztikt arī bez ĢM barības. «Izaudzēt var, bet sanāks dārgāk un audzētājam nebūs tik ērti,» tā viņa.
Tam nepiekrīt Ķekavas zootehnologs Juris Mežnieks, kurš uzskata, ka kvalitatīvāka olbaltuma avota par soju putniem neesot.
Diena norāda, ka patlaban tirgū pircējam alternatīva esot visai minimāla.