Šodien pirmo reizi notiek Baltijas vīna saiets Baltic Wine Forum, kura mērķis ir kopā pulcēt Baltijas vadošo restorānu īpašniekus, vīnziņus, HoReCa nozares pārstāvjus un viedokļu līderus, lai veicinātu pieredzes un ideju apmaiņu, kā arī stimulētu nozares izaugsmi.
«Vadošo Latvijas un Baltijas restorānu vīna kartes pirmoreiz atklātā konkursā vērtējam, lai noskaidrotu restorānus, bārus un viesnīcas ar labāko vīna piedāvājumu, lai piesaistītu publikas uzmanību vietām ar pārdomātu, uz klientiem vērstu vīna piedāvājumu, stimulētu vīna apkalpošanas kultūras veidošanos, kā arī uzsvērtu vīna un vīnziņu nozīmi restorānu atraktivitātes un rentabilitātes celšanā,» stāsta Riga Wine & Champagne dibinātājs un organizators Aigars Nords. Konkurss Baltic Wine Forum tiek rīkots šampanieša festivāla Riga Wine & Champagne ietvaros, kas noslēgsies šo sestdien ar Audi Burbuļu parādi, kas pirmo reizi notiks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar Baltijā vērienīgāko šampaniešu degustāciju.
Konkursā dalību pieteikuši 30 vadošie restorāni, vīna bāri, viesnīcu restorāni no trim Baltijas valstīm, un A. Nords uzsver, ka pirmajam konkursam tas ir lielisks rādītājs. Žūrija vīnu kartes vētīs 100 punktu skalā, vērtējot vīna karšu saturu. Restorāniem, kas saņems 70-79 punktus, tiks piešķirta viena Baltic Wine List Awards zvaigzne, savukārt, restorāniem, kas izpelnīsies 80-89 un 90-100 punktus, žūrija piešķirs attiecīgi divas un trīs Baltic Wine List Awards zvaigznes.
Konkursa žūrijas locekļi ir restorāna Vincents vadītājs Raimonds Tomsons, Eiropas labākais vīnzinis 2017. gadā, kuram kompāniju veidos Master of Wine, žurnāla Noble Rot izdevējs un balvas par labāko vīna karti Londonā ieguvējs Marks Endrūss, 2007. gada pasaules vīnziņu čempions Andreass Larsons, festivāla Riga Wine & Champagne, konkursu Latvijas Gada vīns un Baltic Wine List Awards dibinātājs Aigars Nords, Igaunijas vīnziņu asociācijas vice-prezidents, Baltijas vīnziņu čempions, restorānu īpašnieks Kristjans Peaske, kā arī Lietuvas vīna kultūras pamatlicējs, vīna skolas vadītājs un importētājs Arūnas Starkus. «Pasaulē populārs ir, piemēram, The World of Fine Wine žurnāla rīkotais vīna karšu konkurss, kura žūrijas loceklis Andreass Larsons ir arī Baltic Wine List Awards žūrijā, kā arī žurnāla Wine Spectator Restaurant Awards veidotais tops. Līdz šim restorānu vīna piedāvājumam dažādi topi un restorānu gidi Baltijas valstīs pievērsuši nepiedodami maz uzmanības, ignorējot vīnu kā būtisku gardēdības kultūras sastāvdaļu. Ar Baltic Wine List Awards šo situāciju centīsimies mainīt, izceļot restorānus ar labāko vīna piedāvājumu un veicinot aizraujošu vīna karšu veidošanos laikā, kad vīna kultūra Latvijā, Igaunijā un Lietuvā ir uz viļņa,» akcentē A. Nords.
Jāpiebilst, ka šo sestdien, 10. martā pirmoreiz Latvijas vēsturē tiks veikts mēģinājums sasniegt pasaules rekordu sabrage jeb šampanieša pudeļu atvēršanā ar zobenu. Audi Burbuļu parādes vakara sesijas noslēgumā Raimonds Tomsons minūtes laikā ar zobenu centīsies atvērt rekordlielu skaitu šampanieša pudeļu. Esošais Ginesa rekords šampanieša pudeļu atvēršanā ar zobenu pieder Ašritam Furmanam, kurš vienas minūtes laikā ar zobenu 2015. gada 2. augustā atvēra 66 šampanieša pudeles. «Pagājušajā gadā Raimonds Tomsons minūtes laikā atvēra 40 pudeles, kas bija Latvijas un, visticamāk, arī Baltijas rekords, jo informācijas par šādiem notikumiem nav. Leģenda vēsta, ka šampanieti ar pompu atvērt, pudeles kakliņu nošķeļot ar zobenu, franču kavalēristi pirmoreiz iemācījušies Napoleona karu laikā Kliko kunga atraitnes (leģendārās Veuve Clicquot saimnieces) pagalmā,» vēstures faktus akcentē A. Nords.
#1/7
Raimonds Tomsons 2017.gada Riga Wine & Champagne laikā, uzstādot esošo Baltijas sabrage rekordu. Šogad viņš plāno labot savu rezultātu un sasniegt Ginesa rekordu.