A/S Balvu maiznieks pirms Līgo svētkiem tirgū laidis nātru maizi, vēsta laikraksts Latvijas Avīze. Pēc receptes ar nātru piedevu cepta maize esot jaunums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.
Ideja radusies uzņēmuma darbiniekiem pašiem, plānojot un ieviešot vēl nebijušus izstrādājumus, lai noturētos tirgū un lielajā maizes ražotāju konkurencē. Receptes aizsardzībai šobrīd jau iesniegti dokumenti Latvijas Republikas Patentu valdē.
Balvu maiznieka valdes locekle Ņina Barsukova stāstījusi, ka par nezāļu karalieni dēvētās nātres asuma maizē neesot un to var ēst droši – mutē nekodīs. «Arī sētmalā nātres neplūcam. Izejvielu mums piegādā Vācijas, Igaunijas un Latvijas kopuzņēmums Balt-Hellin. Pirmo cepienu, kas bija izmēģinājums, apēdām paši uzņēmumā strādājošie. Tā kā garšoja visiem, nolēmām doties tālāk. Piedāvājām dažiem veikaliem tepat Balvu pusē, un prieks, ka «nātrītes» izpirka ātri un prasīja vēl. Cilvēkiem jau interesē viss jaunais, sevišķi, ja vēl garšīgs. Patlaban nātru maizes kukulīšus saiņojam īpaši pasūtītos un skaisti apdrukātos maisiņos, kur ir informācija arī par sastāvu, drīzumā tos piegādāsim sadarbības veikaliem Latvijā.»
Gluži uz ekoprodukta nosaukumu nātru maize pretendēt nevarot, taču tā iekļauta Balvu maiznieka tajā sortimenta sadaļā, kur jau atrodas ierastā Veselības maize un Graudu maize.
«Mēs ļoti ceram, ka ar nātru maizīti tirgū būsim sev ieguvuši jaunu nišu,» teikusi Ņ. Barsukova. «Jau izstrādājam recepti un plānojam sākt īpaša bērnu specializētās pārtikas produkta ražošanu – maizi ar burkānu gabaliņiem. Būtiski – tajā nebūs nekādu E piedevu, ne krāsvielu, ne konservantu, ne pulveru. Protams, būs arī vēl citi produkti, kam pagaidām nav pat nosaukuma, vien receptes meti,» viņa stāstījusi Latvijas Avīzei.