Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties SIA Dona ražotnē!
SIA Dona strādā kopš 1993. gada – sākotnēji ražotne bija pavisam maza un tajā bija tikai viena lielā krāsns, stāsta kompānijas komercdirektore Valda Golubova. Tolaik uzņēmumā ražoja rudzu un saldskābo maizi.
Uzņēmumā kopā ražo aptuveni 60 maizes veidus – gan klasiskās, gan ar sēklām, gan augļiem, gan ķiplokiem, gan ziedputekšņiem un medu. Maizi uzņēmums pārdod visā Latvijā, un kompānijas pārstāvju novērojumi liecina, ka cilvēki no to piedāvāto produktu klāsta vairāk pērk plaucēto maizi. Kopējais pieprasījums pēc maizes gan patlaban stāv uz vietas. Kā stāsta V. Golubova, plaucētā maize patlaban veido aptuveni 70% no kopējiem uzņēmuma pārdošanas apjomiem.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā tiek izgatavota maize!
#1/30
Uzņēmumā kopā ražo aptuveni 60 maizes veidus – gan klasiskās, gan ar sēklām, gan augļiem, gan ķiplokiem, gan ziedputekšņiem un medu.
#3/30
Maize tiek ražota jau no uzņēmuma pirmsākumiem – pēc senās receptes – ar plaucēšanu.
#4/30
Tas ir ilgstošs process un šādā veidā no gatavošanas sākuma līdz gatavai maizei jāgaida aptuveni 30 stundas.
#5/30
Miltus tālāk piegādā citā telpā, kur tiek sagatavots plaucējums.
#6/30
Izveido plaucējumu – milti, lāmas un iesals. Pēc tam notiek plaucējuma izgatavošana, kura laikā sašķeļas cukuri.
#8/30
Pēc tam notiek plaucējuma sagatavošana - kā skaidro uzņēmuma speciālisti, šī procesa laikā sašķeļas cukuri.
#11/30
Kad tas ir gatavs pēc aptuveni četrām stundām, tad gatavo mīklu.
#15/30
Lielākā daļa ražošanas procesa sastāv no roku darba – ražošanā netiek izmantots dalītājs, vienīgais automatizētais process ir mīklas mīcīšana.
#16/30
Tas ir darbietilpīgs process, līdz ar to jānodarbina daudz cilvēku. Līdz ar to maize nevar maksāt lētāk kā patlaban, jo tās nevar salīdzināt ar rūpnieciski ražotajām maizēm.
#17/30
Kad mīkla gatava, to pārvieto darbiniecēm, kuras ar rokām izveido kukulīša formu.
#18/30
Uzņēmuma darbiniece ar veiklām rokas kustībām izveido kukulīti.
#22/30
Pēc tam, kad izveidota nepieciešamā forma, maize rūgst trešo reizi – aptuveni 15 minūtes.
#24/30
Maizes cepšanās ilgums krāsnī atkarīgs no tās svara - uzņēmums ražo no 400 g līdz 2,5 kg smagu maizi. Līdz ar to cepšanas ilgums ir no 25 minūtēm līdz stundai.
#25/30
Šīs maizes cepšanas ilgums ir 25 minūtes, jo šīs pēc svara ir vismazākās maizes.
#26/30
Gatavo maizi ar maizes lāpstu ņem ārā no krāsns. Tā kā tas ir fiziski smags darbs, to var darīt tikai vīrietis.
#28/30
Pēc tam uzņēmuma darbinieks sakrauj maizi speciālās paletēs un to var piegādāt veikaliem.