Augošajai tendencei atteikties no sprostos dētu vistu olu izmantošanas šogad pievienojušies vairāki uzņēmumi - picēriju tīkls «Čili Pizza» ar 23 picērijām, restorāni «36.Line», «Ferma», «Kaļķu vārti», «Domini Canes», «Goldingen room», «ID Gourmet», «KOYA», «Martinelli», «OGLE», «Zilā Govs», «Colonel Brew Pub & Kitchen», kokteiļbārs «Mākonis Cocktails & Design», kafetērija «DOMA», viesnīcas «Wolmar» un «Dome Hotel & SPA», informē biedrība «Dzīvnieku brīvība».
Kokteiļbāra «Mākonis Cocktails & Design» pārstāvis Lauris Grass biznesa portālam db.lv stāstīja, ka olas tiek iepirktas no zemnieku saimniecības «Rītnieki». Viņš atzīst, ka tas sadārdzina ēdienu cenu. «Viss neapstājas pie tā, ka vistas tiek turētas brīvos apstākļos un skaidra pa pļavu. Svarīgi ir arī tas, ko šīs vistas ēd.» Par to, ka kokteiļbāra ēdienu sastāvā ir dabiskas vistu olas, bāra vadītāji informē klientus, to norādot gan ēdienkartē, gan sociālajos tīklos.
Restorāna «Ferma» menedžeris Raimonds Palms paskaidro, ka saistībā ar dabisko vistu olu izmantošanu cenas palielinātas netiek, jo izmaksu pieaugums nav tik būtisks. Ēdienkartē speciāli tas netiek norādīts, taču, ja kāds interesējas, tad par to tiek informēts.
Restorāna «KOYA» pārstāve Ilze Strūberga db.lv pastāstīja, ka dabiskās vistu olas uzņēmums pasūta no SIA «Augļu serviss». Klientam ēdienu cenas netiek paaugstinātas, taču pašizmaksa kļūst dārgāka. Par dabisko vistu olu izmantošanu restorānā uzņēmums klientus informē sociālajos tīklos. «Nebūs tā, ka par to liksim pie restorāna plakātus.»
Viesnīcas «Wolmar» saimniece Liāna Dance pastāsta, ka dabiskās vistu olas iepērk no zemnieku saimniecības «Jaunzemi». Līdzīgi kā citur ēdienam tiek saglabāta tā pati cena. «Uz tā rēķina cenas palielināt nevaram, tā ir pievienotā vērtība. Iespēju robežās cenšamies atbildīgi izvēlēties arī citus produktus no zemnieku saimniecībām.»
Restorāns «Kaļķu vārti» dabisko vistu olas izmanto jau vairākus gadus. Olas tiek pasūtītas gan tieši no zemnieku saimniecībām, gan piegādātājiem, uzmanību pievēršot, ka olas atzīmētas ar skaitli 1, kas nozīmē, ka tās ir dabiskās vistu olas. Vaicājot par ēdienu cenu izmaksām, restorāna izpilddirektore Sandra Sirmace paskaidro: «Restorāna cenas jau tā ir samērā augstas, tāpēc uz ēdienu cenām tas neatsaucas. Olas restorāna ēdienkartē tiek izmantotas salīdzinoši maz.» Pēc izpilddirektores domām, ēdienu cenu vairāk veido izmantotās tehnoloģijas un citi produkti. Tāpat viņa uzsver, ka gan sprostos dēto, gan brīvo vistu olu uzturvērtība ir vienlīdzīga. «Biedrība «Dzīvnieku brīvība» iestājas par to, ka vistas ir brīvas, nevis par olu kvalitāti.»