Finanses

Valsts uzņēmumi kapitāla tirgū – kas, kā un kāpēc

Jānis Goldbergs, 01.08.2024

Jaunākais izdevums

Augstsprieguma tīkla (AST) zaļās obligācijas jau tiek kotētas biržā, Latvenergo jau bijuši vairāki obligāciju laidieni, savukārt valsts finanšu institūcijas Altum obligācijas tirgū ir kopš 2017. gada, uzsākot savu ceļu regulētos kapitāla tirgos ar zaļo obligāciju emisiju. Kopumā šo uzņēmumu pieredze ir labākais piemērs pārējiem, kā strādāt pareizi un veiksmīgi.

Kāda tā ir, un kādi ir galvenie secinājumi, Dienas Bizness jautāja Altum obligāciju emisiju vadītājai Elīnai Salavai, AS Augstsprieguma tīkls valdes priekšsēdētājam Rolandam Irklim un AS Latvenergo valdes loceklim Guntaram Baļčūnam.

Pēdējā laikā aizvien biežāk izskan viedokļi, ka, valsts un pašvaldību kapitāla sabiedrībām ieejot kapitāla tirgū, tās noteikti iegūs papildu attīstības grūdienu, būs lielāks apgrozījums, parādīsies starptautiskie investori u.tml. Esat šīs kustības aizsācēji un insaideri, jau saistīti ar kapitāla tirgu. Vai varat pateikt priekšnoteikumus, pie kādiem valsts kapitāla sabiedrībai ir vērts un ir arī lietderīgi startēt kapitāla tirgū?

Rolands Irklis: Kapitālsabiedrībai ir lietderīgi startēt kapitāla tirgū, ja ir skaidrība par saviem attīstības plāniem un ir kapitāla vajadzība. Attiecīgi kapitāla tirgus ir laba iespēja, kur izdevīgi šo finansējumu iegūt. Vienlaikus kapitāla tirgus ir piemērota platforma neatkarīgi no tā, vai ilgtermiņa un īstermiņa mērķi saistīti ar pārvaldības principiem vai finanšu kapitāla piesaisti.

Elīna Salava: Valsts kapitālsabiedrībai būtu lietderīgi startēt kapitāla tirgos, ja piesaistāmā finansējuma apjoms vidējā termiņā (trīs gados) pārsniedz 30–50 miljonus eiro. Lai emisijas būtu veiksmīgas, proti, būtu liela interese no institucionālajiem investoriem un zemāka piesaistītā finansējuma cena, uzņēmumam nepieciešams saņemt investment grade kredītreitingu no starptautiskās kredītreitinga aģentūras. Un, tā kā profesionālā ziņā tas ir pietiekami sarežģīts mājasdarbs, uzņēmumam gan biznesa jomā, gan finanšu un risku pārvaldības jomā ir jābūt augstā profesionālā brieduma stadijā. Jārēķinās, ka tas ir arī visai laikietilpīgs mājasdarbs, taču rezultātā zemāka finansējuma cena un uzņēmuma augstākās līgas profesionalitātes apliecinājums noteikti atsver ieguldītos resursus un nodrošina ne tikai labu startu kapitāla tirgos, bet arī veiksmīgas emisijas tālākos gados.

Guntars Baļčūns: Iemesli startēt kapitāla tirgū ir vairāki, un dažādiem uzņēmumiem tie varētu būt atšķirīgi, bet viens no būtiskākajiem noteikti būtu kapitāla sabiedrības attīstības plānu ierobežotās finansēšanas iespējas ar ierastajiem banku aizdevumiem, jo bankām ir kredītlimiti katram konkrētajam klientam. Arī situācijā, kad kapitālsabiedrībai ir vēlme mazināt atkarību no tradicionālā, diezgan ierobežotā aizdevēju loka, iziešana kapitāla tirgū var lieliski kalpot kā aizdevēju diversifikācijas instruments. Turklāt, ja bankas, izsniedzot aizdevumu, iespējams, prasa uzņēmumam nodrošinājumu, kā arī izvirza virkni nosacījumu, kuru ievērošana noteikta līdz pat aizdevuma galīgai atmaksai, tad, piesaistot finansējumu kapitāla tirgū obligāciju emisijas veidā, noteikumus definē pats uzņēmums, savukārt nodrošinājums parasti nav nepieciešams. Un, protams, starts kapitāla tirgū ir lielisks dzinulis sakārtot uzņēmuma iekšējo vidi un darbību atbilstoši augstākajiem standartiem, jo emisijas gadījumā nepieciešams ievērot investoru, biržas un normatīvo aktu noteiktas prasības, kā arī iziešana kapitāla tirgū vairo uzņēmuma atpazīstamību un nodrošina laba uzņēmuma reputāciju.

Kas mudināja jūs izvēlēties tieši obligācijas kā finansējuma piesaistes avotu? Kādēļ ne akcijas?

G.B.: Primāri Latvenergo izvēli par labu obligācijām noteica kapitālieguldījumu finansēšanai nepieciešamais papildu finansējuma apjoms un esošo aizdevēju ierobežotās tālākās finansēšanas iespējas. Turklāt obligāciju emisija ļauj paturēt uzņēmumu valsts īpašumā, kas nozīmē, ka arī visa tā peļņa paliek uzņēmuma un tā īpašnieka (valsts) rīcībā. Arī spēkā esošie tiesību akti nosaka AS Latvenergo aktīvu privatizācijas ierobežojumus. Akciju emisija varētu būt apsverama, ja uzņēmuma īpašniekam vai pašam uzņēmumam ir nepieciešami tādi papildu finanšu resursi, kurus nevar aizņemties no finanšu institūcijām vai kapitāla tirgos, vai par kuriem ir jāmaksā pārāk augsta cena, vai arī ir kādi citi stratēģiski apsvērumi.

E.S.: Līdz 2017. gadam mēs finansējām savu aizdevumu un ieguldījumu portfeli gan ar publiskajiem resursiem, gan ar piesaistīto finansējumu no starptautiskajām bankām. Taču, lai diversificētu finansējuma avotus un nodrošinātu veiksmīgas obligāciju emisijas ilgtermiņā, tika pieņemts lēmums startēt regulētos kapitāla tirgos. Kā valsts kapitālsabiedrībai toreiz, pirms septiņiem gadiem, obligācijas bija vienīgā un mums arī piemērotākā izvēle.

R.I.: Obligācijas pēc būtības ir aizņēmums, savukārt, lai valsts kapitālsabiedrība varētu kotēt akcijas biržā, ir jābūt lielai politiskai izšķiršanās par labu šim solim. AST ir valsts nozīmes infrastruktūra, kas 100% pieder valstij. Lai tiktu izskatīta opcija par akciju kotēšanu, būtu nepieciešams tālāk virzīt politisko un ekonomisko vīziju par kapitālsabiedrības kotēšanu biržā.

Kas ir jūsu uzņēmumu galvenie ieguvumi no klātesamības biržā?

E.S.: Kopš 2017. gada, kad startējām kapitāla tirgos kā pirmā Austrumeiropas attīstības finanšu institūcija, kas izlaidusi zaļās obligācijas, esam veikuši piecas regulāras obligāciju emisijas 85 miljonu eiro apmērā. No ekonomiskā aspekta mums tā ir zema piesaistītā finansējuma cena, spēja ļoti elastīgi piesaistīt finansējumu, kad ir labvēlīgi kapitāla tirgus apstākļi (izmantojot obligāciju programmas priekšrocības), kā arī spēja finansēt klientu projektus ar mazāku sava (akcionāru) finansējuma līdzdalības daļu, tādējādi kopumā varam finansēt vairāk un plašāk, radot lielāku ietekmi uz ekonomiku, kas mums kā attīstības finanšu institūcijai ir ļoti būtiski. Savukārt no pārvaldības aspekta – no ļoti labi pārvaldītiem caurspīdīgiem procesiem dažādās jomās ieguvēji ir ne tikai Altum, bet arī visas mūsu ietekmes puses.

R.I.: Dalība biržā nodrošina kapitāla pieejamību nākotnē un iespējas strukturēt aizdevuma portfeli atbilstoši tirgus situācijai. Tāpat tas rada nepieciešamību realizēt labu korporatīvo pārvaldību, kas ir paaugstinājis uzņēmuma atpazīstamību un pozitīvi ietekmē reputāciju, radot potenciālo investoru interesi un uzticību kapitālsabiedrībai. Ne mazāk svarīgs aspekts ir iegūtā pieredze, kā arī iespēja sekot kapitāla tirgus tendencēm, jaunām prasībām un uzzināt ekspertu viedokļus.

G.B.: Pirmkārt, tā ir iespēja diferencēt aizņēmumu avotus, piesaistot finansējumu uz sev izdevīgiem nosacījumiem un samazinot atkarību no situācijas banku nozarē. Otrkārt, tie ir virkne savulaik ieviestu uzlabojumu korporatīvajā pārvaldībā, kas mums kā topošajam emitentam bija obligātais mājasdarbs. Tika izveidota revīzijas komiteja, tika uzlabota uzņēmuma atklātība un caurskatāmība, publicējot biežāk un detalizētākus finanšu pārskatus, mājaslapā tika izveidota sadaļa Investoriem un veikts daudz citu aktivitāšu. Proti, korporatīvās pārvaldības uzlabošanas prasības, kas pamazām tiek uzstādītas valsts kapitālsabiedrībām, AS Latvenergo kā emitents jau pilda labu laiku – kopš pirmās obligāciju emisijas 2012. gadā. Kopumā šo rezumējot, ir vērts pieminēt, ka tas, ka uzņēmums ir biržā, jau vien liecina par uzņēmuma zināmu stabilitāti un briedumu, jo, lai izietu kapitāla tirgū, uzņēmumam ir jābūt gatavam izpildīt virkni normatīvo prasību. Treškārt, ir liels ieguvums no pozitīvas publicitātes, kas īpaši bija jūtams pēc pirmās zaļo obligāciju emisijas 2015. gadā, kad bijām Austrumeiropā pirmā valsts kapitālsabiedrība un sabiedrība ar investīciju pakāpes kredītreitingu, kas emitējusi zaļās obligācijas. Tas nenoliedzami uzlaboja Latvenergo koncerna reputāciju, kas jau tālāk rezultējas pozitīvākā sadarbībā ar ieinteresētajām pusēm – sadarbības partneriem, klientiem, investoriem, aizdevējiem.

Uzņēmumi, t.sk. arī valsts uzņēmumi, ir pieraduši strādāt ar bankām un to sniegto finansējumu. Ja salīdzina šo iemīto taku ar obligācijām, vai obligāciju investori ir prasīgāki par bankām?

E.S.: Pirms ieejas kapitāla tirgos ir noteikti izpildāmi mājasdarbi. Jāuzsver, ka tās nav obligāciju investoru kaprīzes, bet gan uzņēmuma procesu sakārtošana, kur ieguvējs ir pats uzņēmums un viņa akcionāri. Taču, kad šie ieejas mājasdarbi ir izpildīti, ikdiena kapitāla tirgos ir būtiski vieglāka, jo obligāciju investors ieņem pasīvā novērotāja lomu. Turklāt obligāciju emisijas neizslēdz iespēju turpināt piesaistīt aizņēmumus no bankām.

G.B.: Emisijas sagatavošanās posmā līdz obligāciju emisijas dienai – jā, darba noteikti ir vairāk, jo ne tikai investoriem ir savas prasības, bet ir diezgan apjomīgs reglamentējošo prasību kopums, kas jāizpilda un jāievēro katram potenciālajam emitentam, ik reizi izejot kapitāla tirgū. Tomēr, kā jau minēju iepriekš, banku aizdevumu gadījumā banka nosaka ierobežojošos noteikumus, kas aizņēmējam līdz kredīta atmaksai ir jāievēro, savukārt, emitējot obligācijas, uzņēmums pats nosaka ierobežojumus, kādus tas ir gatavs ievērot līdz pat obligāciju dzēšanai. Protams, nosacījumiem un piedāvātajai procentu likmei jābūt investoriem pieņemamiem, citādi līdzekļu piesaiste var neizdoties.

R.I.: Investoru prasības nosaka noteiktas kapitāla tirgus direktīvas un noteikumi, piemēram, par informācijas atklāšanu, kas šobrīd nav banku prasību sarakstā. Tāpēc patlaban kopumā banku finansējumu ir vienkāršāk un ātrāk noformēt. Taču sagaidāms, ka Zaļā kursa noteiktie ilgtspējas kritēriji nākotnē ietekmēs arī banku finansējuma piesaistes nosacījumus.

Kas mudināja jūs izvēlēties tieši zaļo obligāciju ietvaru? Kādi bija galvenie ieguvumi jums kā uzņēmumam? Vai finansējuma izmaksas bija zemākas? Un kas bija galvenie izaicinājumi šajā procesā?

R.I.: Zaļo obligāciju ietvara izvēli noteica AST koncerna, ko veido mātes sabiedrība AST un meitas sabiedrība Conexus Baltic Grid, stratēģija un prioritārie ilgtspējas mērķi. AST koncerna vispārējais stratēģiskais mērķis ir nodrošināt Latvijas energoapgādes drošumu, sniegt nepārtrauktu, kvalitatīvu un pieejamu energoapgādes pārvades pakalpojumu, kā arī īstenot valstij stratēģiski svarīgo energoapgādes aktīvu ilgtspējīgu pārvaldību un sekmēt to integrāciju Eiropas Savienības iekšējā energoresursu tirgū. Vienlaikus esam izvirzījuši par prioritāriem tādus Apvienoto Nāciju Organizācijas ilgtspējīgas attīstības mērķus, kā veikt steidzamus pasākumus, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, kā arī veidot noturīgu infrastruktūru, veicināt iekļaujošu un ilgtspējīgu industrializāciju un sekmēt inovācijas. Tas ietver tādu lielu investīciju projektu īstenošanu kā Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem, tajā skaitā integrējot sistēmā inovatīvas sistēmas inerces nodrošināšanas iekārtas un enerģijas uzkrājošas bateriju sistēmas, elektroenerģijas pārvades sistēmas darbspēju uzturēšanu un attīstību par iespējami zemākiem pakalpojumu sniegšanas tarifiem. Kā arī tas ietver virzību uz elektroenerģijas sistēmas digitalizāciju un zaļo transformāciju, tajā skaitā jaunu atjaunojamo energoresursu ražotāju integrēšanu elektroenerģijas pārvades sistēmā. Investoru interese par zaļām obligācijām turpina pieaugt, un 2020. gadā, kad uzsākām darbu kapitāla tirgū, tā bija iespēja paplašināt investoru loku, iegūstot maksimāli labāko cenu, kā arī veidot ilgtspējīga uzņēmuma tēlu.

E.S.: Zaļo obligāciju izvēle bija tieši saistīta ar tālāku projektu/segmentu ilgtspējas raksturu. Mēs izlaidām zaļās obligācijas, lai piesaistītu finansējumu, ar ko tālāk finansēt mūsu MVU klientu ilgtspējīgos projektus energoefektivitātes, atjaunīgo energoresursu, ilgtspējīga transporta un pasīvo ēku segmentos. Jāpiebilst, ka izdarījām to vēl pāris gadus pirms Eiropas Zaļā kursa, kas ieviesa ļoti regulētu finanšu plūsmas pārdali ilgtspējīgo projektu virzienā. Tāpat zaļo obligāciju ietvars ļāva mums Latvijā ieviest un uzņēmumiem attīstīt ESKO (energy service company) uzņēmējdarbības konceptu. Svarīgi piebilst, ka investoriem jau tajā laikā bija mandāti uz lielāku investīciju veikšanu tieši zaļajās obligācijās, salīdzinot ar parastajām obligācijām. Tas rezultējās lielākā pieprasījumā un attiecīgi labvēlīgi ietekmē finansējuma cenu emitentam. Mūsu zaļo obligāciju emisijā 2017. gadā, kas bija mūsu pirmais starts kapitāla tirgos, pieprasījums septiņas reizes pārsniedza piedāvājumu, un tas bija izcils rezultāts. Atšķirībā no citām emisijām zaļo obligāciju emisijā ir nepieciešams starptautiskas, investoru atzītas reitinga aģentūras atzinums (second party opinion) par zaļo obligāciju ietvaru, kas investoram dod pārliecību, ka piesaistītais finansējums tiks novirzīts tikai zaļo obligāciju ietvarā noteikto segmentu projektiem. Tas pats par sevi nav izaicinājums, bet ir viens no mājasdarbiem. Jāņem arī vērā, ka atbilstoši labai tirgus praksei šie atzinumi par zaļo obligāciju ietvaru ir jāatjauno ik pēc trim četriem gadiem, un te jārēķinās, ka reitinga aģentūras redzējums un gaidas iet laikam līdzi, dažkārt pat pa priekšu laikam. Savukārt 2021. gadā ar šo zaļo obligāciju emisiju mēs kā pirmie Latvijā pievienojāmies Nasdaq Sustainable Bonds Network.

G.B.: Pirmās zaļās obligācijas emitējām 2015. gadā, kas šajā reģionā bija jauns produkts, savukārt citur pasaulē jau bija vērojama augoša tendence šī vērtspapīru veida pieprasījumam. Tā kā vietējā tirgū nebija, kur pasmelties pieredzi, ko zaļo obligāciju emisija īsti varētu mums nozīmēt, zināmas šaubas par izvēli radās, tomēr, ņemot vērā, ka mūsu portfelī bija daudz videi draudzīgu investīciju, tomēr bijām gana drosmīgi un lēmām par labu zaļo obligāciju emisijai. Lielākais nezināmais šajā projektā bija trešās puses novērtējuma saņemšana zaļo obligāciju satvaram, jo tā mums bija pilnīgi jauna pieredze. Rezultātā no CICERO (Starptautiskais klimata un vides izpētes centrs Oslo) saņēmām augstāko novērtējumu. Kā ieguvums zaļo obligāciju emisijai parasti tiek uzskaitīts plašāks investoru loks un lētāks finansējums, lai gan ieguvumi noteikti nav mērāmi tikai procentu likmēs, jo zaļās obligācijas ir arī ļoti labs pozitīvas publicitātes rīks, ar kuru var veidot zaļi domājoša uzņēmuma tēlu. Par ilgtspējas aktualitātes tendenci jau daudz ir runāts, un zaļās obligācijas ļoti labi iederas šajā virzībā. Investori saņem informācija gan par plānoto, gan faktisko līdzekļu izlietojumu, līdz ar to varam veidot pozitīvu sadarbību ar aizdevējiem daudzu gadu garumā. Runājot par līdzekļu piesaisti kapitāla tirgos, tomēr jāatzīmē, ka pat vietējie kapitāla tirgi ir ļoti saistīti ar globālajām makroekonomikas norisēm un investoru riska apetīti katrā noteiktā brīdī. Virzoties uz līdzekļu piesaisti kapitāla tirgos, ir jārēķinās, ka investoru interese ieguldīt var būt ļoti mainīga, mainoties centrālo banku noteiktajām bāzes likmēm, ģeopolitiskajiem riska faktoriem vai investoru skatījumam uz konkrēto emitenta pārstāvēto nozari vai valsti, kā rezultātā maksājamā kapitāla cena var būt augstāka, nekā plānots, vai emisija var būt jāpārceļ. Līdz ar to vēlams plānot finanšu līdzekļu piesaisti kapitāla tirgū ar laika rezervi un paredzot plānu “B”, ja tā ir jāatliek vai jāpārceļ.

Cik pēc jūsu pašu pieredzes valsts un pašvaldību uzņēmumi ir gatavi doties uz biržu, ja ir šāda nepieciešamība pēc papildu kapitāla? Kas bija galvenie izaicinājumi Latvenergo un AST gadījumā? Iespējams, ka Altum var sniegt plašāku skatījumu par valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību galvenajiem izaicinājumiem? Cik ilgu laiku jums aizņēma sagatavošanās process pirms pirmās obligāciju emisijas? Vai tā ir taisnība, ka katra nākamā emisija ir vienkāršāka?

E.S.: Valsts un pašvaldību uzņēmuma gatavību doties uz biržu neatkarīgi no tā, vai mēs runājam par obligāciju vai akciju emisiju, lielā mērā nosaka soft faktori – vai uzņēmuma akcionāri atbalsta šādu izvēli (šobrīd uzņēmumiem tas tiek nostiprināts caur akcionāra gaidu vēstuli), vai tas ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja personīgs mērķis, un vai uzņēmumam ir kompetenti finansisti, kas var novadīt un izpildīt sagatavošanās mājasdarbus par spīti iespējamai kolēģu pretestībai. Ja ir šo faktoru veiksmīga kombinācija, uzņēmuma ceļš uz biržu būs veiksmīgs un gana ātrs.

Altum gadījumā sagatavošanās process prasīja deviņus mēnešus – no 2017.gada janvāra, kad saņēmām visu trīs akcionāru (trīs ministriju) akceptu, līdz zaļo obligāciju emisijai oktobrī. Ņemot vērā kredītreitinga procesu un atzinumu par zaļo obligāciju ietvaru, ko arī veicām šo deviņu mēnešu laikā, tas ir rekordīss laika periods. Iepriekš minēto faktoru kombinācija ir atslēgas vārdi tik īsam sagatavošanās periodam. Savukārt nākamā obligāciju emisija 2018. gada pavasarī prasīja tikai 16 stundu(!) darba no mūsu puses. Tā ir obligāciju programmas priekšrocība, ko iesaku apsvērt, strukturējot emisijas.

R.I.: Sākotnēji lielākais izaicinājums bija pieredzes un zināšanu trūkums par obligāciju emisijas procesu, tirgus prasībām un nepieciešamo informācijas apjomu. Taču konstruktīvā un sistemātiskā obligāciju emisijas organizatoru pieeja un biržas sniegtais atbalsts ļāva veiksmīgi īstenot darbu biržā. No AST starptautiskās reitingu aģentūras atzinuma un reitinga saņemšanas līdz obligāciju emisijai pagāja gandrīz gads, no tā seši mēneši – zaļo obligāciju emisijas procesam.

G.B.: Galvenais izaicinājums bija identificēt un sakārtot kapitālsabiedrības iekšējos procesus atbilstoši kapitāla tirgus reglamentējošajiem noteikumiem un tirgus labajai praksei. Sagatavošanās process pirms pirmās obligāciju emisijas mums prasīja sešus mēnešus darba. Un jā, nākamās obligāciju emisijas noteikti ir bijušas vieglākas, ja tās salīdzina ar pašu pirmo obligāciju emisiju, tomēr apgalvot, ka katrs nākamais piegājiens ir vienkāršāks par iepriekšējo, mēs nevaram.

Nereti tiek pieminēts, ka ieiešana kapitāla tirgū maina valsts/pašvaldības kapitālsabiedrības pārvaldību. Kas konkrēti mainās, vai tas ir uz labu un, ja ir, tad ko šīs izmaiņas devušas jūsu uzņēmumiem?

G.B.: Ieviešot prasības, kas nepieciešamas uzņēmuma dalībai kapitāla tirgū, uzņēmuma pārvaldība tuvinās tam līmenim, kādu to grib redzēt investori, sadarbības partneri, klienti un sabiedrība kopumā, – labi pārvaldīts, caurskatāms un atklāts. Savulaik izveidojām revīzijas komiteju, kas sniedz investoriem pārliecību, ka finanšu pārskati sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par Latvenergo finanšu stāvokli un darbības rezultātiem. Savukārt informācijas atklāšanas ziņā tā ir skaidra disciplīna ar pilnīgi jaunām, formalizētām praksēm – kāda informācija kad un kur jāatklāj.Tas noteikti ir ceļš, kā palielināt uzņēmuma vērtību, kas savukārt nākotnē rezultējas finansiālā ieguvumā.

R.I.: Likumā noteiktie valsts kapitālsabiedrību pārvaldības principi ir atbilstoši labajai praksei un labi sagatavoja obligāciju emisijai. Ieiešana kapitāla tirgū deva stimulu papildus pilnveidot korporatīvo pārvaldību, un publiski pieejamā informācija kļuva vēl plašāka. Minot piemērus – uzsākām veidot korporatīvās pārvaldības pārskatu, izveidojām revīzijas komiteju, noteicām kredītreitingu. Tāpat atbilstoši kapitāla tirgus prasībām sabiedrībā tika integrētas un papildinātas gan noteiktās politikas un kārtības, gan arī veicināta darbinieku kompetence un informētība par kapitāla tirgus principiem un norisēm.

E.S.: Jā, pārvaldības procesi stiprinās un kļūst caurspīdīgāki. No uzņēmuma skatu punkta – labāka procesu pārvaldība noved pie labāk pārvaldītiem risku aspektiem, kas savukārt rezultējas mazākās finanšu izmaksās, iestājoties konkrētam riska aspektam. Ceļš uz biržu būtībā ir uzņēmuma transformācija – sākot ar uzņēmuma domāšanas veidu (mindsetu) un beidzot ar funkcionāliem uzlabojumiem. Esot regulētos kapitāla tirgos, esi citā līgā ar citu kvalitātes marķējumu. Un tā uz uzņēmumu skatās arī ārzemju sadarbības partneri, eksporta apdrošinātāji. Tāpat arī starptautiskajās bankās tālāk piesaistītais finansējums jau ir ar labākiem nosacījumiem.

Kādus ieteikumus jūs sniegtu no savas puses tām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kas šobrīd apsver iespēju iziet biržā?

R.I.: Ieteiktu nebaidīties no apjoma un prasībām un darīt, jo dalība kapitāla tirgū palīdz realizēt noteiktos mērķus un mazināt potenciālos riskus. Turklāt birža, Latvijas Banka un obligāciju organizatori nodrošina plašu atbalstu sākotnēji šķietami sarežģītajā procesā.

G.B.: Izveidojiet iekšēji uzņēmumā darba grupu, kas būs pietiekami motivēta, enerģiska un gatava veltīt savus resursus uzņēmuma sagatavošanai iziešanai kapitāla tirgū! Nodrošiniet uzņēmuma vadības atbalstu mērķim, kā arī pārstāvību pašā uzņēmuma sagatavošanas procesā. Un noteikti atrodiet gudrus un pieredzējušus ceļa biedrus – emisijas organizētājus, kuri pārzina jūsu mērķa tirgu, mērķa investorus un emisijas procesu. Un noteikti rēķinieties, ka pirmajā reizē sagatavošanās process būs garāks un sarežģītāks, nekā gaidīts.

E.S.: Gribētu uzsvērt, ka kredītreitinga aģentūras metodoloģijas savlaicīga izpratne (gan pašu aspektu, gan aspektu svara ziņā) ir viens no kritiskajiem punktiem, lai kvalitatīvi sagatavotos kredītreitinga procesam. Protams, ja vien investment grade reitings ar zemāku finansējuma cenu ir aktuāls uzņēmumam. Iespējams, ka metodoloģija prasa lielāku caurspīdību tarifu noteikšanas procesā vai kādā citā jomā, kas uzņēmumam var prasīt papildu laiku, taču pie to izpildes pienesums gala reitingā var būt izšķiroši svarīgs.

Kāda ir jūsu investoru bāze – gan skaitliski, gan pēc investoru tipa, un kādēļ tā ir šāda? Vai obligācijas bija pieejamas arī mazajiem investoriem? Vai nākotnē jūs apsvērtu jauno obligāciju laidienu organizēt tā, lai tas būtu pieejams arī iegādēm par 1000 eiro?

E.S.: Ja valsts kapitālsabiedrība ir saņēmusi investment grade kredītreitingu, tas lieliski atbilst institucionālo investoru ieguldījumu mandātam, un investors ir gatavs ieguldīt ar mazāku ienesīgumu. Tas izskaidro, kādēļ Altum investoru pulku veido Baltijas institucionālie investori – aktīvu pārvaldības fondi, apdrošinātāji, bankas. Jāatzīmē, ka obligāciju emisiju termiņš (līdz pieciem gadiem vai virs pieciem gadiem) ir viens no parametriem, kas ietekmē konkrētu institucionālo investoru interesi par konkrēto obligāciju emisiju. Institucionālie investori var atļauties ieguldījumus investment grade kredītreitinga uzņēmumos ar zemāku ienesīgumu jeb zemāku finansējuma cenu emitentam, savukārt mazumieguldītāji sagaida no savas investīcijas gana augstu atdevi, kas vienlaikus nozīmē augstāku finansējuma cenu emitentam. Tā kā esam ieinteresēti pēc iespējas zemākā finansējuma cenā, mūsu obligācijas nevar vienlaikus būt atbilstošas arī mazumieguldītāju vēlmēm. Tāpēc līdzšinējo obligāciju emisiju noteikumi neparedzēja to pieejamību mazumieguldītājiem. Šobrīd obligāciju emisiju ienesīgums, pateicoties augstajām Euribor likmēm, kļūst pievilcīgs arī mazumieguldītājiem, bez tam obligācijas var būt ar papildu pievienoto vērtību, piemēram, ilgtspējas obligācijas, kas, iespējams, varētu radīt papildu interesi no mazumieguldītāju puses.

R.I.: AST pirmās zaļo obligāciju emisijas investoru bāzē ir institucionālie investori: bankas, aktīvu pārvaldītāji, apdrošināšanas uzņēmumi. Šajā emisijas procesā mazumieguldītājiem obligācijas nebija pieejamas, taču, uzklausot tirgus attīstības tendences un vērojot kaimiņu valsts pieredzi, neizslēdzam, ka šāda opcija parādītos pie nākamās emisijas.

G.B.: Lielākie investori mūsu obligācijās pārstāv trīs grupas – pensiju fondus, aktīvu pārvaldītājus un bankas, kas ir tikai likumsakarīgi, jo šo investoru rokās ir vislielākie naudas līdzekļi ieguldījumiem. Pirmreizējā tirgū pieprasījums pēc mūsu obligācijām vienmēr ir ievērojami pārsniedzis piedāvājumu, norādot uz mūsu uzņēmuma pozitīvo vērtējumu investoru acīs. Otrreizējā tirgū darbības ar obligācijām ir pavisam nelielas, lielākoties investori obligācijas tur savos portfeļos līdz obligāciju termiņa beigām.

Jau emitējot pirmās obligācijas 2012. gadā, mums bija skaidrs mērķis, ka obligāciju emisijas jāveido tā, lai tās varētu atļauties iegādāties arī mazie ieguldītāji. Praktiski tas nozīmē noteikt obligācijas nominālvērtību nevis, piemēram, 100 000 eiro, bet mazāku, mūsu gadījumā tie ir 1000 eiro. Tas noteikti ir lielāks administratīvais darbs, bet mūsu vīzija bija sniegt iespēju mazajiem ieguldītājiem atbalstīt vietējo ekonomiku, par to nopelnot drošus procentu maksājumus. Par nākotnes laidieniem vēl jālemj, jo ir atšķirība, vai obligāciju emisijas tiek veiktas vietējā tirgū vai kā eiroobligācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja enerģijas potenciāls Latvijā pašlaik netiek izmantots, taču perspektīvā vējš kļūs par būtisku spēlētāju enerģētikas sektorā un varēs aizstāt elektroenerģijas importu, tādējādi paaugstinot valsts energodrošību.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Latvijas vēja parki valdes priekšsēdētājs Jānis Urtāns. Viņš norāda, ka iecerēto vēja parku izveide Latvijā prasa ne tikai daudz pūļu un zināšanu, lai varētu iegūt attiecīgās atļaujas, bet arī izskaidrošanas darbu.

Kāda ir pašreizējā situācija ar vēja parku izveidi valsts mežos?

Saskaņā ar 2023. gada 28. novembra Latvijas valdības lēmumu SIA Latvijas vēja parki ir piešķirtas astoņas teritorijas ar kopējo platību 39 941 ha, lai tajās uzstādītu elektroenerģijas ģenerācijas jaudas 800 MW apmērā (aptuveni 120 vēja staciju torņi ar vienas turbīnas jaudu līdz 8MW). Ir noteiktas astoņas vēja parku lokācijas vietas — divas Kurzemē (Ventspils 1 un Ventspils 2) , divas — Vidzemē (Limbaži un Valmiera- Valka), divas Vidzemē - Zemgalē (Ogre- Aizkraukle- Bauska un Bauska - Ķekava - Ogre) un divas Latgalē (Balvi- Ludza un Augšdaugava).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot pārdomātas investīcijas, kabelizējot elektropārvades līnijas, ir izdevies samazināt elektroenerģijas atslēgumu skaitu vairāk nekā trīs reizes no 40 000 līdz 13 000 – 14 000 gadā, turklāt perspektīvā līnijas kļūs vēl noturīgākas pret tīkla bojājumiem, kurus var nodarīt gan daba, gan arī cilvēciskais faktors.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. Viņš norāda, ka pašlaik būtiskākais izaicinājums ir nevis inflācija, bet gan aizvien pieaugošās izkliedētās elektroenerģijas ģenerācijas jaudas un arī iecerētā virzība uz autotransporta elektrifikāciju.

Kādā stāvoklī Latvijā ir elektroenerģijas pārvades un sadales tīkli, jo īpaši, ja Eiropas Savienība un arī Latvija virzās uz elektrifikāciju?

Lai nebūtu subjektīvs skatījums par elektroenerģijas sadales tīklu stāvokli, tad šie tīkli gan no to drošības, gan tehniskajiem, gan ekonomiskajiem parametriem jāsalīdzina visās trijās Baltijas valstīs, kurām ir kopīga pagātne un šo tīklu izveides laiks, kā arī tieši tāds pats tehniskais risinājums un ir līdzīga ekonomiskā situācija. Latvijā esošie tīkli salīdzinājumā gan ar ziemeļu, gan arī dienvidu kaimiņiem izskatās salīdzinoši labi. Viens no drošības parametriem ir nepārtraukta elektroenerģijas piegāde, kuru raksturo tādi parametri kā SAIDI un SAIFI, kas parāda, cik reizes vidēji gadā un cik minūtes vidēji gadā klients paliek bez elektroenerģijas. Abos šajos rādītājos Latvijas tīkliem ir līdzīgi vai labāki rādītāji (tie svārstās gadu no gada). Taču kopumā varam teikt, ka Latvijā atslēgumu skaits ir mazāks un klienti bez elektrības vidēji dzīvojuši īsāku laiku nekā Igaunijā vai Lietuvā. Protams, nekas nestāv uz vietas un visi gan Latvijā, gan Igaunijā un Lietuvā meklē iespējas, kā samazināt elektroenerģijas padeves atslēgumu skaitu un kā samazināt minūšu daudzumu, kurās nav iespējams piegādāt elektrību. Latvijā, piemēram, kailvadi pakāpeniski tiek aizstāti ar gaisa vai zemē ieraktu vadu kabeļu līnijām. Kopš 2022. gada līniju rekonstrukcijās vairs netiek izmantoti kailvadi, un pašlaik 65% visa tīkla ir kabelizēti. Mērķis ir līdz 2031. gadam kabelizēt visu zemsprieguma tīklu. Protams, pazemes kabeļu izmaksas ir divas līdz trīs reizes augstākas nekā gaisa vadu kabeļu līniju ierīkošana, tāpēc, lai tīkla attīstības izmaksas saglabātu optimālas, variējam ar abiem šiem risinājumiem. Rezultātā Sadales tīkla līnijas jau ir kļuvušas un kļūs vēl noturīgākas pret tīkla bojājumiem, kurus var nodarīt gan daba, gan arī cilvēciskais faktors, tādējādi arī mazāk elektroenerģijas atslēgumu un īsāks laiks bez šī būtiskā energoresursa patērētājiem. Interesanti, ka pēdējos gados no Latvijas vairākkārt esam braukuši palīdzēt novērst bojājumus Igaunijas elektroenerģijas sadales tīklā. Protams, pilnībā novērst elektroenerģijas padeves traucējumus pagaidām nav iespējams, taču virzība uz to visu laiku notiek.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") atbalsta instrumentu jaunie darījumi pirmajā pusgadā veidoja 190 miljonus eiro, kas ir par 51% vairāk nekā 2023.gada pirmajā pusgadā, teikts "Altum" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Tostarp finanšu instrumentu jauno darījumu apmērs pirmajā pusgadā bija 188 miljoni eiro, kas ir par 52,8% vairāk. Pirmajā pusgadā atbalstīti 3976 jauni projekti.

Tostarp aizdevumi pirmajā pusgadā izsniegti 100 miljonu eiro apmērā, kas ir par 82% vairāk, garantijas izsniegtas 59 miljonu eiro apmērā, kas ir par 10% vairāk, bet ieguldījumi riska kapitāla fondos bija septiņu miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 23%. Zemes fonda darījumi veikti 22 miljonu eiro apmērā, kas ir pieaugums 3,8 reizes.

Paziņojumā biržai teikts, ka "Altum" atbalsta instrumentu portfelis 2024.gada 30.jūnijā bija 1,126 miljardi eiro, kas ir pieaugums par 2% salīdzinājumā ar 2023.gada 31.decembri. Tostarp finanšu instrument bruto portfelis bija 1,123 miljardi eiro, kas ir pieaugums par 9% salīdzinājumā ar 2023.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Altum ceturkšņa peļņa sasniegusi 5,808 miljonus eiro

Db.lv, 30.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") šogad pirmajā ceturksnī guvusi 5,808 miljonu eiro peļņu, kas ir par 49,3% vairāk nekā gadu iepriekš, teikts "Altum" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Altum" bruto portfelis 2024.gada 31.martā bija 1,141 miljards eiro, no kura finanšu instrumentu portfelis bija 1,074 miljardu eiro apmērā, ko veido 35 933 projekti.

Tostarp garantiju portfelis marta beigās bija 483 miljoni eiro ar kopumā 28 063 līgumiem, aizdevumu portfelis - 384 miljonu eiro apmērā ar kopumā 6547 līgumiem, ieguldījumi riska kapitāla fondos bija 97 miljoni eiro ar kopumā 208 fonda finansētiem projektiem, bet Zemes fonds bija 110 miljonu eiro apmērā ar kopumā 1115 darījumiem.

Šogad pirmajā ceturksnī "Altum" finanšu instrumentu portfelis pieaudzis par 41 miljonu eiro pēc apjoma un par 1,8% jeb 622 projektiem pēc projektu skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") šogad pirmajā pusgadā guvusi 12,808 miljonu eiro peļņu, kas ir par 61,3% vairāk nekā gadu iepriekš, teikts "Altum" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Altum" bruto portfelis 2024.gada 30.jūnijā bija 1,123 miljardi eiro, no kura finanšu instrumentu portfelis bija 1,12 miljardu eiro apmērā, ko veido 36 814 projekti.

Tostarp garantiju portfelis jūnija beigās bija 496 miljonu eiro apmērā ar kopumā 28 709 līgumiem, aizdevumu portfelis - 416 miljonu eiro apmērā ar kopumā 6748 līgumiem, ieguldījumi riska kapitāla fondos bija 92 miljoni eiro ar kopumā 209 fondu finansētiem projektiem, bet Zemes fonds bija 116 miljonu eiro apmērā ar kopumā 1148 darījumiem.

Šogad pirmajā pusgadā "Altum" finanšu instrumentu portfelis pieaudzis par 89 miljoniem eiro pēc apmēra un par 4,3% jeb 1503 projektiem pēc projektu skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

FOTO: Atklāta pārbūvētā 330 kV elektropārvades līnija Valmiera-Tsirguliina

Db.lv, 14.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta pārbūvētā 330 kV elektropārvades līnija Valmiera (Latvija) – Tsirguliina (Igaunija), informē AS Augstsprieguma tīkls.

Jaunā līnija un pērn pārbūvētā elektrolīnija Valmiera – Tartu ir būtiska infrastruktūra daļa, lai nodrošinātu Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu. Nozīmīgo projektu Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) īstenojis sadarbībā ar pilnsabiedrību "Empower un Leonhard Weiss". Projekta finansējums sasniedz 14 miljonus EUR, ko 75% apmērā līdzfinansē no Eiropas Savienības Infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

Eiropas Komisijas enerģētikas komisāres Kadri Simsones un Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta (ENER) vārdā atzinību par šī nozīmīgā projekta īstenošanu Latvijas un Igaunijas pārvades sistēmas operatoriem – AST un Elering pauda ENER Infrastruktūras un reģionālās sadarbības juridiskais un politikas speciālists Hugo Evangelista: "Baltijas sinhronizācijas projekts tā nozīmības un neatliekamības dēļ ir viena no prioritātēm ES dienaskārtībā jau vairāk nekā 12 gadus. Par to liecina nozīmīgais ES Padomes un Eiropas Komisijas atbalsts –politiskās deklarācijas un tehniskais atbalsts, un, kas nav mazāk svarīgi, arī finansiāls atbalsts, kas pārsniedz 1,2 miljardus eiro. Baltijas jūras reģionā, iespējams, ir izveidojušās visspēcīgākās tradīcijas reģionālajā sadarbībā enerģētikas jomā, un Baltijas valstis ir piemērs priekšrocībām, ko tāda sadarbība sniedz. Vēl tikai pirms 15 gadiem Baltijas valstis un Somija bija pilnībā izolētas no Eiropas energotīkla un pilnībā atkarīgas no Krievijas. Šodien mēs atrodamies reģionā, kas ir ļoti labi savienots gan gāzes, gan elektrības jomā, nodrošinot energoapgādes drošību. Mēs esam tuvu noteiktajam sinhronizācijas datumam 2025. gada februārī, kas ir gandrīz par gadu agrāk nekā iepriekš plānots un kas ir iespējams tikai pārvades sistēmas operatoru nozīmīgo centienu dēļ".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar līguma noslēgšanu ar AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") darbu sācis publiskā iepirkumā izvēlētais iespējkapitāla fonda pārvaldnieks "Flycap", informē "Altum".

Fonda kopējais kapitāls būs 41,3 miljoni eiro, ko veido publiskais finansējums 24,8 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un "Altum" resursiem, un privāto investoru piesaistīts kapitāls 16,5 miljoni eiro, ko piecu gadu periodā ieguldīs perspektīvos uzņēmumos.

Kā norāda "Altum", "Flycap" investīciju stratēģija paredz investīcijas izaugsmes stadijas uzņēmumos mezanīna aizdevuma veidā, vienā uzņēmumā investējot līdz pat četriem miljoniem eiro. Fonds uzsāks investēšanu uzņēmumos, tiklīdz būs piesaistījis vismaz 50% no nepieciešamā privāto investoru finansējuma, kam jānotiek ne vēlāk kā desmit mēnešu laikā pēc līguma ar "Altum" parakstīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atceļ finansējuma ierobežojumus energoefektivitātes projektiem uzņēmējdarbībā

LETA, 03.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien nolēma atcelt finansējuma ierobežojumus energoefektivitātes projektiem uzņēmējdarbībā.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka tādējādi tiks nodrošināts, ka finansējums ir pieejams, vadoties no pieprasījuma. Tiks paredzēts viens kopīgs finansējums visām atbalstāmām aktivitātēm - energoefektivitātes paaugstināšana, atjaunojam energoresursu tehnoloģiju izmantošanas, bezemisiju transporta iegāde - attiecīgi neizdalot katrai aktivitātei atsevišķu finansējumu.

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") pieejamais finansējums atbalsta sniegšanai kombinētā finanšu instrumenta veidā komersantu energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanai un bezemisiju transporta iegādei ir 75,75 miljoni eiro, tostarp energoefektivitātes paaugstināšanai - līdz 25,75 miljoniem eiro, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai - līdz 45 miljoniem eiro, bet bezemisiju transporta iegādei - līdz pieciem miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Paplašinās atbalsts elektroauto iegādei uzņēmējiem

Ilona Noriete, speciāli Dienas Biznesam, 19.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados visā Eiropā novērojams diezgan straujš elektroauto popularitātes pieaugums. To veicina dažādu Eiropas Savienības (ES) valstu īstenotās atbalsta programmas. Piemēram, Eiropā kopumā aizvadītajā gadā jaunu elektrisko automašīnu skaita pieaugums salīdzinājumā ar 2022. gadu sasniedza gandrīz 20%.

Arī Latvijā, pateicoties dažādiem atbalsta pasākumiem jaunu elektroauto iegādei iedzīvotājiem, e-auto pieprasījums šajā laikā ir krietni pieaudzis.

Turpretī, ja runājam par uzņēmējiem, ilgu laiku viņiem nekāda ievērības cienīga atbalsta mehānisma nebija. Tikai pērnā gada maijā valdība apstiprināja grozījumus ES Atveseļošanas fonda atbalsta programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei. Šis solis beidzot deva iespēju arī uzņēmējiem pretendēt uz atbalstu elektroauto iegādei. Savukārt šī gada 11. jūnijā tika izsludināta jau 7. atlases kārta finanšu attīstības institūcijas ALTUM sniegtajam atbalstam līdz 5000 vai 10 000 eiro apjomā programmas „Elektroauto iegādes garantija ar kapitāla atlaidi” ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pašlaik elektroenerģiju Latvijā siltuma ražošanā kā energoresursu centralizētās siltumapgādes kompānijas neizmanto, tad 2030. gadā elektroenerģijas īpatsvars siltumapgādē varētu sasniegt 2 TWh.

Šādu atzinumu forumā AC/DC Tech 2024 pauda AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons, balstoties uz Rīgas Tehniskās universitātes un Trinomics 2023. gadā veiktā pētījuma prognozēm. Viņš uzsvēra, ka, pieaugot zaļās elektroenerģijas ražošanas apjomiem, jau tuvākajā laikā tiks sasniegts teorētiskais līmenis, kad pavasara-vasaras sezonā atbilstošos laikapstākļos visas Latvijas patēriņu varēs nosegt tikai ar saules paneļos saražoto elektroenerģiju un pat vēl paliks pāri. Tas nozīmē, ka jāsabalansē elektrības ražošana un patēriņš. Vienlaikus jau uzstādītās un vēl plānotās saules elektrostacijas ģenerēs iespaidīgu elektroenerģijas apmēru, taču tikai dienā un tikai atbilstošos laikapstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Zemas īres mājokļi reģionos sildīs būvniecības tirgu

Māris Ķirsons, 19.07.2024

Pirmās divas ēkas Valmierā, kas tiek realizētas programmas ietvaros, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām būs gandrīz nulles enerģijas, piecu stāvu augstumā ar 120 dzīvokļiem.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemas īres maksas mājokļu būvniecība Latvijā varētu sildīt ne tikai būvniecības pakalpojumu sniedzējus, bet arī būvmateriālu ražotājus.

Finanšu institūcija ALTUM noslēgusi trīs jaunus līgumus par zemas īres maksas mājokļu būvniecību Bauskā, Tukumā un Jelgavā par kopējo summu 22 miljoni eiro.

„Patlaban vairākās pašvaldībās apstiprināti jau četri projekti par zemas īres maksas ēkām ar 314 dzīvokļiem, kur kopējā projektu summa pārsniedz 34 miljonus eiro, tostarp ALTUM finansējums 26,76 miljoni eiro,” skaidro ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. Viņš atzīst, ka interese par zemas īres maksas dzīvokļu mājām ir arī no Ventspils, Alūksnes, Cēsīm.

Valmierā sāk būvēt

Pirmās divas ēkas Valmierā, kas tiek realizētas programmas ietvaros, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām būs gandrīz nulles enerģijas, piecu stāvu augstumā ar 120 dzīvokļiem, ar kopējo dzīvojamo platību 7189,7 kvadrātmetri, no kuriem lietderīgā platība ir 87% jeb 6266 kvadrātmetri. Viena dzīvokļa vidējā platība ir 52 kvadrātmetri, savukārt īres maksa būs nedaudz vairāk kā pieci eiro kvadrātmetrā. Visi dzīvokļi būs ar pabeigtu iekšējo apdari. Projektu attīsta SIA Valmieras Namsaimnieks, savukārt būvēs SIA Monum, un to paredzēts realizēt līdz 2026.gada 31.martam. Kopējās projekta izmaksas ir 12,1 miljons eiro, no kuriem ALTUM aizdevums abām ēkām ir 11,61 miljons eiro, no kura pēc projekta īstenošanas iespējams atgūt līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām kā valsts atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sinhronā kompensatora stacijā Ventspilī uzstādīts sinhronais kompensators Latvijas energosistēmas stabilitātes nodrošināšanai.

Šis ir jau otrais Vācijas kompānijā "Siemens Energy" ražotais sinhronais kompensators Latvijai – pirmais ir uzstādīts AST apakšstacijā Grobiņā, bet trešo kompensatoru Līksnā paredzēts uzstādīt līdz gada beigām.

“Pieslēgšanās Eiropas elektroenerģijas tīklam sagatavošanās darbi norit saskaņā ar plānu. Faktiski mēs apsteidzam pašu nosprausto grafiku, tomēr būtiskākais, kas paliek aiz priekškara, ir tas apjomīgais darbs, kas daudzu gadu garumā notiek visas Baltijas mērogā, lai mēs nākamā gada sākumā varētu tehniski atslēgties no BRELL tīkla. Paldies visiem ekspertiem, kuri ik dienas strādā pie tā, lai pārslēgšanās noritētu bez aizķeršanās,” norāda Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde pirmdien plkst.10 ir traucēta apmēram 37 000 sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem, informēja kompānijā.

Uzņēmumā norāda, ka plašākie traucējumi joprojām ir Jelgavas, Tukuma, Olaines un Dobeles novadā. Pieaug arī bojājumu pieteikumu skaits no klientiem.

Elektrotīkla bojājumi notiek ne tikai "Sadales tīkla" infrastruktūrā, bet arī AS "Augstsprieguma tīkls" pārvaldītajās 110 kilovoltu elektrolīnijās.

Daudzviet bojājumi ir sarežģīti - ir lauzti un uz gaisvadiem uzkrituši lielie koki, vietām vējš lauzis arī elektrības stabus, norāda uzņēmumā.

"Sadales tīkla" operatīvie darbinieki papildus piesaistītie darbuzņēmēji turpina strādāt, lai elektroapgādi atjaunotu iespējami drīz. Pie bojājumu novēršanas stihijas skartajās teritorijās strādā apmēram 300 speciālistu. Kur tas iespējams, elektroapgāde klientiem tiek tūlītēji atjaunota pa saistītajām elektrolīnijām - vēl pirms bojājumu novēršanas dabā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Atjaunots kriminālprocess Kurzemes finiera pārņemšanas lietā

Jānis Goldbergs, 28.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju 10 gadus pēc Kurzemes finiera pārņemšanas tā bijušajam valdes priekšsēdētājam Dzintaram Odiņam ir izdevies panākt kriminālprocesa atjaunošanu. Viņš savā iesniegumā policijai apsūdz Stiga RM īpašnieku Andri Ramoliņu reiderismā, bet Dienas Biznesa pamatinterese šajā lietā ir par iespējamu PVN shēmu, maksātnespējas administratora, Hipotēku un zemes bankas (ALTUM) un VID amatpersonu iesaisti pasākumā, kas, iespējams, noved pie valsts līdzekļu zaudēšanas.

Vairāk nekā gads Dz. Odiņa dzīvē ir aizvadīts gaidot uz izmeklētāju rīcību, tomēr šī gada sākumā izrādās, ka process tiek izbeigts un tiek pasludināts par nepārsūdzamu. Odiņam to izdodas pārsūdzēt un kriminālprocesu lietā atjauno, tomēr tas patiesībā ir stāsta noslēgums. Stāsts par to, kādēļ izmeklēšana notiek sākas pirms 10 gadiem.

Reiderisms par valsts naudu? 

2021. gada novembrī Dienas Biznesā publicējām interviju Pēc būtības tika realizēts reiderisms!...

Rakstu sērijas vēsture

2021. gada novembrī Dienas Biznesā publicējām interviju “No Gazeles balvas līdz slēgtiem bankas kontiem” ar Kurzemes finiera bijušo īpašnieku Dzintaru Odiņu, kurš tikai pēc 7 gadu pauzes bija apjēdzis uzņēmumā notikušo. Intervijā paustais par Stiga RM veikto Kurzemes finiera pārņemšanu un tā īpašnieka Andra Ramoliņa darbībām bija stāsts par divu uzņēmēju strīdu, kurā no medija viedokļa ir interese par diviem sabiedriski nozīmīgiem jautājumiem. Pirmkārt, bija reiderisma fakts vai nē? Otrkārt, vai aizdomām par nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanu un iespējamu maksātnespējas administratora, VID un Hipotēku un zemes bankas (ALTUM) līdzdalību ir pamats? Trīs gadi kopš intervijas ir pagājuši un skaidrības tik un tā nav. Dienas Biznesa izziņas iespējas bija izsmeltas un visas atbildes saturēja norādi uz kaut kādiem noslēpumiem. Proti, atbildes no visām instancēm nesniedza skaidrību vai lieta ir tīra un pēc būtības norādīja, ka “rakties” jābeidz. Ja pats Dz. Odiņš neturpinātu cīņu par savu taisnību, visticamāk, ka cerības gūt skaidrību tā arī nerastos. Par to pēc Gazeles sāgas.

Gazeles sāga – zudušie kredīti

Mūsu nezūdošās intereses pamats ir fakts, ka Kurzemes finieris saņēma Dienas Biznesa balvu Gazele 2012 pēc darbinieku skaita pieauguma 2011. gadā. Līdz Dz. Odiņa intervijai Dienas Biznesam 2021. gadā, kopš 2014. gada, publiskajā telpā figurēja vien A. Ramoliņa versija par uzņēmuma pārņemšanu, kas vēstīja vien to, ka viss ir likumīgi, pareizi un vēl, ka uzņēmuma darbinieki paglābti no maksātnespējīga saimnieka. Detalizēti šis viedoklis atrodams Kuldīgas pašvaldības interneta vietnē.

Līdz 2014. gadam uzņēmuma īpašnieks bija Dzintara tēvs Dainis Odiņš, bet pats Dzintars bija Kurzemes finiera valdes priekšsēdētājs. 2021. gadā abi bija parādos un Dz. Odiņš apgalvoja Dienas Biznesam, ka viņam ir grūtības atvērt kontu Latvijas bankās, kas pēc viņa domām ir fiktīva parāda izveidošanas sekas pēc uzņēmuma maksātnespējas procesa noslēguma. Kurzemes finieris līdz 2012. gadam ņēma kredītus Zemes un hipotēku bankā (šobrīd Altum), gan iekārtām, gan koku žāvētavai, katlu mājai, utt. “Protams, bijām ambiciozi, gribējām augt strauji, radīt darba vietas, eksportēt. Atskatoties, varbūt jāsaka, ka pārāk ambiciozi, taču īstu kļūdu nebija, viss bija izplānots pareizi,” tā iepriekš intervijā Dz. Odiņš. Pirmais kredīts bijis miljonu vērts, otrs tāpat miljonu, bet noslēgumā uzņēmuma kredītsaistības tuvojās trīs miljoniem. No lobskaidas tirgošanas uzņēmums pārgāja uz finiera līmēšanu, tomēr tas notika 2008. gadā, kas ar šodienas zināšanām visiem sagādāja problēmas. Brīdī, kad Kurzemes finieris saņēma Gazeles balvu, tas jau bija strādājis divus gadus ar pamatīgiem zaudējumiem. Odiņš cerēja uz labākiem laikiem. 2014. gada vidū viņš saprata, ka jāmeklē investors ar “dziļākām kabatām”. Izskatot dažādus piedāvājumus viņš sastapis A. Ramoliņu, kurš esot izrādījis “pretīmnākšanu un sapratni”. Pret STIGA RM 2014. gadā jau bijis neliels parāds – 65 tūkstoši eiro, bet tādu Odiņam nav trūcis.

“Bija arī nelieli parādi pret citiem bērza finierkluču piegādātājiem, taču viņi, apzinoties tirgus situāciju, izturējās ar sapratni,” intervijā stāstīja Dz. Odiņš. Jāpiebilst, ka šis fakts ir būtisks izskatot vēlākos notikumus, lai apzinātos kopējo uzņēmuma kreditoru pulku. Pēc Dz. Odiņa teiktā A. Ramoliņš sākotnēji piedāvājis ienākt Kurzemes finiera daļā ar 60%, 40% atstājot Odiņu ģimenei, līdztekus sarunās izrādījis interesi par procesiem uzņēmumā un kā topošais partneris visu arī uzzinājis. STIGA RM Kurzemes finierim arī piegādājis kokus par 83 tūkstošiem eiro, kas esošo parādu palielināja. Līdztekus abi viesojušies pie jurista Mārtiņa Krūma. Kad visa informācija par uzņēmuma stāvokli bija nodota topošajam partnerim, pienākusi vēstule par parāda atmaksu STIGA RM, bet jau drīzumā arī tiesas paziņojums par maksātnespējas ierosināšanu. “Mans topošais partneris un investors ir ierosinājis pret mani maksātnespēju,” ievadstāstu 2021. gadā noslēdza Dz. Odiņš.

Kurzemes finieris pēc maksātnespējas

Jāteic saistošākā daļa sākas pēc maksātnespējas pasludināšanas un nu jau 10 gadus vecu notikumu pārbaudei ir nepieciešami dokumenti un izmeklēšanas. Fakts, ka pēc vēstules par maksātnespēju 2014. gada oktobra vidū viss notika ļoti ātri, to pasludināja 15. novembrī. Ieradies maksātnespējas administrators - Andris Bērziņš un banka nomainījusi apsardzi. STIGA RM uzreiz kļuvusi par uzņēmuma nomnieku. Uzreiz pēc maksātnespējas, jau 2014. gada novembrī! Jau 2015. gada februārī STIGA RM kļuva par visas uzņēmuma mantas īpašnieku, izpērkot bankas cesijas no Zemes un hipotēku bankas (Altum). Līdz ar maksātnespējas administratora ierašanos Kurzemes finierī ieradies arī STIGA RM pārstāvis, kurš vēlāk kļuvis par ražošanas direktoru. Pēc Kurzemes finiera cesiju pārdošanas STIGA RM Dz. Odiņš tomēr nonācis pamatīgos parādos, kas visticamāk ir galvenais iemesls, kādēļ cilvēks vēl desmit gadus vēlāk turpina cīnīties par savu taisnību. Parāds izrādījies gan bankai, gan juristam Mārtiņam Krūmam. No visa šī saīsinātā stāsta jau 2021. gadā izrietēja vairāki jautājumi. Pirmkārt, vai Ramoliņš Odiņu ir vienkārši piemānījis vai tomēr uzņēmuma pārņemšana būtu uzskatāma par reiderismu, kas tiešā veidā ir gandrīz nepierādāms fakts, jo eksistē tikai mutvārdu vienošanās. Otrkārt, vai Zemes un hipotēku banka pārdodot cesijas bija tiesīga tās tirgot bez izsoles, jo bez STIGA RM eksistēja vēl citi kreditori, kuri neko nesaņēma, bet notika tieši šāds darījums. Kā Dz. Odiņš paliek parādā Mārtiņam Krūmam 200 tūkstošus eiro un kādēļ? Visbeidzot paliek arī viena nepārdota cesija un Odiņš vēl ir parādā bankai. “Prasība ir solidāri arī pret manu tēvu,” par bankas parādu saka Dz. Odiņš, piebilstot, ka šādu summu nopelnīt mūža laikā nevarot, tādēļ cīnīsies par taisnīgu atrisinājumu.

Jācīnās ir pašam

Visi Dienas Biznesa jautājumi gan Altum, gan Finanšu ministrijai kā pārveidotās bankas pārraugam, gan citiem beidzās ar faktisku atrunāšanos, ko piesedza ar komercnoslēpumu un attaisnoja ar tiesībām izvēlēties valstij lētāko risinājumu. Arī atbildes uz jautājumiem Valsts ieņēmumu dienestam par Kurzemes finiera PVN parādiem 2014. gadā un 2015. gadā īpašu skaidrību nevieš un nav skaidrs vai viss pasākums summā Latvijas valstij tiešām bijis izdevīgs, nerunājot par iespējamiem likumpārkāpumiem. Aptuveni gadu pēc intervijas, Dz. Odiņš uzrakstījis iesniegumu Valsts policijas Galvenajai Kriminālpolicijas pārvaldei par uzņēmuma aktīvu izkrāpšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Policija pieņēma izskatīšanai Dz. Odiņa norādītos faktus. Proti, ka Altum ir 100% valsts kapitālsabiedrība un rīkojas ar publiskiem līdzekļiem un pamatprasība pret Kurzemes finieri ir aptuveni 3,35 miljoni eiro. Savukārt, pārdošanas darījumā 2015. gada 13. februārī parādās summas, kas par īpašumiem jāsamaksā ieskaita veidā. Pirmkārt, par virkni nekustamo īpašumu 322 tūkstoši eiro, bet par kustamo mantu pirkuma cena 1,86 miljoni eiro un PVN summa 391 tūkstotis. Vēl ir prasījuma tiesības pret citiem debitoriem. Kopējā pirkuma vērtība ir 2,19 miljoni eiro un PVN 391 tūkstotis eiro, kuru vēlāk atgūst no VID. Faktiski forma – ieskaita veidā nozīmē, ka STIGA RM neveicot pirkuma maksājumus kļūst par publiskas mantas turētāju, turklāt izsole par šādu pārdošanas procesu netika rīkota, ko visticamāk, pēc dokumentiem spriežot, nokārtojis maksātnespējas administrators Andris Bērziņš. Dz. Odiņš iesniegumā policijai norāda, ka uzskata, ka starp A. Bērziņu un VID amatpersonām visticamāk pastāvējusi vienošanās par šādu procesa organizēšanu. Tāpat viņš uzskata, ka Altum vecākais jurists Aivis Brūders ir nepamatoti cedējis vairumu bankas prasību pret Kurzemes finieri, kuru vērtība pārsniedz 3 miljonus eiro. Tas, ka Dz. Odiņš lūdz izmeklēt naudas izcelsmi, kas tērēta prasījuma tiesību iegūšanai jau padara lietu saistošu, jo STIGA RM gada pārskati atbilstošā laika periodā nav tik spīdoši, lai nomaksātu 2,19 miljonus eiro un vēl PVN. Tostarp iesniegums satur informāciju par iespējamu PVN shēmu par jau minēto summu, kur Dz. Odiņš norāda, ka VID kā nodrošinātais kreditors nodokļu parādu piedziņas direktores personā ir atteicies no nodokļu maksājumu ieņēmumiem valsts labā. Kopumā iesniegums policijā lūdz izmeklēt reiderisma gadījumu, publisko līdzekļu izsaimniekošanu un administratora manipulācijas, prasot ierosināt kriminālprocesu pēc virknes Krimināllikuma pantiem un 2023. gada 17. aprīlī tiek ierosināts kriminālprocess. Visi citi Dz. Odiņa centieni vai sūdzības KNAB, Finanšu ministrijā nesasniedza viņa cerēto mērķi atklāt kādus ar lietu saistītus faktus gluži tāpat kā tas neveicās Dienas Biznesam. VID solīja veikt pārbaudi. Pēc procesa ierosināšanas Dienas Bizness pārtrauca saziņu ar Dz. Odiņu, jo norit policijas izmeklēšana un nav jēgas mēģināt uzzināt to, ko nevar uzzināt.

Kriminālprocesu izbeidz un atjauno

Pusotrs gads Dz. Odiņa dzīvē ir pagājis gaidot uz aktīvu izmeklēšanu, kas ir izrādījusies ļoti neaktīva. Proti, līdz 2023. gada 23. novembrim aktīvā lietā faktiski nekas nav darīts un beigās, tā liecina atbildes Odiņam un viņa advokātam, kriminālprocess tiek izbeigts pat īsti nepaskaidrojot kādēļ. Visā sarakstē ar izmeklētājiem un prokuroriem, interesantākā ir Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurora E. Kristovska atbilde Dz. Odiņa advokātam par kriminālprocesa izbeigšanu 2024. gada 16. janvārī. Proti, sūdzētājs nemaz nav jāinformē par iemesliem, kādēļ process izbeigts. Turklāt tas viss vairs nav pārsūdzams. Kristovska vēstules galvenā jēga ir uzrakstāma dažos vārdos, kā, piemēram, “process ir izbeigts, Odiņu par to nebija jāinformē, lēmums nav pārsūdzams,” lai arī prokurors bija aprakstījis to divās A4 formāta lapās. Cita starpā minētais prokurors bija pamanījies saputrot par ko īsti runā, vienā vēstulē domājamā Odiņa vietā rakstot Ramoliņš, lai arī pēdējā pieminēšana saziņā, kopsakarībās lūkojot, izskatās absolūti nevietā. Kopumā gadu ilgo izmeklēšanu un uzraugošā prokurora atzinumu var vērtēt kā īpaši paviršu, jo nav nekādu liecību, ka izmeklēšanas darbības vispār būtu veiktas. Dz. Odiņš tomēr ir saņēmies un pārsūdzējis lēmumu Kurzemes tiesu apgabala prokuratūrā un kā izrādās nepārsūdzamais lēmums tomēr tiek atcelts. “Šajā atbildē ietvertais nolēmums, atzīt uzraugošā prokurora atbildi par nepamatotu, kā arī uzdot kriminālprocesa izbeigšanas pamatotības pārbaudi, nav pārsūdzams,” 2024. gada 15. februārī Dz. Odiņa advokātam raksta apgabala prokurore E. Nelma. Jau šā gada 21. martā policijas izmeklētājas Līgas Zemes izbeigtais kriminālprocess ir atjaunots un to turpinās tajā pašā Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirknī, bet cita izmeklētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārkārtas desinhronizācija no BRELL tiek uztverts kā pietiekami būtisks risks, tāpēc Baltijas valstis ir gatavas arī šādam scenārijam, norāda Rolands Irklis, AS Augstsprieguma tīkls (AST) valdes priekšsēdētājs.

Principā mēs apzināmies, ka Krievija varētu situāciju eskalēt un vienpusēji atslēgt Baltijas valstis no BRELL tīkla ātrāk, nekā tas šobrīd paredzēts, neslēpj R.Irklis, norādot, ka pašlaik Baltijas valstu sinhronizācija ar Eiropas tīkliem plānota 2025. gada februārī jeb gandrīz gadu agrāk, nekā plānots sākotnēji. Šāds lēmums pieņemts pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, teic R.Irklis, uzsverot, ka tehniski Baltijas energosistēmas sinhronizācijai ir gatavas jau šobrīd. Tas gan varētu nozīmēt papildu izmaksas balansēšanas jaudu nodrošināšanas dēļ, taču mēs esam gatavi, teic AST valdes priekšsēdētājs.

Jau vairākus gadus AST strādā pie Baltijas energosistēmas sinhronizācijas ar Eiropas tīkliem. Kā šobrīd veicas ar šī projekta īstenošanu - kad mēs beidzot būsim gatavi atslēgties no BRELL loka?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mierā stāvēt ir iet atpakaļ

Reinis Bērziņš, Attīstības finanšu institūcijas ALTUM valdes priekšsēdētājs, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jo straujāk Eiropā un pasaulē uz priekšu brauc ilgtspējas vilciens, jo mazāk uzņēmumiem ir iespējams jēdzienus “ilgtspēja”, “energoefektivitāte”, “zaļā domāšana” neattiecināt uz sevi.

Ilgtspējas ekspertu izmantotais sauklis “mainies vai mirsti” kļūst arvien reālāks. Kāpēc? Piemēram, lielie Eiropas un pasaules uzņēmumi, domājot par klimata neitralitāti, izvēlas piegādātājus, kas mērķtiecīgi samazina CO2 izmešus. Tas ir risks Latvijas uzņēmējiem, kuri ir daļa no piegādes ķēdēm, bet vēl nav veikuši tehnoloģiju vai procesu uzlabojumus. Tie, kas šodien neiegulda ilgtspējā, faktiski kāpjas atpakaļ savā konkurētspējā.

Lai tā nebūtu vien biedēšana ar konkurētspējas zaudēšanu, uzņēmējiem no valsts puses ir pieejamas vairākas valsts atbalsta programmas, lai ielēktu šajā strauji braucošajā vilcienā. Viena no šādām programmām ir Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda līdzfinansēta programma uzņēmumu energoefektivitātei, kurā vesela virkne projektu jau ir pabeigti, un tas ļauj arī ieskatīties, kā dzīvē darbojas šis atbalsts. Pasteidzoties cipariem pa priekšu – viens no klientiem, mēbeļu ražošanas uzņēmuma “Bolderāja serviss” vadītājs Valdis Krauklis mums atzina, ka pirmo mēnesi pēc saules parka projekta realizācijas ieraugot, ka pilna elektroenerģijas pašizmaksa ir 2,6 centi par kilovatu, juties kā pasakā. Saules parks uzņēmumam saražo pusi no pašpatēriņam nepieciešamās elektroenerģijas, turklāt kapitāla atlaide pilnībā nodzēsa ALTUM aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmierā svinīgi uzsākta divu zemas īres maksas mājokļu būvniecība, saņemot atbalstu no finanšu institūcijas ALTUM. Kopējās projekta izmaksas ir 12,1 miljons eiro, no kuriem ALTUM aizdevums abām ēkām ir 11,61 miljons eiro, no kura pēc projekta īstenošanas iespējams atgūt līdz 30% no projekta attiecināmajām izmaksām kā valsts atbalstu.

Zemas īres maksas namu programma Latvijā tiek īstenota pirmo reizi, ņemot par piemēru citās Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Vācijā, Austrijā, Polijā un citur, veiksmīgi realizētos projektus jau vairāk nekā 100 gadu garumā. Programmas mērķis ir veicināt reģionos mājokļu pieejamību tām ģimenēm, kas nevar atļauties īrēt dzīvokli par tirgus noteiktajām cenām.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis: “Latvijā ir akūta mājokļu pieejamības problēma, kas būtiski ietekmē tautsaimniecības attīstību un valsts labklājības celšanos. Vislielākais mājokļu trūkums ir reģionos ar pieaugošām un konkurētspējīgām nodarbinātības iespējām. Problēmas risināšanai svarīga ir arī kvalitatīvu un energoefektīvu īres platību piedāvājuma palielināšana par pieejamām cenām. Nepietiekamais piedāvājums traucē uzņēmējdarbībai nodrošināt nepieciešamos darbiniekus un speciālistus, tāpēc, ieviešot programmu, tiek risināts vēl viens būtisks šķērslis reģionu ekonomikas attīstībai. Esam ļoti gandarīti, ka pirmais projekts tiek realizēts tieši Valmierā, kas ar savu piemēru jau pierādījusi, ka šāda pieeja Latvijā labi strādā. Valmierā pašvaldības programmas ietvaros pirms vairākiem gadiem ekspluatācijā jau tika nodotas divas zemas īres maksas ēkas, kurās dzīvokļiem ir milzīgs pieprasījums gan atrašanās vietas, gan kvalitātes dēļ”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Altum noslēgti pirmie darījumi zemes izpirkšanai zem daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām

Db.lv, 03.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija ALTUM noslēgusi pirmos divus līgumus par aizdevuma piešķiršanu valsts atbalsta programmā atsavināmās zemes izpirkšanai zem daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām.

Abas daudzdzīvokļu ēkas atrodas Saulkrastos.

Viens no darījumiem paredz zemes izpirkšanu zem astoņu dzīvokļu ēkas, kur visi īpašumi pieder fiziskām personām. Projekta kopējā summa ir 27 tūkstoši eiro, tostarp iedzīvotāju līdzdalība veido aptuveni 14 tūkstošus eiro, savukārt ALTUM aizdevums – nepilni 13 tūkstoši eiro. Ikmēneša maksājums no visiem dzīvokļiem kopumā ir nedaudz virs 70 eiro, kas ir nepini 9 eiro vienam dzīvoklim.

Otrs darījums arī noslēgts par daudzdzīvokļu mājas Saulkrastos zemes izpirkšanu, kurā atrodas 22 dzīvokļi, no kuriem viens pieder pašvaldībai. Projekta kopējās izmaksas ir 34 tūkstoši eiro, un tā izmaksas pilnībā sedz ALTUM aizdevums. Šajā darījumā ikmēneša maksājums visiem dzīvokļiem kopā ir aptuveni 190 eiro, kas ir aptuveni 9 eiro vienam dzīvoklim. Aizdevums piešķirts uz 20 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Baltijas energosistēma ir gatava jebkurā brīdī pāriet izolētā darbībā no BRELL loka

LETA, 14.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visa Baltijas energosistēma ir faktiski gatava jebkurā brīdī pāriet izolētā darbībā no Krievijas kontrolētā BRELL loka, intervijā sacīja AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunais valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš norādīja, ka Krievijas provokācijas saistībā ar atslēgšanos no BRELL loka līdz 2025.gada februārim vērtē kā reālu scenāriju.

"Apzināmies, ka var notikt arī kaut kas negaidīts no kaimiņvalstu puses, var tikt iniciēta ārkārtas desinhronizācija no BRELL tīkla, kā rezultātā mums būs paātrināti jāpāriet uz sinhronizāciju ar Eiropas Savienības (ES) tīkliem. Mēs apzināmies, ka tāda iespēja pastāv, un mēs šiem scenārijiem esam gatavi," sacīja Irklis.

AST valdes priekšsēdētājs norādīja, ka ārkārtas desinhronizācijas gadījumā būs jādarbina infrastruktūra, kas pieejama ES un jābalansē tīkls.

Runājot par elektrības pieejamību gadījumā, ja Krievija Latviju priekšlaicīgi atslēdz no BRELL tīkla, Irklis sacīja, ka ģenerējošās jaudas ir pietiekamas, īpaši Latvijā, kur ir gan hidroelektrostacijas, gan termoelektrocentrāles. Tāpat visai Baltijai ir labi starpsavienojumi ar Somiju, Zviedriju un Poliju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Darbs pie atslēgšanās no Krievijas kontrolētā BRELL loka notiek atbilstoši grafikam

LETA, 27.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbs pie Baltijas valstu energosistēmu atslēgšanas no Krievijas kontrolētā BRELL loka notiek atbilstoši grafikam, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

"Viss rit pēc grafika un nav nekādu pazīmju, ka varētu būt kādas problēmas vai aizķeršanās," sacīja ministrs.

Savukārt, jautās, vai Latvija rēķinās arī ar iespējamām Krievijas provokācijām, tai, piemēram, agrāk, nekā plānotajā 2025.gadā, atslēdzot valstis no BRELL tīkla, Melnis atbildēja, ka šāda iespēja tiek pieļauta. "Tā ir realitāte. Mēs apzināmies, ka tā varētu būt," sacīja ministrs. Viņš arī atzīmēja, ka Baltijas valstis ir gatavas šādam scenārijam. "Esam gatavi, bet ceram, ka tas nepiepildīsies," teica Melnis, vienlaikus atzīmējot, ja arī Krievija šādi rīkotos, būtu lielākas vai mazākas neērtības, taču elektrība būtu pieejama.

Jau vēstīts, ka arī AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka Baltijas energosistēma faktiski ir gatava jebkurā brīdī pāriet izolētā darbībā no Krievijas kontrolētā BRELL loka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja apropriācijas pārdali 25 miljonu eiro apmērā atbalsta nodrošināšanai lieliem investīciju projektiem, kas paplašinās un attīstīs ražošanu, radīs jaunas darbavietas un veicinās Latvijas eksportspēju.

Finansējumu plānots pārdalīt no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmas "Finansējums Krievijas militārās agresijas ietekmes mazināšanas atbalsta instrumentiem" uz Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta programmu "Valsts atbalsta programmas".

EM norāda, ka kopš 2022.gada 19.janvāra ir pieejama aizdevumu ar kapitāla atlaidi programma, kas paredzēta lieliem investīciju projektiem, veicot ieguldījumus ražošanas ēkās un iekārtās, kur iespējams saņemt atbalstu 10 miljonu eiro apmērā jeb kapitāla atlaidi līdz 30% no attiecināmām izmaksām.

Aizdevumu programmā būs pirmā un slēgtā atlases kārta, kurā no 45 projekta pieteikumiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir apstiprinājusi 37 turpmākam izvērtējumam AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum").

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Līdz ar saules parka izveidi Sakret plāno iepirkto elektroenerģiju samazināt par 38%

Db.lv, 30.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no būvmaisījumu ražotāja AS “Sakret Holdings” ietilpstošajiem uzņēmumiem SIA “Sakret” izvirzījis mērķi iepirktās elektroenerģijas apjomu samazināt par 38% jau pirmajā saules paneļu darbības gadā. Saules paneļu parks kopš pavasara rūpnīcai nodrošina vidēji pusi no ražošanas procesiem nepieciešamās enerģijas. Līdz ar to jau patlaban tiek plānoti līdzīgi projekti arī pārējās Sakret ražotnēs Igaunijā un Lietuvā.

Lai iepazītos ar AS “Sakret Holdings” attīstības plāniem un īstenotajiem ilgtspējas projektiem, 30. maijā Sakret rūpnīcu Rumbulā apmeklēja ekonomikas ministrs Viktors Valainis un nesen īstenotā saules paneļu parka projekta partneri – attīstības finanšu institūcijas “Altum” un AS “Latvenergo” vadītāji.

“Apsveicami, ka Sakret ir izmantojis “Altum” atbalsta programmu energoefektivitātes paaugstināšanai uzņēmējdarbībā, lai uzlabotu uzņēmuma produktivitāti un konkurētspēju, vienlaikus piedaloties arī Latvijas klimata mērķu sasniegšanā un enerģētiskās neatkarības nostiprināšanā. Tas pilnībā atbilst Ekonomikas ministrijas izstrādātajai Latvijas ekonomiskās izaugsmes stratēģijai, kur būtiski akcenti tiek likti uz produktivitātes paaugstināšanu, inovāciju un jaunāko tehnoloģiju pielietošanu, kā arī izcilību zaļās ekonomikas un atjaunojamās enerģijas jomās,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcijas ALTUM pārvaldītais Zemes fonds, kas veic darījumus ar lauksaimniecības zemi ar mērķi to saglabāt un izmantot lauksaimnieciskā apritē, astoņu darbības gadu laikā iegādājies lauksaimniecības zemes īpašumus 27 300 hektāru platībā kopējam fonda īpašumu portfelim februārī sasniedzot 100 miljonus eiro.

Zemes fonda portfelī šā gada 31.janvārī bija 1386 īpašumi 27.3 tūkstošu hektāru apjomā. Aptuveni trešo daļu fonda portfelī jeb 30 miljonus eiro veido reversās nomas darījumi, kopumā reversajā nomā iegādāti 470 īpašumi. Papildus ar fonda aktīvu iesaisti ir iegādāti, sakopti un atdoti lauksaimniecībā ilgstoši nekopti īpašumi vairāk nekā 670 hektāru platībā.

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš informē: "Astoņu darbības gadu laikā Zemes fonds piedzīvojis stabilu izaugsmi un tādu to prognozējam arī turpmākajos gados. Efektīvs un sevi pierādījis Zemes fonda pakalpojums ir reversā noma, kad zemnieks zemi pārdod fondam ar garantētām nomas tiesībām un uzreiz arī slēdz atpakaļpirkuma līgumu. Tādējādi lauksaimnieks iegūst akūti nepieciešamos resursus, turpina apsaimniekot savu zemi, to nomājot. Redzam ļoti labu tendenci, ka praktiski visi reversajā nomā pārdotie īpašumi līgumā noteiktajā termiņā tiek atpirkti un atgriežas lauksaimnieku īpašumā, turklāt pat pirms maksimālā piecu gadu termiņa. Prognozējam, ka 2024.gadā pieprasījums pēc reversās nomas būs liels, jo 2023.gads lauksaimniekiem bija viens no pēdējā laikā grūtākajiem gan laikapstākļu, gan produkcijas iepirkuma cenu dēļ. ALTUM instrumentu kopējais portfelis sniedzas jau pāri vienam miljardam eiro un Zemes fonds ir ļoti nozīmīga tā daļa tieši lauksaimniecības segmentā, līdzās lauksaimniekiem paredzētajām kreditēšanas programmām, tai skaitā aizdevumiem līdz 100 tūkstošiem eiro ar būtiski atvieglotām nodrošinājuma prasībām un aizdevumiem apgrozāmajiem līdzekļiem ar fiksētu likmi 3,5%".

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

2023.gada nozīmīgākā investīcija Latvijā - ieguldījums tehnoloģiju uzņēmumā Digital Mind

Db.lv, 22.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) pasākumā "Gada investors 2023" par 2023.gada nozīmīgāko gada investīciju atzina Baltijas privātā kapitāla ieguldījumu fonda "Livonia Partners" veikto ieguldījumu Latvijas tehnoloģiju uzņēmumā "Digital Mind", lai atbalstītu stratēģisku Polijas tehnoloģiju kompānijas "EIP Dynamics" iegādi.

Polijas uzņēmums ir viens no lielākajiem "Microsoft" "Dynamics ERP" risinājumu nodrošinātājiem, kas apkalpo lielus uzņēmumus Polijā, Vācijā, Čehijā un Lielbritānijā. Investīciju darījuma mērķis ir palielināt uzņēmuma pakalpojumu piegādes kapacitāti klientu apkalpošanai Baltijas un Centrāleiropas reģionā un izveidot platformu tālāko iegādes un apvienošanas darījumu veikšanai.

"Gada finanšu konsultants" balvas ieguvējs ir "Superia" par dažāda veida finanšu konsultācijām vairākos investīciju darījumos, bet "Gada juridiskais konsultants" ieguvējs ir "Cobalt" par konsultācijām piecos nozares pārdošanas darījumos .

Institucionālo investoru sektorā apbalvojuma "Gada ilgtspējas balva" ieguvējs ir "Merito & Saules Energy" par ieguldījumiem atjaunojamās enerģijas projektos, savukārt, privāto investoru kategorijā apbalvojumu "Gada labākā sindicētā investīcija" ieguva “ASP Asset Management AIFP” par ieguldījumu jaunuzņēmumā “Monetizr”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saules radītais elektroenerģijas apjoms Latvijā pašlaik strauji pieaug, perspektīvā tai kopā ar vēju atvēlēta nozīmīga spēlētāja loma enerģētikā, jo īpaši vasarās, kad ir salīdzinoši mazāka HES elektroenerģijas izstrāde, tādējādi paaugstinot valsts energodrošību.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Rietumu Bankas Korporatīvo finanšu nodaļas vadītājs Nikolajs Dorofejevs.

Nikolajs Dorofejevs norāda, ka saules parku attīstība ir viena no jaunām un daudzsološām biznesa jomām Latvijā, kurā iesaistās un par kuru interesējas arvien vairāk uzņēmumu, tomēr, kā jebkurā biznesā, ir arī potenciālie riski, kuri ir jāņem vērā.

Kāda ir pašreizējā situācija ar saules enerģijas izmantošanu?

Pērn saules enerģijas jaudas pasaulē pieauga par 26% – visstraujāk no visiem zaļās enerģijas veidiem, un izņēmums nav arī Latvija. AS Augstsprieguma tīkls apkopotie dati rāda, ka pērn Latvijā ar saules paneļu palīdzību saražoti nedaudz vairāk kā 128 000 MWh elektroenerģijas, kas uz kopējo patēriņu valstī 6,89 TWh nav nekas ļoti daudz, taču šādi saražotas elektroenerģijas apjoms 2023. gadā bija teju 20 reizes lielāks nekā 2021. gadā, kad tika saražota tikai 6471 MWh. Nenoliedzami, ka ik gadu pieauga no saules saražotais elektroenerģijas apjoms, tomēr par būtiskāko katalizatoru kļuva 2022. gada karstā vasara, kad elektroenerģijas cenas Latvijā uzšāvās kosmosā, sasniedzot nepieredzēto – Nord Pool biržas griestus 4000 eiro par MWh. Rezultātā – šoks, daudzi ražotāji bija spiesti paņemt pauzi – atrasties dīkstāvē, jo tas izmaksāja lētāk, nekā strādāt. Būtībā ģeopolitiskā situācija piespieda mainīt savu attieksmi visiem – politiķiem, ierēdņiem, uzņēmējiem, iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru