Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti pieprasa norādīt izcelsmes valsti gaļai, kas ir pārstrādātu produktu, piemēram, cīsiņu, pelmeņu vai saldētās picas sastāvā, informē EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.
Pašlaik izcelsmes valsts obligāti jānorāda tikai svaigai liellopu gaļai. Viņi aicina Komisiju izstrādāt atbilstošas izmaiņas tiesību aktos, lai atjaunotu sabiedrības uzticēšanos pēc zirga gaļas skandāla un citiem gadījumiem, kad pārtikas produktu tirgū notikusi patērētāju maldināšana.
Rezolūcijā, ko EP pieņēma ar 460 balsīm par, 204 pret un 33 atturoties, deputāti mudina Komisiju izdarīt secinājumus no 2013.gadā veiktās izpētes un izstrādāt tiesību aktu priekšlikumus, lai pieprasītu obligāti norādīt izcelsmes valsti gaļai, ko lieto kā sastāvdaļu pārstrādātos produktos, nodrošinātu vairāk pārredzamības pārtikas ķēdē, labāk informētu ES patērētājus un tādējādi atjaunotu viņu uzticēšanos.
«Pēc zirga gaļas skandāla mūsu uzdevums ir atgūt patērētāju uzticēšanos. Tomēr mums jānodrošina, lai jauni noteikumi neradītu jaunus apgrūtinājumus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kādu nozarē ir ļoti daudz,» sacīja EP Vides komitejas priekšsēdētājs Džovanni La Via (EPP, IT).
Deputāti rezolūcijā atkārtoti pauž bažas par krāpšanu pārtikas aprites jomā, tās potenciālo ietekmi uz pārtikas nekaitīgumu, patērētāju veselību un pārtikas ķēdes darbību un lauksaimniecības produktu cenu stabilitāti.
Deputāti rezolūcijā uzsver, ka Eiropas Komisija savā ziņojumā atzīst, ka vairāk nekā 90 % respondentu uzskata, ka gaļas izcelsmes marķēšana pārstrādātos pārtikas produktos ir svarīga. Viņi atzīmē, ka šis ir viens no daudziem apsvērumiem, kas var ietekmēt patērētāju uzvedību.
Deputāti arī norāda, ka Francijas patērētāju organizācijas veikta pētījuma secinājumi par ietekmi uz cenām būtiski atšķiras no komisijas ziņojuma secinājumiem par izcelsmes valsts marķējuma ieviešanas izmaksām, un iesaka šo jautājumu pētīt sīkāk, sadarbojoties ar patērētāju organizācijām.
Eiropas Savienībā 30–50% no kopējā nokauto dzīvnieku gaļas apjoma pārstrādā gaļas sastāvdaļās izmantošanai pārtikas produktos, galvenokārt maltajā gala un gaļas izstrādājumos.