Piesātinātajā garšvielu tirgū ilgdzīvotāju nebūt nav tik daudz, turēties virs ūdens un peldēt garu distanci veikalam Avokado palīdz augstu paceltā kvalitātes latiņa
Specializētais garšvielu veikals Avokado ir ģimenei piederoša tirgotava, kura darbojas jau 23 gadus. «No konkurentiem atšķiramies ar to, ka mūsu ģimenei garšvielu bizness ir ne tikai peļņas avots, bet arī dzīvesstils un hobijs,» teic veikala Avokado īpašnieks, SIA Avokado MS un SIA Garšvielas valdes loceklis Mārcis Strautiņš. Plašais sortiments un augsti kvalitātes standarti ļāvuši Avokado piecas reizes gūt Latvijas Tirgotāju asociācijas balvu kā gada labākajam tirgotājam specializēto veikalu kategorijā.
Savi produkti
90. gadu sākumā garšvielu veikalu izveidoja M. Strautiņa tēvs Raits Strautiņš, bet šobrīd viņš tajā saimnieko kopā ar sievu Intu Rubenkovu. Avokado Tērbatas ielā, Rīgā, atrodas astoņus gadus, iepriekš 15 gadus tas darbojās Ģertrūdes ielā. Pirms vairākiem gadiem Avokado īpašnieki izmēģināja savus spēkus garšvielu biznesā arī ārpus Rīgas – Saldū, Liepājā, Ķekavā un Daugavpilī, kā arī deviņus mēnešus Avokado bija atrodams tirdzniecības centrā Alfa, taču šobrīd garšvielu karaļvalsts bāzējas telpās Rīgas centrā. «Kad sākām, cilvēki maz ko zināja par garšvielām, pārsvarā iztika ar sāli un pipariem. Arī mums pašiem bija daudz, ko mācīties, tāpēc sākām padziļināti par tām interesēties. Pamazām sākām saprast atšķirību, kāda ir, ja zupai ir pielikti četri nederīgi piparu graudi vai viens, bet īsts,» atceras M. Strautiņš.
Garšvielu biznesu ir aizsācis R. Strautiņš, kurš laika gaitā ir radījis lielāko daļu veikalā nopērkamo garšvielu maisījumu. Pirmajos gados tirgotas vien kādas divdesmit ASV kompānijas McCormic ražotās garš- vielas, bet šobrīd plauktos var atrast vairāk nekā 2000 dažādu izejvielu maltītes pagatavošanai. Tās uz Latviju ceļo pamatā no Vācijas, Holandes, Spānijas un Itālijas, eksotiskākās tiek vestas no Taizemes, Indijas, Indonēzijas, Ķīnas un Amerikas. Veikalā ir arī plašs balzamiko etiķu klāsts, eļļas un tējas, izejvielas konditorejas izstrādājumu, mērču un suši gatavošanai, kā arī vīna un alus darīšanai. Lai arī M. Strautiņš ir beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnoloģijas fakultāti, ar specifisku garšvielu maisījumu radīšanu viņš nav aizrāvies, šī nodarbe uzticēta tēvam, kura veidotās garšu kompozīcijas ar skanīgajiem nosaukumiem Monreāls un Čurkstošā forele ir vienas no pieprasītākajām jau daudzus gadus. «Tēvam nav ar pārtikas nozari saistīta izglītība, zināšanas par garšvielām viņš ir apguvis pašmācības ceļā. Viņam ir dabas dots ķēriens uz garšu mākslu,» spriež M. Strautiņš. Garš- vielu buķeti Monreāls, kas paredzēta gaļas marinēšanai, Latvijas ēst gatavošanas entuziasti izmanto jau 20 gadu, tagad tā tiek realizēta arī Īrijā, Sanktpēterburgā un Igaunijā. Tā kā ir saradušies dažādi pakaļdarinājumi un pircēji ir uzķērušies uz nekvalitatīviem produktiem ar tādu pašu nosaukumu, maisījumi Monreāls un Čurkstošā forele ir aizsargāti Latvijas tirgū, stāsta M. Strautiņš.
Visu rakstu lasiet 8. jūlija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.
Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!