Eksperti

Liela mēroga investoru un jauna kapitāla ienākšana kriptovalūtu tirgū ir neizbēgama

Ričards Tengs, Binance izpilddirektors, 17.07.2024

Jaunākais izdevums

Jūnijā Saeimas pieņemtais Kriptoaktīvu pakalpojumu likums apliecina kopējo tendenci, ko attiecībā uz kriptovalūtu tirgu šobrīd varam novērot visā pasaulē – pieaug kriptovalūtu sektora institucionalizācija, kas iet kopsolī ar lielāku skaidrību kripto tirgus tiesiskajā regulējumā.

Kriptovalūtu tirgus sakārtošana tiesiskās regulācijas līmenī paver ceļu liela mēroga profesionālajiem investoriem un jauna kapitāla ienākšanai kriptovalūtu tirgū.

Tāpēc pašreizējā kriptovalūtu tirgus ciklā varam novērot neierasti aktīvu lielo institucionālo investoru interesi un līdzdalību. To apstiprina arī Binance kriptovalūtu biržas statistika: institucionālo klientu reģistrācijas jomā no 2024. gada janvāra līdz jūnijam biržas ekosistēmā fiksēts vairāk nekā 36 % pieaugums. Vienlaikus prognozējam, ka tikpat liela nozīme saglabāsies arī mazajiem investoriem, jo sākotnējo kripto tirgus entuziastu loks turpinās paplašināties, piesaistot arvien jaunus kriptovalūtu lietotājus gan ģeogrāfiskā, gan demogrāfiskā perspektīvā. Tas savukārt veicinās arvien jaunas inovācijas un nesarežģītus pakalpojumus, kas spēj nodrošināt lietotāju intuitīvu pieredzi.

To, ka interese par kriptovalūtām ar katru gadu ievērojami turpina palielināties, apstiprina arī Binance reģistrēto lietotāju skaita pastāvīgais pieaugums – šogad jūnijā pirmo reizi vēsturē lietotāju skaits pārsniedza 200 miljonus, savukārt lietotāju līdzekļu apmērs jau gada sākumā pārsniedza 100 miljardus ASV dolāru. Tostarp birža katru dienu apstrādāja vidēji 55,2 miljonus tūlītējo darījumu, un vidējais tirdzniecības produktu dienas apjoms bija 85 miljardi ASV dolāru.

Vēl viens stūrakmens, kas apliecina kriptovalūtu pieņemšanu, ir to cilvēku skaita pieaugums, kuri vēlas izglītoties un apgūt jaunas zināšanas par kriptovalūtām. Piemēram, Binance akadēmijas apmācīto interesentu skaits šobrīd jau ir sasniedzis vairāk nekā 43,6 miljonus.

Līdz ar kriptovalūtu tirgus institucionalizāciju, pieaugs arī šajā jomā strādājošo licencēto uzņēmumu skaits. Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc Binance savā septītajā darbības gadā izšķirošu uzmanību pievērsta sadarbībai ar valsts iestādēm un tirgus regulatoriem, pilnveidojot atbilstības prakses, tehnoloģijas un sistēmas. Pateicoties tam Binance ir bijusi iespēja iegūt licences un reģistrācijas 18 jurisdikcijās, kas ir vairāk nekā jebkurai citai centralizētai kriptovalūtu biržai.

Kopumā kriptovalūtu nozare vēl ir salīdzinoši jauna, ko parāda arī nozarē darbojošos uzņēmumu salīdzinoši īsā vēsture. Binance, kas ir lielākā kriptovalūtu birža pasaulē, jūlijā atzīmēja tikai septiņu gadu jubileju. Tradicionāli septiņgadīgs uzņēmums tiek uzskatīts vēl par topošu jaunuzņēmumu, savukārt pēc kriptovalūtu nozares standartiem, septiņi gadi, vēsturiski iespējams visstraujāk augošajā un mainīgajā nozarē, jau apliecina pieredzējuša veterāna statusu. Varam droši teikt, ka šis joprojām vēl ir tikai digitālo aktīvu sektora izaugsmes ceļa sākums un nozares institucionalizācija nodrošinās industrijas ilgtspēju un lielāku drošību lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Binance piedzīvo naudas pieplūdumu 1,2 miljardu dolāru apmērā

Db.lv, 07.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz notikumiem akciju un kriptovalūtu tirgos, pasaulē lielākā kriptovalūtu birža Binance pēdējo 24 stundu laikā ir piedzīvojusi finanšu neto pieplūdumu 1,2 miljarda dolāru apmērā, liecina blokķēdes datu analīzes uzņēmuma DeFiLlama apkopotā informācija.

Binance izpilddirektors Ričards Tengs atzīst, ka “šī ir bijusi viena no lielākajām neto ieplūdes dienām 2024. gadā. Tas, ka pēdējo dienu laikā esam saskārušies ar ievērojamu tirgus lejupslīdi, iespējams, norāda uz investoru pārliecību un interesi iepirkties par zemāku cenu, un viņi uzskata, ka šobrīd ir tam piemērots brīdis. Pašreizējās tirgus tendences apstiprina šādu nostāju, jo lielāko kriptovalūtu cenas ir sākušas atgūties. Binance iekšējie dati apstiprina, ka vakardiena bija viena no lielākajām tirdzniecības apjoma dienām 2024. gadā”.

Pēc straujā krituma akciju cenas pasaules biržās atkal pieaug 

Pēc straujā krituma akciju cenas pasaules biržās otrdien atkal pieauga, un Volstrītā...

Šis ievērojamais kapitāla pieplūdums apliecina kriptovalūtu lietotāju pārliecību par tirgus ilgtermiņa pozitīvo virzību, pat piedzīvojot ārkārtēju īstermiņa nestabilitāti. DeFiLlama dati parāda arī Binance spēcīgās pozīcijas centralizēto biržu (CEX) sektorā, apliecinot spēju piesaistīt ievērojamas investīcijas, neskatoties uz plašāku tirgus lejupslīdi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitcoin un zelts bieži tiek salīdzināti finanšu aprindās, jo īpaši ņemot vērā to reputāciju kā "vērtības krātuvē" un to statusu kā "drošas patvēruma" investīcijas ekonomikas satricinājumu laikā. Šī līdzība ir guvusi vēl lielāku pievilcību līdz ar digitālo valūtu popularitātes pieaugumu, kā rezultātā daži šo fenomenu dēvē par "jauno digitālo zelta drudzi". Tā kā gan investori, gan entuziasti cenšas izprast savas bagātības saglabāšanas un izaugsmes iespējas, kļūst arvien noderīgāka izpētīt, kā šie divi aktīvi sakrīt viens ar otru. Šis salīdzinājums ir īpaši būtisks, ņemot vērā bieži vien nepastāvīgās Bitcoin cenu izmaiņas, kas atspoguļo virsrakstus un rosina diskusijas par digitālo valūtu ilgtspējību un stabilitāti kā ilgtermiņa ieguldījumu. Šeit ir ieskats par to, kā Bitcoin un zelts tiek salīdzināts dažādos kritiskos aspektos: to raksturīgajās īpašībās, piegādes ierobežojumiem, tirgus dinamikai, lietderībai, normatīvajai videi un pieejamībai investoriem.

Daba un izcelsme

Zelts ir fizisks dārgmetāls, ko cilvēku sabiedrība ir novērtējusi tūkstošiem gadu. Tas ir iegūts no zemes, un tam ir taustāma klātbūtne, ko izmanto it visā, sākot no rotaslietām līdz elektronikai, un kā naudas rezervi. Bitcoin ir digitāla kriptovalūta, kas pilnībā pastāv elektroniskā formā. To 2009. gadā izveidoja anonīma figūra vai cilvēku grupa, izmantojot pseidonīmu Satoši Nakamoto. Bitcoin tiek "iegūts", risinot sarežģītas matemātikas problēmas.

Piegādes mehānika

Zelta piegādi ierobežo tas, cik daudz var iegūt no zemes, kas ir lēns un dārgs process. Kopējais iegūtā zelta apjoms pieaug ļoti lēni, un liela daļa iegūtā zelta joprojām pastāv. Bitcoin ir arī ierobežots piedāvājums. Tā pamatā esošā algoritma noteikto noteikumu dēļ Bitcoin monētu jebkad būs tikai 21 miljons. Šis trūkums ir būtiska tā dizaina sastāvdaļa, kas paredzēta inflācijas novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Līdz ar spot ETF apstiprināšanu ASV, Ethereum kļūs par "normālu" un pilnībā leģitīmu aktīvu

Ričards Tengs, Binance izpilddirektors, 23.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ethereum spot ETF tirdzniecības uzsākšana ASV ir kārtējais nozīmīgais pavērsiens digitālo aktīvu tirgū, kas vēl vairāk nostiprinās kriptovalūtu leģitimitāti un pieejamību. Līdzīgi Bitcoin spot ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV arī Ethereum ETF ievērojami paplašinās to investoru loku, kas turpmāk varēs brīvi investēt šajā aktīvā.

No dienas kārtības tiks noņemts jautājums par šī digitālā aktīva leģitimitāti, atbilstību normatīvajiem aktiem, drošību un pieejamību. Ethereum kļūs par “normālu” aktīvu un pievilcīgāku ieguldījumu iespēju ikvienam interesentam. Binance paredz stabilu kapitāla plūsmu šajos Ethereum ETF, tomēr maz ticams, ka sākotnēji novērosim dramatisku ieguldījuma apjomu kāpumu. Visticamāk investīciju apmērs Ethereum ETF būs mainīgs un atkarīgs no dažādiem tā brīža makroekonomiskiem faktoriem. Tomēr ilgtermiņā Ethereum ETF ir eksponenciāls likviditātes pieauguma potenciāls.

Līdz ar ASV Vērtspapīru un biržas komisijas (SEC) apstiprinājumu un Ethereum ETF iekļaušanu ASV biržu sarakstos tajos varēs ieguldīt institūcijas, kurām parasti ir ilgtermiņa ieguldījumu redzējums. Šo institucionālo investoru iesaistīšanās var nodrošināt stabilu un ievērojamu kapitāla pieplūdumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Atraktīvs regulējums kriptopakalpojumu sniedzējiem – iespēja Latvijai gūt papildu budžeta ienākumus

Reinis Znotiņš, Latvijas Blokķēdes attīstības asociācijas izpilddirektors, 03.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā pieņemot Kriptoaktīvu pakalpojumu likumu, Latvija ir operatīvi spērusi pirmos soļus dalībai Eiropas Savienības regulētajā kriptoaktīvu tirgū. Kas jādara tālāk, lai pozicionētu Latviju kā draudzīgu valsti WEB 3.0. nozares uzņēmumiem un potenciāli rastu veidus, kā papildināt valsts budžetu?

Pēc vairāku mēnešu produktīva dialoga ar Ekonomikas Ministriju, Finanšu Ministriju un Latvijas Banku Latvija ir kļuvusi par vienu no pievilcīgākajām valstīm Eiropā, kur iegūt Eiropas Savienības kriptoaktīvu tirgus licenci (MiCA). Panāktā vienošanās ļaus Latvijai būt konkurētspējīgai pakalpojumu sniedzēju uzraudzības mehānismā un uzraudzības maksās – pieņemtie noteikumi jau šobrīd ir izdevīgāki nekā mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā un ļaus konkurēt globālajā tirgū. Tas nozīmē, ka gan vietējiem, gan ārzemju uzņēmumiem Latvijā būs iespējams saņemt MiCA licenci un būt daļai no ES tirgus.

Ar veiksmīgu politikas attīstīšanu Latvija varētu iegūt jaunus nodokļu maksātājus starptautisku kompāniju veidolā, kā arī radīt jaunas augsti apmaksātas darba vietas vietējiem speciālistiem. LU veiktais pētījums par MiCA ieviešanas potenciālo ietekmi uz Latvijas tirgu prognozē, ka ar kvalitatīva regulējuma izveidi un pozitīvu regulatora darbu Latvijā kriptoaktīvu un blokķēdes nozares darbaspēka nodokļi 5. gadā pārsniegtu 20 miljonu eiro robežu. Nozares uzņēmumu vidējās algas ir konkurētspējīgas ar programmēšanas un finanšu sektora algām, savukārt augsti kvalificēta personāla mēnešalgas var pārsniegt 10 000 eiro mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu inovācijas – viens no virzieniem Latvijas ekonomikas modernizācijai

Viktors Valainis, ekonomikas ministrs, 18.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikvienam ir skaidrs, ka strauja Latvijas ekonomikas izaugsme, konkurētspēja ar kaimiņiem un Ekonomikas ministrijas izvirzītā mērķa – dubultot IKP apjomu līdz 2035. gadam – sasniegšana ir iespējama tikai tad, ja mēs spēsim modernizēt mūsu ekonomiku un radīt pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību. Viens no virzieniem šajā modernizācijas procesā ir finanšu inovācijas.

Vēl pirms gadiem desmit Latvijā bija salīdzinoši augstu attīstīta finanšu pakalpojumus nozare, kas apkalpoja klientus no Krievijas un NVS valstīm, mūsu valstī tika izveidota Banku augstskola, kas tieši specializējās uz finanšu speciālistu izglītošanu. Pēc tā sauktā finanšu nozares “kapitālā remonta” un ģeopolitiskajām pārmaiņām situācija nu ir pilnīga cita – mēs vairs neesam finanšu tilts starp Austrumiem un Rietumiem, savukārt iekšējā klientu apkalpošana, tostarp kreditēšanas apjoms, ne tuvu nav Latvijas tautsaimniecībai un iedzīvotājiem nepieciešamajā līmenī.

Tādēļ viens no veidiem, kā uzlabot un modernizēt finanšu nozares pakalpojumus būtu mūsu spēcīgo zināšanu par finanšu nozari, kā arī augsti attīstītās informācijas tehnoloģiju vides izmantošana, lai pārvērstu Latviju par vienu no t.s. WEB3.0 tehnoloģiju ekonomikas centriem Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru