Vai viegli būt jaunam uzņēmējam? Nesen veikts pētījums liecina, ka 46,3% uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju Latvijā uzskata, ka uzsākt vai izbeigt uzņēmējdarbību ir ļoti grūti vai drīzāk grūti, savukārt 44,4% atbildējuši – ļoti viegli vai drīzāk viegli.
Tas nav viegli vai grūti, bet tas ir atbildīgs process ar risku, neatkarīgi no tā, cik rūpīgi veikti aprēķini, jo ir aspekti, kurus pats uzņēmējs iespaidot nespēj. Tāpēc tos, kuri uzdrīkstas riskēt un uzsākt, mēs dēvējam par uzņēmējiem, no vārda uzņēmīgs, turklāt šī nodarbe ir piemērota tikai optimistiem.
Pamest labu amatu, lai piepildītu savus sapņus
Ideja veidot savu biznesu radās jau sen - vēlējos izveidot vietu, kur vienmēr varētu atnākt gan mani draugi un paziņas, gan citi cilvēki un es spētu viņus iepriecināt, pasniedzot kādu gardumu, kas būtu kā mājās gatavots. Vienmēr esmu bijusi ļoti viesmīlīga, tāpēc pamazāk nobrieda ideja par konditoreju. Tā brieda, līdz dzīvē pienāca brīdis, kad vēlējos ko mainīt. Aizgāju no darba uzņēmumā, kur biju nostrādājusi par vadītāju 15 gadus, un, lai gan sākotnēji šķita, ka nebūs problēmu atrast jaunu darbu, realitātē viss bija citādāk. Tieši tad es sapratu, ka tas ir īstais brīdis, kad uzdrīkstēties un piepildīt savus sapņus. Dzīve visu salika pa plauktiņiem.
No idejas līdz atvēršanai
Būtībā sāku visu veidot no nulles – no telpu meklēšanas, kur iekārtot konditoreju. Arī tas nebija ātrs process, jo ēdināšanas uzņēmumu telpām jāatbilst noteiktiem standartiem un prasībām. Meklēju tādas vietas, kas jau iepriekš bija ekspluatētas ēdināšanas nozares vajadzībām, jo tas atviegloja jautājumu par virtuvi un ventilācijas sistēmām. Pārveidot ēdināšanas uzņēmumam nepiemērotas telpas būtu visai sarežģīts un laikietilpīgs process. Par to, vai vietas izvēle bijusi pareiza, šobrīd spriest vēl pāragri – to rādīs laiks, bet es ticu, ka viss izdosies. Uzņēmējdarbībā ļoti būtisks aspekts ir pozitīva attieksme, pesimistiem tā nav īstā nodarbošanās.
Izlēmu – iešu, riskēšu un darīšu!
Lai izveidotu savu biznesu, procesā jāiegulda daudz spēka un enerģijas. Lēmuma pieņemšanai ļoti rūpīgi koncentrējos vismaz trīs dienas, izsverot visus plusus un mīnusus. Tad bija klikšķis – tas ir jādara. Izlēmu – iešu, riskēšu un darīšu! Jebkura pieredze ir noderīga. Atceros, ka 19. novembrī iesniedzu visus nepieciešamos dokumentus un jau 9. janvārī bija konditorejas pirmā darba diena. Uzskatu, ka man viss izdevās pietiekami ātri. Tagad ir tikai pats sākums – šobrīd esmu vadītāja, īpašniece, konditore un marketinga plānu veidotāja.
Izcelties uz citu fona
Konkurence konditoreju un dažādu nelielu kafejnīcu lauciņā ir ļoti liela. Gandrīz uz katra ielas stūra varam redzēt kādu vietiņu, kur nobaudīt kafiju un apēst kādu smalkmaizīti, tāpēc ir būtiski izveidot savu tematiku un koncepciju – jāprot izcelties uz citu fona. Manas konditorejas galvenā ideja ir personīga attieksme pret katru klientu un mājas virtuves garša. Cenšos pielāgoties klientiem un viņu vēlmēm, nemitīgi paplašinot un dažādojot piedāvājumu. Vairāki klienti jau uzsvēruši, ka konditorejas atvēršana raisījusi viņos prieku, jo tagad ir vieta, kur, dodoties mājās pēc darba, nopirkt kādu gardumu. Šo mēnešu laikā pat izveidojies pastāvīgo klientu loks. Cilvēku komplimenti par konditoreju ļoti iedvesmo un motivē strādāt tālāk.
Vienmēr jau vēlamies visu un uzreiz, taču jādzīvo realitātē. Uz sitiena nekas nenotiks, ir jāiet soli pa solim. Pirmo divu mēnešu plāns un prognozes ir izpildītas. Diemžēl, bet algu par darbu pati vēl saņēmusi neesmu, viss tiek ieguldīts konditorejas attīstībā. Sākums ir pats grūtākais. Jāiegulda pamatīgs darbs, manā gadījumā strādājot bez reāla atalgojuma saņemšanas. Nemitīgi jāseko līdzi finansēm un bankas konta stāvoklim. Uzsākt ir viens, bet prast noturēt uzņēmuma darbību konkurētspējīgā līmenī ir kaut kas cits. Manuprāt, mazajiem uzņēmējiem sākuma posms ir pats sarežģītākais.