Pasaulē

Hakeri uzlauž Mērdoka laikraksta interneta vietni un paziņo, ka mediju magnāts miris no pallādija pārēšanās

Jānis Rancāns, 19.07.2011

Jaunākais izdevums

Hakeru grupējums LulzSec uzlauzis mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošā laikraksta The Sun interneta vietni, kur ievietojis paziņojumu par to, ka R. Mērdoks esot pārēdies pallādiju un miris savā dārzā, vēsta The Telegraph.

Lasītāji, kas vēlējušies apmeklēt laikraksta interneta vietni, tikuši novirzīti uz citu tīmekļa vietni, kas izskatījusies līdzīga laikraksta vietnei un kurā ievietots viltus raksts par to kā R. Mērdoks apēdis lielu daudzumu pallādija un tad, agrā rīta stundā, miris savā dārzā.

Hakeru grupējuma rīcībā esot arī The Sun e-pastu sarakste, kas vēlāk tikšot publiskota.

R. Mērdoka mediju impērija pēdējās nedēļās ir sākusi pamatīgi ļodzīties, kad atklājies, ka britu žurnālisti, kuri strādājuši News International korporācijā ietilpstošajos laikrakstos esot noklausījušies sabiedrībā plaši pazīstamu cilvēku, torstarp arī bijušā britu premjera Gordona Brauna, telefonu balss pastkastītes.

Mediju magnāts jau ir slēdzis vienu skandālā iesaistīto laikrakstu The News of the World, kas izsauca plašu šoku britu medijos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pallādija fenomens: pirkt vai pārdot?

Leonīds Aļšanskis, Dr. Math., Renesource Capital Finanšu tirgus vecākais analītiķis, 19.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīto gadu spēcīgā pallādija cenu kāpuma tendence ir kļuvusi par vēl vienu sensāciju dārgmetālu tirgū (iepriekšējā bija zelta un platīna cenu straujā diverģence, kas aizsākās 2015. gadā). Pallādija unces cenu kāpums kopš 2016.gada janvāra, kad pallādijs sasniedza savu zemāko atzīmi, veido 250% t.i. cenu kāpumu par 3.5 reizēm.

Turklāt 2018.gada decembrī pallādija unces cena pārsniedza zelta unces cenu (skat. attēlu nr. 1), un kopš tā laika pallādijs ir viens novērtīgākajiem starp četriem dārgmetāliem (zelts, sudrabs, platīns un pallādijs) pasaulē.

Attēls Nr. 1

Pallādija un zelta cenu dinamika pa mēnešiem

Neskatoties uz to, zelts savās īpašībās un daudzveidīgā pieprasījumā nepārprotami ir ievērojami “vērtīgāks” metāls, kas arī atspoguļojās gandrīz visu iepriekšējo periodu tā cenu dinamikā. Kā izņēmums tam bija tikai straujais pallādija cenu kāpums vairāku gadu garumā gadsimtu mijā (skat. attēlu nr.1), kam pieskarsimies gan nedaudz vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Zelts šogad par 15% dārgāks; pallādijs dārdzības ziņā to pārspēj

Jānis Šķupelis, 30.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir bijis labs gads dārgmetāliem, kuru cena preču biržās pārsvarā ceļojusi augstāk. Turklāt šī tirgus flagmanim – zeltam – veiksmīgas izvērtušās pašas šā gada beigas – dzeltenā dārgmetāla vērtība atkal pārsoļojusi pāri apaļajai 1500 ASV dolāru par Trojas unci atzīmei, un ir aktuāli paredzējumi, ka šis kāpums turpināsies arī 2020. gadā.

Kopš 2019. gada sākuma zelta cena ir pieaugusi vairāk nekā par 15%. Līdzīgus guvumus tādējādi guvuši arī visi tie investori, kas šajā periodā turējuši paša populārākā uz zelta cenas izmaiņām bāzētā biržā tirgotā fonda - SPDR Gold Shares (GLD) – daļas. Kopumā 2019. gads zeltam tā cenas dinamikas ziņā ir bijis labākais kopš 2010. gada.

Roku rokā ar akcijām

Šobrīd netiek minēts kāds viens pārliecinošs konkrēts faktors, kādēļ atkal vērojams zelta vērtības pieaugums. Pārsvarā tiek izcelta joprojām lielā neskaidrība, kas liek meklēt alternatīvas investīcijas un pieņēmumi, ka procentu likmes vēl ilgi saglabāsies ļoti zemas. Šādos laikos zeltam, kura turēšana nenodrošina procentu ienākumus, ir vieglāk konkurēt ar vērtspapīriem, kas to dara.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

"Izdevīgāk" nozāģēt katalizatoru, nevis zagt zelta ķēdi

Jānis Šķupelis, 17.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pallādija cenas skrējienu arvien augstāk, šķiet, nespēj apturēt nekas.

Šo metālu plaši izmanto benzīna un hibrīdauto katalizatoru ražošanā, kas tiek uzskatīti par videi pieņemamākiem. Labāki spēkratu katalizatori atbilst dominējošajam stāstam, ka nākotnē jādzīvo zaļāk. Tam gan komplektā nākusi arī dārdzība. Būtībā auto gāzu emisiju standarti kļūst arvien stingrāki, kas nodrošina pieprasījumu pēc tā paša pallādija, kura ieguve nemaz nav tik liela, ja salīdzina ar straujo pieprasījuma pieaugumu pēc tā.

Rezultātā šī metāla cena piecu gadu laikā ir palēkusies aptuveni par 200% un pietuvojusies 2,5 tūkst. ASV dolāru atzīmei par Trojas unci. Salīdzinājumam - zelta cena 14. februārī ASV preču biržā atradās pie 1583 ASV dolāru atzīmes par Trojas unci un arī zeltam pēdējie mēneši cenas dinamikas ziņā bijuši lieliski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mērdoks slēdz telefonu uzlaušanas skandālā iesaistīto, simtgadīgo laikrakstu

Jānis Rancāns, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju magnāta Ruperta Mērdoka konglomerātā ietilpstošais laikraksts News of the World svētdien publicēs savu pēdējo numuru, paziņojis R. Mērdoka dēls Džeimss Mērdoks, vēsta MSNBC.

168 gadus vecais un viens no populārākajiem Lielbritānijas laikrakstiem tiks slēgts pēc tam, kad atklātībā parādījās ziņas, ka laikraksts savulaik bija nolīdzis izmeklētāju, lai tas uzlauztu kādas nogalinātas meitenes telefona balss pastu. Vēlāk kļuva zināms, ka uzlauzti arī Irākas un Afganistānas karos kritušo britu karavīru tuvinieku telefoni.

Pēdējais laikraksta numurs nesaturēs reklāmu, bet nauda, ko tas ir nopelnījis tiks ziedota labdarībai.

Jau rakstīts, ka telefonu uzlaušanas skandāls, kas satricinājis Rupertam Mērdokam piederošo mediju impēriju, ceturtdien ir kļuvis vēl plašāks, kad atklājās, ka mediju magnāta kontrolētais laikraksts News of the World ir uzlauzis kritušo britu kareivju tuvinieku telefonus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju magnāts ar dēliem varētu tikt izbalsots no paša radītās korporācijas valdes Laikraksts The New York Times vērtē, ka, lai gan Mērdoku ģimenei kopā pieder 40% korporācijas akciju, kritisks daudzums akcionāru rīt, piektdien, sapulcē Losandželosā varētu nosliekties par labu investīciju padomnieku firmas Institutional Shareholder Services analīzei un ieteikumam valdē atkārtoti neapstiprināt lielu daļu no pašreizējiem tās locekļiem, Mērdokus ieskaitot.

Vairākus britu pensiju fondus pārvaldošā Hermes Equity Ownership Services, kas ir viens no akcionāriem, jau apstiprinājusi, ka sekos šim ieteikumam.

62 miljardus dolāru vērtās kompānijas akciju vērtību akcionāru sapulces tuvošanās gan nav ietekmējusi. Gandrīz 10% kritums sekoja jūlijā, kad telefona nelegālas noklausīšanās skandāla dēļ Mērdokam nācās slēgt vienu no saviem lielākajiem laikrakstiem News of the World. Kopš 1843. gada iznākušā britu laikraksta bēdīgais gals notika, kad korporācijas Eiropas un Āzijas holdingus pārraudzīja Ruperta Mērdoka jaunākais dēls Džeimss.

Sevišķi pēdējos gados, pēc R. Mērdoka vecākā dēla Lahlana pievēršanās savam mediju biznesam Austrālijā, Džeimsam Mērdokam tika prognozēts pārmantot tēva radītās impērijas grožus. Tomēr acīmredzot ne visiem mediju milža vērtētājiem ir pa prātam Mērdoku vadošā loma, kas korporāciju lielā mērā pakļauj valdošās ģimenes kolīzijām. Tā šovasar Džeimss izteica nodomu Londonu padarīt par News Corporation otro pārvaldības vietu paralēli Ņujorkai. Šī iniciatīva pamatīgi sadusmojusi tēvu, kas acīmredzot pieskatīšanas dēļ pavēlējis dēlam pārcelties uz Ņujorku, atsaucoties uz saviem avotiem, raksta NY Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzmanības centrā - pallādijs

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs (tulkoja Žanete Hāka), 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu jau ne reizi vien rakstījis, ka finanšu tirgus dalībnieki nevar ilgi iztikt ar vienām un tām pašām ziņām un notikumiem. Lai cik svarīgi būtu notikumi gan cilvēku dzīvē, gan ekonomikā, pienāk brīdis, kad tie iziet no modes un par tiem pārstāj interesēties investori.

Un neviens vairs internetā negaida stundām ilgi, kad parādīsies ziņas vai analizē minimāli pieejamu informāciju par to, kas jau mēnesi visiem ir prātā. Vizuālu apstiprinājumu šim faktam mēs redzējām aprīlī. Ļaujiet atgādināt, kas laika posmā no decembra līdz martam satrauca tirgu - Tramps un viņa politiskie oponenti (un jo īpaši sienas būvniecība uz Meksikas robežas), ASV un Ķīnas tirdzniecības karš, Brexit un ASV FRS monetārās politikas virziens – šīs ir četras iecienītākās tēmas šajā periodā. Pat nelieli jaunumi kādā no šīm jomām tika pavadīti ar strauju tirgus kustību (tomēr Brexit kādā brīdī ieguva tik dīvainu attīstību, ka uz to pārstāja strauji reaģēt). Katrs datums, kas saistīts ar šiem notikumiem, tirgū tika sagaidīts ar iespējami strauju kustību. Tomēr viss pāriet...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl nesen varēja šķist, ka viens no uzvarētājiem uz visa šogad notiekošā fona varētu būt zelts. Galu galā tieši tam tradicionāli tiek piedēvēts drošā patvēruma statuss.

Gandrīz līdz marta pirmajai pusei tas arī nozīmēja, ka tirgus dalībnieki tīri labi sarod ar domu šo dārgmetālu iegādāties arvien dārgāk. Tāpat zelta vērtībai par labu nāca pieņēmumi par notiekošo procentu likmju frontē. Uz sagaidāmo nepatikšanu fona šīs likmes saruka, kas potenciāli lika domāt, ka zeltam būs vieglāk konkurēt par investoru naudu. Tiesa gan, vairākas pēdējās tirdzniecības sesijas bijušas tik trauksmainas, ka pagaisis arī patvērums zeltā.

Paspēlē visus guvumus

No šā gada sākuma līdz 9. martam zelta cena pasaules preču biržās bija pieaugusi aptuveni par 10% un tuvojās apaļajai 1700 ASV dolāru atzīmei par Trojas unci. Tomēr kopš tā brīža dzeltenā dārgmetāla vērtība ir sarukusi par 200 ASV dolāriem jeb par 11,5%. Pagājušā nedēļa zelta cenai bija sliktākā vairāk nekā 30 gados, un rezultātā šī dārgmetāla vērtība gandrīz vienā mirklī paspēlējusi visus savus šā gada guvumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pallādija cena pieaugusi virs 1500 dolāriem, tuvojoties rekordaugstam līmenim, raksta Bloomberg.

Cenas pieaugumu veicina šīs izejvielas iztrūkums, ņemot vērā automašīnu ražotāju pieprasījumu.

Kopumā kopš pērnā gada augusta pallādija cena ir augusi par vairāk nekā 50%.

Pallādiju izmanto kā alternatīvu zeltam vai platīnam, un lielākā daļa jeb vairāk nekā 80% šī materiāla tiek izmantots katalītisko neitralizatoru izgatavošanā. Ņemot vērā augošos emisiju ierobežojumus, pallādija pieprasījums ir daudz lielāks nekā iepriekš.

Kā liecina Wall Street Journal informācija, pieaugot pallādija cenām, palielinās arī katalītisko neitralizatoru zādzību skaits. Tā, piemēram, Toyota Prius neitralizatorā ir aptuveni 2 grami pallādija, kuru nododot, var dabūt aptuveni 450 dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Augot auto pārdošanas apjomiem, paredz platīna un pallādija cenu kāpumu

Žanete Hāka, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajā gadā platīns un pallādijs starp dārgmetāliem uzrādīs labāko rezultātus, jo pasaules auto pārdošanas apjomi veicinās piedāvātā apjoma kritumu jau trešo gadu pēc kārtas, prognozē Bloomberg aptaujātie eksperti, kuru prognozes pēdējo divu gadu laikā bijušas visprecīzākās.

Platīna un pallādija, kurus izmanto katalītisko neitralizatoru ražošanā, iztrūkums būs ilgākais attiecīgi kopš 2005. un 2000. gada. Tādējādi platīna cena līdz nākamā gada ceturtajam ceturksnim pieaugs par 13% līdz 1635 dolāriem par unci, bet pallādija cena pakāpsies par 10% līdz 823 dolāriem par unci.

Savukārt šajā gadā platīna cena sasniegs 1500 dolārus, bet pallādija cena – 750 dolārus.

Šajā gadā pallādija cena ir pieaugusi par 6% un ceturtdien tas maksāja 746,1 dolāru, savukārt platīna cena ir sarukusi par 6,1% līdz 1445,6 dolāriem.

Tiek prognozēts, ka nākamajā gadā pasaules automašīnu pārdošanas apjomi pieaugs par 4,8%, salīdzinot ar 2,7% pieaugumu šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

SIF nav privāta bode: fonda lēmumu apstrīd tiesā

Db.lv, 16.07.2024

"SIF atbalsts ir mediju izdzīvošanas jautājums, un tā nedrīkst izlemt mediju likteņus. Es cienu katru kolēģu projektu, kurš guvis SIF atbalstu, tostarp 132 tūkstošus eiro ieguvušo TV raidījumu ciklu Zilonis studijā, taču šāds nosaukums labāk piestāvētu Zaigas Pūces vadīšanas laikam SIF. Uzskatām radušos situāciju par neatbilstošu šim laikam, kad nepieciešams stiprināt kvalitāti mediju vidē, piedāvāt analītiku domājošam lasītājam, tostarp tai lasītāju grupai, kas saturu patērē papīra formā," vēstulē akcentē G. Madžiņš.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju konkursa rezultāti izraisa, kā minimums, neizpratni.

Izdevniecības Dienas Mediji, Dienas Bizness un Dienas Žurnāli administratīvajā tiesā ir pārsūdzējušas Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) lēmumus, ar kuriem tika noraidīti visi seši izdevniecību iesniegtie projektu pieteikumi SIF izsludinātajā Mediju atbalsta fonda (MAF) konkursā Atbalsts nacionāla mēroga preses izdevumiem.

Izdevniecību un laikraksta Diena galvenais redaktors, SIA Izdevniecība Dienas bizness un SIA Izdevniecība Dienas žurnāli valdes loceklis Gatis Madžiņš norāda, ka izdevniecības attiecīgos SIF lēmumus uzskata par nepamatotiem, tādēļ nolemts tos apstrīdēt, lai tiesas ceļā panāktu taisnīgu un likumīgu situācijas noregulējumu, atceļot prettiesiskos lēmumus un novēršot SIF prettiesisko lēmumu sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mērdoka mediju impēriju satricinājušais «hakeru skandāls» vēršas plašumā

Jānis Rancāns, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Haheru skandāls», kas satricinājis Rupertam Mērdokam piederošo mediju impēriju, ceturtdien ir kļuvis vēl plašāks, kad atklājās, ka mediju magnāta kontrolētais laikraksts News of the World ir uzlauzis kritušo britu kareivju tuvinieku telefonus, vēsta Reuters.

Lielbritānijas militāro veterānu apvienība ir pārtraukusi visus darījumus, kas tai bija ar laikrakstu, kā arī citiem R. Mērdoka kontrolētiem medijiem. Tas liecina par to, kā skandāls ietekmē laikraksta galvenos lasītājus, kas jau tā ir pārbiedēti par ziņām, ka laikraksta žurnālistiem ir bijusi pieeja ne tikai slavenību un politiķu, bet arī kritušo karavīru un teroraktu upuru tuvinieku privātai informācijai, norāda aģentūra.

Šie notikumi izraisījuši arī aicinājumus izmeklēt cik liela ietekme ir bijusi R. Mērdokam britu presē, pār politiķiem, tostarp arī premjeru Deividu Kameronu, un policiju. Skandāls var arī apdraudēt plānoto daudzmiljardu darījumu, ar kuru R. Mērdoka News Corp vēlējās pārņemt BSkyB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

E-veselības neveiksmju iemesls ir neprecīzi definētās prasības izstrādātājam

Rūta Kesnere, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uz pārmetumiem par sistēmas lēndarbīgumu Lattelecom pārstāvja atbilde ir īsa un kodolīga - ātrums ir atbilstošs pasūtītāja prasībām.

E-veselības izstrādātājam uzdots nodrošināt sistēmu savstarpējo savietojamību, ne orientēties uz lietotāju ērtībām

Ārsti, IT nozares speciālisti un datu aizsardzības eksperti pauduši skaļu neapmierinātību ar e-receptēm un e-darbnespējas lapām, kas no šī gada 1. janvāra ir obligātas. Galvenais pārmetums e-veselības sistēmai, kas pagaidām izpaužas kā šīs e-receptes un e-darbnespējas lapas, ir sistēmas lēndarbīgums, kā arī tas, ka bieži lietotājs, veicot kādu darbību, tiek no sistēmas «izmests», vai arī tā gluži vienkārši «uzkaras».

Tik apjomīgas e-sistēmas izveides kvalitāti nosaka pasūtītāja prasme definēt pareizu darba uzdevumu.

Lai saprastu, vai izstrādātā sistēma ir vai nav brāķis, Dienas Bizness vērsās pie izstrādātāja – Lattelecom, kura pārstāvji gan interviju klātienē atteica. Taču rakstiski uzņēmuma Korporatīvo klientu dienesta direktors Jānis Kirilka uzsver, ka izstrādātā sistēma pilnībā atbilst pasūtītāja prasībām, līdz ar to neveiksmju iemesls lielā mērā slēpjas neprecīzi definētās prasībās no pasūtītāja puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pērn Inbox.lv saskāries ar diviem lieliem DDoS kiberuzbrukumiem

Lelde Petrāne, 24.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gadā epasta pakalpojuma sniedzējs Inbox.lv saskāries ar diviem lieliem DDoS uzbrukumiem un daudziem mazākiem šāda tipa kiberuzbrukumiem, kas operatīvi novērsti, jo portālā izstrādātā drošības sistēma neitralizē trešo pušu piekļuvi, informē pašmāju tehnoloģiju uzņēmumā.

Tāpat pērn esot bijuši mēģinājumi uzlauzt lietotāju pastkastes, izplatītas vīrusu un pikšķerēšanas vēstules, tāpēc ieviesta «reCaptcha» programma, palielinot lietotāju aizsardzības līmeni.

SIA INBOKSS apkopotie dati par aizvadīto gadu liecina, ka DDoS uzbrukuma veids bijis viens no izplatītākajiem, ko apliecina arī nesenie uzbrukumi e-veselības sistēmai un nacionālajai informācijas aģentūrai LETA.

Viedierīču izmantošanas pieaugums un lietu interneta (IoT) straujā attīstība radot vēl plašākas kiberuzbrukumu iespējas, tāpēc arvien būtiskāka kļūstot ārvalstu notikumu padziļināta analīze. Piesardzības nolūkos nesen daļai Inbox.lv lietotāju lūgts nomainīt paroles, jo pasaulē tika nopludinātas paroles no tādām vietnēm kā LinkedIn, Yahoo u.c. Lietotāji, kas reģistrējušies gan šajos portālos, gan Inbox.lv ar vienādu paroli, bija nokļuvuši riska grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Miljardieris Mērdoks šķirsies no savas trešās sievas

Jānis Rancāns, 14.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, mediju magnāts Ruperts Mērdoks nolēmis šķirties no savas trešās sievas Vendijas Dengas.

Lai gan nav zināms, kas laulību, kura sākās 1999. gadā, novedis pie šāda noslēguma, izskanējušas spekulācijas, ka šķiršanās iemesls ir pāra savstarpējās attiecības.

R. Mērdokam pieder viens no spēcīgākajiem mediju konglomerātiem, kurā apvienotas gan filmu kompānijas un televīzijas kanāli, gan laikraksti un izdevniecības. Savukārt viņa sieva lielākoties izvairījusies no sabiedrības uzmanības. V. Denga iepriekš tikusi apsūdzēta centienos tikt pie bagātības, apprecot par sevi daudz vecāko R. Mērdoku.

V. Denga plašākas uzmanības centrā nonāca 2011. gadā, kad Lielbritānijas parlaments uzklausīja R. Mērdoka paskaidrojumus saistībā ar telefonu sarunu noklausīšanos, kuras Lielbritānijā veica viņam piederošās News International korporācijas mediju žurnālisti. R. Mērdokam pietuvojies kāds vīrietis, kurš centies miljardiera sejā izsmērēt skūšanās putas. Uzbrukumu atvairīja V. Denga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mērdoka impērijai varētu piemērot 100 miljonus lielu drošības naudu

Jānis Rancāns, 11.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ruperta Mērdoka News Corp mediju impērijai varētu piespriest drošības naudu 100 miljonu ASV dolāru apmērā, ja ASV varasiestādes uzsāks izmeklēšanu saistībā ar saistībā ar iespējamu korupciju nu jau slēgtajā britu avīzē News of the World, kas it kā regulāri veikusi maksājumus policistiem - kopumā 100 tūkstošu britu mārciņu apmērā, raksta The Telegraph.

Ja tiks atzīta News Corp vaina, kompānijai varētu piespriest sodu daudz lielākā apmērā, brīdinājuši juristi.

Jau rakstīts, ka Ruperta Mērdoka mediju impēriju satricinājušas ziņas, ka laikrakstu žurnālisti noklausījušies savu stāstu varoņu balss pastkastītē atstātos ziņojumus.

Pēc skandāla izcelšanās R. Mērdoks slēdza, skandālā iesaistīto, populāro un 168 gadus veco laikrakstu News of the World, kas svētdien publicēja savu pēdējo numuru. Laikraksta slēgšana izraisījusi šoku britu sabiedrībā – britu mediji norāda, ka šāds lēmums ir pārāk radikāls, R. Mērdoku raksturojot kā nežēlīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pallādija cena pirmo reizi kopš 2001.gada pārkāpj 1000 dolāru līmeni

Žanete Hāka, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien pallādija cena pirmo reizi kopš 2001.gada pārkāpa 1000 dolāru līmeni, jo pasaulē pieprasījums pēc šī metāla aug, raksta Bloomberg.

Cena pieauga par 1,6% līdz 1007,42 dolāriem. Pallādijs starp metāliem šajā gadā uzrāda vienu no labākajiem rezultātiem, kopš gada sākuma tā cenai palielinoties par 48%, kas ir trīsreiz lielāks kāpums nekā zelta cenai un aptuveni 10 reižu lielāks pieaugums nekā platīna cenas kāpumam.

«Pallādija cenas pieaugumu veicina inerce, ko rada tirgus dalībnieku prognozes par piegādes apjomu deficītu un augošo pieprasījumu,» norāda Saxo Bank eksperts Ole Hansens. Šajā gadā industriālo metālu cena aug, jo pasaules ekonomikas atveseļošanās veicina ražošanas apjomu pieaugumu.

Pallādijs pagājušajā mēnesī pirmo reizi 16 gadu laikā kļuva dārgāks par platīnu. Šo materiālu izmanto, lai samazinātu piesārņojuma līmeni no dīzeļdzinējiem, kuri šobrīd ir mazāk populāri, īpaši Rietumvalstīs, pēc tam, kad vairāki autoražotāji ir atzinuši krāpšanos emisijas testos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēdz teikt, ka pēc kara visi ir gudri. Tad nu, noslēdzoties kādiem zīmīgiem apaļiem atskaites periodiem, var atskatīties, kādiem aktīviem cenas pieauguma ziņā klājies vislabāk.

Kopumā 2019. gadā, neskatoties uz dažādiem ģeopolitiskajiem riskiem, cena strauji palielinājās ļoti daudziem finanšu aktīviem. Finanšu ziņu virsrakstos pārsvarā gozējas ASV akciju rekordi, lai gan daži no pašiem lielākajiem uzvarētājiem nākuši no tādām vietām, kur cenu pieaugumu tiem paredzēt bijis visai grūti un riskanti.

Krievija un GrieķijaViens no šādiem tirgiem ir, piemēram, Krievijas akcijas. To cena ASV dolāru izteiksmē 2019. gadā palēcās par veseliem 40% (Krievijas akciju RTS indeksa vērtība). Tik straujam kāpumam netraucēja ne Rietumvalstu rosīšanās sankciju frontē, ne Krievijas protesti.Pēdējos gados daudz kas mainījies nav, un šīs valsts ekonomikas nākotne ir atkarīga no notikumiem naftas tirgū. Ziemeļjūras jēlnaftas Brent vērtība 2019. gadā bijusi visai stabila, un pašās gada beigās tā pat piedzīvoja visai strauju kāpumu. Tiesa gan, šobrīd straujāku naftas cenas kāpumu daudzi izejvielu eksperti savās prognožu kristāla bumbās nesaskata (īstermiņā paredzēt tendences naftas tirgū gan ir faktiski neiespējami).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Starptautiskā operācijā septiņās Eiropas valstīs aizturēti 11 hakeri

LETA, 21.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā policijas operācijā septiņās Eiropas valstīs, tostarp arī Latvijā, aizturēti 11 hakeri, kas izspiegojuši datorlietotājus caur datoru tīmekļa kamerām, vēsta The Independent.

Aresti veikti Latvijā, Igaunijā, Lielbritānijā, Francijā, Rumānijā, Itālijā un Norvēģijā.

Aizturētie hakeri tiek turēti aizdomās par ļaunprātīgas programmas izmantošanu, lai pārņemtu savā kontrolē datoru tīmekļu kameras un izspiegotu datorlietotājus informācijas iegūšanai vai šantāžas nolūkos.

Britu policija apstiprināja, ka Lielbritānijā aizturēti četri cilvēki.

Kā jau LETA ziņoja, Lielbritānijas Informācijas komisāra birojs (ICO) ceturtdien aicināja Krieviju dzēst interneta vietni, kurā hakeri pieslēgušies tiešsaistes kamerām mājokļos un uzņēmumos visā pasaulē.

ICO apstiprināja, ka hakeri izmantojuši neaizsargātas vai ar vājām parolēm apsargātas novērošanas kameras un bezvadu bērnu monitorus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvijā nav aizturēto Eiropas valstīs veiktajā starptautiskajā operācijā par hakeru uzbrukumiem

LETA, 22.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav aizturēto starptautiski veiktajā policijas operācijā, kas notika septiņās Eiropas valstīs, tādējādi aizturot 11 hakerus, kas izspiegojuši datorlietotājus caur datoru tīmekļa kamerām.

Kā aģentūrai LETA norādīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, lai arī tika norādīts, ka aizturēšana notikusi arī Latvijā, šeit neviens nav ticis aizturēts.

The Independent iepriekš ziņoja, ka starptautiskā policijas operācijā septiņās Eiropas valstīs, tostarp arī Latvijā, aizturēti 11 hakeri, kas izspiegojuši datorlietotājus caur datoru tīmekļa kamerām. Bija norādīts, ka aresti veikti Latvijā, Igaunijā, Lielbritānijā, Francijā, Rumānijā, Itālijā un Norvēģijā.

Aizturētie hakeri tiek turēti aizdomās par ļaunprātīgas programmas izmantošanu, lai pārņemtu savā kontrolē datoru tīmekļu kameras un izspiegotu datorlietotājus informācijas iegūšanai vai šantāžas nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Latvijas Žurnālistu Mediju padomes priekšsēdētāju ievēlēts Māris Ķirsons

Lelde Petrāne, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Žurnālistu savienības valde nodibinājusi Latvijas Žurnālistu Mediju padomi.

Latvijas Žurnālistu Mediju padomē ir ievēlēti:

Vladislavs Andrejevs (TV Channel Current Time | Radio Liberty | Voice of America)

Viktors Avotiņš («Neatkarīgā Rīta Avīze»)

Arno Jundze (Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs)

Māris Ķirsons (laikraksts «Dienas Bizness»)

Juris Paiders (Latvijas Žurnālistu savienības valdes priekšsēdētājs)

Par Latvijas Žurnālistu Mediju padomes priekšsēdētāju ievēlēts Māris Ķirsons.

Mediju padomes nolikumā ir teikts, ka Latvijas Žurnālistu Mediju padome ir neatkarīga nozares pašregulējoša struktūra, kuras locekļi savos lēmumos vadās no savas profesionālās pieredzes, Latvijas likumiem un saviem uzskatiem.

Latvijas Žurnālistu savienības Mediju padomes kompetencē ietilpst jautājumi par mediju un žurnālistu profesionālās ētikas ievērošanu visiem Latvijas medijiem, kuru vadība un žurnālisti ir apņēmušies ievērot 1992. gada 28. aprīlī pieņemto Latvijas Žurnālistu ētikas kodeksu vai arī 2001. gada 14. maijā pieņemto Latvijas Preses, radio un televīzijas žurnālistu profesionālās ētikas kodeksu. Padome var pieņemt izskatīšanai arī jebkurus jautājumus, kas ir būtiski Latvijas mediju nozarei, žurnālistikas profesionālās ētikas standartiem, jautājumus, kas skar vārda brīvības ievērošanu un mediju darbību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Honkongas magnāts, kurš sola 65 miljonus meitas sirds ieguvējam, un viņa meita

Lelde Petrāne, 02.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Honkongas magnāts izmisīgi vēlas atrast vīru savai meitai - lesbietei, tik izmisīgi, ka viņš gatavs par to atdot miljoniem dolāru, nesen vēstīja cnbc.com. Tobrīd vienīgā pieejamā abu stāsta varoņu fotogrāfija bija atrodama vietnē facebook, meitas profilā, taču tagad fotogrāfi devušies iemūžināt šo īpatnējo ģimeni.

Viņa meita - 33 gadus vecā Gigi Čao (Gigi Chao) - tikko paziņojusi, ka Francijā apprecējusies ar savu sieviešu dzimuma ilglaicīgo partneri Sīnu Īvu (Sean Eav). Taču viņas tēvam tas galīgi nav bijis pa prātam, tādēļ viņš uzsācis sabiedrisku kampaņu, kuras mērķis ir atrast viņa meitai vīru.

Sesils Čao (Cecil Chao), Honkongas kuģniecības magnāts un īpašumu attīstītājs, piedāvā 65 miljonus ASV dolāru tam vīrietim, kurš «spēs iegūt Gigi sirdi».

«Man ir vienalga, vai viņš ir bagāts vai nabags,» solījis tēvs. Būtiskākā lieta esot labsirdība. Viņš pats gan Honkongā savu izdarību dēļ ieguvis iesauku - Playboy magnāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"EHR mediju grupa" pievienojusies Latvijas Reklāmas asociācijai (LRA), izvirzot mērķi kopā ar citiem nozares kolēģiem panākt virkni izmaiņu Latvijas normatīvajos aktos, "sakārtojot gan reklāmas tirgu, gan nodrošinot neatkarīgas Latvijas mediju telpas pastāvēšanu ilgtermiņā".

LRA ir sabiedriska organizācija, kurā ir apvienojušies reklāmdevēji, mediji, kā arī mediju un reklāmas aģentūras. Asociācijas mērķis ir veicināt reklāmas nozares attīstību un aizstāvēt savu biedru intereses, uzlabojot reklāmas kvalitāti, veidojot pozitīvu reklāmas tēlu sabiedrībā un cīnoties pret nesamērīgu likumu normu izstrādi. Latvijas Reklāmas asociācija ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Eiropas Komunikācijas Aģentūru asociācijas (EACA) biedrs.

“Medijiem šobrīd ir daudz aktuālu un normatīvos aktos balstītu jautājumu, kas var izšķirt nozares konkurētspēju un turpmāko nākotni. Ņemot vērā faktu, ka veiksmīgu pārmaiņu un transformāciju uzņēmuma iekšienē rezultātā, EHR mediju grupa ir pietuvojusies flagmaņa statusam radio tirgus segmentā un veiksmīgi attīsta arī digitālo vidi un piedāvājumu, izjūtot atbildību arī par nozares nākotni kopumā. Uzskatu par pagodinošu atkal būt kopā ar nozares speciālistiem un virzīt Latvijas mediju nākotni, šoreiz vairāk rūpējoties par radio nozares FM un digitālo nākotni. Mediji ir saplūduši – TV ir digitāls, portāli pilda TV funkciju, arī radio strauji mainās – šodien karalis ir viedtālrunis un vertikālais video,” iestāšanās sarunu noslēgumu LRA komentē Guntars Traubergs, EHR mediju grupas valdes loceklis, kurš jau iepriekš ir bijis ilglaicīgs LRA valdes loceklis, pārstāvot TV nozari ar tolaik vadošo televīziju LNT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

The Pirate Bay bloķē vēl viens interneta pakalpojumu sniedzējs; TPB atdzimst citā IP adesē

Gunta Kursiša, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta pakalpojumu sniedzējs Lielbritānijā Sky Broaband liedzis pieeju failu dalīšanās vietnei The Pirate Bay. Pirms tam līdzīgi rīkojušies arī tādi interneta pakalpojumu sniedzēji kā Virgin Media un Everything Everywhere, tomēr The Pirate Bay vēris vaļā failu dalīšanās vietni ar citu IP adresi, vēsta BBC.

Lielbritānijas Augstākā tiesa pieprasījusi interneta pakalpojumu sniedzējiem liegt saviem klientiem pieeju failu dalīšanās vietnei The Pirate Bay, ņemot vērā britu ierasktu nozares pārstāvju (British Phonographic Industry, BPI) sūdzību par to, ka The Pirate Bay pārkāpj autortiesības.

Citi Lielbritānijas interneta pakalpojumu sniedzēji O2 un Talktalk norādījuši, ka joprojām strādā pie The Pirate Bay aizlieguma īstenošanas.

«Mēs esam investējuši miljardiem mārciņu, lai varētu saviem klientiem piedāvāt augstas kvalitātes izklaidi, jo saprotam, cik ļoti to novērtē klienti. Tādēļ ir nozīmīgi, ka tādas kompānijas kā mūsējā kopā ar valdību un citām mediju un tehnoloģiju kompānijām dara visu iespējamo, lai aizsargātu autortiesības,» teikts Sky paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mērdokam piederošs laikraksts uzlauzis bijušā britu premjera bankas kontu

Jānis Rancāns, 12.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ruperta Mēdroka mediju impērijā ietilpstošā britu laikraksta The Sunday Times žurnālisti, iespējams, uzlauzuši bijušā britu premjera Gordona Brauna telefonu un bankas kontu, vēsta BBC.

Laikraksta žurnālistiem, iespējams, arī ir bijusi pieeja citai privātai G. Brauna ģimenes informācijai, piemēram, par bijušā premjera dēla veselības stāvokli. 2006. gadā laikraksts esot ziņojis par to, ka G. Brauna dēls ir slims ar mukoviscidozi, kas ir nopietna, iedzimta slimība.

Līdz šim atklātībā bija nonākuši tikai fakti par News of The World reportieru un to nolīgto personu veikto telefonu uzlaušanu. Pēc šīm ziņām R. Mērdoks slēdza skandālā iesaistīto laikrakstu.

Tikmēr skandālā, kas satricinājis R. Mērdoka mediju impēriju, atklājas jauni fakti. Pirmdien atklātībā nonāca informācija, ka News of The World maksājis Lielbritānijas karalienes apsargāšanā iesaistītajiem policistiem, lai iegūtu karaliskās ģimenes telefonu numurus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Hakeri datus par ASV slavenībām ieguvuši no kredītbirojiem

Jānis Rancāns, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri, kas internetā publiskojuši ASV pirmās lēdijas Mišelas Obamas un slavenību finansiālā stāvokļa un personīgās informācijas datus, tos ieguvuši no kredītinformāciju apkopojošām kompānijām.

Pirmdien kāda Krievijas tīmekļa vietne publiskoja 15 slavenību un amatpersonu finanšu stāvokļa datus. Tikuši publiskoti ASV pirmās lēdijas, Federālā Izmeklēšnas biroja (FIB) vadītāja, bijušā Kalifornijas gubernatora un filmu zvaigznes Arnolda Švarcenegera, ASV viceprezidenta Džo Baidena, gubernatora Mita Romnija, filmu zvaigznes Mela Gibsona, mūziķa Jay-Z un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku personīgos datus, ieskaitot informāciju par to finansiālo stāvokli un sociālo apdrošināšanu.

Hakeru piekļuvi savai informācijai atzinušas trīs lielākās ASV kredītkompānijas Experian Plc, Equifax Inc. un TransUnion Corp, vēsta Bloomberg. TransUnion norāda, ka hakeru rīcībā jau bijis «ievērojamu daudzumu» minēto personu datu, kas iegūti no citiem avotiem, kā, piemēram, bankām un veikaliem. Hakeri pēc tam datus izmantojuši, lai piekļūtu tos interesējošai informācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru