Māra Lapiņa un Rolands Aumeisters dzīvo Annas pagastā mājās ar nosaukumu Oši. Viņu piemājas saimniecībā ir 17 kazas, vairāki duči pīļu, kā arī vairākas vistas un deviņi truši. Saimnieki vēlas attīstīt savu saimniecību un plāno arī iegādāties zosis, vēsta reģionālais laikraksts Alūksnes Ziņas.
Oši ir M.Lapiņas dzimtas mājas. Pašreiz viņa ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja un aktīvi darbojas savā piemājas saimniecībā. «Pabeidzu te skolu, pastrādāju, bet vēlāk devos uz dzīvi Rīgā. Nodzīvoju tur vairāk nekā desmit gadus, un nu jau kādus četrus gadus esam atgriezušies uz dzīvi šeit. Te dzīvoja mana mamma, kurai jau bija divas kaziņas. Tā arī tā lieta sākās,» stāsta M.Lapiņa.
Katrai kaziņai ir savs vārds, piemēram, divus mazākos kazlēnus sauc par Plusiņu un Mīnusiņu. «Kazām vārdus liek mūsu meitas Laura un Evelīna. Mums ir arī kaza, vārdā Asaka,» stāsta M.Lapiņa. Interesanti vārdi ir arī saimniecības trušiem, un vienu no tiem sauc par Knapsieri. «Kad atbraucām šeit dzīvot, manai mammai jau bija truši un viens no viņiem kļuva vārgs. Mamma teica, ka tas būs jākauj nost, bet es teicu, ka neļaušu viņu nokaut, jo man viņš patīk. Sāku lasīt, kas jādara, lai trusis atkoptos, un tā pamazām tas kļuva aizvien veselīgāks. Tagad Knapsieris ir vaislas tēvs. Vārds Knapsieris radās no tā, ka viņš sākumā bija izvārdzis un kaulains,» stāsta M.Lapiņa.
Ošu saimnieki kazas pārdod, bet, ja kādu kazlēnu nenopērk, tas tiek iemainīts vai nu pret kazām, vai arī, kā tas laukos pienākas, tiek apēsts. «No sākuma pat nevarēju iedzert kazas pienu. Arī vīrs to nedzēra, bet bērni teica, ka esot garšīgs, un tā nu arī mēs lēnām sākām,» stāsta M.Lapiņa. No kazas piena saimniecībā tiek pagatavots arī biezpiens, ko izmanto arī krēmu gatavošanā. M.Lapiņa stāsta, ka ļoti garšīgs krēms sanāk, kad kazas pienu sakuļ nevis ar vistu, bet gan ar pīļu olām: garša un krāsa ir pavisam citādāka.
Lai gan atgriešanās no lielpilsētas laukos nav bijusi grūta, iesākumā daudz kas bija jāapgūst un izrādījies, ka sākt veidot saimniecību nebūt nav tik viegli.
«Kad atvedām pirmo āzi kūtiņā, no rīta tā visa bija izārdīta un viss bija sagāzts. Āzis stāvēja vidū kā varonis,» atceras R.Aumeisters.
Saimniecībā vasaras periodā bijušas arī 50 dažādu šķirņu pīles. «Gribētu savu saimniecību attīstīt lielāku un iegādāties vairāk kazu un arī putnu,» stāsta M.Lapiņa. Dzīve laukos rit mierīgāk nekā pilsētā. Šāds ritms ļauj lēnām veidot saimniecību sev vēlamajā virzienā un turpināt attīstīties.