Rezolūcija, kas bloķētu Eiropas Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, trešdien neguva nepieciešamo 376 deputātu atbalstu, informē Signe Znotiņa-Znota, Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā.
Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).
Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.
Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.
Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.
EP preses pārstāve Mardžorija van den Bruka iepriekš skaidroja situāciju: «Eiropas Parlaments neaizliedz kebabus. EP deputātiem ir bažas saistībā ar ierosinājumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļai. Daži pētījumi liecina, ka šīs piedevas var izraisīt sirds vai asinsvadu slimības. Patiesībā šīs piedevas patlaban nav atļauts izmantot kebabu gaļā. Un pirms dot zaļo gaismu fosfātu piedevām kebabos - kā to ierosināja Eiropas Komisija - Vides un veselības komitejas deputāti nolēma gaidīt ES pētījuma par šo piedevu iespējamo negatīvo ietekmi rezultātus. Šis komitejas lēmums jāatbalsta ar absolūtu balsu vairākumu. Ja tā notiks, faktiski tas nekādi nemainīs pašreizējo situāciju, proti, fosfātu piedevas nedrīkst izmantot kebabu gaļai.» Taču šodien pieņemts lēmums tomēr dot zaļo gaismu fosfātu piedevām kebabu gaļā.
LASI ARĪ: