Āža krogā Mazsalacā nākamgad taps jauna alus ražotne, kur gatavos kviešu alu.
Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja SIA Ālus valdes priekšsēdētājs Andris Eglājs, jaunā ražotne specializēsies kviešu alus ražošanā. Šis alus, ko dēvē arī par baltalu, īpaši iecienīts ir Bavārijā, un viņš iecerējis to popularizēt arī Latvijā. «Esmu noskatījis tirgus nišu, 15 gadu laikā Vācijā redzot kviešu alus jeb Bavārijas alus daudzpusību. Latvijā neviens uz to vēl nav specializējies,» stāsta A. Eglājs. Izveidojot jauno ražotni, viņš arī vēlas stiprināt reģionu, jo «Latvija būs spēcīga tad, ja stipri būs tās reģioni».
Jaunās alus darītavas ražotnes projekts jau iesniegts Lauku atbalsta dienestā un uzņēmējs gaida apstiprinājumu, lai varētu piesaistīt ES līdzfinansējumu. Kopumā investīcijas viņš lēš aptuveni pusmiljona eiro apmērā, tostarp iekārtu iegādē – 350 tūkstoši eiro. Investīcijas nepieciešamas arī ēkas renovācijai. Jau noslēdzies iepirkums par iekārtu piegādi - iekārtas alus darīšanai uzņēmumam piegādās Vācijas kompānija BrauKon GmbH, liecina paziņojums IUB.
Alusdarītavā plānots ražot aptuveni trīs tūkstošus hektolitru alus gadā jeb aptuveni tūkstoti litru dienā. Pēc optimistiskā scenārija, pirmā alus partija varētu tapt nākamgad uz Jāņiem. Izejvielas alus darīšanai A. Eglājs plāno galvenokārt iepirkt Latvijā, tostarp Latraps iesalu, bet apiņus Latvijā neaudzē, tāpēc tos nāksies iepirkt citās valstīs. «Tomēr raudzīsim, lai viss būtu lokāls – no vārpas līdz putām,» tā uzņēmējs.
Paredzēts, ka jaunajā ražotnē būs nodarbināti 5-7 cilvēki, bet alus receptes izstrādei tiks piesaistīti konsultanti no Vācijas. «Mana vīzija – lai Mazsalacā darītais alus nebūtu dārgāks kā vācu alus,» piebilst uzņēmējs. Ar laiku viņš iecerējis ražot un eksportēt bioloģisko alu, pēc kura ir liels pieprasījums pasaulē, īpaši Āzijas valstīs. SIA Ālus reģistrēta pagājušā gada decembrī un kompānijas pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums pieder Andrim Eglājam (76%) un SIA Global Consulting (24%).