Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas AS "Cēsu alus", lai vērotu, kā tiek ražots Brūža alus ķiršu sārtais no ogu brūvējumu līnijas.
Brūža alus ogu sērijā ir iekļautas divas dažādas alus šķirnes - alus ar ķiršu sulu un alus ar aveņu sulu.
Brūža alus ir "Cēsu alus" darītavas galvenā alus meistara Māra Gramberga īpaši izveidota alus sērija, tajā iekļaujot dažādas alus šķirnes, kuru nosaukumi raksturo arī alus garšu katrai šķirnei. Brūža Ogu brūvējumu līnijā ir ali, kuru pagatavošanā izmantotas ogu un augļu sulas.
Brūža alus ogu brūvējumu līnija tika izveidota 2019.gadā, alu ar sulām nošķirot no pārējās Brūža alus līnijas gan ar nosaukuma, gan dizaina palīdzību. Bet Brūža alus ķiršu sārtais tirgū pieejams ir jau no 2017.gada. Tas ieguva pircēju atzinību un Latvijas alus tirgū pieauga pieprasījums pēc Beļģijā iecienītā alus ar dažādām sulām, piemēram, kriek tipa alus ar ķiršu sulu. Ņemot vērā šī tirgus segmenta popularitāti un pozitīvo pieaugumu, AS "Cēsu alus" izveidoja atsevišķu Brūža alus ogu brūvējumu līniju. Brūža ķiršu sārtais alus starptautiskajā konkursā "Baltic Beer Star 2017" augļu alus kategorijā tika apbalvots ar augstāko novērtējumu - Zelta medaļu.
"Cēsu alus" produktu attīstība notiek nepārtraukti, tādēļ ļoti iespējams, ka nākamajā sezonā uzņēmums paplašinās Brūža alus ogu brūvējumu līniju ar kādu jaunu garšu.
#1/22
Fotogalerijā skaties, kā top "Cēsu alus" Brūža alus ķiršu sārtais no ogu brūvējumu līnijas!
#2/22
Alus pagatavošanai pamatā tiek izmantotas četras sastāvdaļas: mieži, apiņi, ūdens un raugs. Brūža alus ogu brūvējumam izmanto dažādus miežu iesalus, tajā skaitā karameles iesalu.
#7/22
Iejavošanas procesā ciete tiek sadalīta cukuros – šajā procesā svarīgs laiks un temperatūra. Process ilgst aptuveni pusotru stundu dažādās temperatūru pauzēs, atkarībā no iesala un vēlamā rezultāta.
#8/22
Filtrācijas katlā no iejavas tiek atdalīta misa (iesala ekstrakts). Tad misa tiek pārsūknēta uz nākamo katlu, kur notiek misas vārīšana.
Alus vārīšanas process ilgst 60 minūtes un tā laikā tiek pievienoti apiņi, kas alum piedod nepieciešamo rūgtumu un garšas nianses.
#9/22
Tālāk atdzesētā misa pa cauruļvadiem tiek sūknēta uz raudzētavu, kur nedēļu notiek alus pamatraudzēšana un pēcrūgšana – vēl nedēļu.
#10/22
Brūža alus ogu brūvējumiem tiek pievienotas augļu un ogu sulas. Brūža Ķiršu sārtajam alum brūvēšanas procesā pievieno sabiezinātu ķiršu sulu un ļauj alum gatavināties vēl vismaz nedēļu.
#11/22
Pirms pildīšanas pudeles tiek rūpīgi izmazgātas. "Cēsu alus" ir viens no tiem uzņēmumiem Latvijā, kas stikla pudeles izmanto atkārtoti.
#21/22
"Cēsu alus" galvenais alus meistars Māris Grambergs pārbauda alus kvalitāti.