Aprīlī patērētāju vērtējumam nodota mazās alus darītavas SIA Tālavas ķēniņa alus ražotā produkcija ar tādu pašu nosaukumu. Ražotne divu gadu laikā izveidota Lizuma pagasta Kāmiešos, bet tās jaunākais auklējums Tālavas ķēniņa alus jau nopērkams Lizumā, Druvienā un Rīgā, vēsta reģionālais medijs Dzirkstele.
Šobrīd tiekot meklētas iespējas nefiltrēto un nepasterizēto alu, kas gatavots no ūdens, miežu iesala, apiņiem un alus rauga, piedāvāt arī gulbeniešiem.
Mazās alus ražotnes īpašnieks ir lizumnietis Jānis Kamarūts, bet izpilddirektores pienākumus veic viņa vedekla Ilze Kamarūte. Ideja par ražotnes izveidi savu vecāku lauku mājā Kāmieši piederot Ilzes vīram Aivaram, kurš pats jaunajā ģimenes uzņēmumā nestrādā, bet palīdz no tiešā darba brīvajos brīžos. Kā raksta Dzirkstele, ir grūti noticēt, ka ražotnes telpas iekārtotas no lieliem laukakmeņiem savulaik mūrētā lopu kūtī, kas ilgu laiku stāvējusi tukša. Tagad biezais mūris palīdz nodrošināt darītavas telpās vienmērīgu gaisa temperatūru gan ziemā, gan vasarā, kas alus darīšanas procesā ir ļoti būtiska.
Lai izveidotu ražotni, rakstīts projekts, gūstot finansiālu atbalstu. Līdz šim brīdim nevienu naudas vienību alus darītavas saimnieki vēl nav atguvuši, tāpēc pagaidām viņi uzskata, ka viss ir tapis, ieguldot tikai savus līdzekļus. «Saimniecības ēka ir pamatīga. Lopus turēt negribējām, tāpēc domājām, kā to izmantot, lai saglabātu. Paveicām milzu darbu, lai ēkā izveidotu ražotni, kas atbilst visām Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām,» stāstījusi Ilze.
Tālavas ķēniņa alus ražotāju stāsts
◆ 1162.gadā Beverīnas pilī uz Miķeļiem, kad labība jau bija zem jumta, Tālavas varenais ķēniņš rīkoja dzīres, lai godam nosvinētu vārda došanu savam jaunākajam dēlam. Tolaik Tālavā daudzus gadus bija valdījis miers uz uzplaukums… Pie bagātīgajiem dzīru galdiem viesi baudīja neparasti gardu, smeķīgu un aromātisku alu, ko ķēniņa aldaris bij’ darījis. Tāds nu gan vēl nebija baudīts! Viesi slavēja ķēniņu, mēģināja izprasīt noslēpumu, bet tas tik viltīgi smaidīja un visiem attrauca: «Īstu alu var pagatavot tikai no tīra ūdens, graudu iesala un apiņiem!» Nu senā alus noslēpums atkal godā celts – latvju iesals, latvju ozola kubli, tīrais pazemes ūdens. Un pats galvenais – latvju prāts un rokas, kas šo alu dara! To visu Pērkons un Jumis sargā!