Šajā piektdienā biznesa portāls Db.lv saviem lasītājiem piedāvā iespēju ielūkoties SIA "OBDO gin" ražotnē, lai redzētu, kā top džins.
SIA "OBDO gin" stāsts aizsācies pirms aptuveni pieciem gadiem, bet džina ražošana uzsākta šā gada beigās. Rīgā, Tallinas ielā izveidota neliela ražotne, kurā, izmantojot Latvijā ražotu spirtu, avota ūdeni un 22 dažādus meža un pļavas augus, tiek radīts džins. Destilācijas process norit tā, lai "OBDO gin" varētu raksturot kā "London Dry".
Kā "Dienas Biznesam" pastāstīja uzņēmuma ražošanas vadītāja Zane Drauga, "OBDO" džins šobrīd pieejams aptuveni 10 bāros Latvijā. Plānots, ka 50% saražotā džina tiks realizēti Latvijā, bet otra puse - eksportēta.
Viņasprāt, "OBDO" džins nav masu produkts un tas nenonāks veikala plauktos, jo tā pārdošanas cena varētu veidot aptuveni 45 līdz 50 eiro par 0,5 litru pudeli. Plānots, ka "OBDO" džins būs pieejams labākajos Latvijas restorānos un bāros, kā arī 4+ zvaigžņu viesnīcās.
Uzņēmuma īpašnieki vēlas, lai ar šo produktu tiktu asociēta Ziemeļeiropa un Rīga. ""OBDO" pamatvērtība ir patiesība, tāpēc mēs nekad neteiksim vai nerakstīsim to, kā nav. No tā arī izriet gan mūsu dizains, gan produkts, gan komunikācija. "OBDO" ir tīrs un skarbs savā būtībā," paskaidro Z.Drauga.
Plašāk par SIA "OBDO gin" un džina pieprasījumu lasi 30.decembra žurnālā "Dienas Bizness"!
#2/39
Plastmasas traukā tiek ielieti 10 litri 96% spirta. Džina ražošanā tiek izmantots Latvijā ražots spirts no SIA "Kalsnavas elevators".
#5/39
Tiek nosvērtas visas nepieciešamās sastāvdaļas, piemēram, apelsīna un citrona mizas, koriandra sēklas, kardamons, priežu pumpuri, rožlapiņas, lavanda un citi.
#6/39
Kopumā "OBDO" džina ražošanā tiek pievienotas 22 sastāvdaļas, tāpēc ir ļoti daudz garšu, kuras džins var veidot.
#7/39
Vēsturiski džins tika ražots tikai no kadiķa ogām, bet tas tika arī saldināts, jo kādreiz alkoholam bija slikta kvalitāte. Arī mūsdienās daudzi džini ir saldināti, jo salds padara garšu maigāku, bet tad tas vairs neatbilst "London dry" stilam.
#13/39
Tiek sagatavoti arī gatavi augu maisījumi, kurus vēlāk pievieno spirtam un ūdenim.
#14/39
Spirta un ūdens maisījumam tiek pievienotas kadiķa ogas, kas augušas Itālijā.
#15/39
Spirta un ūdens maisījumam kopā ar augiem jānostāvas vismaz trīs dienas. Vislabāk - piecas līdz septiņas.
#18/39
Tiek gaidīts, kamēr maisījums uzsilst līdz nepieciešamajai temperatūrai, šķidrumu nedrīkst strauji karsēt.
#23/39
Ik palaikam ir svarīgi pārbaudīt, cik džinam ir grādi. Sākotnēji tek 75 grādus stiprs džins un lēnām tā stiprums samazinās.
#26/39
Gatavajai produkcijai tiek izmērīti grādi un pēc formulas tiek aprēķināts, cik daudz jāpielej klāt avota ūdens. Pēc tam pāris dienas tiek ļauts dzērienam nostāvēties.
#30/39
Džina ražošana ir meistara roku darbs un atbildība visā procesā, beidzot ar pudeles aizkorķēšanu un etiķetes uzlīmēšanu.