Latvijā samazinās desu patēriņš, bet pieaug pieprasījums pēc gaļas pusfabrikātiem, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja gaļas pārstrādes uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.
Viņš atzina, ka pamazām mainās Latvijas pircēju gaume attiecībā uz gaļas produkciju. Cilvēki mazāk patērē desas, kas saistīts veselīga dzīvesveida paradumiem un alternatīvu produktu izvēli. «Pirmkārt, desas, it īpaši vārītās desas, savā ziņā ir padomju mantojums. Padomju laikos veikalā varēja dabūt liellopu gaļu, cūkgaļu un desas. Tagad gluži vienkārši ir daudz plašāka pārtikas produktu izvēle. Otrkārt, ir tendence ievērot veselīgāku dzīvesveidu,» skaidroja Forevers valdes priekšsēdētājs.
Vienlaikus viņš piebilda, ka aug pieprasījums pēc visa veida gaļas izstrādājumiem, piemēram, kupātiem, maltās gaļas un citiem pusfabrikātiem, kuri pircējam pašam ir līdz galam jāsagatavo. «Cilvēki cenšas ekonomēt laiku un izvēlas produktus, kuri jau ir daļēji sagatavoti, bet gatavošanu tomēr grib pabeigt paši,» viņš atzīmēja.
Ždans teica, ka būtiskas gaļas patēriņa izmaiņas turpmākajos gados Latvijā nav paredzamas. «Mūsu klimatiskajos apstākļos gaļa ir un būs galvenais dzīvnieku olbaltumvielu avots pārtikā. Zivis maksā salīdzinoši dārgi, tādēļ es nedomāju, ka būtiski mainīsies gaļas patēriņš,» sacīja kompānijas vadītājs. Vienlaikus viņš pieļāva, ka varētu augt gaļas produkcijas patēriņš uz vienu cilvēku, savukārt tās kopējais patēriņš nemainīsies vai pat samazināsies saistībā ar sarūkošo cilvēku skaitu Latvijā.
Forevers reģistrēts Rīgā 1996.gadā un tā pamatkapitāls ir 1,306 miljoni eiro. Uzņēmumam ir ražotne Rīgā, kā arī filiāles Jēkabpilī un Saldū. Ražošanas jaudas ir vairāk nekā 30 000 kilogramu produkcijas dienā. Forevers ražo desas, cīsiņus, kūpinājumus, kā arī svaigas gaļas produkciju. Forevers tirdzniecības tīklā ir 81 veikals visā Latvijā. Forevera vienīgais īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir Ždans.