Reklāmraksti

“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” – augstākā līmeņa fotogrāfijas, šokējošas mākslīgā intelekta izdarības

Rakstu sagatavojis neatkarīgs žurnālists R. Kažimėkas,03.10.2024

Jaunākais izdevums

Vēsture atkārtojas: iepriekšējā gada 26. septembrī Berlīnē tika prezentēti telefoni “Xiaomi 13T” un “Xiaomi 13T Pro”. Šogad, arī 26. septembrī, arī Berlīnē “Xiaomi” prezentēja savus jaunākos telefonus “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro”. Informācija par šiem diviem telefoniem ilgi tika glabāta noslēpumā, tāpēc tīmeklī netrūka minējumu: kā tie izskatīsies, kas tajos būs integrēts, cik maksās, ar ko tie atšķirsies no šā ražotāja februārī prezentētā flagmaņa “Xiaomi 14”. Trīs nedēļas pirms prezentēšanas abi modeļi nonāca manās rokās, tos abus izmēģināju, tāpēc tagad dalos ar informāciju un novērojumiem.

Tuvu flagmanim

2019. g. “Xiaomi” prezentēja pirmo “T” sērijas telefonu “Mi 9T”. Kopš tā laika “T” sērijas modeļi tika prezentēti katru gadu. “T” sērija tika nodēvēta par starpposmu starp vidējās un augstākās klases “Xiaomi” telefoniem. Taču šāds raksturojums, īpaši runājot par jaunākajiem “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” telefoniem, jau vairs nav precīzs, jo tas liek domāt, ka visas flagmaņa īpašības ir labākas. Tā nav – ar atsevišķām īpašībām “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” pārspēj flagmani (dizains, ekrāns, fotografēšanas naktī iespējas) vai neatpaliek no tā (galvenā kamera). “T” sērijas modeļi nav sliktāki par flagmaņa versiju – tajos ir integrēti visdažādākie pilnveidojumi, kuru nav citos “Xiaomi” telefonu modeļos. Salīdzinot ar flagmani, var teikt, ka “T” sērijas mērķis ir nodrošināt lietotājiem augstākās kvalitātes pieredzi par pieejamāku cenu. Tā kā iepriekš biju izmēģinājis “Xiaomi 14”, un tagad abus jaunākos modeļus (“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro”), varu teikt, ka tie ir ļoti līdzīgi flagmanim.

“Xiaomi 14 T” telefonu estētika

Xiaomi 14 T” sērija atklāj pilnīgi jaunu dizaina koncepciju, kuru “Xiaomi” ir nodēvējis gana iespaidīgi – “Titan” dizains. Vislabāk šo koncepciju ilustrē “Xiaomi 14T Pro” modelis metāla krāsā. Paņemiet rokās šo jauno telefonu un uzreiz pamanīsiet, cik daudz uzmanības ir veltīts detaļām: kvadrāta formas kameru bloks organiski iekļaujas telefona aizmugurē, šaurajam metāla rāmim ir dekoratīvas rievas, ieslēgšanas pogas virsma – rievotas tekstūras, aizmuguri ar noapaļotajām malām klāj ļoti plāns stikls. Telefona rāmis ir izgatavots no speciāla alumīnija sakausējuma, kas, pēc ražotāja teiktā, ir divas reizes izturīgāks, salīdzinot ar iepriekšējiem modeļiem. Labs svara līdzsvars – turēt rokās ir ērti. “Xiaomi 14T Pro” modelis tiek ražots pelēkā titāna, zilā titāna un melnā titāna krāsā (tā šos krāsu toņus ir nodēvējis ražotājs). “Xiaomi 14T” modelis tiek ražots četrās krāsās: bez jau minētajiem trim toņiem telefons ir pieejams arī laima krāsā – šā telefona aizmugure ir izgatavota no patentēta, trīskārtu materiāla ar ādas tekstūru. “Xiaomi 14T” telefona aizmugures forma ir nedaudz citāda – tās malas ir taisnas.

Priekšgājēji fotografēja ļoti labi, tirgus jaunatnācēji – vēl labāk

Iepriekšējā gadā prezentētie “Xiaomi 13T” un “Xiaomi 13T Pro” telefoni bija pirmie “T” sērijas modeļi ar “Xiaomi” un “Leica” radītiem objektīviem. Tagad ražotājs ir gājis vēl tālāk – abiem modeļiem ir ļoti iespaidīgas kameras ar jaunākās paaudzes “Leica” optiku, tāpēc nešaubos, ka attiecībā uz fotografēšanu šie telefoni būs vieni no līderiem.

“Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” telefoniem ir trīs kameras: 50 MP galvenā, 50 MP teleobjektīvs un 12 MP platleņķa. Kameras nedaudz atšķiras, tāpēc tabulā uzskaitīšu to atšķirības.

Kā redzat, “Pro” modeļa sensors (īpaši izstrādāts “Xiaomi” un “Leica” objektīviem) ir lielāks, galvenais objektīvs ir nedaudz “gaišāks”, teleobjektīva fokusa attālums lielāks.

Vācijas optikas uzņēmuma “Leica” un “Xiaomi” sadarbība, kas ilgst jau trīs gadus, ietver ne tikai optiku, bet arī programmatūru – fotoaparāta lietotnē lietotāji atradīs daudzus attēla stilus, kā arī divus autentiskus “Leica” stilus: “Leica Vibrant” un “Leica Authentic”. Izmantojot “Leica Vibrant”, krāsas ir piesātinātākas, savukārt izmantojot “Leica Authentic”, tiek atjaunots oriģinālais klasisko “Leica” fotoaparātu krāsu stils. Ir arī daudz filtru, tostarp “Leica” filtri.

Iespaidīgs “Leica” portreta režīms – portreti ir “dzīvi”, dinamiski, krāsas, gaismas un ēnas, spilgtuma lauka dziļums saplūst harmoniskā veselumā, bet rezultāta reālistiskums katru fotogrāfiju pārvērš īpašā un atmiņā paliekošā acumirklī. Lai papildus radītu nostalģisko klasiskās fotogrāfijas iespaidu, fotogrāfijā var pievienot “Leica” ūdenszīmi. Ir arī otrs portreta režīms – “Master Portret”.

Naktis – “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” stihija

Naktī uzņemta fotogrāfija ar telefonu vienmēr ir liels izaicinājums, jo viedtālruņu kameras un to sensori ir kompakti, un tāpēc rodas dažādas problēmas. Taču tikai ne tad, ja jūsu rokās ir telefons “Xiaomi 14T” vai “Xiaomi 14T Pro”. Rodas iespaids, ka slikts apgaismojums nav šķērslis, lai radītu tādu attēlu, kādu mums gribētos redzēt. Tajā ir redzamas visas detaļas, arī tumšās vietās redzamās ēnas, savukārt gaišākas zonas vai gaismas avoti “neizdedzina” attēlu. Pārsteigs naktī uzņemto fotogrāfiju detalizētība, spilgtums un reālistiskums, nav pat vērts runāt par kaut kādiem nakts fotogrāfijās redzamiem trokšņiem – to vienkārši nav. Vēl viena kaitinoša telefonu fotoaparātu iezīme, fotografējot naktī, – liela atšķirība starp fotogrāfiju un realitāti. Telefonā “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” šī problēma ir atrisināta, optimizējot gan fotoaparātu tehnisko aprīkojumu, gan programmatūru. Turklāt kameras tumšākā vidē darbojas ievērojami ātrāk, salīdzinot ar daudziem citiem telefoniem (arī flagmaņiem), tāpēc nebūs jāgaida vairākas sekundes, līdz kamera fiksēs nakts attēlu, un jāuztraucas, ka šajā laikā notrīcēs roka un attēls iznāks miglains. Šo kameru fiksētais attēls izceļas ar estētiku un autentiskumu.

“Xiaomi 14 T” telefonos ir integrēts “Xiaomi AISP” – ļoti jaudīgs attēlu apstrādes rīks uz mākslīgā intelekta pamata. Tas savieno astoņus neapstrādātus attēlus vienā failā turpmākai apstrādei, atjauno reālistiskas ainas un ievērojami samazina naktī uzņemtajām fotogrāfijām raksturīgo “troksni”. Tāpēc fotogrāfiju dinamiskais diapazons ir ievērojami augstāks, tiek iegūts izcils izgaismoto un tumšo vietu līdzsvars, lielisks krāsu līdzsvars un tas viss, – fotografējot naktī.

Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ne tikai labi fotografē, bet arī fantastiski filmē. Ir divi filmēšanas režīmi. Standarta, kuru ieslēdzot var izvēlēties speciālu kinematogrāfiska stila funkciju “Master Cinema”, kas fiksē plašu gaismu un ēnu spektru, kas savukārt palielina attēlu krāsu dziļumu un piesātinātību. Un funkcija “Movie”, kuru izmantojot tiek iegūts attēls ar malu attiecību 2,39 : 1, kā arī darbojas tādi režīmi kā “Cinematic Blur”, kas rada attēla izplūšanas efektu, un režīms “Rack Focus”, kas visu filmēšanas laiku maina fokusu no viena video dalībnieka uz otru. Tas ļoti noderēs filmējot divu, atšķirīgā attālumā no kameras sēdošu cilvēku sarunu.

Mākslīgais intelekts atvieglo video un fotogrāfiju apstrādi

Aiz loga ir 2024. gads, tāpēc nav brīnums, ka “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” nāk ar noderīgu, universālu un jaudīgu mākslīgā intelekta rīku komplektu. Ir pieejamas tādas fotogrāfiju apstrādes funkcijas kā “klips” (no fotogrāfijām izveidota mini filma), “kolāža” (dažādi plakāti) “dzēšgumija” (varat izdzēst sevi no fotogrāfijas, varat izdzēst citus), “māksla” (dažādas uzjautrinošas un krāsainas detaļas), kā arī jauninājumi, kas parādījās uzreiz pēc telefonu prezentācijas Berlīnē, – “MI portrets” un “MI filma”. Piemēram, “MI portrets” ir nepieciešamas 25–35 vienas personas portreta fotogrāfijas, kuras tiek apstrādātas, lai jūs redzētu dažādas sevis versijas, – kādas tik varat iedomāties, un visdažādākajos sižetos, kādus tik vien vēlaties. Režīms noraida diezgan daudz fotogrāfiju, atzīstot, ka tās ir sliktas kvalitātes, tāpēc ir atkal jāfotografē un jāaugšupielādē. Tiesa, apstrāde notiek ilgi – ilgāk par pusotru stundu, taču rezultāts ir interesants, es pat teiktu šokējošs, varbūt pat biedējošs, ja aizdomājas par faktu, ka pieejamās iespējas var izdomāt izmantot tie, kuriem ir ļauni nodomi. Pēc būtības tā ir neīstu fotogrāfiju ražošanas “mašīna”. Portreta fotogrāfija džungļos vai uz Mēness? Nekādu problēmu! Process norit ilgi tāpēc, ka mākslīgais intelekts ilgi analizē jūsu seju, mācās to izmantot. Labā ziņa, ka mākslīgais intelekts pēc jūsu sejas analīzes vairākas fotogrāfijas (saskaņā ar uzrakstīto pieprasījumu, vēlmi) ģenerē ātri – tas ir minūšu, ne vairs stundu jautājums.

Ja jau tā, izdomāju grūtāku uzdevumu: augšupielādēju portreta fotogrāfijas, no kurām puse bija manas, puse – dēla. MI tās analizēja divas stundas. Rezultāts – jauna persona, kurai piemīt daudz abu personu iezīmju, jaunāka par mani, vecāka par dēlu. Šo personu nesūtīju ne uz Mēnesi, ne džungļiem: iesēdināju lidmašīnas kabīnē, pārveidoju par pankroka muzikantu u.c. Visos gadījumos fotogrāfijas reālistiskums bija prātam neaptverams.

“MI Filma” – neliela kino studija jūsu telefonā. Viena daļa: video sižetu rediģēšana, fotogrāfiju vai videoklipu augšupielāde, subtitru pievienošana, mūzikas izvēle, otra daļa – filmas veidošana pēc šablona. Pēc būtības tas ir rīks tiem, kuri nevēlas pārlieku daudz laika veltīt videomateriālam, jo visu var izdarīt, neizlaižot telefonu no rokām.

Ļoti spilgts ekrāns, jaudīgi procesori

Telefonu “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ekrāni ir identiski. 6,67 collu AMOLED ekrāna izšķirtspēja – 2712 x 1220, pikseļu blīvums – 446 ppi. Ekrāns atbalsta “HDR10+”, “Dolby Vision”. Maksimālā ekrāna atjaunošanās frekvence – 144 Hz, maksimālais spilgtums 4000 – šī vērtība ir lielāka par flagmaņa “Xiaomi 14” un pusotru reizi lielāka par pērn prezentētā “Xiaomi 13T” modeļa vērtību. Ekrāna spilgtumu, krāsu temperatūru un piesātinātību, atjaunošanās frekvences un daudz citu parametru kontrolē mākslīgais intelekts. Pēc “Xiaomi” teiktā, šis ekrāns ir viedākais, kāds jebkad ir bijis “Xiaomi” telefoniem.

Par “Xiaomi 14 T” sērijas telefonu jaudu jāsūdzas nebūs – abās ierīcēs ir integrēti ātri, efektīvi un jaudīgi mikroshēmu komplekti.

Salīdzinot ar “Xiaomi 13T Pro”, kuram ir “MediaTek Dimensity 9200+” procesors, jaunais “Pro” modelis var lepoties ar ievērojami lielāku gan procesora, gan grafikas mikroshēmas jaudu, taču vēl svarīgāk ir tas, ka tā jaunā mikroshēma “NPU 790” ir dubultojusi mākslīgā intelekta datu apstrādes ātrumu, salīdzinot ar “Xiaomi 13T” paaudzes telefoniem, kuri arī tika slavēti kā jaudīgi un ātri. Abos telefonos ir integrēta jauna siltuma novadīšanas sistēma – ļoti intensīvi darbojoties, telefons sasilst, taču nesakarst. Arī ātrā uzlāde liek telefonam sasilt.

Telefonu operatīvā atmiņa – 12 GB, pastāvīgā – 256 vai 512 GB.

Tāpat kā iepriekšējās “T” sērijas telefoni, gan “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” atbalsta lielu uzlādes jaudu: Telefonu “Xiaomi 14T” var uzlādēt ar 67 W lādētāju (pilnīgas uzlādes laiks – 45 minūtes), bet “Xiaomi 14T Pro” – ar 120 W lādētāju, tāpēc šā telefona 5000 mAh baterija no 0 līdz 100 % tiek uzlādēta tikai 20 minūšu laikā. “Xiaomi 14T Pro” atbalsta arī bezvadu uzlādi, kuras jauda ir 50 W.

Abās ierīcēs ir integrēta arī baterijas uzlādes kontroles sistēma, kas par 60 % pagarina bateriju kalpošanas laiku. Abu telefonu aizsardzība pret putekļiem un ūdeni atbilst IP 68 klasei.

“Xiaomi HyperOS”

Telefonos “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” ir integrēta uz “Android 14” pamata izstrādātā operētājsistēma “Xiaomi HyperOS”, kas no šā brīža tiks integrēta visos “Xiaomi” telefonos, planšetdatoros un pulksteņos. Šī operētājsistēma, kas ir vienkārša, viegli saprotama, intuitīva un kurai ir daudz praktisku funkciju, nodrošina maksimālu “Xiaomi” ierīču produktivitāti, labāku lietotāja pieredzi, raiti savieno dažādas “Xiaomi” ierīces. Tā ir viedāka, drošāka, universālāka, darbojas raitāk, bez kavēšanās vai kļūdām.

Piemēram, savienojot “Xiaomi 14 T” sērijas viedtālruni ar “Xiaomi” planšetdatoru, kurā arī ir integrēta “Xiaomi HyperOS”, strādājot ar planšetdatoru, varat izmantot telefonā instalētās programmas, zvanīt, ātri pārvietot failus tāpat, kā tie tiek pārvietoti datorā no vienas mapes citā. “Xiaomi 14 T” sērijas telefonus var savienot arī ar datoriem, kuriem ir “Windows” operētājsistēma, un izmantot dažādas starpsavienojuma funkcijas: ar datoru rakstīt ziņojumus, zvanīt un pārvietot failus no datora tieši telefonā un otrādi.

Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” integrētais ģeneratīvais “Google” mākslīgā intelekta tērzēšanas robots “Gemini” ir radīts kā tieša atbilde “OpenAI” tērzēšanas modelim “ChatGPT”. Sākot ar “Xiaomi 14T” sēriju, “Xiaomi” flagmaņi, kas parādīsies vēlāk, būs nodrošināti ar mākslīgā intelekta funkcijām, kā arī personisko asistentu “Gemini”, kuram telefonos “Xiaomi 14T” un “Xiaomi 14T Pro” jautājumus var uzdot gan rakstveidā, gan ar balss komandu. “Gemini” – lielisks sabiedrotais, kas palīdzēs izpētīt, plānot, atrast atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Vēl viena interesanta “Google” funkcija – “Circle to Search” – varat apvilkt, izcelt, pasvītrot vai pieskarties jebkam ekrānā, kas jums šķiet interesants un par ko jūs vēlētos uzzināt vairāk. Piemēram, nofotografējiet jūs interesējošu objektu, apvelkat to, lai meklētu, un “Google” meklētājs to jau meklē. Vairumā gadījumu, lai iegūtu vairāk informācijas par objektu, bija jāveic vismaz trīs darbības, tagad pietiek apvilkt jebkuru elementu, un rezultāti tiek iegūti uzreiz.

Vērtējums

Xiaomi 14T Pro”, kas maksā aptuveni 899 eiro, ir flagmaņa līmeņa telefons. “Xiaomi 14T” ir nedaudz vienkāršāks, bet arī lētāks (699 eiro), taču man ar tā jaudu bija pietiekami. Telefonos ir integrēta “Xiaomi HyperOS”, kuras lietotāja saskarne ir kompakta, ērti un viegli saprotama. Jaunās MI funkcijas, kas sāka darboties uzreiz pēc telefona prezentācijas, paver daudz iespēju. Tās darbosies gan “Xiaomi 14”, “Xiaomi 14 Ultra” modeļos, kā arī vēlāk izlaistajos telefonos ar “Xiaomi HyperOS” operētājsistēmu. Nemaz nešaubos, ka nākotnē sagaidīsim arī MI rīku papildinājumu.

Par fotografēšanas iespējām jau rakstīju iepriekš – tās ir vienkārši lieliskas, bet nakts fotografēšanas iespējas – vienreizējas. Ekrāni – augstākā līmeņa, baterijas darbojas ilgi, ir ātri uzlādējamas, telefoni darbojas ātri, tiek galā ar visiem uzdevumiem. Pievilcīgs dizains, perfekti izvēlētais korpusa un rāmja materiāls arī ir priekšrocība.

Apskata autors – R. Kažmēks (R. Kažmėkas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Xiaomi roboti - putekļsūcēji ar mazgāšanas funkciju ir inovatīvi risinājumi mājas uzkopšanai. Tie piedāvā jaunas tehnoloģijas efektīvai uzkopšanai, nodrošinot lietotājiem ērtības un laika ekonomiju. Šie roboti ne tikai vāc putekļus, bet arī veic grīdas mazgāšanu autonomi.

Ar modernām sensoru tehnoloģijām un programmatūru, Xiaomi roboti pielāgojas dažādiem virsmu tipiem un nodrošina augstu tīrīšanas kvalitāti.

Labākie roboti - putekļsūcēji

Autonomā navigācija

Xiaomi roboti izmanto autonomās navigācijas tehnoloģiju. Šī tehnoloģija ļauj ierīcēm efektīvi pārvietoties pa telpu. Roboti skenē vidi un veido karti - tādējādi tie var noteikt labāko ceļu, lai sasniegtu mērķi.

Roboti spēj pielāgoties dažādām telpām, tie ņem vērā mēbeles un citus šķēršļus. Pateicoties šai tehnoloģijai, roboti var strādāt pat telpās ar daudz šķēršļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Karjera robotizācijas laikmetā: kur sagaidāms uzplaukums nākotnes darba tirgū

Andrejs Cinis, uzņēmumu vadības konsultants,16.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasteidzoties garām skaistajam skolu izlaidumu laikam, vakardienas skolnieki stāv savas pirmās nopietnās dzīves izvēles priekšā, kādu profesiju apgūt. Kāds jau nolēmis, par ko vēlas kļūt, taču skolēnu aptauju rezultāti liecina, ka vairums skolēnu nespēj izvēlēties sev piemērotāko profesiju, pabeidzot skolu.

Pāris desmit gadus atpakaļ, šiem neizlēmušajiem visbiežāk sastopamais vecāku ieteikums bija apgūt ekonomista vai jurista profesijas. Toreiz tās bija samērā universālas izglītības daudziem amatiem, kurām vēlāk vēl pievienojās IT speciālista profesija. Taču šodien, izvēloties nākotnes profesijas, šāds algoritms vairs nedarbojas. Jo darba tirgus strauji attīstās, un to veicina tehnoloģiju sasniegumi, mainīgā demogrāfija un mainīgās sabiedrības vajadzības.

Tāpēc arī šodien cilvēki pret profesijas izvēli sāk attiekties daudz vieglāk nekā mūsu vecāku un vecvecāku laikos. Vairs nav aktuāls sabiedrībā pieņemtais uzstādījums: viena profesija visai dzīvei. Tā vietā, lai vienā uzņēmumā nostrādātu 20 un vairāk gadus, cilvēki daudz biežāk maina darbavietas un nodarbošanās jomas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Investēs 70 miljonus eiro mākslīgā intelekta risinājumos Baltijas aizsardzībai

Db.lv,17.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sekmētu NATO Austrumu flanga drošību, kompānija “Helsing”, kas attīsta mākslīgā intelekta izmantošanu aizsardzības jomā, paplašinājusi savu darbību Baltijā un nodibinājusi “Helsing Estonia”.

Stratēģiskā paplašināšanās nodrošinās reģiona aizsardzības industriālās bāzes aprīkošanu ar vismodernākajām mākslīgā intelekta iespējām. Kompānija nākamo trīs gadu laikā Baltijas reģionā plāno ieguldīt 70 miljonus eiro.

Cieši sadarbojoties ar vietējiem industriālajiem partneriem, tiks stiprināta Latvijas un Baltijas aizsardzības infrastruktūra ar mūsdienīgiem mākslīgā intelekta risinājumiem. Investīcijas ieplūdīs jaunu darbības un ražošanas iekārtu izveidē ar vietējiem partneriem visā Baltijā. Balstoties uz šo sadarbību, kompānija plāno piedalīties Latvijas valsts aizsardzības nozares iepirkumos. Plānots, ka šīs investīcijas ne tikai uzlabos reģiona aizsardzības spējas, bet arī radīs nozīmīgas ekonomiskās iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas degvielas uzpildes staciju tīkls “BRO” plāno uzsākt darbu Latvijas tirgū, vēloties pasargāt savu zīmolu, lai klientiem nerastos asociācijas ar citu zīmolu, kam jau ir reputācijas problēmas Lietuvas tirgū.

“BRO” Lietuvā ir vērsies tiesā par pārkāpumiem attiecībā uz uzņēmuma preču zīmes izmantošanu, pieprasot kaitējuma atlīdzību 1,6 miljonu eiro apmērā. Tā ir lielākā kompensācija, kas jebkad pieprasīta šāda veida lietās Lietuvas tiesās.

Degvielas uzpildes staciju tīkls “Stateta” Lietuvā strādā kopš 1999. gada. 2018. gada jūnijā tas iesniedza pieteikumu reģistrēt preču zīmi “BRO”. Šobrīd šī preču zīme tiek izmantota 174 degvielas uzpildes stacijās Lietuvā. Katrai ir savs īpašnieks, bet visas ietilpst “BRO” degvielas uzpildes staciju tīklā un nodrošina ne vien degvielas uzpildes, bet arī citus pakalpojumus, piemēram, auto mazgāšanu un mazumtirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4. septembrī aprit gads, kopš Baltijas vadošais uzkopšanas pakalpojumu uzņēmums "PRO BRO Group” atklāja savu pirmo automatizēto tuneļveida automazgātavu Latvijā, Rīgā, Juglas ielā. Gada laikā uzņēmums galvaspilsētā ir atklājis jau 4 mazgātavas, kopumā investējot vairāk nekā 22 miljonus eiro.

Latvijā uzņēmums joprojām redz lielu potenciālu biznesa paplašināšanai, ko pierāda augošais klientu skaits. Lai arī joprojām popularitātes augšgalā ir pašapkalpošanās mazgāšanas iespējas, uzņēmums ir pārliecināts, ka šī tendence Latvijā tuvākā gada laikā mainīsies, jo jau šobrīd uzņēmuma dati liecina, ka Latvijā klienti arvien vairāk iegādājas automazgātavu abonementus.

Ienākot Latvijas tirgū, kā lielāko izaicinājumu “PRO BRO” min cilvēku paradumu mainīšanu, jo īpaši visā, kas saistīts ar auto uzturēšanu. Piemēram, pēdējo gadu laikā Latvijā milzīgu popularitāti ir iemantojušas pašapkalpošanās automazgātavas, kuru izmantošana jau daudziem kļuvusi par ikdienu. Uzņēmumā skaidro, ka tā rezultātā Latvijā valda priekšstats, ka pašapkalpošanās automazgātavas ir izdevīgākas gan naudas, gan laika ziņā. Taču “PRO BRO” pieredze rāda, ka tie, kas izmēģina tuneļveida mazgātavas, izvēlas tās izmantot arī turpmāk, jo galu galā pašiem nekas nav jādara un auto tiek kvalitatīvi nomazgāts mazāk nekā divu minūšu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzkopšanas pakalpojumu uzņēmums “PRO BRO Group” Rīgā, Mūkusalas ielā atvēris savu ceturto tuneļveida automazgātavu Latvijā, kuras izveidē ieguldīti vairāk nekā 7 miljoni eiro.

“PRO BRO” turpina paplašināt franšīzes tīklu Rīgā un līdz 2025. gada beigām plāno atvērt vēl divas “PRO BRO” automazgātavas, kopējām investīcijām Latvijas tirgū sasniedzot jau 24 miljonus eiro.

Kopš pagājušā gada beigām Rīgā darbojas “PRO BRO Express” tuneļveida automazgātava Juglas ielā, martā tika atklāta automazgātava K. Ulmaņa gatvē un jūnijā – Vienības gatvē.

Līdz 2025. gada beigām automazgātavu tīklu plānots paplašināt ar vēl divām automazgātavām, kas atradīsies Rīgā, Gunāra Astras un Dzirciema ielā, tādējādi plašāk aptverot galvaspilsētas teritoriju.

“Mēs piedāvājam dažādus abonementu veidus bez mazgāšanas reižu limita. Vēlamies veidot patstāvīgo klientu loku gan privātajā, gan biznesa segmentā, tāpēc automazgātavu tīkla pārklājums nodrošina integrēšanos klientu ikdienas maršrutos,” stāsta Darjus Krjuks (Darius Kriukas), “PRO BRO” vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

IT nozarē konkurence ir nevis mākslīgā intelekta, bet par jaunākajiem programmētājiem pārkvalificēto pārsātinājuma dēļ

Uldis Semeiks, SIA “Codex” valdes priekšsēdētājs, Vladimirs Dagenvalds, SIA “Codex” valdes loceklis,18.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā valūtas fonda pētījums liecina, ka mākslīgais intelekts (MI) lielākā vai mazākā mērā ietekmēs vairāk nekā 40% darba vietu visā pasaulē. Savukārt starptautiskais finanšu holdings “Goldman Sachs” paziņojis, ka MI skars vairāk nekā 300 miljonu darba vietu ASV un Eiropā. Izņēmums nav arī darba vide IT nozarē, kur nepieciešamība pēc IT speciālistu prasmēm savā darbā izmantot MI iespējas tikai pieaug.

Tā, piemēram, Eiropas Savienības (ES) ziņojums “Mākslīgā intelekta prasmju vajadzību analīze 2023″ par IT industrijas profesijām, atklāj vairāk kā desmit IT specialitātes, kurās jau šobrīd ir nepieciešamas padziļinātas MI prasmes – datu zinātniekiem un inženieriem, mašīnmācīšanās, datorredzes un neirolingvistiskās programmēšanas (NLP) inženieriem, u.c. Līdzīgas tendences ir novērojamas arī Latvijas IT jomā, taču pagaidām vēl MI lietošanas iemaņas kā viena no noteicošajām prasībām vai kritērijiem darba kvalifikācijas novērtēšanai netiek izvirzīta.

Darba sludinājumu skaits mazinājies

Latvijā pirms gada vienlaikus aktuāli bija aptuveni 1000 darba sludinājumi IT nozarē, tagad vidēji tie ir 400. Tas zināmā mērā skaidrojams ar to, ka ES fondu apguve IT industrijā ir pašreiz beigusies, līdz ar to ir ne tikai mazāks pieprasījums pēc darba spēka, bet arī jūtama konkurence uz jebkuru valsts pārvaldes izsludinātu iepirkumu. Piemēram, ja uz vienu iepirkumu ir pat desmit pretendenti, tas Latvijas tirgū ir daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju uzņēmums "Apple" veic sarunas par iespējām investēt mākslīgā intelekta kompānijā "OpenAI", ceturtdien vēstīja laikraksts "Wall Street Journal".

Laikraksts norāda, ka "OpenAI" uzsācis investīciju kompānijas "Thrive Capital" vadītu finanšu līdzekļu piesaistīšanas kārtu, cenšoties panākt tirgus vērtību 100 miljardu dolāru apmērā.

Jau mēnešiem ilgi izskanējušas ziņas, ka "OpenAI" plāno piesaistīt kapitālu, kas padarītu to par vienu no vērtīgākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem pasaulē. Jaunu finanšu līdzekļu piesaistīšana nepieciešama, lai palīdzētu kompānijai finansēt jaunu tehnoloģiju izstrādes izmaksas.

Arī ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft", kas ir lielākais "OpenAI" investors, piedalās jaunajā finanšu līdzekļu piesaistīšanas kārtā.

Ziņas par iespējamām "Apple" investīcijām mākslīgā intelekta kompānijā izskan laikā, kad uzņēmums gatavojas prezentēt jaunākos viedtelefonu "iPhone" modeļus, kuros, kā gaidāms, būs pieejamas mākslīgā intelekta tehnoloģiju nodrošinātās iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniekiem nepieciešams iet līdzi laikam un izmantot jaunākās tehnoloģijas, intervijā aģentūrai LETA teica Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Jūlija sākumā LOSP valdes sēdē izskatīja jautājumus par mākslīgā intelekta izmantošanu lauksaimniecībā. Uz jautājumu par to, kā mākslīgā intelekta risinājumus var izmantot lauksaimniecībā, Gūtmanis atbildēja, ka LOSP tikās ar informāciju tehnoloģiju (IT) kompāniju, kura atradusi risinājumu, kā mākslīgo intelektu var savienot ar novērošanas kamerām.

Viņš atzīmēja, ka mākslīgajam intelektam var iemācīt atpazīt darbības, kas atšķiras no normas. Filmējot lopu novietni vai lauku, mākslīgajam intelektam var iemācīt informēt, ja, piemēram, novērota netipiska lopu uzvedība vai arī teritorijā atrodas personas, kurām tur nebūtu jāatrodas.

Gūtmanis minēja, ka mākslīgā intelekta joma attīstās ļoti strauji, un patlaban ļoti iespējams nevar pat nojaust, kas tajā notiks pēc pieciem gadiem. Tādēļ ir nepieciešams šajā jomā iesaistīties un sekot līdzi jaunākajām tendencēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

70% no aptaujātajiem uzņēmumiem nav domājuši par mākslīgā intelekta (MI) risinājumu ieviešanu savā ikdienā un tuvākajā laikā arī neplāno to darīt, liecina multipakalpojumu uzņēmuma “Tele2” veiktās mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) aptaujas dati.

Vienlaikus 10% uzņēmumu ir ieviesuši un vēl 18% strādā pie MI risinājumu ieviešanas savā ikdienā.

Kā atzīmē “Tele2”, 62% uzņēmumu pārstāvju uzskata, ka MI nākotnē mainīs uzņēmumu ikdienu.

“Ir sajūta, ka MI ir joma, kurā uzņēmumi Latvijā nesēž uz vietas, jo visai liela daļa jeb gandrīz 30% uzņēmumu atsevišķus MI risinājumus jau ir ieviesuši vai gatavojas to darīt. Lai arī vienlaicīgi ir daudz tādu, kas nav domājuši par MI risinājumiem, mūsu aptaujas dati rāda, ka tie apzinās, ka MI ietekmēs uzņēmējdarbību nākotnē. Kā galvenie iemesli, kāpēc uzņēmumi šobrīd nav apsvēruši MI risinājumi ieviešanu, tiek minēti pielietojamības trūkums nozarē, kā arī laika un intereses trūkums iedziļināties šajā jomā,” stāsta “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju uzņēmums "Apple" pirmdien prezentēja jaunos viedtālruņa "iPhone" modeļus, kas izstrādāti mākslīgā intelekta tehnoloģijām.

"Mēs esam sajūsmināti tirgū laist pirmos "iPhone" modeļus, kas paredzēti "Apple Intelligence" un tā revolucionārajām iespējām," prezentācijas pasākumā sacīja "Apple" vadītājs Tims Kuks.

"Apple Intelligence" ir jauns programmatūras funkciju kopums visām ierīcēm, par kuru tika paziņots jūnijā uzņēmuma ikgadējā izstrādātāju konferencē, kurā uzņēmums paziņoja arī par sadarbību ar "ChatGPT" radītāju "OpenAI".

Šīs jaunākās funkcijas būs pieejamas kā programmatūras lejupielāde "iPhone 16" un citiem augstākā līmeņa modeļiem nākamajā mēnesī, taču tikai kā testa variants un angļu valodā. Citu valodu pieejamība sekos.

Īstermiņā starp jaunajām funkcijām būs mākslīgā intelekta atbalstīta attēlu rediģēšana, tulkošana un mazas, radošas ziņojumapmaiņas izmaiņas, bet ne vērienīgāki sasniegumi, kā to sola citi mākslīgā intelekta uzņēmumi, piemēram, "OpenAI" vai "Google".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tirdzniecības misijā uz ASV dodas vairāk nekā 60 uzņēmēji

Db.lv,16.09.2024

10. septembrī ekonomikas ministrs Viktors Valainis un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji tikās ar uzņēmējiem, kuri pieteikuši savu dalību Valsts prezidenta un ekonomikas ministra tirdzniecības misijai uz ASV no 16. līdz 24. septembrim.

Avots LIAA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS) tirdzniecības misijā uz ASV no šodienas līdz

Tik apjomīga uzņēmēju delegācija no Latvijas uz ASV ne reizi nav devusies. Viņš tic, ka vizītes laikā izdosies piesaistīt investīcijas vismaz viena miljarda eiro apmērā.

Savukārt LIAA klāsta, ka tirdzniecības misijas mērķis ir radīt priekšnoteikumus ekonomisko attiecību attīstībai ar ASV, lai piecu gadu periodā dubultotu tirdzniecības attiecības ar ASV, sasniedzot 1,9 miljardus eiro apgrozījumu. Tāpat plānots, ka uzņēmumu, kas dodas vizītē uz ASV, tirdzniecības apgrozījums ar ASV gada laikā varētu pieaugt par 15%, bet investīciju jomā kā tiešais vizītes mērķis ir identificēt vismaz trīs jaunus investīciju projektus, kuru kopējais apjoms varētu sasniegt 150 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

AJ Power iegādājas 25% mākslīgā intelekta risinājumu izstrādātāja Apply kapitāldaļu

Db.lv,01.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu grupa “AJ Power” ir veikusi nozīmīgu investīciju Latvijas mākslīgā intelekta (Ml) risinājumu izstrādātājā “Apply”, kļūstot par šī uzņēmuma 25% kapitāldaļu īpašnieku.

Investīcija paver jaunu stratēģiski nozīmīgu sadarbību starp diviem savu nozaru līderiem Latvijā, veicinot iespēju radīt arī eksportspējīgus produktus.

“AJ Power” ir viena no vadošajām Latvijas privātā kapitāla uzņēmumu grupām, kas darbojas enerģētikas un atkritumu apsaimniekošanas jomās. Daļēja “Apply” kapitāldaļu iegāde ļauj izveidot stratēģisku partnerību, lai būtiski veicinātu jaunu risinājumu izstrādi. Tas nodrošinās iespēju “AJ Power” grupai sniegt saviem klientiem arvien jaunus pakalpojumus, kas balstīti mūsdienīgos tehnoloģiju risinājumos, tai skaitā MI.

“Straujā tehnoloģiju un MI iespēju un risinājumu attīstība rada gan daudz jaunu iespēju enerģētikas sektorā, gan liek būtiski investēt jaunās tehnoloģijās, lai saglabātu konkurētspēju. “Apply” ir viens no Latvijas MI tirgus līderiem ar pieredzējušu un sevi jau pierādījušu profesionāļu komandu un augstu nākotnes izaugsmes potenciālu. Šī investīcija ir nozīmīgs solis, jo ļauj “AJ Power” grupai iegūt stratēģisku partneri, dodot iespēju piedalīties vienā no daudzsološākajām nozarēm pasaulē,” uzsver Roberts Samtiņš, “AJ Power” uzņēmumu grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pašvaldībās ieviestie digitālie risinājumi veicina arī iedzīvotāju digitālo pratību

Db.lv,07.10.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldību pakalpojumu pieejamība, komunikācija un sadarbība, sabiedrības digitālās pratības attīstības nozīme arī kā drošības jautājums, bija vieni no svarīgākajiem Rīgā notikušajā Pašvaldību forumā “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja”.

Tajā piedalījās speciālisti no 27 Latvijas pašvaldībām, Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas un vairāku uzņēmumi pārstāvji, kas ikdienā saistīti ar dažādiem digitalizācijas procesiem.

“Pašvaldību pakalpojumu pieejamība, komunikācija un sadarbība – šie ir trīs ļoti būtiski elementi, kas nodrošina efektīvu un iekļaujošu pārvaldību, kas kalpo iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ikvienam Latvijas iedzīvotājam un uzņēmējam neatkarīgi no dzīvesvietas jābūt iespējai saņemt kvalitatīvus pakalpojumus – neatkarīgi no tā, vai tie tiek nodrošināti digitāli vai klātienē. Ne katrs pakalpojums ir tikai digitāls, un ne katram iedzīvotājam ir piekļuve digitālajām tehnoloģijām. Tāpēc ir svarīgi, lai mēs ne tikai turpinām veicināt digitālos risinājumus, bet arī neaizmirstam cilvēkus, kuriem nepieciešams atbalsts šo risinājumu lietošanā. Šis līdzsvars starp digitālo un cilvēku – starp tehnoloģijām un cilvēcību – ir mūsu panākumu atslēga. Ir svarīgi turpināt iesākto darbu pašvaldību digitalizācijas jomā. Pašvaldības ir vistuvāk iedzīvotājiem, tās ātrāk redz vajadzības un var ātrāk reaģēt. Tādēļ jo īpaši svarīgi rast efektīvākus un ātrākus risinājumus digitālo pakalpojumu jomā,” foruma atklāšanā pauda Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Dambīte-Damberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pazīstamā Latvijas zīmola JZ Microphones mikrofonus sāks izplatīt viens no lielākajiem Ķīnas pro-audio tehnikas tirgotājiem Dingdong Audio.

Sākot ar 2024. gada jūliju, Ķīnas pro-audio kompānija Dingdong Audio oficiāli kļuvusi par Latvijas mikrofonu zīmola JZ Microphones ekskluzīvo izplatītāju Ķīnā, Honkongā un Makao un uzņemas atbildību par JZ Microphones produktu popularizēšanu, pārdošanu, tehnisko atbalstu un pēc-pārdošanas servisu Ķīnā, Honkongā un Makao.

“JZ Microphones Ķīnas tirgū pazīstams ir jau daudzus gadus, un tā mikrofoni ir iekarojuši mūzikas industrijā popularitāti. Noslēgtais ekskluzīvais līgums ar vadošo pro-audio tirgotāju Dingdong Audio ir būtisks solis JZ Microphones produkcijas pārdošanas tālākai izaugsmei Ķīnā, Honkongā un Makao. Tas nodrošinās daudz plašāku produkcijas pieejamību tirgū, izmantojot Dingdong Audio plašo pārdošanas kanālu tīklu reģionā, kā arī profesionālu pro-audio servisu,” atzīst JZ Microphones valdes priekšsēdētājs Filips Rajevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī brīža aktuālā tēma pasaulē, Eiropā un arī Latvijā ir mākslīgais intelekts, īpaši ģeneratīvais mākslīgais intelekts, aģentūrai LETA sacīja Latvijas IT klastera padomes priekšsēdētājs Kaspars Kauliņš.

Viņš norādīja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē ir grūti novilkt ģeogrāfiskas robežas, tādēļ pasaules tendences un aktualitātes atspoguļojas arī Latvijā.

Jaunu attīstības uzrāvienu piedzīvo arī valodas tehnoloģijas, kas nodrošina dažādu ar saturu un valodu saistītu procesu automatizāciju - mašīntulkošanu, runas atpazīšanu un sintēzi, kā arī cilvēka un datora saziņu.

Vērojot mākslīgais intelekta lielo valodas modeļu straujo attīstību, nedrīkst aizmirst latviešu valodu un ar augstu prioritāti veidot savu nacionālo lielo valodas modeli, kas spētu nodrošināt ne vien plašas funkcionālas iespējas dažādiem Latvijā veidotiem un izmantotiem rīkiem, pakalpojumiem un risinājumiem, bet arī kalpotu kā nozīmīgs ieguldījums latviešu valodas saglabāšanā un attīstībā digitālajā laikmetā, akcentēja Kauliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā cikla inkubācijas programmā visā Latvijā uzņemti 96 komersanti, kuru uzdevums būs trīs gadu laikā attīstīt savus inovatīvos produktus vai pakalpojumus, apliecinot to eksporta potenciālu.

“Inkubācijas programmā esam uzņēmuši 52 inovatīvus un 44 eksportspējīgos un tehnoloģiju jomā strādājošos uzņēmumus. Uzņēmumi darbojas cilvēka dzīves kvalitātes un veselības uzlabošanas, aprites ekonomikas un klimata jautājumu risinājumu jomā. Ir arī vairāki biofarmācijas produktu ražotāji un uzņēmumi, kuri strādā pie zināšanās balstītu informācijas tehnoloģiju risinājumu attīstības. Mēs novērtējam, kā mainās uzņēmējdarbības vide un to, ka uzņēmumi domā par ilgtspējīgu produktu ražošanu un pakalpojumu sniegšanu. Tas nozīmē, ka ekonomikā notiek pārmaiņas un pakāpeniski virzāmies uz augstākas pievienotās vērtības produktiem un pakalpojumiem,” stāsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Raivis Bremšmits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstskolas RISEBA studentiem durvis vērusi jauna, mūsdienīgām multimediju tehnoloģijām aprīkota datorklase, kuras izveidē ieguldīti vairāk nekā 120 000 eiro.

Jaunajā mācību telpā RISEBA Mediju un radošo tehnoloģiju fakultātes un Arhitektūras un dizaina fakultātes studentiem tagad ir pieejamas 25 darba vietas, kas aprīkotas ar Apple Mac Studio M2 datoriem, kas komplektēti ar monitoriem, multimediju aprīkojumu un optisko tīklu.

Izmantojot šo tehnisko aprīkojumu, studentiem paveras iespēja veidot kvalitatīvu multimediju saturu. Jaunie monitori palīdz precīzi un niansēti atspoguļot saturu un formu – jo monitori nodrošina precīzas kalibrācijas krāsu atspoguļojumu. Telpa ir aprīkota ar daudzkanālu skaņas sistēmu kuras skaņas arhitektūrā izmantoti Marantz Soundun un Acoustic Energy tehniskie risinājumi kuru kopums papildināts ar profesionālu akustisko izolāciju, kā arī augstas izšķirtspējas lāzerprojecijas iekārtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

"Sarkanās lampiņas" pensiju sistēmas panelī

Kristīne Lomanovska, SEB Life and Pension Baltic SE valdes locekle,25.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pensiju sistēmas “panelī” deg vairākas “sarkanās lampiņas”. Tā vietā, lai mēs stiprinātu pensiju otro līmeni un palielinātu iemaksas līdz sākotnēji plānotajiem 10%, mēs liekam papildu slodzi pensiju pirmajam līmenim. Tā teikt, esam bedres malā, bet plānojam izrakt vēl vienu lāpstu dziļāk, jo ignorējam demogrāfijas prognozes. Kādi būtu situācijas risinājumi?

Lasot Labklājības ministrijas mājas lapu, redzam, ka stabilai pensiju sistēmai nepieciešami trīs pensiju līmeņi. Tā kā pirmā pensiju līmeņa shēmas finansiālo stāvokli galvenokārt ietekmē demogrāfiskie un darba tirgus faktori, bet fondētās shēmas (tā sauktā pensiju otrā līmeņa) – finanšu kapitāla tirgus, tad šie līmeņi, savstarpēji izlīdzinot riskus, viens otru atbalsta ceļā uz kopējā mērķa – pensionāru labklājības – īstenošanu.

Citējot Labklājības ministriju, valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju otrā līmeņa mērķis ir, nepalielinot kopējo sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts vecuma pensijām (t.i. 20% no algas), iegūt pensijas palielinājumu, daļu no šīm iemaksām ieguldot finanšu kapitāla tirgū, kur šie naudas līdzekļi pelnītu procentus. Šajā teikumā vairs ne miņas no demogrāfijas risku izbalansēšanas uzdevuma, vien nopelnīt vairāk par inflāciju, jo tieši tā ir pamatā pensiju pirmā līmeņa indeksācijai. Tas nekas, ka pensiju otrā līmeņa ieguldīšanas nosacījumi šādu iespēju pavēra vien 2018. gadā, kad atļāva vismaz 50% no pensiju plāna līdzekļiem ieguldīt akcijās. Līdz tam tas būtu kā lūgt peldētājam ar sasietām rokām un kājām piedalīties olimpiskā peldējuma sacensībās. Stāsts par to, ka pirmā pensiju līmeņa aizvietojums kritīsies un to kompensēs otrā pensiju līmeņa pieaugums, Labklājības ministrijas mājas lapā netiek atspoguļots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekmes uz vidi novērtējums (IVN) uzņēmējiem, kuru darbs saistīts ar vides resursu izmantošanu, ir labi pazīstams jēdziens, bet Latvijā mazāk zināms ir ietekmes uz sabiedrību novērtējums. Vides risinājumu uzņēmums Ecosoul ir pirmais Latvijā, kas piedāvā integrēt šo novērtējumu IVN.

Vai vajadzīgs ir tikai obligātais?

Ietekmes uz sabiedrību novērtējums Latvijā nav obligāts, tomēr daļa uzņēmēju ar to saskaras sarunās ar starptautiskajām finanšu institūcijām un sadarbības partneriem. Parādās jautājums: “Kā jūs esat novērtējuši savu ietekmi uz sabiedrību?” Rezultātā tiek piedāvāts viss, kas atbilst “sabiedrības” un “ietekme” atslēgvārdiem - viena veikta aptauja, sabiedriskās apspriedes foto, pašvaldības uzrunas ieraksts. Tas pats notiek arī, kad jāaizpilda tukšumi ilgtspējas ziņojumā.

Lai izvairītos no formālās “ķeksīša pēc” pieejas, IVN jāiekļauj pielāgoti ietekmes uz sabiedrību novērtējumi. Tas saskan arī ar ilgtspējīgas attīstības trīs dimensiju modeli – vide, sabiedrība un ekonomika. Šāds līdzsvars nodrošina, ka ekonomiskā izaugsme nenotiek uz vides vai sociālās labklājības rēķina. Attīstītāju ieguvumi no ietekmes uz sabiedrību novērtējuma ir daudz uz dažādi - no projekta vērtības celšanas līdz labām kaimiņattiecībām. Daudzdzīvokļu mājās labi kaimiņi vienmēr izpalīdzēs, uzraudzīs cits cita mājokli. Savukārt, labs saules paneļu parka kaimiņš ziņos, ja saules parkā krusa sadauzījusi paneli vai tajā uzdarbojas vandāļi. Kāds labums no tā pašam kaimiņam? Viens no sociālās ietekmes novērtējuma uzdevumiem ir to noskaidrot – kādas ir vietējo kopienu iespējas, izaicinājumi un vajadzības? Vai tiešām nozares “zelta standarts” – uzdāvināt bērnu laukumu pašvaldībā – iedzīvotājiem vienmēr ir vajadzīgs? Uzņēmēji mēdz pārmest ieinteresētajām personām jeb stakeholderiem dzīvošanu mītos. Taču pašiem uzņēmējiem būtu jāatzīst, ka arī viņu pieņēmumi mēdz būt greizi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums "Tet" prezentējis datu centra projektu, ko nākamgad plānots būvēt Salaspils novadā, informē uzņēmums.

Projekta būvniecībā tiks izmantoti mūsdienīgākie energoefektivitātes risinājumi, savukārt datu centra tehnoloģiskās sistēmas ietvers inovatīvus kiberdrošības risinājumus un ļaus darbināt jaudīgas mākslīgā intelekta iekārtas. Jaunā datu centra izveidē tiks investēti 30 miljoni eiro.

"Šis datu centrs būs nozīmīgs solis ceļā uz jaunu pakalpojumu attīstību un Latvijas digitālās eksportspējas veicināšanu. Ciešā sadarbībā ar Salaspils pašvaldību un privātā sektora uzņēmumiem spēsim piedāvāt jaunākās paaudzes tehnoloģiju risinājumus. Jaunais datu centrs būs izcils profesionāļu komandas, inženieru un ekspertu darba rezultāts, kas palīdzēs stiprināt gan uzņēmuma, gan Latvijas konkurētspēju starptautiskajā tirgū," stāsta "Tet" galvenais izpilddirektors Uldis Tatarčuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Nākamā gada prioritātes darbam ar FICIL būs produktivitātes celšana un investīciju veicināšana

LETA,27.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada prioritātes darbam kopā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā (FICIL) būs cilvēkkapitāla attīstība, produktivitātes celšana un investīciju veicināšana, piektdien pēc Latvijas valdības un FICIL augsta līmeņa sanāksmes sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa norādīja, ka puses strādā pie tā, lai Latvijā būtu jaunas ārvalstu investīcijas, tomēr tik pat svarīgi ir jau Latvijā esošie investori.

Ministru prezidente uzsvēra, ka jau pašreiz ir vairāki ārvalstu investoriem svarīgi jautājumi, kas virzās uz priekšu, tostarp arī nekustamā īpašuma birokrātijas mazināšana.

Tāpat Siliņa akcentēja, ka janvārī sāktās iniciatīvas valsts pārvaldes reorganizēšanā un birokrātiskā sloga mazināšanā ir tas, ko sagaida arī ārvalstu investori.

Vienlaikus plānots turpināt darbu pie valsts kapitālsabiedrību konkurētspējas un labas korporatīvās pārvaldības. Siliņa norādīja, ka plānots valsts kapitālsabiedrības, tostarp arī pašvaldību kapitālsabiedrības padarīt caurspīdīgākas, lai tām varētu piesaistīt papildu finansējumu un tās kļūtu efektīvākas un eksportspējīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Latvijas uzņēmumi un iestādes ir gatavi e-rēķiniem?

Viesturs Slaidiņš, Jumis Pro vadītājs,23.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas gados pamatīgu paātrinājumu ieguvusī digitalizācija, ko pavisam nesen paplašinājusi arī mākslīgā intelekta (MI) rīku ieviešana, turpina transformēt strādāšanas ieradumus kā privātos uzņēmumos, tā valsts pārvaldē.

Produktivitātes paaugstināšanas iespējas ir patiešām plašas, turklāt tirgū nemitīgi nonāk aizvien jauni risinājumi, tādēļ tos visus ir grūti apzināt un aptvert, nemaz nerunājot par ieviešanu organizācijas darbā. Diemžēl uz šī bagātīgā jaunievedumu fona dažas senākas, taču ne mazāk noderīgas lietas tiek piemirstas. Viena no tām ir e-rēķini.

Šā gada 24. maijā Finanšu ministrija (FM) iesniedza publiskai apspriešanai Grāmatvedības likuma grozījumu projektu, kas nosaka, ka drīzumā rēķini būs jānoformē kā strukturēts elektroniskais dokuments. Paredzēts, ka jau ar 2025. gada 1. janvāri Latvijas uzņēmumiem, kas izraksta rēķinus budžeta iestādēm, tie būs jānoformē kā strukturētie elektroniskie rēķini. Pārējiem uzņēmumiem izmaiņas e-rēķinu prasībās tiks piemērotas no 2026. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tautsaimniecības izaugsmei un sabiedrības labklājībai ir būtiskas investīcijas, eksports un inovācijas

LETA,27.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautsaimniecības izaugsmei un sabiedrības labklājībai ir būtiskas gan investīcijas, gan eksports, gan arī inovācijas, piektdien Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) augsta līmeņa sanāksmes atklāšanā sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa akcentēja, ka ārvalstu investīcijas Latvijā ir ļoti gaidītas - ne tikai jaunas investīcijas, bet arī tās, kas jau ir Latvijā.

Ministru prezidente uzrunā pateicās FICIL un visiem, kas ir iesaistījušies daudzu ekonomikai svarīgu jautājumu risināšanā, tostarp arī nekustamā īpašuma birokrātijas mazināšanas virzībā uz priekšu.

Drīzumā valdībā paredzēts skatīt projektu nekustamā īpašuma jomā, kas samazinās būvniecības termiņus, regulējuma izmaiņas, teritorijas attīstības plānošanas dokumentu termiņus. Siliņa norādīja, ka šādas izmaiņas ir svarīgas katram investoram un biznesam.

Ceturtdien, 26.septembrī, ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņoja par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu. Siliņa uzrunā norādīja, ka šis 2018.gada lēmums radīja smagas sekas Latvijas reputācijai, tāpēc lēmums par sankciju atcelšanu uzlabos investīciju vidi un starptautisko reputāciju attiecībā uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kādiem pasaules notikumiem investējot būtu jāpievērš uzmanība?

Rolands Zauls, Swedbank investīciju produktu līnijas vadītājs,09.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada norises globālajā ekonomikā un finanšu tirgos turpina nolikt ieguldītājus krustcelēs – kādu investīciju stratēģiju turpmāk īstenot? To veicinājuši centrālo banku lēmumi, tāpat investorus satrauc iespējamais tehnoloģiju burbulis un ģeopolitiskās nesaskaņas, ASV un citu valstu parādi, kā arī citi riski.

Turklāt būtiski notikumi šogad mēdz visai strauji mainīties un attīstīties. Kādi ir galvenie pašreizējie riski un ko darīt investoram

Ģeopolitika: konfliktu scenāriju eskalācija

Jau vairākus gadus ģeopolitika kļuvusi par vienu no būtiskākajiem ekonomikas un finanšu tirgu risku avotiem. Ukrainas karš ilgst trešo gadu, konflikts Tuvajos Austrumos draud saasināties, Taivānas statuss joprojām ir ASV un Ķīnas spriedzes avots, kā arī globālā sacensība par to, kas dominēs tehnoloģiju nākotnē, licis pasaulei kļūt kareivīgākai. Līdz ar to ģeopolitiskā riska rādītāji ir pieauguši. Tomēr plašākā vēsturiskā kontekstā tie joprojām izskatās ierobežoti. Tāpat arī finanšu tirgus baiļu rādītājs, ko mēra ar VIX indeksu, joprojām ir salīdzinoši zems (atskaitot augusta sākuma akciju izpārdošanu). Sākoties karam Ukrainā, tas pāris mēnešus pakāpās virs 33 punktiem, pēc tam atkal noslīdot uz leju. Turklāt šis indekss ne tuvu nav tam līmenim, kāds bija 2008. gada lielās finanšu krīzes laikā – 59 punkti, vai 2020. gada kovida pandēmijas laikā – pie 53 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru