Cilvēki sākuši taupīt, pērkot lētāku pārtiku, atsakoties no kārumiem un par trešdaļu mazāk atļaujoties pusdienot ārpus mājas, secinājusi Centrālā statistikas pārvalde, salīdzinot 2009. un 2008. gada mājsaimniecību budžetu apsekojuma datus.
Mājsaimniecības taupījušas, iegādājoties lētākus uztura produktus, kā arī samazinot augļu un ogu (izņemot ābolu), zivju, konditorejas izstrādājumu, saldējuma, ēdienu pusfabrikātu, kā arī bezalkoholisko dzērienu patēriņu. Vairāk lietoti tādi produkti kā makaroni, putraimi, kartupeļi, skābēti kāposti.
Cilvēki mazāk atļāvušies pirkt salīdzinoši dārgāko liellopu gaļu, cūkgaļu un gaļas pusfabrikātus, priekšroku dodot lētākajai mājputnu gaļai.
Savukārt piena un piena izstrādājumu grupā samazinājies pilnpiena, bet palielinājies piena ar pazeminātu tauku saturu patēriņš.
Tomēr daudzuma ziņā visvairāk tiek patērēti tādi produkti kā kartupeļi, olas, piens, āboli, burkāni un cūkgaļa. No tiem 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, visstraujāk samazinājies pilnpiena, cūkgaļas un olu patēriņš (attiecīgi par 20%, 19% un 18%).
2009. gadā mājsaimniecības ievērojami samazinājušas izdevumus pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas, salīdzinot ar 2008. gadu, saruka par 12%.
Uzturam 2009. gadā mājsaimniecības tērēja vidēji 26,7% no visiem patēriņa izdevumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, uztura izdevumu īpatsvars patēriņa izdevumos ir palielinājies (2008. gadā 25,6%). Pārtikas izdevumu īpatsvara pieaugums mājsaimniecību patēriņa izdevumos vienmēr ir vērtējama kā negatīva parādība, uzsver statistiķi.
2009. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 35% samazinājušies arī patēriņa izdevumi sabiedriskajai ēdināšanai.