Šobrīd ražotājiem pārtikas produktu sastāvā nav obligāti jānorāda, kādi tieši augu tauki ir izmantoti, līdz ar to zem šāda nosaukuma var būt gan rapšu, gan palmu eļļa, taču decembrī būs izmaiņas un augu tauku veids būs jāatklāj, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.
Lai cilvēki būtu lietas kursā, kāda tieši augu eļļa ir izmantota pārtikas produktu ražošanā, no decembra ražotājiem savās produktu etiķetēs būs jānorāda konkrēti augi, no kuriem eļļa ir iegūta. To paredz Eiropas Savienības regula (Nr.1169/2011). Tas arī izskaudīs esošo situāciju, kad daļai pārtikas produktu uz etiķetes ir norāde «augu tauki», tomēr tālāk nav paskaidrots, vai zem šī nosaukuma slēpjas rapšu, saulespuķu vai palmu eļļa. Šobrīd spēkā esošā direktīva nosaka to, ka ražotājiem nav obligāti jānorāda eļļas veids. Tādējādi daļa pārtikas ražotāju sniedz pilnīgu sastāvdaļu sarakstu, tostarp norādi, ka produkts satur ne tikai augu eļļu, bet konkrētu eļļas veidu, piemēram, rapšu, olīveļļu, palmu eļļu, citi aprobežojas ar nosaukumu «augu tauki». Uz DB jautājumu, vai par pārtikas kontroli atbildīgajam Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ir informācija, cik pārtikas produktu sastāvā ir palmu eļļa, cik produktos izmantota, piemēram, rapšu eļļa, PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova skaidru atbildi nesniedza, sacīdama, ka «PVD nav nekāda statistikas pārvalde,» tomēr atzina, ka Latvijā pārtikas produktu sastāvā ir palmu eļļa, kas pārsvarā tiek izmantota konditorejas izstrādājumos. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka PVD ievēro prasības un likumdošanu, un PVD inspektori seko līdzi tam, kā tās tiek pildītas praksē. Nākotnē būs izmaiņas, kas vērtējamas pozitīvi, un PVD sekos līdzi izpildei.
Eļļu ietekme uz veselību ir ļoti būtiska un efekti ir dažādi. Proti, ir liela atšķirtība, vai runājam par nepiesātinātajām taukskābēm, kas veselībai ir būtiskas, vai transtaukskābēm, kas asinsvadiem ir neveselīgas, DB uzsvēra Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Viens no iemesliem, kāpēc Latvijā arvien biežāk tiek konstatēta cilvēku aptaukošanās, ir nepareiza augu tauku izvēle un cilvēku dzīvesveida paradumi. «Mēs, ģimenes ārsti, un nozares asociācijas esam par to, lai iedzīvotāji zinātu, ko viņi pērkot saņem un izvērtētu pilnīgu informāciju par pārtikas produktu sastāvu,» pamatoja L. Kozlovska. Protams, pārtikas produktu izvēle cilvēkiem saistīsies arī ar cenu, tomēr viņiem ir jābūt lietas kursā, ko viņi pērk tirdzniecības vietās, uzskata L. Kozlovska. Jāatgādina, ka pāris gadu iepriekš Latvijā bija aktuālas diskusijas par piena produktu sastāvu un to nosaukumiem. Tādējādi šobrīd, ja piena produktiem tiek pievienoti augu tauki, tad tā nosaukums ir «izstrādājums», piemēram, siera izstrādājums, nevis siers.
Visu rakstu Būs jāatklāj augu tauku veids lasiet piektdienas, 17. oktobra, laikrakstā Dienas Bizness (4. lpp.)!