Pasaulē populāro pakalpojumu – konkrētu ēdienu pagatavošanai paredzēto produktu un recepšu piegāde uz māju – Latvijā start-up versijā piedāvā interneta projekta Gatavopats.lv autori Aivis Siliņš un Aiga Dreimane , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
Uzņēmuma ideja noskatīta Anglijā, kur pēdējos pāris gadus dzīvoja un strādāja abi jaunieši. Eiropā un pasaulē šis pakalpojums jau ir industrijas līmenī. Aiga atklāj, ka paši regulāri izmantojuši angļu uzņēmuma Hello Fresh pakalpojumus. Tas bijis izdevīgi vairāku iemeslu dēļ – ietaupīts laiks un finanses, netika izdarīti lieki emocionāli vai atlaižu diktēti pirkumi. «Vienīgais, ko paši pirkām veikalā, bija šokolāde vai sula. Rēķinājām, ka esam diezgan daudz ietaupījuši, jo izvairījāmies no mirkļa iespaida pirkumiem un vēlākām pārdomām, ko gatavot no tā, kas ir sapirkts. Izvairījāmies no tērēšanās atlaižu produktiem – tikai tāpēc, ka rīsu pakai atlaide, vienas pakas vietā nopirkt četras un laika gaitā par trim aizmirst, tas nav izdevīgi,» pircējas pieredzē dalās Aiga. Kā pakalpojuma lietotāji, Gatavopats.lv autori arī pamanījuši kļūdas, kuras plāno novērst savā versijā. Lai nebūtu nesaprašanās ar produktu atbilstību pievienotajām receptēm, iepakotie produkti tiks marķēti, atbilstoši receptēm. «Paši saskārāmies ar to, ka piegādātāji tā nedarīja, un tas radīja sarežģījumus,» atceras Aiga.
Klasifikators netiek līdzi
Interneta pakalpojumu klāsts aug straujāk, nekā nozares PVD reģistrā. Sākot darbību izvēlētajā jomā, uzņēmējiem nācās secināt, ka pārtikas tirdzniecība internetā un pa pastu ir vienīgās tuvākās nozares – pārtikas produktu pārfasēšana vai pat vienkārši komplektēšana līdz šim nav bijusi. PVD uzņēmums ir reģistrēts jau kopš maija, un jūlija vidū pirmie ēdienu pagatavošanas komplekti devās pie klientiem. Produktu un atbilstoša iepakojuma iegādei tiek izmantotas t.s. produktu bāzes, bet tuvākajā laikā tiek plānots iepirkt produktus no pašmāju zemnieku saimniecībām. Aiga labprāt dod priekšroku Centrāltirgum – ja receptei vajadzīgs, piemēram, kartupelis.
Visu rakstu Ar piegādi līdz pannai lasiet 3. augusta laikrakstā Dienas Bizness.