Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizē sviesta, kefīra un biezpiena konkursus, kuru uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes atklāšanas ceremonijā 7. septembrī Ķīpsalā.
Šā gada pārtikas produktu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko sviesta, kefīra un biezpiena ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt piena produktu lietošanu iedzīvotāju uzturā. Kā norāda LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, «piena produktu konkursi ir nozīmīgi gan pašiem piensaimniekiem, lai izceltu labākos ražotājus, gan patērētājiem, lai uzzinātu, kuru mūsu piena pārstrādes uzņēmumu produkti ir visaugstāk novērtētie. Jau tradicionāli Riga Food medaļas ir laba pazīšanās zīme patiesi izciliem produktiem.»
Sviesta konkursā tiks noteikts labākais saldkrējuma un skābkrējuma sviests ar piena tauku saturu, kas nav mazāks par 80%, bet nepārsniedz 90%. 2010. gadā Latvijā tika saražotas 4 500 tonnas sviesta, no kurām 1 604 tika eksportētas. Pēc LPCS datiem, Latvijā vidēji gadā viens iedzīvotājs patērē 1,8 kg sviesta ar tauku saturu vismaz 80%.
Šogad notiks arī kefīra (ar tauku saturu 2,5%) konkurss, un rīkotāji aicina tajā piedalīties visus Latvijas piensaimniekus, kas ražo šo tradicionālo un populāro piena produktu. 2010. gadā Latvijā tika saražotas 26 000 tonnas kefīra, viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vismaz 12 litrus kefīra.
Savukārt biezpiena konkursā par Riga Food medaļām cīnīsies piensaimnieki, kas ražo biezpienu ar 9% tauku saturu. Pēc LPCS ziņām, katrs Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 2 kg biezpienu ar šādu tauku saturu, 2010. gadā Latvijā saražoja aptuveni 3500 tonnas šī produkta.
Konkursu uzvarētāji saņems 16. starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2011 zelta, sudraba un bronzas medaļas, kā arī LPCS atzinības rakstus un naudas balvas.