Citas ziņas

Tēvzemieši pieļauj iespēju palikt opozīcijā

Līva Melbārzde, Db, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Visticamāk, Tēvzemei un Brīvībai/LNNK nākamajā valdībā nebūs pārstāvēta, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru atzina Tēvzemei un Brīvībai/LNNK priekšsēdētāja vietnieks, pašreizējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Viņš atzīst, ka tēvzemieši nevēlas strādāt "pie viena galda" ar saviem politiskajiem konkurentiem no Saskaņas centra.

Pirmdien notikušajās politisko partiju konsultācijās tēvzemieši praktiski nebija iesaistīti, ar viņiem tikās tikai Jaunais laiks, kurš, savukārt, vēlas, lai nākamajā valdībā būtu pārstāvēti gan tēvzemieši, gan Saskaņas centrs.

Pašreizējā valdībā Tēvzemei un Brīvībai/LNNK ir divi ministru portfeļi – šīs partijas pārstāvis G. Bērziņš ieņem tieslietu ministra amatu, bet Kaspars Gerhards – ekonomikas ministra amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Opozīcija mainījusi nostāju par Saeimas atlaišanu un vairs to neprasa, bet Tautas partijas paziņojumu uzskata par nenopietnu un nekonsekventu.

Opozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajagOpozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajag«Tautas partija vienkārši bēg no atbildības. Tās īstais plāns ir panākt, lai Saeima tiktu vēlēta vienā laikā ar pašvaldību un varētu vēl kaut kā tautu apmuļķot un iekļūt arī Saeimā. Tik haotiski paziņojumi, kādi pēdējās nedēļas laikā ir izskanējuši no Tautas partijas, liecina par nenopietnību. Vēl vakar viņi bija konsekventi pretinieki Saeimas atlaišanai, bet tagad paši rosina,» tādu viedokli pauda Sabiedrība Citai politikai līderis Aigars Štokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

ZRP, Vienotība un nacionālā apvienība vienojas par koalīcijas veidošanu; SC neredz tai nākotni

LETA, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs nedēļas ilgušām smagām sarunām nolemts, ka koalīciju veidos Zatlera reformu partija (ZRP) un Vienotība kopā ar nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), opozīcijā atstājot gan vēlēšanu uzvarētāju Saskaņas centru (SC), gan parlamentā vismazāk pārstāvēto politisko spēku Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti.

Šo trīs politisko spēku vadība šovakar parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidošanu.

Koalīcijas sarunās ZRP panākusi sev veto tiesības lēmumu pieņemšanas procesā, savukārt nacionālā apvienība pievienojusi dokumentam savu izpratnes skaidrojumu par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību, okupāciju un pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem. VL-TB/LNNK apņēmusies nevirzīt iniciatīvas Saeimā, ko neatbalstīs pārējie koalīcijas partneri, tomēr saglabā tiesības palikt pie saviem atsevišķajiem uzskatiem.

Žurnālisti ZRP līderim Valdim Zatleram atgādināja viņa iepriekš pausto, ka ZRP lēmumu par SC aicināšanu koalīcijā varētu izmainīt tikai «ar tankiem» un lūdza skaidrot, kas tad licis tomēr izvēlēties sadarbību ar nacionālo apvienību. Zatlers skaidroja, ka partija dibināta trīs mērķu realizēšanai - samazināt savtīgu interešu grupu ietekmi, realizēt reformas un saliedēt sabiedrību. ZRP labprāt atbalstījusi gan plašu četru partiju koalīciju, kā arī trīs partiju koalīciju ar SC, kurās vislabāk būtu realizējami šie mērķi un reformas, tomēr šie mēģinājumi nav izdevušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas pašvaldībai pārmet neracionālu saimniekošanu

Vēsma Lēvalde, 12.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes opozīcija pēta līdzekļu izlietojumu vairākās Liepājas pašvaldības kapitālsabiedrībās, izsaktot aizdomas par liela apjoma līdzekļu neracionālu izlietojumu.

Opozījas redzeslokā jau ilgāku laiku ir SIA Liepājas reģionālā slimnīca, par ko opozīcija vērsusies Valsts Kontrolē. Tā nolēmusi detalizēti izpētīt līdzekļu izlietojumu 25 miljonus latu vērtajos projektos SIA Liepājas ūdens, kur aizdomīgi šķietot projektu ieviešanas konsultantiem samaksātie 850 tūkstoši latu. Liepājas izglītības pārvaldē opozīcija saskata pārkāpumu, jo pilnas slodzes juriste ar vairākkārt lielāku atalgojumu nekā skolotājiem paralēli darba laikā strādā kā zvērinātā advokāte.

Tāpat opozīcija arī plāno pieprasīt izvērtēt Liepājas pašvaldības policijas priekšnieka Normunda Dīķa atbilstību amatam, jo viņš nav varējis paskaidrot, kāpēc joprojām ar Pašvaldības policijai piederošu automašīnu braukā no amata atstādinātais Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Arturs Vaiteiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kaimiņš: Nevarēju vairāk runāt par OIK, jo atrados kamerā

Sandris Točs, speciāli DB, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Piecas dienas pēc manas pret Rasnaču vērstās runas es tiku arestēts. Nevis demisionēja Rasnačs, bet apcietināja Kaimiņu,» sarunā ar DB rezumē Latvijas Republikas Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš

Jūs aizturēja Saeimas sēdes sākumā. Kas bija tas, ko jūs nepateicāt?

Vispirms es izstāstīšu, ko es pateicu. Iepriekšējā Saeimas sēdē pirms manas aizturēšanas es uzkāpu tribīnē. Galvenā lieta man bija pateikt, ka tie, kas balsos «pret» Rasnača demisiju, atturēsies vai izraus savas kartes no balsošanas mašīnas, tie atbalsta maksātnespējas administratoru mafiju Latvijā. Tas bija ar piemēriem, kāpēc tas tā ir. Tad pēkšņi tajā Saeimas sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz nākamās nedēļas trešdienai.

Varbūt tomēr atgādiniet, ko minējāt savā slavenajā runā?

Es pateicu zināmo faktu, ka tieslietu ministrs Rasnačs Facebook mierīgi lielās ar debiju supošanā tās dienas vakarā, kad tika nošauts Mārtiņš Bunkus, un neuzņemas nekādu - ne morālo, ne politisko atbildību. Neveic savus ministra pienākumus. Uzskata, ka viss ir labi. Šo runu jūs varat paskatīties manā Fb laika joslā 14.jūnijā, ja interesē. Taču es pieprasīju vēl vienu demisiju, kas ir, manuprāt, absolūti nepieciešama. Ašeradena kungam. Trīs mēnešus iepriekš, kad es 8.martā uzkāpu tribīnē, toreiz es teicu: Ašeradena kungs, es nebalsošu par jūsu demisiju, jo jūs no šīs tribīnes solījāt, ka OIK ir negodīgs nodoklis, kurš nedrīkst būt, un ka jūs atbildēsiet pēc lietas būtības, un ka šī lieta Latvijā tiks izbeigta. Šis slēptais OIK nodoklis. Ašeradena kungam bija trīs mēneši. Ir rakstīti kopā, ja es nemaldos, 19 pieprasījumi. Bet Saeimas pieprasījumu komisijā tie visi ir noraidīti. Ašeradena kungam nav bijis jāatbild uz šiem jautājumiem. Tā vietā Ašeradena kungs sasauca darba grupu ar 35 cilvēkiem par valsts naudu. Noīrēja ārpakalpojumu par valsts naudu, nedomāju, ka tas bija lētākais. Kas tā bija par firmu? Ernst&Young, man liekas. Tātad 35 cilvēki un Ernst&Young ies un pārbaudīs spēkstacijas. Rezultātā nupat Ašeradens iznāca un pateica: esam secinājuši, ka ar OIK neko nevar izdarīt, to nevar izbeigt, bet, redziet, mēs darba grupā esam baigi strādājuši. Nu mēs redzam arī, kā tika izvēlēts VID ģenerāldirektora amata kandidāts Skujiņš, kur vesela darba grupa, vesela komisija sēdēja. Arī ne par mazu valsts naudu. Bet Aldis Gobzems vienkārši piecpadsmit minūtes pasēdēja internetā. Un saraka visas šīs te shēmas, no kurienes nāk Skujiņš, Martinsona kungs un viss pārējais šajā sakarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Dombrovska mantojums - problēmu netrūkst

L.Melbārzde, Z.Zablovska, E.Mudulis, E.Pankovska, S.Dieziņa, D.Meļķis, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisiju iesniegušais premjers Valdis Dombrovskis varētu atgriezties Saeimā kā deputāts, par tālākiem nākotnes plāniem pagaidām nerunā.

Valdis Dombrovskis – vienīgais Latvijas premjers, kas atjaunotās Latvijas vēsturē spējis saglabāt savu krēslu trīs valdības pēc kārtas (kopš 2009. gada 12. marta – red.) – pēc sarunas ar Valsts Prezidentu Andri Bērziņu 27.12.2013. iesniedzis savu demisiju. Oficiāli minētais iemesls – politiskās atbildības uzņemšanās par šā gada 21. novembrī lielveikala Maxima sabrukšanas laikā bojā gājušajiem 54 cilvēkiem. Lai gan par savu atkāpšanos no amata premjers esot domājis kopš pagājušās ceturtdienas, gan Vienotības, gan citiem valdības ministriem notikušais ir pārsteigums, liecina publiskā reakcija. Vairāki politikas eksperti V. Dombrovska atkāpšanos vērtē kā politiski atbildīgu un cēlu soli. Jāpiebilst, ka nākamajām valdībām tiek atstāts ļoti smags mantojums, ne tikai saistībā ar pagaidām nenoskaidrotiem vainīgajiem veikala Maxima sabrukšanas lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RD opozīcijai nepatīk Jāņu ugunskuri un «eglītes» kampaņa

Ingrīda Drazdovska, 10.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas budžets un uzkrājumi tiek neapdomīgi šķērdēti – dome izklaidējas pāri saviem līdzekļiem, ir sašutusi Rīgas domes (RD) opozīcija – apvienības Vienotība deputāti.

Plānotais pilsētas 2011. gada budžeta deficīts ir 52 milj. latu jeb 13.01%. Nākamā gada sākumā pašvaldības budžetā uzkrāto līdzekļu apjoms būs vairāk nekā 46 miljoni latu, bet gada beigās, pēc dārgām Ziemassvētku eglītes kampaņām un lielām lustēm pie Jāņu ugunskuriem krastmalā, budžeta līdzekļu atlikums būs vien 40 tūkstoši latu.

Jau iepriekš opozīcija norādījusi, ka nākamajā gadā Rīgas pašvaldība gatavo «izpriecu budžetu», izklaidei plānojot tērēt 19,4 miljonus latu.

Nākamā gada beigās pašvaldības naudas līdzekļu atlikums nespēs segt pat tos izdevumus, kas vajadzīgi uzņemto saistību izpildei, uzskata opozīcija. Tā arī norāda, ka Eiropas struktūrfondu līdzekļu piesaistes vietā Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs izvēlas uzņemties papildus kredītsaistības, tādējādi vēl palielinot budžeta deficītu. Kā piemēru opozīcija nosauc Dienvidu tilta 3. kārtas būvniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien ar 61 balsi apstiprināja jauno valdību, kuru vadīs parlamenta vismazākās frakcijas - «Jaunās Vienotības» (JV) - politiķis Krišjānis Kariņš.

Pret Kariņa valdību nobalsoja 39 deputāti. Kariņa valdības apstiprināšanu vienbalsīgi atbalstīja visas koalīcijas frakcijas, izņemot «KPV LV». No «KPV LV» deputātiem valdības apstiprināšanu atbalstīja 11 deputāti, bet pret nobalsoja Iveta Benhena-Bēkena, Aldis Gobzems, Linda Liepiņa, Karina Sprūde un Didzis Šmits. Pret valdības apstiprināšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un «Saskaņa».

Deputāti vairāk nekā trīs stundas debatēja par šo jautājumu. Opozīcija kritizēja valdību, piemēram, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze teica, ka valdība paliks atmiņā ar ministriem un deputātiem, kas aizmirst savus solījumus vai pat netaisās tos pildīt. «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins debatēs pauda, ka koalīcijas partiju priekšvēlēšanu solījumi bijuši fantastiski, savukārt faktiskā rīcība, kas atspoguļojas deklarācijā, - nožēlojama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi anulējis pretrunīgi vērtēto dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras un izsauca plašus protestus. M. Mursi arī licis armijai būt gatavai nodrošināt kārtību un aizsargāt valsts institūcijas, tādējādi raisot bažas par militāras pārvaldes atgriešanos Ēģiptē, vēsta BBC.

Tomēr prezidents arī pavēstījis, ka 15. decembrī paredzētais referendums par jauno valsts konstitūciju, pret kuru iebilst Ēģiptes opozīcija, notiks kā plānots. Opozīcija solījusi turpināt protesta akcijas. Par atbalsta akciju organizēšanu pavēstījuši arī valsts islāmistu organizāciju pārstāvji.

Demonstrācijas Ēģiptē atsākās, kad novembrī M. Mursi pieņēma dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras.

Eksperti šādu soli vērtēja kā Ēģiptes atgriešanos pie autoritārisma. Starp dekrēta pretiniekiem un atbalstītājiem Ēģiptē izcēlās sadursmes, kurās gāja bojā un ievainojumus guva vairāki cilvēki.

Patlaban nav zināms, vai opozīcija izlems referendumu boikotēt. Opozīcija uzskata, ka konstitūcijas projekta izstrādāšanā dominējošā loma bijusi M. Mursi islāmistu sabiedrotajiem, tas nepārstāv visus Ēģiptes iedzīvotājus un novedīs pie lielākas sabiedrības noslāņošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Partijas beidzot vienojas par koalīciju

LETA, 10.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs nedēļas ilgušām smagām sarunām nolemts, ka koalīciju veidos Zatlera reformu partija (ZRP) un Vienotība kopā ar nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), opozīcijā atstājot gan vēlēšanu uzvarētāju Saskaņas centru (SC), gan parlamentā vismazāk pārstāvēto politisko spēku Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti.

Šo trīs politisko spēku vadība šovakar parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidošanu.

Koalīcijas sarunās ZRP panākusi sev veto tiesības lēmumu pieņemšanas procesā, savukārt nacionālā apvienība pievienojusi dokumentam savu izpratnes skaidrojumu par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību, okupāciju un pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem. VL-TB/LNNK apņēmusies nevirzīt iniciatīvas Saeimā, ko neatbalstīs pārējie koalīcijas partneri, tomēr saglabā tiesības palikt pie saviem atsevišķajiem uzskatiem.

Arī šodien partiju sarunas ievilkās daudzu stundu garumā. Šopēcpusdien sarunas sāka ZRP un Vienotība, pēc tam pieaicinot arī nacionālo apvienību. Pēc pāris stundu ilgušām trīspušu sarunām tika izsludināts pārtraukums, lai nacionālā apvienība par piedāvājumu apspriestos ārkārtas valdes sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Munkevicu grib atstādināt no Jūrmalas kapitālsabiedrību pārvaldīšanas

Agnese Margēviča, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāpēc piektdien Jūrmalas domes opozīcija kūrortpilsētas mēram Raimondam Munkevicam iesniegusi pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par viņa atstādināšanu no kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumiem.

Tāpat prasība ietver šo pienākumu nodošanu Jūrmalas domes Ekonomikas un attīstības nodaļai. Saskaņā ar likumu, domes ārkārtas sēdes sasaucamas ne vēlāk kā triju dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas.

R. Munkevicam (Jūrmala – mūsu mājas) opozīcijā esošos Jūrmalas domes deputātus piesardzīgus darījis tas, ka 19. maijā – tas ir dienu pirms domes sēdē paredzēts balsojums R. Munkevica atcelšanai no mēra amata, sasauktas ārkārtas dalībnieku sapulces pašvaldības kapitālsabiedrībās Dzintaru koncertzāle un Jūrmalas ūdens.

«Tā kā pēdējās dienās ir izskanējušas visai skaļas sūdzības par Jūrmalas pilsētas domes kapitāla daļu turētāja pārstāvja Jūrmalas domes priekšsēdētāja Raimonda Munkevica darbību, kā arī pretlikumīgu lēmumu uzspiešanu uzņēmumu valdes locekļiem, Jūrmalas domes deputāti ir spiesti reaģēt,» paziņojumā norāda Jūrmalas domes deputāts Romualds Ražuks (Pilsoniskā savienība).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Saeima neskata grozījumus degvielas cenu kāpuma bremzēšanai ar mazāku akcīzi

LETA, 10.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima nolēma neiekļaut šodienas sēdes darba kārtībā divus likumprojektus, kuros Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti kopā ar kolēģiem opozīcijā rosina samazināt akcīzes nodokli degvielai.

Sēdes darbā neiekļautos grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" un "Par atbilstības novērtēšanu" Saeima ierasti skata sēdē pēc nedēļas, tomēr par nākamās nedēļas sēdes darba kārtību vēl tiks lemts atsevišķi.

Debatēs pie frakcijām nepiederošs deputāts Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka kolēģi noteikti ir pamanījuši degvielas cenu pieaugumu un zina, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem ir transporta kompensācijas. Tā politiķis netieši norādīja uz pārējo iedzīvotāju atšķirību no deputātiem, kuriem nepieciešamības gadījumā ir iespēja saņemt transporta kompensāciju.

"Tas viss, protams, sit pa cilvēku makiem, bet ne tikai. Aug uzņēmumu izmaksas faktiski visās jomās. Līdz ar to ir pilnīgi neapšaubāmi, ka tas palielinās spiedienu, tas palielinās inflāciju kopējo faktiski gandrīz visām precēm un visiem pakalpojumiem," grozījumu nepieciešamību pamatoja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcija saskaņo balsojumus un vienojas par ārkārtas sēžu datumiem

Dienas Bizness, 15.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs lielāko Saeimas opozīcijas partiju līderi pirmdien pēcpusdienā, kā ierasts, tiekoties Saskaņas centra deputāta Saeimas prezidija locekļa Andreja Klementjeva kabinetā, saskaņoja datumus, kad vasarā opozīcija varētu sasaukt parlamenta ārkārtas sēdes, ziņo Diena.lv.

Apspriežoties, opozīcijas līderi savā starpā lietoja arī politisko slengu, norādot gan uz to, ka, piemēram, ir jāpagaida līdz rudenim, kad mēs būsim pie varas, kā arī ironiski un draudzīgi apspriedās savā starpā kā vienots spēks.

Sanāksmē piedalījās LPP/LC vadītājs Ainārs Šlesers, Tautas partijas vadītājs Andris Šķēle, SC vadītājs Jānis Urbanovičs, kā arī A. Klementjevs. Tāpat klāt bija TP un LPP/LC Saeimas frakciju vadītāji, attiecīgi Māris Kučinskis un Andris Bērziņš. Visi seši politiķi A. Klementjeva kabinetā apspriedās skaļi un daļu viņu runāto varēja sadzirdēt pat koridorā. Tā piemēram opozīcija apsprieda ceturtdien Saeimā gaidāmo balsojumu par Elektronisko mediju likumu un bija dzirdams, kā viņi apspriež nebalsot par kādu no priekšlikumiem. Tā laikā A. Šlesers piebilda: "Lembergs arī neatbalsta, viņš man atsūtīja īsziņu." Bija dzirdams arī vēl kāda klātesošā piebilde, ka Lembergs "ir pret pederastiem". Noprotams, ka partiju līderi ir runājuši par likumprojekta 140. priekšlikumu, kas paredz likumā noteikt, ka audio un audiovizuālos komerciālajos paziņojumos nedrīkst kurināt naidu un aicināt diskriminēt kādu personu vai personu grupu arī pēc seksuālās orientācijas. Tas ļauj saprast, ka Ventspils mērs A. Lembergs vienojas ar opozīcijas partijām par balsojumiem Saeimā. Koalīcījā esošā Zaļo un zemnieku savienības un tās līderis Augusts Brigmanis pauž nepārprotamu atbalstu valdībai. Neoficiāli gan izskan runas, ka atsevišķos balsojumos ZZS sadarbojas ar opozīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās vislielāko balsu skaitu ieguvuši premjerministres Terēzas Mejas vadītie konservatīvie, taču viņi zaudējuši absolūto vairākumu, liecina rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Kamēr toriji zaudējuši daļu savu mandātu, savas pozīcijas nostiprinājuši opozīcijā esošie leiboristi.

Šāds vēlēšanu iznākums uzskatāms par pazemojošu Mejas sakāvi, jo viņa pirmstermiņa vēlēšanas izsludināja nolūkā nostiprināt savas pozīcijas pirms gaidāmajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), kuru sākums paredzēts 19.jūnijā.

Vēlēšanu izsludināšanas brīdī aptaujas liecināja, ka pie varas esošo konservatīvo pārsvars pār opozīcijā esošajiem leiboristiem pārsniedz 20 procentpunktus, un toriji varēja pat varēja cerēt uz aptuveni 100 vietu lielu vairākumu.

Taču tagad cerētās politiskās stabilitātes vietā Apvienoto Karalisti gaida politiskās neskaidrības periods, kas ievērojami vājinās Londonas pozīcijas sarunās ar Briseli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TP valde atsauc atbalstu Zatlera pārvēlēšanai

Madara Fridrihsone, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Opozīcijā esošajā apvienībā Par labu Latviju ietilpstošās Tautas partijas valde pirmdien nolēma neatbalstīt Valda Zatlera atkārtotu ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

«Iepriekš partija atbalstīja Zatlera kandidatūru, jo uzskatīja, ka smagajā ekonomiskajā situācijā Latvijā ir svarīgi saglabāt politisku stabilitāti un prognozējamību. Mēs bijām pārliecināti, ka Zatlera pārvēlēšana to nodrošinātu,» pausts TP paziņojumā

Pārmetot V. Zatleram personisku ieinteresētību 10. Saeimas atlaišanā, TP valdes paziņojumā norādīts: « TP pārstāvošie deputāti Saeimā – Edgars Zalāns, Andris Šķēle un Māris Kučinskis – uzskata, ka brīdī, kad prezidents Zatlers izteicis neuzticību Saeimai, veselais saprāts un politiskā loģika saka, ka Zatleram nav morālu tiesību prasīt uzticību Saeimai prezidenta vēlēšanās. Par to, vai atbalstīt Andri Bērziņu kā prezidenta amata kandidātu, Tautas partijas valde lems savā nakamajā valdes sēdē, kas notiks trešdien, 1. jūnijā. »

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskaidrība, vai akcīzes nodokli par dabasgāzi nāksies maksāt jau no 1. jūlija, vai tomēr tikai no 2014. gada 1. janvāra, vēl aizvien saglabājas. Pirmdien jau otro reizi pēdējo nedēļu laikā Saeimas koalīcijas frakcijas masveidā nereģistrējās balsojumam, lai nepieļautu vairākumā esošajām opozīcijas partijām nobalsot par akcīzes nodokļa gāzei atlikšanu uz trim gadiem. Kvoruma trūkuma dēļ Saeimas ārkārtas sēde tika pasludināta par slēgtu. Tāda pati situācija bija arī 26. jūlija plenārsēdē.

Saeimas opozīcija vāks 34 deputātu parakstus, lai atkārtotu ārkārtas sēdi, kurā lemt par akcīzi gāzei, sasauktu pēc nedēļas, 23. augustā, DB apliecināja politiskā bloka Par labu Latviju pārstāvis Vents Armands Krauklis (TP).

Koalīcijas pārstāvis Dzintars Zaķis (JL) uzskata, ka «kvoruma noraušana» ir normāla parlamentārā darba prakse, ko izmanto arī citās valstīs, ja valdošajai koalīcijai neizdodas nodrošināt balsu pārsvaru pār opozīciju. Viņš atzina, ka šādu taktiku koalīcija varētu īstenot līdz pat septembrim, kad no atvaļinājumiem atgriezīsies deputāti un vairs nebūs problēmu ar balsu pārsvara nodrošināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcijas partijas veidos ēnu kabinetu

Līva Melbārzde, Db, 16.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais laiks kopā ar Pilsonisko savienību un Sabiedrību Citai politikai apņēmušies kopīgi izstrādāt alternatīvu krīzes novēršanas plānu un veidot ēnu kabinetu.

Par to šo triju opozīcijas partijas pārstāvji paziņoja kopējā preses konferencē. Kara cirvis tāpat kā citas iepriekšējās nesaskaņas starp šīm partijām, piemēram, Jauno laiku un Pilsonisko savienību, esot aprakts, jo strādāts tiks augstāku interešu vārdā pie alternatīvu plānu izstrādes, lai atjaunotu tautas uzticību valsts varai.

Partiju pārstāvji uzsvēra, ka tiek gaidīta jaunu cilvēku, profesionāļu ienākšana politikā, un viņi ir gatavi piedāvāt savu Ministru kabinetu, kurā noteikti nebūšot līdzšinējās 17 ministrijas. Tiesa, savu premjera kandidātu opozīcija vēl nebija gatava nosaukt. Tāpat arī tika noraidīts valdošās koalīcijas viedoklis, ka opozīcija varētu mēģināt izgāzt balsojumus par Valsts prezidenta Saeimai izvirzītajiem obligātajiem, līdz 31. martam veicamajiem uzdevumiem, lai tiktu pie varas, jo opozīcija atbalstot gan Satversmes, gan vēlēšanu likuma grozījumus, tāpat arī uzraudzības padomes izveidi, lai kontrolētu saņemtā valsts aizdevuma izlietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija aicina Ukrainas opozīciju beigt izvirzīt ultimātus

LETA--AFP, 03.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija pirmdien aicināja Ukrainas opozīciju, kas vērsusies pēc palīdzības pie Rietumiem un mudinājusi prezidentu Viktoru Janukoviču akceptēt varas ierobežojumus, beigt izvirzīt ultimātus.

«Mēs sagaidām, ka opozīcija Ukrainā beigs nākt klajā ar draudiem un ultimātiem un atdzīvinās dialogu ar varasiestādēm, lai izvestu valsti no dziļās krīzes uz konstitucionālo jomu,» teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. «Krieviju visnotaļ satrauc Ukrainas opozīcijas spēku vēlme vēl vairāk saasināt situācijas uzliesmojumu valstī.»

Ukrainas opozīcijas līderi aicinājuši Rietumus kļūt par starpniekiem sarunās ar Janukoviču, lai izvairītos no «pārpratumiem».

Tāpat Ukrainas opozīcija lūgusi «reālu finansiālu palīdzību». Kijevas centrs pēc vairāk nekā divus mēnešus ilgušajām protesta akcijām atgādina kara zonu, un politiskā krīze novārdzinājusi jau tā trauslo Ukrainas tautsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau drīzumā opozīcijā esošā Sabiedrība citai politikai izskatīšanai Saeimā iesniegs likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» grozījumus, kas paredzēs Latvijā ieviest progresīvo ienākuma nodokli, ar kuru tiktu apliktas arī dividendes un kapitāla pieaugums.

Opozīcijā esošās partijas līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs Db pastāstīja, ka likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» grozījumi paredzēs samazināt nodokļa likmi ienākumiem, kas nepārsniedz 10 000 Ls gadā – tiem piedāvās piemērot 20 % lielu iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

No šī gada 1. janvāra IIN likme Latvijā ir 23 %.

Latvijas Ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma paredz no nākamā gada 1. janvāra ar 10 % lielu nodokli aplikt ienākumus no dividendēm un kapitāla pieauguma, taču opozīcijā esošā Sabiedrība citai politikai uzskata, ka nodokļu bāze jāpaplašina jau no 1. jūlija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Pieņem Rīgas pašvaldības 2016.gada budžetu, deficītu plānojot 669 000 eiro apmērā

LETA, 15.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien pieņēma pašvaldības 2016.gada budžetu, kas tiek plānots ar ieņēmumiem 809,5 miljonu eiro apmērā un izdevumiem 810,2 miljonu eiro apmērā, līdz ar to deficīts tiek plānots ap 668 900 eiro apmērā.

Par budžetu nobalsoja 38 deputāti, pret - 17, bet atturējās - trīs.

Opozīcijas deputāti attiecībā uz pašvaldības nākamā gada budžetu iesniedza kopumā 24 priekšlikumus. Tie visi, izņemot vienu, šodien tika noraidīti. Kā vienīgais tika atbalstīts deputāta Jurģa Klotiņa (VL-TB/LNNK) priekšlikums piešķirt 14 870 eiro ielu apgaismojuma ierīkošanai Zunda kanāla gājēju tiltam. Šo priekšlikumu deputāts debatēs ar vizualizācijām prezentēja deputātiem, norādot, ka tas būtiski uzlabos iedzīvotāju drošību, jo pašreiz šī vieta ap tiltu vakaros ir nepārredzama.

Rīgas domes opozīcijas deputāti debatēs kritizēja pašvaldības budžetu, kā ik gadu akcentējot vairāku izmaksu necaurredzamību un izceļot dotāciju Rīgas satiksmei. Deputāti atzinīgi novērtēja salīdzinoši nelielo deficītu, kas uz citu gadu fona praktiski neesot, tomēr ieņēmumu pieaugumu opozīcija saistīja ar valdības labvēlīgo politiku attiecībā uz Rīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gobzems: Ja KPV LV nokļūs opozīcijā, tad Latvijas parlaments tādu opozīciju nebūs pieredzējis

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas «KPV LV» nokļūšana opozīcijā neļaus atslābt citām 13.Saeimā iekļuvušajām partijām, jo ar partijas aktīvo rīcību Latvijas parlaments tādu opozīciju nebūs pieredzējis, šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja partijas premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems.

Gobzems atgādināja, ka vēlētājs šajās vēlēšanās ir devis skaidru signālu, proti, viņi Latvijas politikā vēlas redzēt jaunas sejas un pārmaiņas, par ko liecina fakts, ka jaunajā Saeimā nomainās 65 deputāti.

«Tāpēc ir grūti iedomāties, ka savulaik pie varas esošās partijas šādu signālu valdības veidošanas procesā ignorētu. Tomēr, ja mūsu partija paliktu opozīcijā, tad ar mūsu aktīvo darbību tajā Latvijas parlaments vēl nekad tādu opozīciju nebūs pieredzējis,» prognozēja Gobzems.

13.Saeimā ievēlētajām partijām paredzēts šodien sākt apspriešanos par sadarbību pēc parlamenta vēlēšanām.

Sākotnēji paredzēts, ka vairākos politiskajos spēkos notiks iekšējās sanāksmes, kurās tiks pārrunāti vēlēšanu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vjačeslavs Dombrovskis: Man ir morāli nepieņemami, ka tiek vilktas sarkanās līnijas

LETA, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas «Saskaņa» premjerministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis būtu gatavs uzņemties arī rīcībspējīgu mazākumvaldību.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Dombrosvkis atgādināja, ka 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi partija «Saskaņa» un likumsakarīgi Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būtu jāpiedāvā valdību veidot partijai, kas uzvarējusi.

«Man ir morāli nepieņemami, ka tiek vilktas sarkanās līnijas pret cilvēkiem, kuri atbalstījuši citu partiju, jo Latvijas simtgadē ir jādomā par cilvēku apvienošanu, nevis šķelšanu,» sacīja Dombrovskis.

Viņaprāt, jauno valdību bez «Saskaņas» nevar izveidot un sarkano līniju vilkšana jaunas valdības veidošanas procesā ir strupceļš, lai gan viņš atzina, ka būtu gatavs vadīt rīcībspējīgu mazākumvaldību. «Mazākumvaldības darbības laikā es pieliktu visas pūles, lai panāktu, ka tā vairs nebūtu mazākumvaldība,» piebilda politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šķēle: Vēlēšanas ir nopirktas; partija samierinājusies ar rezultātiem

Andrejs Vaivars; Rudīta Spakovska, 02.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partija Par labu Latviju (PLL) samierinājusies ar vēlēšanu rezultātiem un tāpat kā līdz šim ir gatava darbam opozīcijā. To biznesa portālam db.lv apliecināja viens no Par Labu Latviju (PLL) līderiem Andris Šķēle. Mēs redzam precīzu mandātu vadošajai koalīcijai un acīmredzot iedzīvotāji ir noticējuši solījumiem, piemēram, par PVN nepacelšanu, Latvijas televīzijas ziņās sacīja A. Šķēle.

«Mēs jau līdz šim esam bijuši opozīcija, piespiežot premjeru Valdi Dombrovski pieņemt virkni būtisku lēmumu, un to ari turpināsim darīt,» klāsta A. Šķēle.

Exit poll (vēlētāju aptauja) rezultāti parāda, ka PLL ir ieguvuši aptuveni 8 % balsu. PLL līderis vairakkārt uzsvēra, ka vēlot veiksmi esošajai koalīcijai un rūpīgi sekošot solījumu pildīšanai, tā ļaujot noprast, ka ja vēlēšanu rezultāti atbildīs exit poll datiem, PLL strādās opozīcijā.

«Krīzes periods ir atņēmis balsis tiem, kas vadījuši valsti krīzes gados,» teica A. Šķēle, komentējot rezultātus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Neveiksmi cieš kārtējais opozīcijas mēģinājums noteikt zemāku PVN likmi elektrībai

Madara Fridrihsone, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skatot 2011. gada valsts budžeta grozījumu paketē ietveros likuma «Par pievienotās vērtības nodokli» grozījumus, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums noraidīja priekšlikumus, kas paredzēja elektroenerģijas piegādes aplikt ar 12 % lielu PVN.

Attiecīgus priekšlikumus grozījumiem bija iesniegusi gan opozīcijā esošā apvienība Par labu Latviju, gan arī opozīcijā esošā Visu Latvijai!/TB/LNNK.

Jau vēstīts, ka šī nav pirmā reize, kad Saeimas opozīcija, reaģējot uz elektroenerģijas tarifu kāpumu, rosina atgriezties pie kārtības, kas pastāvēja līdz šī gada 1. janvārim, tas ir, aplikt elektrības piegādes ar samazināto PVN. Patlaban elektroenerģijas piegādēm tiek piemērota PVN standartlikme 22 % apmērā.

Valdības virzītie PVN likuma grozījumi paredz no šī gada vidus 22 % lielu PVN piemērot arī dabasgāzes piegādēm, kas patlaban tiek apliktas ar 12 % lielu nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Rīgas domes opozīcija prasa Rīgas namu pārvaldnieka valdes atstādināšanu

Dienas Bizness, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaucot finanšu mahinācijas un nespēju nodrošināt kvalitatīvus apsaimniekošanas pakalpojumus, Vienotības Rīgas domes deputātu frakcija pieprasa no amata atstādināt Rīgas pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks valdi.

Domes opozīcija medijiem izplatītajā paziņojumā norāda, ka «tad, kad no SIA Rīgas namu pārvaldnieks pazuda 247 tūkst. Ls, valde to pamanīja tikai pēc gada, turklāt, tikai mēnesi pēc šo nelikumību konstatēšanas valde vērsās tiesībsargājošās institūcijās».

Tāpat opozīcija par aizdomīgu uzskata gadījumu, kad no Rīgas namu pārvaldnieka iecirkņa Valdemārs tika nozagts personālais dators, jo tieši šajā iecirknī «KNAB [Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs] 2011. gadā aizturēja divus darbiniekus aizdomās par kukuļņemšanu; sakritība ir pārāk liela», teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Dombrovska vieta tukša nepaliks – startē nikna cīņa par krēsliem

Dienas Bizness, 28.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjera Valda Dombrovska ēra ar visilgāko darba stāžu neatkarīgās Latvijas vēsturē – četrarpus gadiem – beidzās nevis ar Saeimas vēlēšanām, koalīcijas partneru kašķu, valsts budžeta prioritāšu vai jaunu nodokļu dēļ, bet ar politiskās atbildības uzņemšanos par Zolitūdes traģēdiju. Nenoliedzami, līdz jaunās valdības apstiprināšanai Saeimā V. Dombrovskis turpinās pildīt Ministru prezidenta pienākumus.

Tā kā 2014. gada valsts budžets un to pavadošo likumu grozījumu pakete Saeimā ir pieņemta un Valsts prezidents tos izsludinājis, arī eiro ieviešanas pasākumi ir startējuši, teorētiski Valdis Dombrovskis kā tehniskais vadītājs var šo valdību vadīt pat līdz nākamgad paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

No amata atkāpušais premjers jau paspējis izteikties, ka jāveido plaša koalīcija ar lielu sabiedrības uzticību. Valsts prezidents Andris Bērziņš nākamajā nedēļā sola uzsākt politiskās konsultācijas, pēc kurām varētu iezīmēties iespējamie risinājumi. Lai arī šobrīd ir izskanējuši minējumi par pašreizējās koalīcijas platformas izmantošanu jaunas valdības izveidē, tomēr būtisks būs premjera amata kandidāts. Valdošās koalīcijas līderpartijai Vienotībai būtu ko likt pretī (kaut vai Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, arī finanšu ministrs Andris Vilks un vēl citi), tomēr nav zināms, vai šādam kandidātam (-ei) būtu atbalsts no Reformu partijas un vēl jo vairāk – no valdības koalīcijas iekšējās opozicionāres Nacionālās apvienības. Šajā jaunajā veidojumā malā stāvēt negribēs arī jau vairāk nekā divus gadus opozīcijā nostumtā ZZS, kura kā premjera kandidātu savulaik virzīja bijušo zemkopības ministru Jāni Dūklavu. Tieši minēto iemeslu dēļ nebūt nav izslēgts, ka vienoties kopīgā dziesmā, kaut arī tikai līdz nākamā gada rudenī gaidāmajām vēlēšanām, politiķiem varētu būt pagrūti, tādēļ nebūt nav izslēgta iespēja, ka plašākas koalīcijas valdības vadītāja krēslā varētu nonākt persona, kas šobrīd nav politikā. Samērā grūti būtu pieļaut, ka valdībā varētu nonākt nemitīgā opozīcijā Saeimā sēdošais Saskaņas centrs, varbūt vienīgi tad, ja latviskās partijas «dalīšanas svētkos» būs tiktāl apriebušās cita citai, ka būs gatavas latvisko konkurentu atstāt aiz valdības laivas borta ar jebkuriem līdzekļiem. Piesardzīgie partiju pārstāvju izteikumi liek domāt, ka līdz tam nenonāks.

Komentāri

Pievienot komentāru