Citas ziņas

SIA Jaunalko pirmā pusgada apgrozījums sasniedzis 5.7 miljonus

, 23.07.2008

Jaunākais izdevums

Naudas izteiksmē uzņēmuma apgrozījums sasniedzis LVL 5.7 milj., salīdzinoši 2007. gadā attiecīgā laika periodā - LVL 4.7 milj.

SIA Jaunalko neto apgrozījums 2008. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2007.g. pirmo pusgadu, palielinājies par 21%. Šā gada pirmajā pusē uzņēmums saražojis 1.86 miljonus litrus, kas ir par 26% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laika periodā,

informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Lielāko daļu ražošanas apjoma pieauguma veido eksporta apjomu palielināšanās, kas šī gada pirmajā pusgadā sasniedzis 24% no kopējā saražotās produkcijas apjoma, kad iepriekšēja gada pirmajā pusgadā eksporta apjoms bija tikai 14.6% no saražotā apjoma. Eksporta apjoma pieaugums šai pusgadā sasniedzis 108%, ja salīdzina ar 2007. gada pirmā pusgada eksporta apjomu.

„Eksports galvenokārt ir palielinājies uz jau esošo saņēmēj valstu rēķina, kas liecina, ka tirgus, iepazīstot SIA Jaunalko produkciju, to novērtē un patērē un arvien lielākos apjomos,” uzskata E. Demiters, papildinot, ka šai pusgadā eksporta apjoms īpaši palielinājies uz mūsu kaimiņvalsti Lietuvu.

„Pirmo pusgadu uzņēmums noslēdzis ar Ls 103 000 peļņu, kas būtiski neatšķiras no iepriekšējā pusgada peļņas, jo šai laika periodā ir ļoti pieaugušas ražošanas izmaksas un esošo peļņas līmeni izdevies saglabāt tikai pateicoties ražošanas apjomu palielināšanai. Kopumā 2008. gadā esam plānojuši sasniegt LVL 12 milj. apgrozījumu, kas, salīdzinoši ar 2007. gada LVL 10.4 milj. latu ir par 15% vairāk ,” skaidro E. Demiters.

SIA Jaunalko ir viens no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Baltijas valstīs, kura galvenie produkti ir augstas kvalitātes degvīni un citi stiprie alkoholiskie dzērieni, kuri Latvijas tirgū ir ieņēmuši stabilu vietu ar straujas izaugsmes tendencēm un tiek eksportēti uz vairāk nekā 19 valstīm Eiropā, Āzijā un Amerikas kontinentā.

Pašreiz populārākais no SIA Jaunalko ražotajiem degvīniem – Arsenič – ir saņēmis virkni starptautisku atzinību, tai skaitā Zelta medaļu Starptautiskajā Vīnu un Stipro dzērienu konkursā Londonā. SIA Jaunalko importē un izplata Latvijas tirgū augstas kvalitātes vīnus un citus alkoholiskos dzērienus no Spānijas, Francijas, Grieķijas un citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

''ASV vēstniecības Latvijā Politiski ekonomisko jautājumu padomniece Ann L. Mason kundze 26. jūnijā apmeklēja SIA Jaunalko ražotni Talsu rajona Virbu pagastā tikās ar uzņēmuma vadību un iepazinās ar uzņēmuma un tā produktu izaugsmes gaitu,'' Db.lv informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, uzsverot, ka šāda līmeņa ASV vēstniecības pārstāvis uzņēmumā viesojas pirmo reizi.

Uzņēmuma pārstāvji iepazīstināja viesus ar uzņēmuma attīstības vēsturi, ar tā ražotajiem produktiem un sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī ar tirgus situāciju un problēmām.

''Neskatoties uz to, ka SIA Jaunalko ražotā produkcija arī ASV ir guvusi kvalitātes godalgas un uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē ASV ir ieņēmusi būtisku lomu, pašreiz Jaunalko produkcija uz ASV tiek eksportēta nelielos apjomos,'' skaidroja E. Demiters, turpinot, ka 2009.gadā eksporta apjomi uz ASV pieaugs.

Iepazīstoties ar Jaunalko produkciju, dzērienu receptūras pamatprincipiem un uzņēmuma darbības filozofiju, A.L. Masone atzina, ka ASV tirgus varētu būt ieinteresēts degvīnos, kuri tiek gatavoti no dabīgām augstākās kvalitātes izejvielām un kuru ražotājiem svarīgāka ir produkta kvalitāte, nevis pēc iespējas zemāka cena un lielāka kvantitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Jaunalko ražotnes ēkām meklē investoru

Vēsma Lēvalde, 07.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotāja Jaunalko ražotnei Talsu novadā pēdējā darbdiena būs šā gada 31.oktobris. Pēc tam ražošana turpināsies Igaunijā, bet rūpnīcas ēkas Latvijā tiek piedāvātas potenciālajiem investoriem.

6. jūnijā Talsu novada pašvaldībā ieradās alkoholisko dzērienu importētāja un izplatītāja Latvijā uzņēmuma Altia Latvia komercdirektors Normunds Ozoliņš, kura pārstāvētajam uzņēmumam šobrīd pieder alkohola ražošanas un tirgošanas SIA Jaunalko akciju kontrolpakete. Uz sarunu uzņēmuma Altia Latvia komercdirektoru un SIA Jaunalko direktoru Ritvaru Kuzmu aicināja Talsu novada pašvaldība, kuru satrauc 26 uzņēmuma darbinieku un ražotnes ēku liktenis.

Db.lv rakstīja, ka Ziemeļvalstu un Baltijas valstu alkoholisko dzērienu ražotājs Altia pieņēmis lēmumu no novembra apvienot alkoholisko dzērienu ražotni SIA Jaunalko un rūpnīcu Tabasalu, Igaunijā, lai izveidotu vienotu ražotni Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Altia lēmums slēgt pērn septembrī iegādātā SIA Jaunalko ražotni liecina par vēlmi samazināt izmaksas

Daļa nozares ekspertu gan ir neizpratnē par šādu soli, jo Virbu pagastā esošā Jaunalko kontrolpaketi Altia meitasuzņēmums Altia Latvia iegādājās pirms aptuveni pusgada. Jaunalko ir otrs lielākais pašmāju alkoholisko dzērienu ražotājs, tā pazīstamākais zīmols ir Arsenitch, kas tagad pieder Altia un tas ir lielākais Altia degvīnu zīmols Latvijā. Pēc pērn septembrī notikušā darījuma Altia lēsa, ka tā kļūs par vienu no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Latvijā, stiprinot vietējos zīmolus un aizņemot 14 % no alkoholisko dzērienu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko pievieno Torgovy Dom

Sandra Dieziņa, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotājs SIA Jaunalko saskaņā ar Lursoft datiem pievienojis reorganizēto firmu Torgovy Dom Borisa Smirnova.

Kā Db pastāstīja SIA Jaunalko valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, firma jau bija viens no Jaunalko līdzīpašniekiem un patlaban sperts solis tālāk. «Ir noslēdzies astoņu gadu cikls un pašlaik Jeļena un Boriss Smirnovi kā fiziskas personas un Krievijas pilsoņi kļuvuši par Jaunalko līdzīpašniekiem un Torgovy Dom Borisa Smirnova kā juridiska persona ir likvidēts,» tā E. Demiters. Smirnovu ģimenei pieder ap 10 % Jaunalko daļu.

Jaunalko ir viens no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Latvijā. Pēc provizoriskām aplēsēm, uzņēmums pērn apgrozīja 12 miljonus Ls, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, kad apgrozījums sasniedza 10.4 miljonus Ls. «Finanšu rezultāti būs zināmi janvāra beigās, bet tagad varu teikt, ka krīze mūs būtiski nav skārusi. Vietējā tirgū, protams, jūtama pirktspējas mazināšanās, taču Jaunalko produktu portfelī ir tāds sortiments, lai tikai neorientētos uz cenu vien,» skaidro E. Demiters. Šogad vislielāko ietekmi atstās akcīzes celšana no 1. februāra, ka visbūtiskāk varot skart tā saucamo lētāko segmentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Alkohola ražotājs Jaunalko pērn cietis 111 tūkst. Ls zaudējumus

Gunta Kursiša, 23.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu ražotāja un tirgotāja SIA Jaunalko apgrozījums pērn sarucis par 18,7%, savukārt uzņēmuma zaudējumi veidoja 111 tūkst. Ls zaudējumus.

2010. gadā Jaunalko apgrozījums bija 11 milj. Ls, bet pērn tas sarucis līdz deviņiem milj. Ls, liecina Lursoft dati.

Pagājušajā gadā eksporta īpatsvars uzņēmuma apgrozījumā veidoja 6%. 2011. gadā SIA Jaunalko bilancē samazinājies apgrozāmo līdzekļu īpatsvars, bet pieaudzis ilgtermiņa ieguldījumu īpatsvars. Tāpat pērn uzņēmums izvērtējis savu klientu portfeli, nosakot, ka klienti, kas regulāri un ilglaicīgi kavē norēķinus par saņemto produkciju, tiek izslēgti no klientu saraksta vai arī tiem par produkciju ir jānorēķinās iepriekš.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2011. gadā SIA Jaunalko lielākie klienti pašmāju tirgū bija RIMI Latvia, Madara 89, Mobil Plus, Maxima Latvia, Gabriēla, Liepājas PB, Alta S un Mārksmens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko uzsāk degvīnu sērijas Kurland eksportu uz Austrāliju

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko uzsācis Kurland degvīnu sērijas eksportu uz Austrāliju, informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, uzsverot, ka Latvijā populārais Kurland degvīns dēļ kvalitātes, noformējuma un nosaukuma popularitāti guvis daudzās Eiropas valstīs.

Kurland degvīnu sērija sevī ietver Kurland Premium, Kurland Original, Kurland Pīlādzis, Džins Kurland un Kurland Red.

„Uz Austrāliju līdz šim neviens no Jaunalko ražotajiem produktiem netika sūtīts un šis solis uzskatāms par sākumu eksportam un tā palielināšanai uz Austrālijas kontinentu. Sākumā par lieliem eksporta apjomiem runāt būtu pāragri, tomēr nešaubāmies, ka Austrālijā šis produkts iedzīvosies un jau drīzākajā laikā nesīs sev līdzi citus Latvijā ražotus degvīnus,” uzskata E. Demiters.

Pēc vizītes Latvijā, Austrālijas sadarbības partneri atzina, ka uzņēmuma ražotne atzīstama par pilnībā atbilstošu Austrālijas tirgus augstajām prasībām un Kurland receptūru nav nepieciešams mainīt, lai pielāgotu importa tirgus prasībām, kā tas bieži tiek praktizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko paplašina eksportu uz Brazīliju

Vēsma Lēvalde, Db, 18.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko ražotās Arsenič degvīnu sērijas divi jaunākie produkti – Arsenič Upene un Arsenič Smiltsērkšķis jau tuvākajā laikā būs pieejami arī Brazīlijas tirgū, informē SIA Jaunalko.

Brazīlijas tirgū Jaunalko produkcija jau atrodas kopš 2007.gada, kad uzņēmums sāka eksportēt Arsenič klasisko degvīnu, Arsenič Dzērveni, Kurland Premium un Kurland Original. Toreiz gūts apstiprinājums, ka Brazīlijas tirgus ir gana liels, atvērts un interesants, norāda uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš.

SIA Jaunalko sadarbojas ar komersantu, kurš Brazīlijas tirgū jau strādā kopš 1960.gada un nodarbojas ar importu un vairumtirdzniecību.

Brazīlijas uzņēmums Jaunalko ir izvēlējies kā savu vienīgo sadarbības partneri no Latvijas.

2009.gada ietvaros paredzēts eksportējamās produkcijas apjomu palielināt līdz 30% no saražotā apjoma, kas būtu par 5% vairāk nekā 2008.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko: akcīzes palielināšana būtiski palielinās nelegālā alkohola īpatsvaru

Sandra Dieziņa, Db, 08.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

„Esam pārliecināti, ka akcīzes nodokļa pieaugums ir neizbēgams, bet skaidri apzināmies, ka tas būs liels trieciens alkohola tirgum, jo pašreizējā valsts ekonomiskajā situācijā nelegālā alkohola pieplūdums valstī sākuma periodā būs daudz apjomīgāks nekā iepriekšējās akcīzes palielināšanās reizēs,” uzskata SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, papildinot, ka šais sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos ēnu ekonomikas darboņi daudz aktīvāk izmanto jebkuru iespēju nopelnīt.

„Uzņēmums bija gatavojies tam, ka akcīzes nodoklis tiks paaugstināts, jo nodokļa starpība starp Baltijas valstīm līdz šim bija pārāk liela,” uzsver E.Demiters, papildinot, ka alkohola ražotāji šoreiz netika pārsteigti nesagatavoti, jo valsts deva laiku šīm izmaiņām sagatavoties un pilnvērtīgi plānot nākamā gada budžetu.

Jaunalko pamata produkcijai – degvīniem – gaidāms sadārdzinājums par aptuveni Ls 0.3 uz 0.5 l pudeli, kas ir pieņemami, jo pēdējos gadus uzņēmums ražo vidējā un dārgā segmenta produktus, uz kuriem šāds sadārdzinājums būtisku ietekmi neatstāj,” trupina E.Demiters, uzsverot, ka daudz lielāks trieciens būs tiem ražotājiem, kuri liek akcentu uz lētā segmenta produkcijas ražošanu un tās masveida realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Alkohola ražotāja un tirgotāja Jaunalko kontrolpakete nonāk Altia Latvia rokās

Gunta Kursiša, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu importētājs un izplatītājs Latvijā uzņēmums Altia Latvia iegādājies alkohola ražotājas un tirgotājas SIA Jaunalko akciju kontrolpaketi, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Ar šo darījumu Altia Latvia turpinās stiprināt savas tirgus pozīcijas Latvijā, un attīstīs degvīnu Arsenitch, Delo Nr. 5, Kurland u.c. virzību tirgū kā daļu no sava zīmolu portfeļa,» teikts uzņēmuma paziņojumā. Līdz ar Jaunalko iegādi turpmāk zīmola Arsenitch īpašumtiesības visā Eiropas Savienības teritorijā piederēs Altia.

Pēc darījuma Altia Latvia aizņems 14% no kopējā alkoholisko dzērienu tirgus Latvijā, kļūstot par vienu no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem valstī.

Jau ziņots, ka pērn SIA Jaunalko apgrozījums sarucis par teju 19%, bet uzņēmuma zaudējumi veidoja 111 tūkst. Ls. 2010. gadā Jaunalko apgrozījums bija 11 milj. Ls, bet pērn tas sarucis līdz deviņiem milj. Ls, liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu alkoholisko dzērienu ražotājs Altia pieņēmis lēmumu no novembra apvienot alkoholisko dzērienu ražotni SIA Jaunalko un rūpnīcu Tabasalu, Igaunijā, lai izveidotu vienotu ražotni Baltijas valstīs.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, lēmums apvienot Latvijas un Igaunijas alkoholisko dzērienu zīmolu ražošanu vienā ražotnē saistīts ar Altia kopējo izmaksu samazināšanas stratēģiju.

Pieņemot lēmumu par ražošanas koncentrēšanu Tabasalu Igaunijā, tika izvērtēti gan līdzšinējie divu ražotņu darbības rezultāti, gan arī nepieciešamās investīcijas ražošanas attīstīšanai katrā no rūpnīcām. Ražotne Tabasalu ir viens no lielākajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Igaunijā.

Līdz ar ražotnes Jaunalko aizvēršanu tiks pārskatītas darba attiecības ar esošajiem 26 ražotnes darbiniekiem. Izstrādāta darbinieku atbalsta programma, kurā paredzētas gan visas likumdošanā noteiktās prasības darba attiecību pārtraukšanas gadījumā, gan papildus kompensācijas, kā arī katram darbiniekam plānots izstrādāt atbalsta mehānismu darba tirgū jaunu darbavietu atrašanai. Plānots, ka vairākiem darbiniekiem varētu tikt piedāvāta iespēja turpināt darbu ražotnē Tabasalu, Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko līdzīpašnieks Smirnovs uzsāk rūpnīcas celtniecību Vjetnamā

Sandra Dieziņa, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Pēc vairāku gadu projekta sagatavošanas un tirgus izpētes darbiem, Vjetnamas reģionā Nge An uzsākti degvīna rūpnīcas Boris Smirnov celtniecības darbi," informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Jaunās alkohola ražošanas rūpnīcas jauda paredzēta 3.6 milj. dekalitru apjomā gadā un projekta realizācijā kopumā tiks ieguldīti 25 milj. ASV dolāru.

Kā galvenos kritērijus šī apjomīgā starpvalstu projekta realizācijas vietas izvēlē uzņēmēji min strauji augošo noieta tirgu Vjetnamā, kā arī lēto darba spēku.

Visā pasaulē pazīstamās Krieijas degvīna Smirnoff ražotāju dzimtas mantinieks Boriss Smirnovs kļuva par SIA Jaunalko līdzīpašnieku 2007.gada beigās, kad A/s Torgovij Dom Borisa Smirnova ienāca uzņēmumā ar nu jau Latvijā pazīstamo preču zīmi Arsenič.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko uzsāk savas produkcijas mazumtirdzniecību

Vēsma Lēvalde, Db, 19.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko, paplašinot savu līdzšinējo darbības sfēru, uzsācis produkcijas mazumtirdzniecību, kas bijis jau ilgāku laiku plānots biznesa attīstības solis.

„Galvenā motivācija šādam biznesa stratēģiskās attīstības solim bija jau ilgāku laiku izjustā nepieciešamība pēc tiešās saiknes ar patērētāju,” norāda SIA Jaunalko Sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš. „Ņemot vērā faktu, ka lielākā daļa SIA Jaunalko produkcijas un, galvenokārt, Arsenič sērijas degvīni, ir vidējā un dārgā cenu segmenta produkcija, kuru patērētāji lieto nelielos daudzumos kvalitatīvai baudīšanai, viņu viedoklis par jau esošajiem un jaunajiem produktiem ir īpaši svarīgs,” atzīst K.Radziņš, turpinot, ka lielveikalu aptaujas un pārdošanas apjomu analīze nespēj sniegt to viedokli, kuru pircējs, kurš pats ir arī lietotājs, veikalā pastāsta pārdevējam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Akcīzes ieņēmumi pārsniedz plānoto, PVN ieņēmumi nedaudz atpaliek

Zane Atlāce-Bistere, 31.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan konsolidētajā kopbudžetā šā gada jūnija mēnesī bija 19,3 milj. eiro deficīts, šā gada pirmais pusgads kopbudžetā kopumā noslēgts ar 230,7 milj. eiro pārpalikumu, informē Finanšu ministrijā (FM).

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu, pārpalikums konsolidētajā kopbudžetā palielinājās par 44,6 milj. eiro, ko sekmēja straujāks nodokļu ieņēmumu pieaugums. Nodokļu ieņēmumu plāns kopbudžetā pirmajā pusgadā izpildīts 101,5% apmērā un virsplāna ieņēmumi veidoja 55,0 milj. eiro. Vienlaikus FM uzsver, ka ik gadu vēsturiski gada sākumā kopbudžetā veidojas pārpalikums, kas gada nogalē, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos, veido finansiālo deficītu. Vispārējās valdības budžeta deficīts 2017.gadam, kas iekļauts Stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam, tiek prognozēts 0,8% no IKP apmērā jeb 209,6 milj. eiro (pēc EKS 2010 metodoloģijas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko: alkoholisma apkarošana līdz šim bijusi formāla

, 14.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka arī SIA Jaunalko tirgo vieglos alkoholiskos dzērienus, uzņēmums uzskata, ka tieši šī mazalkoholisko dzērienu grupa daudziem jauniešiem ir pirmais solis uz jau stiprākiem alkoholiskiem dzērieniem.

Pirmais alkohols, kuru jaunieši pagaršo, vairumā gadījumu nav stiprais alkoholiskais dzēriens, bet gan alus, kokteiļi un citi maz alkoholiskie dzērieni. Detalizēti iepazīstoties ar līdzšinējo Alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas programmu 2005. – 2008. gadam SIA Jaunalko secina, ka programmas vājā puse ir tās realizācija dzīvē, Db.lv informē SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Pirmais un, iespējams, no valsts puses visvieglāk īstenojamais solis – reklāmas ierobežošana televīzijā un radio – vispār nav ticis sperts. Tieši to dzērienu reklāma, kuri izraisa pirmo interesi par alkoholu un arī tiek lietoti plašās jaunatnes masās, ir atļauta un intensīvi tiek raidīta. Gribētos cerēt, ka šī ir tikai nolaidība un bezatbildīgums, nevis apzināta rīcība, uzsver E. Demiters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunalko degvīns saņem zelta medaļu prestižā pasaules konkursā

, 26.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko ražotais degvīns SYN saņēmis Zelta medaļu Pasaules stipro alkoholisko dzērienu konkursā, kurš šogad notika Sanfrancisko, ASV.

Par to informē SIA Jaunalko Sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš.

Degvīnu SYN Jaunalko ražo pēc ASV importētāja pasūtījuma un tas tiek izplatīts Ziemeļamerikā. Degvīns SYN bija godalgots arī iepriekš – 2006.gadā Dzērienu Testēšanas Institūta Čikāgā, ASV Zelta medaļa un Sudraba medaļa San Francisko Pasaules Stipro alkoholisko dzērienu konkursā 2006.gadā.

«Mēs esam patiesi gandarīti šajā mums un Latvijas ekonomikai tai skaitā tik sarežģītajā laikā, saņemt šādas, iepriecinošas vēstis, kuras apliecina, ka uzņēmuma pēdējo gadu stratēģiskā virzība eksporta tirgu paplašināšanas virzienā ir bijusi pareiza,” uzsver SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, papildinot, ka pēdējos gadus uzņēmums ir pastiprināti specializējies kvalitatīvo degvīnu ražošanā, par ko liecina arī Arsenič degvīnu markas sērijas panākumi Latvijas un citu valstu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko papildina Arsenič sēriju

S. Dieziņa, 12.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Jaunalko uzsācis 40% degvīna „Arsenič Upeņu” ražošanu, kas ir jaunas garšas produkts Latvijā ražotā Arsenič degvīnu sērijā.

Degvīns Arsenič Upeņu tika radīts lai turpinātu Latvijas uzņēmuma Jaunalko un Borisa Aleksejeviča Smirnova Tirdzniecības Nama piedāvāto premium dzērienu kolekciju, kurā bez klasiskā degvīna jau pašreiz tiek piedāvāti dzērieni ar dzērveņu, brūkleņu un smiltsērkšķu garšu, informē SIA Jaunalko Sabiedrisko attiecību vadītājs Klāvs Radziņš.

Dzēriena ražošanā tiek izmantotas tradicionālas stipru alkoholisku dzērienu ražošanas tehnoloģijas savienojumā ar inovatīviem procesiem.

„Iepriekšējais šīs kolekcijas produkts Arsenič Smiltsērkšķu ir pilnībā attaisnojis plānotās ieceres un tā pārdošanas apjomi arvien turpina augt, dēļ kā šim produktam tiek plānots jauns tilpums - 0,35 l.,” turpina K.Radziņš, akcentējot, ka ražošanas un ekonomiskā krīze vissmagāk skar lētā segmenta produktus, bet Arsenič atrodas vidējā cenu segmentā, dēļ kā pieprasījums pēc šī produkta nav sarucis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunalko pievienojas Pārtikas uzņēmumu federācijai

, 06.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Pēdējos gados, kad ekonomiskā situācija valstī kļūst arvien sarežģītāka, uzņēmējiem ir jāsāk domāt globālākā līmenī un rūpēties ne tikai par sava uzņēmuma peļņu, bet par procesiem valstī kopumā un jāspēj apvienot savas intereses ar nozares un valsts interesēm," uzskata SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, komentējot SIA Jaunalko lēmumu pievienoties Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) biedru pulkam.

"Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija pārstāv Latvijas pārtikas un dzērienu ražotājus un mūsu galvenais darbības mērķis ir celt nozares rentabilitāti, kā arī atvieglot mūsu ražotāju sadarbību ar dažādām valsts institūcijām. Mēs cītīgi strādājām, lai saliedētu nozarē strādājošos, kas ļautu veiksmīgāk konkurēt tirgū, tādēļ ļoti svarīga ir jaunu nozares uzņēmumu piesaiste. Gribam, lai ražotāji saprot, ka pie mums vienmēr var griezties pēc palīdzības," uzsver LPUF izpilddirektore Laura Krastiņa.

"Ņemot vērā, ka LPUF ir sekojusi un aktīvi līdzdarbojusies valsts ekonomikas tapšanas un pilnveidošanas procesos no to pirmsākumiem, uzskatu, ka, pievienojoties LPUF, arī Jaunalko varēs dot savu artavu nozares attīstībai, likumdošanas pilnveidošanai un biznesa vides atveseļošanai," trupina E.Demiters, uzsverot, ka LPUF spējis apvienot uzņēmumus, kas aizņem vairāk nekā 60% no Latvijas pārtikas tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"2008.gada ietvaros alkoholisko dzērienu ražošanas krituma apjoms varētu sasniegt pat 25%," uzskata SIA Jaunalko Valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, turpinot, ka Valsts Ieņēmumu dienesta apkopotie dati par alkohola apriti šā gada pirmajos sešos mēnešos liecina par 12% ražošanas apjoma samazināšanos, bet novembra ietvaros gaidāmie 9 mēnešu rādītāji noteikti būs vēl lielāki.

"Kad 2009.gada sākumā tiks apkopoti 2008.gada rezultāti, mūs māc pamatotas bažas, ka kopējais ražošanas apjoms valstī būs krities pat vairāk nekā par 25% un 2009.gada ietvaros šis apjoms vēl palielināsies, jo tiks paaugstināts akcīzes nodoklis, kas vismaz uz 3 – 6 mēnešiem radīs lavīnveidīgu nelegālā un mazkvalitatīvā alkohola ieplūdumu valstī," trupina E. Demiters, uzsverot, ka 2009.gads var izrādīties liktenīgs tiem ražotājiem, kuri liek akcentu uz lētā segmenta produkcijas ražošanu un tās masveida realizāciju.

"Iepriekšējo reižu akcīzes nodokļa palielināšanas pieredze kontekstā ar visā pasaulē valdošo ekonomisko krīzi varētu 2009.gada ietvaros novest kā pie alkohola ražošanas tirgus pārdales, tā arī tirgus dalībnieku izmaiņām," uzskata E. Demiters, papildinot, ka nav izslēdzama iespēja, ka 2009.gada ietvaros alkoholisko dzērienu ražošanas apjomi varētu sarukt līdz pat 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada pirmajā pusgadā «Grindeks» apgrozījums sasniedzis 71,5 miljonus eiro, bet peļņa - 6,7 miljonus eiro, informē uzņēmums.

Koncerna apgrozījums 2018. gada pirmajā pusgadā bija 71,5 milj. eiro, kas ir par 3,3 milj. eiro vai par 5% vairāk nekā 2017. gada pirmajā pusgadā. Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2018. gada pirmajā pusgadā bija 6,7 milj. eiro, kas, salīdzinot ar 2017. gada pirmo pusgadu, ir palielinājusies par 0,25 milj. eiro vai par 4%.

Bruto peļņas rentabilitāte 2018. gada pirmajā pusgadā bija 58%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9%. 2018. gada pirmajā pusgadā Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 75 pasaules valstīm kopumā par 65,7 milj. eiro, kas ir par 4,5 milj. eiro vai par 7% vairāk nekā 2017. gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā kopbudžeta ieņēmumi bija par 380,2 miljoniem eiro jeb 6,4% zemāki nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt kopbudžeta izdevumi veikti par 430,4 miljonu eiro jeb 8,2% lielākā apmērā nekā 2019. gada pirmajā pusgadā, informē Finanšu ministrija.

Kopbudžeta bilance tādējādi šogad pasliktinājusies un kopbudžetā veidojies 131,4 miljonu eiro deficīts, pretstatā 679,2 miljonu eiro pārpalikumam pērn pirmajā pusgadā. Bilances pasliktināšanos ietekmē kopbudžeta nodokļu ieņēmumu plāna neizpilde par 426,6 miljoniem eiro, tāpat arī zemāki ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi (ĀFP) un izdevumu pieaugums, valdībai ieviešot atbalsta pasākumus COVID-19 seku mazināšanai.

Jāatzīmē, ka valsts budžetā pirmajā pusgadā bija 232,8 miljonu eiro deficīts, kamēr pašvaldību budžetā veidojies 101,4 miljonu eiro pārpalikums.

Kopbudžeta ieņēmumos pirmajā pusgadā saņemti 5,526 miljardi eiro un to zemāku līmeni nekā pērn noteica Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi un no tiem izrietošie satricinājumi ekonomikā, kā rezultātā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi saņemti par 98,8 miljoniem eiro jeb 2,3% zemākā apmērā nekā pērn pirmajā pusgadā un veidoja 4,171 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotāja AS Grindeks konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka 2021. gada pirmajā pusgadā koncerns sasniedzis rekordlielu apgrozījumu un peļņu.

Šajā periodā “Grindeks” koncerna apgrozījums sasniedza 115,6 milj. eiro, kas ir par 21,1 milj. eiro vai 22% vairāk nekā 2020. gada pirmajā pusgadā. 2021. gada pirmajā pusgadā koncerna peļņa bija 19,8 milj. eiro, kas ir par 7 milj. eiro vai 55% vairāk nekā 2020. gada pirmajā pusgadā, informē uzņēmumā.

Rekordlielie peļņas un apgrozījuma rādītāji sasniegti, jo ievērojami audzis pieprasījums pēc koncerna ražotajiem sirds un asinsvadu, centrālās nervu sistēmas, kā arī slimnīcu segmenta medikamentiem, ko piedāvā AS “Grindeks” meitas uzņēmums “Kalceks”.

2021. gada pirmajā pusgadā koncerns saražoto produkciju eksportēja uz 91 valstīm par kopējo summu 109,6 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 88,8 miljonu eiro zaudējumiem pretstatā peļņai attiecīgajā periodā gadu iepriekš, trešdien "airBaltic" investoru zvanā par pirmā pusgada rezultātiem sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Savukārt "airBaltic" apgrozījums 2024.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, palielinājies par 16,5% un bija 339,3 miljoni eiro.

Gauss informēja, ka "airBaltic" salīdzināmie ieņēmumi pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDAR šogad pirmajā pusgadā bija 76,5 miljoni eiro, kas ir par aptuveni 39,2% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Savukārt vidējais vietu piepildījums ir pieaudzis no 74,5% līdz 76,9%.

Gauss informēja, ka pirmā pusgada rezultāti ieņēmumu, EBITDAR un vietu piepildījuma ziņā ir augstākie lidsabiedrības vēsturē. Tomēr, neraugoties uz pozitīvajiem rādītājiem, "airBaltic" finanšu rādītājos ir arī zaudējumi, kas galvenokārt saistīti ar gaidāmo "Pratt&Whitney" dzinēju deficītu 2024.gadā, kā arī paātrinātām amortizācijas izmaksām, ko rada dzinēju pilnas apkopes pirms paredzētā termiņa, kas daļēji saistīts ar metāla pulvera piegādes problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru