Jaunākais izdevums

BlackBerry ražotājam nākas ciest zaudējumus, nespējot konkurēt ar citiem viedtālruņu ražotājiem, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Pieaugošās bažas par kompānijas Research In Motion (RIM) nākotni apstiprinājuši jaunākie kompānijas finanšu rezultāti. Tie atklājuši, ka RIM apgrozījums pagājušajā fiskālajā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarucis par 24,6% - līdz 4,19 miljardiem ASV dolāru. Turklāt kompānijas vadība atzinusi, ka turpmākie ceturkšņi būs vēl sliktāki. Pēdējā ceturksnī RIM strādājusi ar 125 miljonu lieliem zaudējumiem. Investoru bažas par kompāniju palīdz ilustrēt arī tas, ka pēdējo trīs gadu laikā RIM vērtība pēc kapitalizācijas ir sarukusi jau par 50 miljardiem USD, ziņo Reuters. Valdot šādam fonam, kompānijas vadība atzinusi, ka viens no potenciālajiem esošo problēmu risinājumiem varētu būt RIM pārdošana. Tāpat īstenu revīziju piedzīvojusi kompānijas vadība, kur no amata nācies šķirties gan kompānijas direktoram, gan vairākām citām augstu stāvošām amatpersonām. Savukārt palikušie un jaunie RIM vadītāji mēģinās veikt apvērsumu kompānijā, lai izvairītos no agrāka vai vēlāka norieta.

Katrā ziņā šobrīd liela daļa analītiķu samērā pesimistiski skatās uz kompānijas nākotni un tiek piesaukts, ka RIM gaida Nokia liktenis. Proti, kompānija nav pieņēmusi pareizos lēmumus, kas tai ļautu saglabāt augstu konkurētspēju inovatīvajā tehnoloģiju tirgū, bet tas rezultējas ar strauju tirgus daļas zaudēšanu. Kāpēc gan izvēlēties BlackBerry, ja Apple vai kāds cits inovatīvs viedtālruņu ražotājs piedāvā pilnīgāku pakalpojumu klāstu, piemēram, daudzveidīgākas aplikācijas. Tiek ziņots, ka vēl pirms dažiem gadiem abonementu skaita ziņā RIM piederēja ap 40% ASV viedtālruņu tirgus. Savukārt šobrīd RIM viedtālruņu tirgus daļa sarukusi aptuveni līdz 15%, liecina Comscore dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta - Iepazīstina ar jaunāko BlackBerry; Latvijā gaidāms aprīļa sākumā

Jānis Rancāns, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Research In Motion (RIM) laidusi klajā ilgi gaidīto papildinājumu BlackBerry viedtālruņu sērijā, jaunu operētājsistēmu, kā arī mainījusi savu zīmolu. Tiesa gan kļuvis zināms, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā ASV parādīsies tikai martā, kas sarūgtinājis investorus un izraisījis kompānijas akciju kritumu par 12 procentiem.

[Papildināta ar 2. rindkopu]

Latvijā BlackBerry 10 viedtālruņi gaidāmi šā gada aprīļa sākumā, bet to cena paredzēta 400 latu apmērā, Db.lv informēja mobilo sakaru operators Bite Latvija, kas ir BlackBerry viedtālruņu izplatītājs.

Kompānija cer, ka BlackBerry 10 iezīmēs pagrieziena punktu un ļaus atgūt zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū. Jaunos viedtālruņus bija paredzēts prezentēt jau pirms gada, tomēr termiņš, saistībā ar operētājsistēmas uzlabošanu, tika divas reizes pagarināts. Tirdzniecībā parādīsies divi BlackBerry 10 modeļi – viens ar fizisku tastatūru (BlackBerry Q10) un otrs ar pilnībā skārienjūtīgu ekrānu (BlackBerry Z10).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka lūdz sākt kriminālprocesu par Rīgas kinostudijas amatpersonu rīcību

LETA, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SEB banka vērsusies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar nekustamo īpašumu apsaimniekotājas AS Rīgas kinostudija amatpersonu iespējamām noziedzīgām darbībām.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušajā bankas iesniegumā teikts, ka noziedzīgās darbības izpaužas kā nepatiesu ziņu sniegšana kredītiestādei kredīta lietošanas laikā, tiesiskās aizsardzības procesa izmantošana nolūkā izvairīties no saistību izpildes, grāmatvedības noteikumu pārkāpšana, ieķīlātās lietas jeb prasījuma tiesību pret sabiedrības debitoriem prettiesisks atsavinājums un Rīgas kinostudijas mantas nobēdzināšana.

Iesniegumā rakstīts, ka 2004.gadā starp SEB banku un Rīgas kinostudiju noslēgts kredīta līgums, piešķirot 510 000 latu aizdevumu nekustamā īpašuma Rīgā, Šmerļa ielā, rekonstrukcijai. Laika gaitā kredīta līgums grozīts, aizdevuma summu palielinot līdz 1 816 800 eiro (1 276 840 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Enlight Research nosaka APF Holdinga vērtību 51 miljona eiro līmenī, vienas akcija vērtība – 8.92 eiro

Db.lv, 11.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais investīciju izpētes uzņēmums Enlight Research, kas vērtē Baltijas biržā kotēto uzņēmumu akcijas, ir aplēsis AS APF Holdings (APF) akciju vērtību 51 miljona eiro apmērā, kas atbilst cenai 8.92 eiro par akciju.

Šis vērtējums par 31% pārsniedz APF sākotnējā publiskā piedāvājumā noteikto vienas akcijas cenu – 6.81 eiro.

“Mēs ceram, ka šis vērtējums IPO investoriem sniegs skaidru redzējumu par APF iecerētās darbības palielināšanas ieguvumiem. Baltijas olu ražošanas tirgus ir oligopols ar augstiem šķēršļiem jebkuram jaunam tirgus dalībniekam. APF Holdings šos šķēršļus ir pārvarējis, uzrāda peļņu un ir kļuvis par vienu no četriem vadošajiem olu ražotājiem Baltijā. Nākamais attīstības solis ir palielināt jaudas un iegūt no zemākām izmaksām, kuras nodrošinās lielāks ražošanas apjoms. Tas attiecīgi uzlabos peļņas maržas. Ja viss izdodas kā plānots, akcionāriem radītā vērtība var būt ievērojama un tas ir atspoguļots vērtējumā,” saka Matiass Vallanders (Mattias Wallander), Enlight Research dibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tirgus analītiķi gadu mijā no jauna pārvērtē kriptonozares līderu pozīcijas tirgū

Db.lv, 20.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gads parādīja, ka finanšu tirgi ir grūti prognozējama un ļoti sarežģīta nozare, kuras potenciālos attīstības virzienus ir ļoti grūti paredzēt pat ļoti pieredzējušiem investoriem un tirgotājiem.

Tā piemēram, vairāki kriptopasaules biznesa milži aizvadītā gada satricinājumus nepārdzīvoja un bija spiesti pamest skatuvi. Tas vienu brīdi mudināja tirgus analītiķus un pētījumu uzņēmumus bažīgi lūkoties arī pasaulē lielākās kritpobiržas Binance virzienā. Tomēr jaunākie pētījumi un analītiķu dati ļauj domāt, ka Binance 2023. gadu sagaida vēl stiprākās pozīcijās nekā jelkad iepriekš.

Bernstein: Binance šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus

Pētījumu kompānijas Bernstein Research analītiķi savā jaunākajā Starptautisko digitālo aktīvu pārskatā 2023 uzsver, ka kriptovalūtu birža Binance ir “maksātspējīga, likvīda un stabila”. To apstiprina arī biržā esošie digitālie aktīvi 55 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir pārbaudīti. Tāpat pētījumā uzsvērts, ka birža jau ir pierādījusi savu spēju “izturēt liela mēroga līdzekļu aizplūšanas pārbaudi”, kā tas notika, piemēram, 2022. gada 13. decembrī, kad tika izņemti klientu līdzekļi 6 miljardu ASV dolāru apmērā. Pētījumā norādīts, ka Binance tirgus daļa šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus. Bernstein Research ir globālās aktīvu pārvaldības firmas AllianceBernstein Holding L.P. izpētes grupa, kas tiek uzskatīta par vienu no Volstrītas vadošajiem finanšu tirgus izpētes centriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeigts Rīgas kinostudijas kārtējais tiesiskās aizsardzības process

Gunta Kursiša, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izbeigts a/s Rīgas kinostudija tiesiskās aizsardzības process (TAP). Šis TAP uzņēmumam ir piektais pēc kārtas, liecina Lursoft dati.

Process ticis ierosināts šā gada augustā, nosakot, ka uzņēmumam līdz 2013. gada 7. oktobrim jāizstrādā un jāsaskaņo ar kreditoriem tiesiskās aizsardzības pasākumu plāns.

Neilgu laiku pirms ierosināts a/s Rīgas kinostudija pirmais ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, tās juridiskā adrese nomainīta uz Jelgavu, savukārt pēc tam vēl uz Jūrmalu, līdz visbeidzot pagājušā gada oktobrī tā atkal nomainīta atpakaļ uz Šmerļa ielu 3, Rīgā, liecina Lursoft dati.

Divi no iepriekšējiem procesiem bija tiesiskās aizsardzības, bet pārējie trīs – ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesi.

Db.lv jau rakstīja, ka tiesu procesos ierautā Rīgas kinostudija šā gada septembra pirmajā pusē dibināja jaunu uzņēmumu – Baltic Film Studio, kura pamatkapitāls veido 3,3 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesu procesos ierautā Rīgas kinostudija dibina Baltic Film Studio ar 3,3 miljonu pamatkapitālu

Gunta Kursiša, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā lielākais Latvijā reģistrētais uzņēmums ir SIA Baltic Film studio, kuras pamatkapitāls ir 3,37 miljoni eiro. Uzņēmuma vienigā īpašniece ir a/s Rīgas kinostudija, liecina Uzņēmumu reģistra statistika.

Uzņēmuma valdē darbojas divas amatpersonas – Alvis Krasovskis un Armands Liberts. A Liberts darbojas a/s Rīgas kinostudija valdes priekšsēdētāja amatā. Savukārt A. Krasovskis atrodams 2009. gada veidotā Latvijas informācijas, izglītības un komunikācijas nozares miljonāru sarakstā.

Jau ziņots, ka plašsaziņas līdzekļos Rīgas kinostudijas (RK) vārds jau vairākus gadus visbiežāk izskan saistībā ar dažādiem tiesas procesiem – nebeidzami strīdi par zemes īpašumu, uz kura atrodas RK, gadiem krāti parādi un tracis ap filmu autortiesībām. Daudzās tiesvedības un neskaidrība par kinostudijas nākotni attur klientus no iespējamās sadarbības. Taču šīs tiesvedības noris jau sešus gadus un tik drīz arī nebeigsies – kinostudijas vadība atkārtoti pārsūdzējusi tiesas spriedumu gan par filmu autortiesībām, gan RK nekustamā īpašuma izsoles rezultātu. Parāds bankai ir vairāk nekā viens milj. Ls. Vēl nozīmīgas summas RK ir parādā Latvenergo, a/s Rīgas siltums, VID, bet mazākas – dažādiem piegādātājiem utt. A. Liberts iepriekš skaidroja DB, ka bez investoru palīdzības atrisināt konfliktu par zemes īpašumu un atbrīvoties no parādu sloga nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Hibrīddarbs: nez vai varēsim laist "oldskūliņā"

Raivo Rosts, “Tele2” komercdirektors, 09.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi ir atgriezušies birojos. Daudzi no tiem ir izvēlējušies strādāt hibrīdmodelī, kad daļu laika darbinieki pavada birojā, bet daļu laika – attālināti.

Sociālajos medijos lasāmi dažādi viedokļi par to, kas darbosies un kas – nē. Lai nebūtu tikai tādas “vēdera sajūtas” spriedelēšanas, apskatīju šo attālinātā, hibrīdmodeļa darbu nedaudz padziļinātāk.

Atskatoties vēsturē, laikos, kad dominēja vācēju-mednieku nodarbošanās, darba organizators, visticamāk, atradās kopā vienā vietā ar darba veicējiem. Pēc agrārās reformas sākuma Eiropā turpinājās tā pati attīstība – darba organizators gan pats veica darbu, gan atradās kopā ar pārējiem darba veicējiem vienā ģeogrāfiskā lokācijā. 18. un 19. gadsimtā, pastiprinoties industriālai revolūcijai, tādās industrijās kā bankas, dzelzceļš, apdrošināšana un mazumtirdzniecība strauji auga darbu apjoms un sarežģītība. Tas radīja arī tādu darbinieku pieaugumu, kuriem bija nepieciešamas biroja telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija būtiskai daļai finanšu tirgiem vismaz pagaidām ir bijis visai veiksmīgs posms. Tās laikā visai strauji pieaugusi, piemēram, daudzu biržā tirgotu uzņēmumu akciju cena.

Tāpat īstens spekulāciju tracis skāris virtuālās valūtas un citus visai riskantus aktīvus. Laikos, kad cenas pamatā aug, parasti rodas labs pamats fonam, kad parādās vesels lērums ar kādiem padomiem, kur cilvēkiem likt savu naudu. Jāņem gan vērā, ka kāda akla ticība šādiem padomdevējiem var būt riskanta – sevišķi, ja tas mijās ar solījumiem par "garantētu" un lielu peļņu.

Lai nu kā – Bloomberg tradicionāli mēģina aptaujāt vairākus ieguldījumu speciālistus par to, kur tie konkrētajā brīdī saož iespēju nopelnīt un šobrīd ieguldītu līdzekļus 10 tūkst. ASV dolāru apmērā.

Šobrīd populāri izcelt ieguldījumus tā saucamajās vērtības akcijās (value stocks). Tie mēdz būt sevi pierādījuši biznesa modeļi, kuru akcijas var mēģināt uzskatīt par nosacīti nenovērtām, ja salīdzina ar šī uzņēmuma dividendēm, peļņu un ienākumiem. Pretējā fronte ir tā saucamās izaugsmes akcijas. Parasti šie uzņēmumi darbojas strauji augošos tautsaimniecības sektoros un neaizraujas ar dividenžu maksāšanu, piemēram, tehnoloģiju kompānijas. No šīm kompānijām tiek ļoti daudz gaidīts, un to cenās mēdz būt jau ietverta strauja vien sagaidāmā to peļņas izaugsme. Kopumā Vanguard Value biržā tirgotā fonda daļas cena šogad ir palēkusies jau gandrīz par 20%. Tikmēr Vanguard Growth ETF cena augusi par 11%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar programmatūras palīdzību grasās paredzēt nākotni

Gunta Kursiša, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnieki izstrādājuši programmatūru, ar kuras palīdzību cerēts prognozēt nākotnes notikumus, piemēram, slimību uzliesmojumus, raksta BBC.

Programmatūras izstrādātāji fokusējušies uz dumpju un nemieru, slimību uzliesmojumu un epidēmiju paredzēšanu, un pašlaik prognožu precizitāte ir no 70% līdz 90%.

Lai paredzētu nākotni, programmatūras prototips izmanto medija New York Times un citu portālu, ieskaitot Wikipedia, arhīva materiālu. Savā pētījumā zinātnieki norāda, ka, analizējot ziņu virsrakstu saturu, iespējams redzēt likumsakarības starp sausumu un vētrām noteiktās Āfrikas daļās un holeras uzliesmojumu. Piemēram, 1973. gadā New York Times vēstīja par sausumu Bangladešā un 1974. gadā parādījās ziņas par holeras epidēmiju. «Par iespējamu holeras uzliesmojumu varēja brīdināt jau gadu pirms tā iestāšanās,» raksta Ēriks Horvics (Eric Horvitz), Microsoft Research direktors, un Technion-Israel Institute of Technology doktorantūras studenteKira Radinska (Kira Radinsky).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mežu sertifikācijas padomes 8. starptautiskā konference “IZMAIŅAS UN RISINĀJUMI VIDES POLITIKĀ ILGTSPĒJĪGAI, KLIMATNEITRĀLAI EKONOMIKAS ATTĪSTĪBAI”.

LAIKS: 2023. gada 23. novembris, 10:00 – 18:00

NORISE: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Meža un vides zinātņu fakultāte, Jelgava

PASĀKUMA PROGRAMMAS SATURS:

  • Klimatneitralitāte un vides aizsardzības politiskie aspekti ekonomisko un zinātnisko jautājumu skatījumā
  • Baltijas jūras baseina valstu sadarbība klimatneitralitātes un vides prasību aspektā
  • Zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības ( ZIZIMM ) sektora specifika Eiropas kontekstā – tuvākās nākotnes perspektīvas
  • Pārdomātas un veiksmīgas dabas aizsardzības pozitīvie piemēri

PASĀKUMA DEVĪZE: Salus populi – suprema lex (tautas labklājība – galvenais likums)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kosmosa izpētes aģentūra NASA uzsākusi atbalsta programmu, kuras ietvaros tiks finansēti pētījumi, lai izstrādātu 3D pārtikas printerus.

Lai gan šāda izdeja varētu izskatīties kā nākusi no zinātniskās fantastikas filmām, inženieri jau izgatavojuši 3D printerus, kas spēj «izprintēt» šokolādi. Kompānija Systems & Materials Research Corporation, kas šādu printeri izstrādāja, saņēmusi NASA grantu, lai turpinātu attīstīt tehnoloģiju.

Nākošais ēdiens, ko Systems & Materials Research Corporation plāno «izprintēt» būšot pica. Kompānija apņēmusies picu radīt nākamo divu nedēļu laikā.

Paredzēts, ka printeris vispirms radīs mīklas kārtu, kas procesa laikā tiks arī cepta. Pēc tam printeris sajauks tomātu pulveri ar ūdeni un eļļu, lai radīt tomātu mērci. Savukārt picas garnējums tiks veidots no dzīvnieku, pienu un augu izcelsmes proteīniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti 669 jauni uzņēmumi, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Tas ir mazāk nekā šī gada jūlijā, kad reģistrēti 724 jauni uzņēmumi, kā arī mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Gandrīz puse no visiem jaunajiem uzņēmumiem augustā reģistrēti Rīgā, savukārt mazākais skaits – Zemgalē un Latgalē.

Neskatoties uz mazāku jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu augustā, kopējais šī gada pirmajos astoņos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits ir lielāks nekā pērn attiecīgajā periodā. Lursoft aprēķinājis, ka šogad laika periodā no janvāra līdz augusta beigām reģistrēti 6230 jauni uzņēmumi, kamēr 2020.gadā šajā pašā periodā – 5973.

Šogad ne tikai reģistrēts lielāks jauno uzņēmumu skaits nekā pērn, bet arī to kopējais pamatkapitāls bijis teju divas reizes lielāks. Lursoft izpētījis, ka šogad reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls sasniedzis 89,79 milj. EUR, no tiem 27,73 milj. EUR veido augustā reģistrētie uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākās valstīs cilvēki ir vidēji laimīgāki; vienlaikus ir svarīgi izvērtēt, kā turība tiek pārvērsta labklājībā.

Tā uzsver Meiks Vikings (Meik Wiking), Dānijā bāzētā laimes izpētes institūta The Happiness Research Institute vadītājs un grāmatu The Little Book of Hygge, The Little Book of Lykke, The Art of Making Memories un The Key to Happiness autors. Uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir vērts pievērst uzmanību darbinieku labsajūtai, jo laimīgāki darbinieki ir produktīvāki, radoši, mazāk dienu pavada slimojot. Vairāk par laimi un laimīgu darbinieku lomu biznesā un valsts attīstībā M. Vikings stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Jūs esat The Happiness Research Institute vadītājs. Kā jūs definējat laimi un kā to pētāt institūtā?

Mums ir plašs skatījums par to, kas ir laime. Tā var būt gan tas, kā cilvēks piedzīvo savu dzīvi kopumā un cik apmierināts ir, gan arī saistīta ar to, kādas emocijas pieredz. Mēs cenšamies to sadalīt un skatīties uz dažādām dimensijām, komponentēm, bet esam ieinteresēti tajā, kā cilvēki pieredz savu dzīvi, cik laimīgi viņi ir. Veidojot pētījumus, mums patīk sekot līdzi cilvēkiem laika gaitā, piemēram, es varētu sekot desmit tūkstošiem cilvēku Rīgā nākamos desmit gadus un skatīties, vai viņi tiek paaugstināti darbā, atlaisti, apprecas, izšķiras, kā tas ietekmē viņu laimes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svārstības var turpināties; tirgiem vajadzētu atalgot pacietīgos

Jānis Šķupelis, 01.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada sākums pasaules lielākajos finanšu tirgos pagājis pamatīgā cenu krituma zīmē. ASV akciju tirgiem šis ir bijis vājākais gada sākums kopš 2008. gada.

Piemēram, ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība kopš savām pagājušā gada beigu virsotnēm jau ir atkāpusies vairāk nekā par 10%.

“Saskaņā ar Bloomberg norādīto, teju 40% Nasdaq iekļauto uzņēmumu ir piedzīvojuši kritumu par vismaz 50% no to 52 nedēļu augstākajiem līmeņiem [runa ir par akciju cenu kritumu]. Investori nav saskārušies ar tik milzīgu tehnoloģiju uzņēmumu akciju pārdošanas vilni kopš “dot.com” burbuļa plīšanas 2000. gadā. Indekss Russel 2000 ir pietuvojies tā saucamajam lāču tirgum, kas tiek definēta kā 20% korekcija no iepriekšējā augstākā līmeņa. Gan S&P 500, gan Dow Jones Industrial Average indeksu vērtība ir nokritusi zem to 200 dienu mainīgā vidējā rādītāja. CBOE svārstību indekss uzlēca līdz pat 37,95 atzīmei, sasniedzot savu augstāko līmeni kopš 2020. gada novembra. 2021. gadam raksturīgo mešanos iegādāties teju jebkuru akciju to cenas krituma brīdī ir aizstājusi tendence pārdot akcijas, kad to cenas kāpj,” notiekošo apraksta Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

BlackBerry spiesta atteikties no korporatīvajām lidmašīnām

Jānis Rancāns, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties ietaupīt vienu miljardu ASV dolāru, problēmu nomocītā Kanādas kompānija Research in Motion (RIM), kas izgatavo BlackBerry viedtālruņus, plāno pārdot arī vienu no savām korporatīvajām lidmašīnām.

Kompānijai pieder divas reaktīvās lidmašīnas – deviņvietīga Dassault Falcon 50EX un Dassault Falcon 900EX ar 14 vietām. Pārdot RIM iecerējusi deviņvietīgo lidmašīnu.

Pārdodamā lidmašīna izgreznota ar ādas un koka salonu, kā arī aprīkota ar apzeltītu aparatūru. Iespējams, ka RIM izdosies savu gaisa kuģi pārdot par septiņiem miljoniem. Papildus ietaupījumus būs iespējams iegūt arī no lidmašīnu apkalpes un gaisa kuģa uzturēšanas izmaksu samazinājuma.

Kopumā RIM iecerējusi samazināt savus tēriņus par vienu miljardu ASV dolāru, kā arī atlaist trešo daļu no 16,5 tūkstošiem darbinieku. Tāpat RIM iecerējusi samazināt savu rūpnīcu skaitu no desmit līdz trijām. Līdz šim RIM izdevies savus tēriņus samazināt par 300 miljoniem ASV dolāru no iecerētā miljarda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlackBerry viedtālruņu ražotāja Research In Motion (RIM) vadītāji Džims Balzilijs un Maiks Lazaridiss atkāpušies no saviem ieņemamajiem amatiem. Uz šādu soli abus bijušos vadītājus pamudinājis investoru un akcionāru spiediens, kuri ir norūpējušies par kompānijas stāvokli.

Dž. Balzilijs un M. Lazaridiss bija arī kompānijas dibinātāji 1985. gadā. Divatā viņiem izdevās pārvērst necilo «garāžas uzņēmumu» par globālu un ietekmīgu viedtālruņu ražotāju. Tomēr, kad tirgū parādījās Apple un Google Android viedtālruņi, RIM piemeklēja sarežģītāki laiki.

«Katrai veiksmīgai kompānijai pienāk laiks, kad tās dibinātāji saprot, ka nepieciešams nodot stafeti jaunajai līderu paaudzei,» sacīja M. Lazaridiss. Par jauno RIM prezidentu un vadītāju iecelts Torstens Heinss, kurš iepriekš strādāja Siemens.

Dž. Balzilijs un M. Lazaridiss, kas ir arī vieni no lielākajiem RIM akciju turētājiem, turpmāk darbosies uzņēmuma valdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung ceturkšņa peļņas rekordu uzaudzējuši viedtālruņi

Gunta Kursiša, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics paziņojusi par ievērojamu – 79% - peļņas kāpumu, un to kompānijai nodrošinājusi viedtālruņu pārdošanas apjomu palielināšnās un televizoru biznesa pozitīva attīstība, vēsta BBC.

Kompānijas peļņa šā gada otrajā ceturksnī sasniegusi rekordu – 5,9 miljardus ASV dolāru, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika posmu, ir 79% pieaugums.

Jau vēstīts, ka Galaxy viedtālruņu sērijas ražotājs Samsung šogad pārspēja Somijas kompāniju Nokia un kļuva par pasaules lielāko tālruņu ražotāju.

Tomēr maz ticams, ka Samsung peļņa tāpat turpinās pieaugt arī nākotnē, prognozē analītiķi, kas norāda, ka peļņas augstākais punkts tiks sasniegts šā gada trešajā ceturksnī.

«Patlaban 60% no Samsung peļņas veido viedtālruņu un ar tiem saistīto komponenšu pārdošana, un augošā tālruņu pārdošanas peļņa izlīdzinās zaudējumus, ko rada televizoru un tradicionālās elektronikas segmenta zaudējumi,» norāda Kims Jangs-Čans (Kim Young Chan) no Shinhan Investment Corp.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Business Insider: Ja Facebook sāks ražot viedtālruņus, investoriem jābēg prom brēkdamiem

Gunta Kursiša, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sociālā tīkla Facebook lēmums sākt ražot viedtālruņus ir aizsardzības, nevis uzbrukuma taktika,» izskanējušās ziņas, ka Facebook nolīdzis vairākus bijušos Apple darbiniekus jauna viedtālruņa izstrādei, komentē medijs Business Insider, norādot, ka šādā gadījumā investoriem «būtu jābēg prom no Facebook brēkdamiem».

Saskaņā ar Facebook darbinieka teikto, kompānijas vadītājs un līdzdibinātājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg) ir nobažījies, ka, neattīstot mobilo tālruņu biznesu, Facebook kļūs vien par lietojumprogrammu citām mobilajām plaformām. Tas nozīmē, ka Facebook nevēlas ieiet viedtālruņu tirgū, bet tā ir kompānijas nepieciešamība, raksta Business Inider.

Kā otru argumentu, kādēļ Facebook ideja nav lemta panākumiem, medijs min to, ka tālruņu tehnikas (hardware) ražošana ir sarežģīts un specifisks bizness. Līdz šim tikai divas kompānijas ir spējušas veiksmīgi darboties šajā nozarē – Samsung un Apple, kas ražo datortehniku vairākas desmitgades. Daudzas citas kompānijas, kas darbojas šajā nozarē, piemēram, Research in Motion un Nokia, jau saskaras ar grūtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

RIM aizkavē jaunā Blackberry 10 tirdzniecību un «cērt» 5000 darbavietu

Gunta Kursiša, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tālruņa Blackberry ražotājs Research in Motion (RIM) pavēstījis, ka viedtālruņa jaunās operētājsistēmas Blackberry 10 klajā laišana tiks aizkavēta, turklāt kompānija «apcirps» darba vietu skatu par pieciem tūkstošiem, vēsta BBC.

Ziņas par darba vietu samazināšanu seko pēc tam, kad RIM paziņoja par 518 miljonu ASV dolāru zaudējumiem triju mēnešu laikā no šā gada marta līdz jūnijam, salīdzinot ar 695 miljoniem ASV dolāru, ko kompānija nopelnīja šajā pašā laika posmā pērn. RIM ieņēmumi šā gada pirmajā ceturksnī samazinājušies par 43% līdz 2,8 miljardiem ASV dolāru, otro ceturksni pēc kārtas krasi samazinoties viedtālruņu Blackberry pārdošanas apjomiem

Analītiķi norādījuši, ka tālruņu ražotāja finanšu rezultāti ir sliktāki nekā tika paredzēts iepriekš, tāpat arī Balckberry 10 aizkavēšanās pievienojusies RIM slikto ziņu sarakstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Research in Motion ar BlackBerry 10 cer cīnīties pret Apple iOS un Android

Jānis Rancāns, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 30. janvārī tirdzniecībā nonāks ilgi gaidītais Kanādas kompānijas Research in Motion (RIM) jaunākais viedtālrunis BlackBerry 10, pavēstījusi kompānija. Paredzēts, ka kopumā tiks tirgoti seši viedtālruņa modeļi – daļa no tiem būs aprīkoti ar QWERTY tastatūru, bet daļa – ar skārienjūtīgu ekrānu.

Viedtālruņi aptvers gan zemās, gan vidējās un augstās cenu kategorijas, paziņojis RIM mārketinga direktors Frens Boulbens (Frank Boulben). Ar jauno viedtālruni BlackBerry saista lielas cerības un cer, ka tas mainīs kompānijas ne pārāk spožo situāciju.

Pēdējo gadu laikā RIM bijis spiests piekāpties Apple iOS un Google Android priekšā. Kompānija likusi visas cerības uz jaunāko viedtālruni, kuram vajadzētu to noturēt virs ūdens. Vienlaikus ar viedtālruni kompānija iecerējusi prezentēt arī jaunākās paaudzes operētājsistēmu.

Finanšu gada ceturtajā ceturksnī, kas noslēdzās 1. decembrī, RIM piedzīvoja ievērojamu peļņas kritumu. Tiesa, kompānijai izdevās arī pārtraukt ieilgušo zaudējumu periodu – iepriekšējo ceturksni RIM noslēdza ar zaudējumiem 235 miljonu ASV dolāru apmērā. Ceturtajā ceturksnī RIM nopelnīja deviņus miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 265 miljoniem attiecīgā laika posmā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia «izkritusi» no pasaules piecu lielāko viedtālruņu ražotāju saraksta, liecina tirgus analītiķu kompānijas International Data Corporation (IDC) apkopotie aizvadītā ceturkšņa tirgus dati.

Somijas kompāniju apsteiguši tirgus līderi Apple un Samsung, Ķīnas kompānijas ZTE un HTC, kā arī Kanādas Research in Motion (RIM). Kopumā viedtālruņu ražotāji šā gada aizvadītajā ceturksnī piegādājuši 179,7 miljonus ierīču, kas, salīdzinot ar 2011. gadu, ir pieaugums 45,3% apmērā.

Dienvidkorejas kompānijai Samsung gada trešajā ceturksnī izdevies piegādāt 56,3 miljonus viedtālruņu, tādējādi nodrošinot tirgus daļu 31,3% apmērā. Apple piegādājis 26,9 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis nodrošināt tirgus daļu 15% apmērā. Savukārt RIM piegādājis 7,7 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis iegūt tirgus daļu 4,3% apmērā. Ķīnas kompānijas ZTE un HTC piegādājušas attiecīgi 7,5 un 7,3 miljonus viedtālruņu (iegūstot attiecīgi 4,2% un 4% no tirgus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Eksperts: mobilās ierīces ir liels izaicinājums uzņēmumu vadības sistēmu ražotājiem

Nozare.lv, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā arvien vairāk lietos dažādas mobilās ierīces un planšetdatorus, kas būtiski mainīs veidu, kā tiks lietotas biznesa informācijas sistēmas, un radīs jaunus izaicinājumus šo informācijas sistēmu izstrādātājiem un lietotājiem, norāda globālā biznesa vadības programmatūras koncerna SAP AG galvenais informācijas sistēmu direktors Olivers Busmans.

Šo pārmaiņu dzinējspēki ir jaunas operētājsistēmas, kas strādā gan uz «veciem» portatīvajiem datoriem, gan jauniem, skārienjūtīgiem planšetdatoriem, un arvien plašāks kļūst darbvietās lietoto ierīču spektrs, tostarp personīgie viedtālruņi un planšetdatori, teica Busmans.

Kā galveno piemēru no jauna tipa operētājsistēmām Busmans minēja Microsoft izstrādāto Windows 8, kas darbojas gan parastos galda un portatīvajos datoros, gan skārienjūtīgos planšetdatoros un mobilajos telefonos. Sistēmu var izmantot gan ar klaviatūru un peli, kā līdz šim, gan prezentējot ierīces dažādās funkcijas kā «flīzes» uz skārienjūtīga displeja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija Kodak uzsākusi tiesvedību pret tehnoloģiju kompāniju Apple, apgalvojot, ka iPhone, iPad un iPod ierīcēs bez atlīdzības tiek izmantota fotopiederumu ražotāja patentētas tehnoloģijas.

Arī citas kompānijas – LG, Motorola, Samsung un Nokia – izmantojot Kodak patentētās fotogrāfiju nosūtīšanas tehnoloģijas, taču maksājot par to autoratlīdzību. Līdzīgas tiesvedības Kodak uzsācis arī pret HTC un BlackBerry ražotāju Research in Motion, vēsta Reuters.

Iesniegumā ASV tiesai Kodak norāda, ka Apple pārkāpusi tās patentu, kā arī aicina piemērot tehnoloģiju gigantam naudassodu un aizliegt izmantot strīdīgās tehnoloģijas.

Kompānija Kodak norāda, ka tās inženieri jau 2007. gadā sapratuši, ka lietotāji vēlēsies dalīties ar fotogrāfijām, izmantojot, savā rīcībā esošās ierīces, nevis vispirms tās pārsūtot uz personālajiem datoriem, un patentēja tehnoloģiju, kas cilvēkiem ļautu tā darīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

HTC apzinās sāncenšu spēkus un prognozē sev zemākus pārdošanas apjomus

Gunta Kursiša, 26.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā HTC nākas piedalīties sīvā konkurences cīņā ar citiem tehnoloģiju ražotājiem, kas pārblīvējuši tirgu ar jauniem ierīču modeļiem, Taivānas kompānija šā gada nākamajā – ceturtajā – ceturksnī paredz mazākus pārdošanas apjomus, vēsta BBC.

Taivānas viedtālruņu ražotājs HTC paredz, ka tā ceturtā ceturkšņa ieņēmumi būs aptuveni 60 miljardi Taivānas dolāru (aptuveni 2,1 miljardi ASV dolāru). Šā gada trešajā ceturksnī HTC ieņēmumi veidoja 70,2 miljardus Taivānas dolāru.

HTC paziņojums par to, ka tā paredz mazākus ieņēmumus izskanējis pēc tam, kad konkurenti Apple un Samsung pavēstīja par to ieņēmumu kāpumus.

Jau rakstīts, ka Samsung Electronics pavēstīja par rekordaugstiem ieņēmumiem, ko kompānijai nodrošināja tās ražoto Galaxy viedtālruņu pārdošana. Pirms tam arī ASV tehnoloģiju ražotājs Apple pavēstīja, ka tā ieņēmumi, salīdzinot ar pērno gadu pieauguši par vairāk nekā diviem miljardiem ASV dolāru, tomēr tas nav bijis pietiekami, lai liktu priecāties investoriem un attaisnotu Volstrītas cerības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kamēr analītiķi skeptiski par BlackBerry, investori kompānijas akcijas nesmādē

Žanete Hāka, 26.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlackBerry akcijas cenas sešus mēnešus ilgais pieaugums ir veicinājis lielākās plaisas rašanos starp investoru optimismu un analītiķu skepsi, salīdzinot ar citām lielākajām Kanādas kompānijām.

Akcijas cena vakar sasniedza 14,51 Kanādas dolāru, kas ir 21% augstāk nekā vidējā cenas prognoze – 11,97 dolāri, liecina Bloomberg dati.

Lielākā daļa analītiķu skatās skeptiski uz iespēju, ka kompānijas akcijas cena atkal pieaugs līdz rekordaugstumiem. Savukārt daudzi investori šo pesimismu pēdējā pusgada laikā ir ignorējuši, palīdzot akcijas cenai pieaugt par 132%. Tiesa gan, aizvien akcijas cena ir aptuveni 90% zemāka nekā 2008. gadā sasniegtajos līmeņos.

Tādējādi pirms 28. marta, kad BlackBerry sniegs ieskatu savos jauno telefonu pārdošanas apjomos, tikai 6 no 45 analītiķiem ieteikuši pirkt kompānijas akcijas. Kā liecina Bloomberg apkopotie dati, prognozes par BlackBerry ceturkšņa ienākumiem svārstās no 2,41 miljardiem ASV dolāru līdz 3,42 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru