Latvijas kafijas gatavotāju čempions Andris Petkēvičs dodas tālāk un grauzdē kafiju.
«Pirkt maltu kafiju pirkt ir tāpat kā pirkt atvērtu vīnu. Kafiju vajag uzglabāt pupiņās un tad, kad gribam dzert, samaļam un gatavojam,» uzskata Andris Petkēvičs, SIA Andrito Coffee Roastery īpašnieks.
Viņa personīgā pieredze ar kafiju saistīta pēdējos deviņus gadus un ar katru gadu interese kļūst intensīvāka, nopietnāka un dziļāka. Kopš 2006. gada viņš strādāja Paulig un organizēja un vadīja kafijas apmācības profesionāļiem – baristām. «Tas ir loģisks solis uz priekšu – nav ko krāmēties ar jau grauzdētu kafiju, vajag pašam to grauzdēt. Te darīšana ar to, kāda šī kafija būs, ir manā pārziņā,» saka A. Petkēvičs.
Daudzi pasaulē kafijas industrijā strādājošie atzinuši, ka vieglāk un veiksmīgāk uzsākt kafijas grauzdēšanu ir cilvēkiem, kam ir pieredze kafijas biznesā, jo tad ir zināms, kas ar kafiju notiek pēc grauzdēšanas. No cita biznesa pārlēkt uz kafijas grauzdēšanu varētu tikai aprēķina pēc, bet tad jābūt kompetentai komandai, kas varētu paveikt operatīvo darbu.
Šobrīd kafijas grauzdētavai veicoties labi – interese par SIA Andrito Coffee Roastery grauzdēto kafiju ir un apjomi pamazām pieaug.
Runājot par nākotni, viņš galvenokārt vēlas attīstīties tepat vietējā tirgū: «Man gribas Latvijas kafijas kultūru un uzņēmumu vidi padarīt interesantāku, un atstāt pēc iespējas vairāk kafijas te, lai cilvēkiem būtu kvalitatīvāka kafijas ikdiena. Te vienmēr var dabūt atgriezenisko saiti un uzzināt cilvēku viedokli, kas man ir svarīgi.»
#2/13
Zaļas, negrauzdētas kafijas pupiņas nesmaržo kā ierasts – aromāts atgādina zirņus, graudus, zaļu zāli. Tikai pēc grauzdēšanas pupiņas smaržo kā «īsta» kafija.
#3/13
Andris Petkēvičs ber zaļās kafijas pupiņas krāsnī, kur tās grauzdēs.
#5/13
Andris Petkēvičs seko līdzi grauzdēšanas procesam, ik pa brīdim pasmaržojot.
#10/13
Pēc grauzdēšanas pupiņas atdzesē un, jo ātrāk to dara, jo vairāk aromāta saglabājas pupiņā.